Speech Delay? Tak ada hal kalau ibu bapa faham dan sekolah bagus

1:59 PM ida ahmad 0 Comments

Beberapa tahun lepas, bila anak sulung lambat bercakap, kami ada hantar ke speech therapy. 
Oklah, company cover, peace of mind.

Mmg jadi rutin utk ke terapi setiap minggu. Best juga. 

Diorang ajar macam mana kita patut interact dengan anak kita supaya anak rasa motivated untuk bercakap..

Tak ada la asyik nak body language atau bubbling ja.

Bila umur dia 3 tahun +, kami hantar ke sekolah tadika. Dok sebulan tak sampai, kena panggil dengan cikgu.

Diorang rasa anak kami tak sesuai kt situ.

Bukan pasal kacau orang, tapi entahlah diorang aspect budak 3 tahun lebih dah paham bahasa dan boleh follow arahan..

My aspectation pula nak learning through play and have a lot of fun.

Masa ni memang menangis la.. Sebab anak kita tak sama level dengan anak orangkan, kena reject tapi bengang jugalah dengan sekolah tu. Wek :P ( macam bagus sgtkan.. huhuhu )

Bila bawa jumpa Pakar Kanak-Kanak di SJMC masa tu, diorang suggest WQPark, Special School for Rehab. Bila pi survey, yurannya beribu-ribu lemon..

Jadinya kami yg reject sekolah tu.. Haha, sebab tak mampu.. tapi rezeki dan perancangan Allah luas..

Ada rezeki yang Allah beri buat anak sulung kami supaya dapat juga belajar di sana.

Budget very tight. Masa ni memang syukur sebab bisnes yang sekarang ni, bisnes on the go.

Tak perlu nak minta unpaid leave, tak perlu nak hire driver. Masa menunggu anak memang fully utililized utk bisnes online.

Time flies, anak saya Alhamdulillah so far perkembangan baik. Sekolah aliran biasa ja.

Ada saya support juga dengan multivitamin, Mealshakes dan supplemen utk otak, Omega. Saban tahun, prestasi meningkat dan dapat naik kelas.

Aturan Allah dah cantik jadi kami hanya cuba buat yang terbaik juga.

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments: