10 Tempat Menarik dan Aktiviti Best di Pulau Pangkor

1:17 PM ida ahmad 3 Comments

Mesti ramai yang plan bercuti cuti Malaysia cuti sekolah ni dan Pulau Pangkor antara destinasi menarik yang orang paling suka.

Banyak ka tempat best untuk melawat ? Berbaloi ka ke sana?
Pendapat saya, Pulau Pangkor adalah destinasi budget yang orang Malaysia mampu dan patut pi. Untuk ulang kali kedua dan seterusnya tu terpulang tapi yang tak pernah pi patut pi la.

Naik bot pun kejap ja 20 minit. Sehari ja dah boleh round 1 pulau dengan shopping sekali. Makanan dan barang pun tak mahal. Kalau malas nak angkut barang shopping, boleh ja beli di Lumut.

Ini peta untuk rujukan para pelancong ke Pulau Pangkor. Ada masa pergi dan balik ke Lumut-Pulau Pangkor juga senarai tempat menarik di Pulau Pangkor.

Di sana nanti boleh sewa van, kereta atau motor. Malas nak drive, naik teksi ja.

Peta serba guna di Pulau Pangkor


Tempat menarik di Pangkor tu korang boleh tengok lambang i : Must Visit.

1. Kota Belanda
2. Batu Bersurat
3. Kilang Satay dan Produk Laut
4. Foo Leng Kong Temple tu ada Tembok Besar China yang miniture.
5. Tempat buat kapal ( ushar gitu-gitu ja)
6. Waterfront temple tu.. boleh tengok dari atas bot.
7. Snorkeling di Pulau Giam
8. Makan - makan di Teluk Nipah.
9. Kalau naik bot ke Pulau Giam, first time bolehlah kalau nak tengok batu-batu yang kena hakisan dan membentuk seperti penyu, buaya dan etc. Untuk kali kedua ketiga, terus ja pergi snorkeling ! Jimat masa boleh berendam lama2.
10. Aktiviti sukan pantai boleh ja buat di Teluk Nipah.

Selamat bercuti dan melancong ke Pulau Pangkor. Untuk nak budget kos ke Pulau Pangkor, boleh baca entry ni.


Ida Khairani

www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com ( Pengedar Shaklee )
www.sarawakauthentc.blogspot.com ( Pengedar Tikar Sarawak )

3 comments:

Dkna Abza said...

kalau bujang atau tak ada anak lagi, tempat macam ni memang best. ada anak kecik, aktiviti terhad sikit la..

Afif Rayyan said...

Dah lama tak datang sini.. syok woo menyelam kat pangkor nie

imran said...

tengah bercuti ni kat teluk nipah...