Day 1 : Jalan ke Namsam Tower dan Berakhir dengan Tragedi Sukar Dilupakan

4:51 PM ida ahmad 1 Comments

Day 1 di Seoul, Korea.

Kita bernasib baik hari kita sampai di Seoul dapat check in awal pagi di apartment kita di Gongdeok sebab tak ada orang sehari sebelum kita sampai. Jadi lepas dah settle check in, berehat dan breakfast, kita keluar balik lepas solat Zohor. Destinasi pertama adalah Namsam Tower atau Seoul Tower. InsyaAllah kalau berkesempatan plannya nak jalan-jalan di Myengdong juga lepas tu.

Menunggu bas pun sempat berposing.

Walaupun dah study perjalanan guna subway sejak di Malaysia melalui apps Korea Subway dan blog review , hari itu entah kenapa gatal nak guna bas bukan subway. Menonong cari bus stand dan belajar cara nak ke Seoul Tower dari orang tempatan, seorang helmeoni yang baik hati. Bas nomber 463 yang kita naik dari Gongdeok tu lalu di Myeongdong bus station dan ada shutter bus ke Seoul Tower sebenarnya.

Seoul Trip
Asal ada chance ja tidur. Iris sempat terlelap di sebelah helmeoni (nenek) yang tolong kita.


Tiba-tiba, ibu terlupa semua tu ( padahal siap dah tulis dalam noted di phone) dan ibu ingat bas 463 ni akan berhenti berdekatan Namsam Orumi, iaitu escalator untuk ke cabel car yang naik ke Namsam Tower. Plan asal kita memang nak naik cabel car pun. Jadi, ibu bagitau abah jangan turun lagi. Kami pula duduk asing-asing jadi sepanjang perjalanan tu tak discuss pun. Cuma bagi hand signal ja.

Bila dah terlepas stesen Myeongdong tu, baru abah beritahu bas ni tak berhenti berdekatan Namsam Tower pun. Cesss.. Kita cepat-cepat turun di next stesen, tah kat mana2 tah. Blur nak buat apa sebenarnya. Cuba check board yang ada di stesen bus tu dan jumpa number shuttle bus yang lalu situ untuk naik ke Namsan Tower. Alhamdulilah nasib baik ada. Rupanya shuttle bus ni terus naik ke Namsan Hill tu. Tak perlu lagi naik cabel car. Save budget. Cuma kena hiking dalam 200 meter gitulah.

Bus stand di Seoul ni rupa Ta Yo the bus, cute kan.

Layanlah gambar di Namsam Tower ni. Masa ni sejuk gila la. Abah dan Iman paling tak tahan tapi Iman berkeras tak nak pakai jaket dan glove. So abah terpaksa peluk dan hangatkan tangan Iman.

Iklan gigi oren

Walaupun sejuk beku, Iman maitain cute.

Pemandangan sangat cantik. Gambar-gambar ni tak dapat nak capture kecantikan sebenar kawasan itu. So, korang yang plan nak ke Seoul, Namsan Tower is a must terutama musim sejuk, luruh dan bunga.

Namsan Tower

Big Heart

Subhanallah, sangat cantik ok.



One Frezzing Family

Kita tak boleh nak lepak lama-lama sangat sebab abah dah sejuk beku atas tu. Banyak gambar dari camera ibu ja ni. So lepas ambil2 gambar, kita turun bukit sikit dan tunggu shuttle bus untuk ke Myeongdong stesen balik.

Kunci cinta sampai mati ko !
Cantikkan..daun-daun tengah meng'OREN' dan meng'GOLDEN'.

Sepatutnya dari Myeongdang tu, kita ambil ja subway balik tapi abah ajak tukar duit dulu di situ. Plan nak jalan2 di Myeongdong pun kena cancel sebab keadaan terlampau sejuk. Money Changer tak jumpa.. Dah nasibkan..Padahal ada ja dekat opposite way tu tapi kita yang cari kat arah lain.

Nak jadi cerita, kita pi tunggu bas di bus stand yang sama untuk balik ke Gongdeok. Ni la akibatnya bila lama tak naik transport awam. Sepatutnya kalau nak patah balik kena ambil bas dari arah bertentangankan. Kita naik salah arah bas. Bila naik bas ibu tak boleh rehat, mata dok baca ja board yang tulis nama setiap stesen. Abah, Nazhan, Iman dan Iris syok ja tidur. Sekali lagi kami tak dapat duduk sama2 so no discussion semasa travel dalam bas. Huhu..

Route bus terpanjang yang menusuk kalbu

Dari petang sampai ke malam, barulah ibu suspect kita salah arah. Sebab dari awal Iman pegang phone. Bila check google map, bas kita gerak ke arah bertentang dan makin jauh dari Gongdeok. Terus pi tanya driver bus dan dia soh turun la-la tu juga. Huhuuhu...
Dapat juga layan night view in Seoul kann

Masa tu dah malam. Sejuk Ya Rabbi. Nak naik teksi tapi duit won tak banyak so kena juga naik bas balik. Akhirnya bas sampai juga tapi padat nak mampus. Ya la, time orang balik kerja kot dan bas tu adalah bas yang route terpanjang. Jadi kenalah berdiri dan bersesak sampai dah nak dekat baru dapat tempat duduk.

Pantang duduk, lena depa ni. Time ni la Nazhan hilang speck bila lena dan terjatuh dari seat.

Walaupun pengalaman penuh thriller macam tu, anak-anak masih prefer naik bus berbanding subway. Mungkin perasaan thriller tu tak sampai pada diorang. Naik bas dapat tempat duduk, boleh lenakan. Naik subway kena jalan banyak sikit dalam stesen tu. Kami yang mak pak memang trauma dah naik bas. Hahahaha !!! Ok, esok kita naik subway ja ya. Tobat.

Untuk tahu shuttle bus ke Namsam Tower berdekatan dengan stesen subway atau laluan korang, check di link ni.


Ida Khairani
www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

1 comments:

Day 0 : Seoul Autumn Adventure Bermula

12:21 AM ida ahmad 0 Comments

Assalamualaikum... Hampir sebulan balik dari Seoul, masih lagi seronok dan rasa nak pi lagi.. Sebelum terlupa moments yang best ni juga untuk tatapan anak-anak bila pandai berblog nanti, ibu kongsikan memory kita.


Nampak steady tapi hakikatnya.......



Ni kali kedua Nuh Iman naik kapal terbang. Iman ni memang peminat no.1 aeroplane.Masa mula naik baik ja, excited ja. Masalah bermula bila Iman tak nak pakai seat belt. Lepas tu, asyik2 tukar tempat. Last2 ibu yang duduk sebelah Iman sampailah kita landing. Selamat abang Nazhan dan kakak Iris follow ja, peel adik sorang ni.


Lega..akhirnya Iman surrender juga.

Flight kita pukul 11 + malam. Mula-mula ibu risau juga kalau anak-anak tak nak tidur sebab layan movie. Mujurlah terlelap juga semua orang selepas separuh perjalanan. Cerah la dalam flight ni, tak bawa pula eye cover, selalunya dapat ja.

Iman la best, siap berselubung dan boleh angkat kaki atas seat. Pukul 4 ++ pagi diorang dah serve breakfast, sebab kami landing 6.20 pagi. Perjalanan ambil masa 6 jam ja. Breakfast in flight pun anak-anak tak makan. So stewardess dengan baik hatinya tapaukan untuk kita. Rezeki rezeki....


Yeah, touch down dengan selamat di Incheon.



Waktu kami touch down 6.20 pagi tu suhu 6 degree. Semua orang pakat keluarkan hand luggage yang berisi jaket winter walaupun masih autumn. Iman ja masih tegar berseliper dan bersweater sahaja. Lepas-lepas imegresen dan ambil beg, terus ja keluar dari pintu ketibaan. Melilau cari information center.

Tourist Information Center di balai ketibaan

Kat Tourist Information Centre, jangan lupa ambil segala map yang berguna in English. Masa di Malaysia tak dapat lagi peta-peta yang detail. Peta Seoul boleh dapat di sini dan peta-peta lebih detail berkenaan tempat menarik akan ada di Information Center yang ada di kebanyakan lokasi tarikan pelancong.


Naik Arex untuk ke Gongdeok Apartment

Oleh sebab apartment kami bersambung terus dengan Arex train jadi kami pilih nak naik ni ja. Ada kupon less 15% dari booklet Travel Korea untuk naik ni tapi kalau direct ke Seoul Station la. Oleh sebab Gongdeok stesen tak sampai Seoul Station lagi, jadi kami kena pilih naik Arex yang banyak stop bukan direct dan beli tiket di Ticket Vending Machine.

Mesin ni boleh reload juga rupanya. 


Kami dah dapat T-Money card sejak di Malaysia lepas register di Korea Tourism. Sebenarnya kami tak perlu pun beli tiket single journey masa naik Arex tu. Boleh ja guna mesin yang sama untuk reload money dalam kad tu sebab duit yang ada dalam t-money tu masih tak cukup untuk sampai ke destinasi kami tapi biasalah baru 1st time sampai, banyaklah try and error dan lesson learn.

Ini tiket untuk single journey naik Arex tu.

Arex

Seat dalam Arex sama macam LRT atau MRT di Malaysia ja. Kalau Arex yang direct tu ada seat macam Keretapi Tanah Melayu. Seat yang abah duduk tu, tempat untuk ibu pregnant dan parent dengan anak kecil. Ibu dan Nazhan kena berdiri. Orang tua pun kadang-kadang bagi kat parents yang dukung anak atau budak kecil duduk walaupun diorang sebenarnya dah dapat seat.


Pemandangan dari dalam Arex

Alhamdulillah sampai juga ke rumah sewa kami sepanjang 6 hari di Seoul. Apartment ni bersambung terus dengan stesen subway Gongdeok. So manyak senang woo.

Rumah Kami

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments: