Pengangkutan & Apps Yang Penting Semasa Holiday di Korea

11:26 AM ida ahmad 0 Comments

Untuk yang plan nak ke Seoul, pengangkutan awam atau public transport memang banyak, mudah dan BERSIH. Kalau pilih bergerak dengan subway atau bus awam, guna T-Money kad lebih murah berbanding bayar cash setiap kali naik. Sebab ada diskaun.

T-Money Kad untuk bayaran semasa naik pengangkutan awam di Seoul. Yang bergambar tu dapat free dari Korea Tourism di Malaysia.

Untuk kanak-kanak 6 tahun ke bawah free untuk subway tapi hari tu Iris pun free ja bila kami bagitau umur dia dah 6 tahun. Syok la.

  • 6-12 tahun, 450 won / per 10km.
  • 12-18 tahun 750 won / per 10km.
  • 19 tahun - Dewasa 1250won / per 10km.
  • 10km berikutnya tambah 100won.


Boleh beli t-money kad di kaunter informasi KTX, mesin di stesen subway, convenient shop macam 7 Eleven & G25. Kalau nak dapat t-money card ni free boleh baca entry ' Cara nak bergerak di Seoul dengan jimat' ni.

Prepaid kad naik subway ni seoul
Yang tulisan Korea tu kami tukar di Korea sebab T-Money kad kami dapat tu rosak. Duit akan ditransfer dalam kad baru.

Cumanya untuk dapatkan rate kanak-kanak tu kena register kad tu di information center di kaunter KTX di subway. Isi nama dan birthdate anak ja. Kalau tak register, kad tu flat rate ikut adult rate ja.

Tak susah sangat nak jalan2 naik subway sebab signboard di subway ada English walaupun banyak line. Kalau dalam bas, horror sikit cuma ada bahasa Korea sahaja kecuali kalau nasib baik ada bas yang ada board English dan kemungkinan besar tersalah arah. Kalau naik bas arah bertentangan memang tragik weh, macam kami. Dah sampai malam baru tahu salah arah.

Sila translate.. haha!! Ini adalah route map bus yang boleh menguji minda.

Kalau bawa parents kita yang tua, memang kena kuat jalanlah sebab subway ni bertingkat-tingkat dan perlu tukar2 line. Banyaklah berjalan walaupun dalam stesen subway sahaja. Jangan lupa bawa Ostematrix kalsium tau tapi orang Korea yang tua2 pun ramai naik subway. So sure orang Malaysia pun Boleh !!!

Signboard di Subway Korea ada dalam English jadi tak ada masalah.



Arah subway dan stesen seterusnya di tulis dengan jelas. Harap jangan salah arah juga.
Pilihan lain boleh naik teksi. Teksi pun tak mahal sangat. Start dengan 3000won dan akan naik ikut kilometer dan boleh juga bayar dengan t-money card. Kalau rasa susah nak cakap sebab orang sana tak ramai boleh cakap English dan bahasa Korea pula bunyi lain dari ejaan, bawalah map dan tunjuk pada diorang . Untuk bercakap dengan orang awam boleh download apps ni.


  • Google Translates: Guna speaker phone untuk bagi diorang dengar sendiri kalau kita dok cakap diorang tak faham2.


Applikasi yang Ida download dan guna semasa di Seoul.

  • iTour Seoul - ada maps dan navigation sebab waze kat sana tak jalan sangat.


  • Korea Subway - boleh pin point untuk start stesen subway dan ens stesen sunway so boleh bantu beritahu nak tukar subway di stesen mana.


  • Korean - apps untuk simple dan common perbualan pendek dalam bahasa Korea.

Oklah, selamat jalan-jalan di Korea. Pastikan korang bersedialah untuk berjalan banyak kalau pilih pengangkutan awam ni. Kalau bawa anak, kena ada snack untuk kundapan dan minuman juga. Kalau tak mengamuk diorang. Boleh guna google translate untuk translate ingredient kalau mahu membeli.

Happy Holiday !


Ida Khairani
Seoul Autumn Adventure

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Review Rumah Sewa Best di Seoul Korea

12:15 AM ida ahmad 0 Comments

Ini rumah kami masa stay di Seoul. Kami Sewa di Gongdeok lepas tak dapat nak cari rumah di Itaewon. Dekat sebulan nak fly baru gelabah. Namun, aturan Allah memang terbaik.
.
Review Rumah Penginapan Kami di Seoul, Korea

Rumah ni lagi best dan berbaloi untuk kami sekeluarga. Easy access ke subway sebab dari subway boleh terus ke level B2 apartment ni. Tak payah menapak turun naik bukit setiap kali nak jalan nak ke subway. Lagipun ada 4 line subway yang lalu stesen Gongdeok.
.
Gongdeok Stesen yang ada line J,A, 6, dan 5 tu.
Jangan lupa download apps 'Korea Subway' ke smart phone untuk mudahkan perjalanan.


Kemudahan Yang Ada di Rumah dan Tak Perlu Nak Berkongsi

- dapur
- mesin basuh
- bilik mandi
- almari baju
- peti ais
- toaster
- microwave
- periuk nasi
- wifi di rumah dan portable so tak perlu roaming boleh guna whatapps everytime.
.

Klik Play untuk Video Keadaan dalam Rumah





Memandangkan kami banyak jalan, jadi ibu dah plan jalan dan lunch di luar siang, dinner akan masak di rumah. Lagipun kesian kat anak2 sehari suntuk sampai ke malam di luar pula kalau dinner di luar. Cuma ada hari-hari yang balik awal, kami keluar dinner di Itaewon dan terus pi melawat tempat ada night view yang cantik.
.
Saja la nak share makanan yang kami bawa dari Malaysia. Hehe... Macam bawa peti ais keperluan 6 hari.

Bekalan Makanan ke Korea. Sesuai untuk Non-Backpacker Sahaja. :D

.
- Roti ( 2 buku panjang )
- Nuttela (plan ja tapi tertinggal )
- Susu anak mix siap2 dengan Mealshakes
- Biskut yang banyak utk snack masa berjalan-jalan dan kundapan di rumah
- Air kotak ( 1 sehari seorang ). Selamat bawa sebab anak tak suka susu pisang tu kecuali Iman. Ini khas untuk masa siang ja waktu jalan2. So di rumah tu sorokkan.
- Teh
- Gula
- Beras secukupnya
- Sambal Bilis Pahang
- Jem Strawbery & Mentega mini size tapau dari flight.
- Cadburry drink 3 in 1. Ok yang ni kami minum time holiday ja sebab 3 in 1 tak bagus tau.
- Spagetti
- Sos Carbonara
- Mee Segera 5 bungkus :P ( Ramen pedas pun tak pernah makan lg😂 )
.
Rasa over juga tapi Alhamdulillah anak2 cukup makan dan tak buat perangai. Cubalah bayangkan, baru ja mula perjalanan dah minta makan. Memanglah kalau bawa budak, sila bawa snacks secukupnya. Lagipun kedai banyak sangat dalam stesen subway tu. Tu yang membuka selera tu.
.
Anyway, Ida sukalah rumah kami ni. Kalau korang nak book rumah di Seoul boleh book di airbnb ikutlah kriteria dan budget masing-masing. Boleh explore dan register di link AirBnb ni.

Oh ya, rumah ni ada 1 katil dan satu sofa yang boleh tukar jadi sofa. Kami suami isteri dan 3 anak memang sesuai la.

Ida Khairani
November 2016
Autumn Adventure in Seoul Korea.

0 comments:

Tempat Menarik di Seoul yang Sesuai Untuk Percutian Keluarga

6:23 PM ida ahmad 0 Comments

Itinirary 6 Hari 5 Malam di Seoul Korea untuk keluarga. Sebab ada anak kecil, jadi tempat yang dapat pergi sehari, satu ja. Kalau rombongan orang muda ja bolehlah panjangkan langkah lagi.

Day 1 :
Ketibaan di Seoul
Check In penginapan
Seoul Tower
*Myeongdong - tempat shopping makeup dan barangan branded.

Day 2 :
Theme Park, pilih ikut budget dan kesukaan

Seoul Land - kami pilih Seoul land sebab lebih dekat dan tiket lebih murah.
Everland
Lotte World

Day 3 :

Namdaemun Market sehari suntuk shopping
*Tambahan kalau ada masa lagi : Cheonggyecheon Stream, Digital Media City, Seoul World Cup Stadium

Malam : Namdaemun Design Plaza, ada bunga lampu LED yang cantik dan replika yang unik.


Day 4 :
Gwangmyeong Cave  untuk terokai gua lama tempat lombong emas dan terletak di Gunung Gahak. Pemandangan sangat cantik dan pengalaman sangat unik

*Hongik University banyak gerai jualan

Day 5 :
Insadong untuk shopping lagi, banyak sourvenier, hasil seni dan kedai makan.
Hanok Village untuk lihat rumah traditie rakyat Korea
*Gyeongbokgung Palace untuk tengok istana lama

Day 6 :
Nami Island
Dinner di Itaewon, tempat ramai muslim

Day 7 :
Check out dan balik !

Ini ringkasan trip kami. Detail pengalaman sehari ke sehari akan Ida cerita di entry lain.

Ida Go Travel

- Seoul Autumn Adventure 2016

0 comments:

Cara Nak Jalan-Jalan Korea dengan Lebih Jimat dan Teratur

12:37 AM ida ahmad 2 Comments

Hari tu Ida ada bagi Tip Cara Nak Pilih Penginapan Best di Korea. Kali ni Ida nak share Cara Nak Lebih Jimat Bila ke Korea ! Suka la tu...

Korang boleh ke website ni http://www.visitkorea.com.my

Booklet dan T-Money Card yang akan guna bila naik public transport di Seoul


Kat website ni Korea Tourism offer, siapa yang register jadi ahli 'Kaki Korea Club' dan buat sikit survey, dapat for FREE
T- Money dengan 2000 won credit.
Booklet yang banyak diskaun and freebies.

Apa yang diperlukan untuk dapat free T-Money Card dan Booklet Korea

Selain tu, ada lagi offer dari company lain macam yang ni. Mereka bagi pinjam smart phone dan data free sepanjang 5 hari di sana. Ops, utk 250 weekly lucky winners ja. Ni dah bagitau ni, mesti korang lucky punyalah. Bukan ramai yang tau pun.

Smart Phone Free :O

Bila Ida nak pi ambil T-Money Card dan booklet di Korea Plaza dekat Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee, banyak lagi booklet lain yang sempat Ida grab. Info2 dari booklet ni la yang sangat membantu Ida plan itinerary sepanjang di Seoul nanti. Mana yang ada offer baik punya, kita masuk list.

Booklet Korea ni sangat best !

Sebab ringan mulut bertanya, Ida juga dapat booklet Halal Korea ni tapi no worry, korang boleh download softcopy di link ni, 'E-book Restaurant Halal Korea'. Bolehlah makan dengan lebih tenang, tanpa rasa was-was.

Senang kalau ada buku ni atau download apps Halal Korea di smartphone Koran.

Restauran2 ni ada juga yang join Halal Fest. Jadi boleh dapat offer. Cuma diorang tak bagi kupon diskaun sejak di Malaysia, tapi kena tuntut booklet di Incheon Airport nanti dan beberapa tempat. Cuma perlu tunjuk gambar kupon ni ja.

Kupon untuk dapatkan booklet disdain restaurant halal di Korea


Ni nak tunjuk gambar2 makanan yang Ida snap di Korea Plaza. Mana yang halal, bolehlah Ida test nanti di sana.


So, bila dah ada niat nak ke Korea, jangan lupa ke website visitkorea tu tau. Macam-macam ada..

Team ibu ke Seoul Korea



Ida Go Travel
www.idakhairani.com

www.mysupervitamins.com

2 comments: