Tempat Menarik Yang Kami Lawati di Bursa, Turki

1:14 PM ida ahmad 0 Comments

Bursa ni ibu negara pertama Turki. Turki beberapa kali tukar ibu negara tak macam Malaysia, dari dulu KL ja. Sekarang ibu negara Turki adalah Ankara. Kami tidur di Hotel Kervansaray ni di Bursa. Bilik dia kecil ja. Macam saiz hotel budget kat Malaysia. Tapi dalamnya agak cozy dan toiletnya pun nice. Tak ada bath tub tapi shower yang berpintu sliding door. Bolehlah nak tidur semalam sebelum mulakan perjalanan esok.

Hotel kami di Bandar Bursa

Malam tu ibu x turun dinner pun. Siap2 nak gilir-gilir dengan abah nak turun dinner di hotel sebab nazhan & iman dah tidur sekali iman jaga nak susu. Terus ibu tertidur sekali x jaga2. Abah & Iris ja turun. Abah keluar balik belikan roti standby kot terjaga nak makan. Hotel ni oklah, tengah town, senang cari kedai. Hehe tapi makanan yang abah beli tak ada yang jamah.

Esoknya Subuh awal pukul 3 lebih dah masuk. Summer kan. Kami bangun pkl 5 pagi, ada lagi Subuh. Bangun dah terus pack beg & prepare baju untuk dipakai. Lepas breakfast terus nak check out. Nazhan tak sihat hari ni. Bangun mandi dan tidur balik. Lepas tu dia muntah. Mungkin sebab semalam makan time lunch ja so masuk angin. Risau juga. So ibu prepare Nutriferon untuk diberi. Ubat demam budak tak bawa. Alhamdulillah lepas bangun tidur kali kedua sebelum bertolak tu dia dah fully recover dah.

Breakfast kami macam dalam gambar ni. Actually buffet. Yang ni yang ibu pilih. Makan ala kadar ja sebab tak lapar sangat. Iris makan cereal. Iman share menemen dengan ibu. Menemen ni tomato campur telur tapi sedap. Semua buffet breakfast kami mesti ada menemen ni, kira common breakfast orang turki la.

menemen yang sedap sarapan pagi orang turki
Menemen

Destinasi pertama kami di Bursa adalah masjid Ulucami. Ni Masjid Utama di Bursa. Juga tinggalan Empayar Uthmaniah. Selalu ramai orang tapi sebab hari tu pilihan raya, so lengang ja. Dalam masjid ni ada water fountain untuk buat ambil wudhu. Sejuk gila airnya. Lampu di masjid ni masih kekalkan lampu chandelier.

water fountain dalam ulucami mosque bursa
Masjid Ulucami Bursa tinggalan sejak zaman Uthmaniah


Berdekatan dengan Masjid Ulucami ada Koza Han. Koza Han ni macam kilang sutera dan sutera market. Sejak Sultan Beyazit II buka Koza Han ni, tempat ni jadi port para pedagang dan pasar sutera utama sebab Bursa adalah destinasi terakhir Laluan Sutera dari China.

pasar sutera di bursa namanya koza han
Koza Han tempat membuat dan menjual sutera


Masa kami pi, Koza Han masih tutup. Huhu! Melepas nak shopping sutera. Namun kami sempat berposing di perkataan ‘Bursa’ yang tersergam indah ini !

Adik - adik instant

Kemudian kami gerak naik Mercedes 15 seaters ini ke kampung yang wujud sejak empayar Uthmaniah dan masih mengekalkan ciri-cirinya hingga sekarang, iaitu Cumalikizik / Ottoman Village.

Kampung ni sangat cool. Terletak di cerunan bukit dan rumah2 di bina di cerunan tu, jadi dari tempat van drop kami menapaklah naik ke rumah yang boleh dilawat, yang dah digazetkan oleh Unesco sebagai tapak warisan dunia.

Senaman jalan kaki di Ottoman Village, Bursa sambil nikmati pengalaman yang ohsem


Sepanjang mendaki tu adalah aunty2 yang buka gerai depan rumah diorang jual kraf tangan dan ada yang hasil tangan diorang buat sendiri. Uniknya orang Turki ni, tak ada homeless menurut tour guide kami sebab mereka akan bina rumah yang boleh duduk sekeluarga besar. Ada bilik datuk, anak, cucu gitu. Kalau nak jumpa homeless tu, katanya maybe pelarian dari Syria.

shopping di ottoman village, bursa
Kraf tangan dan cenderamata di Ottoman Village, Bursa

Lepas mendaki naik, kami menapak turun bukit pulak. Antara benda yang kami beli di sana adalah sikat rambut. Hehe, nampak mcm handmade. Sebab design belakangnya unik antara satu sama lain.

Selain tu, kami beli buah buahan juga. Sedap! Fresh ! Murah ! Excited ! Ada buah cerry, plum, strawberry dan berry. Musim berry belum masak betul lagi, so warna kurang menarik. Strawberry boleh dapat di Cameroon Highlands ja tapi ceri dan plum hijau tu murah dan sedap ! Jarang jumpa kat Malaysia.
Buah ceri, plum hijau, tomato dan strawberry yang sedap dan segar di Ottoman Village



Sebelum makan tengah hari kami singgah melawat makam pengasas Empayar Uthmaniah, Usman Qazi dan Urfan Qazi. Ada makam kerabat dia juga di kelilingnya.

Makan pengasas Empayar Uthmaniah, Usman Qazi

Di sini juga boleh tengok pemandangan bandar Bursa yang sangat cantik. Kami makan ais krim dari susu kambing yang sangat famous di Turki di sini. First time. Murah gila. 1 lira ja. Sama harga masuk toilet dekat sini. Hehe. Kat sini ja la dapat aiskrim harga tu, tempat lain 3-5 lira & ikut scoop.

Cantik !

Di Turki ni orang kata toilet memang kena bayar dan diorang jaga kebersihan. Harga tak main kupang2. Minima 1 Lira la. Alhamdulillah sepanjang 8 hari di Turki, tour guide kami ni pandai stop kat pit stop yang toilet bersih dan free ! Save budget juga. Kalau tak berpuluh jugalah habis kat toilet aja.

Kami lunch di Bursa. Kedai tu kami ja ada. Hehe. Oh ya, maybe sebab pilihan raya so lengang lagi walaupun dah tengah hari. Memandangkan kedai makan dekat dengan Masjid, kami tunggu Zohor masuk sebelum meneruskan perjalanan ke Kusadasi.

Jadi, semua orang pun berulang ulang guna toilet di restoran yang bersih dan free tu. Di Turki, toilet bowl guna bidet. Yang air keluar dari toilet bowl tu. tak ada paip kecuali paip sinki di luar. Air masa tu sangatlah sejuk. Anak-anak memang mengelak - ngelak kalau kena basuh kencing or berak.



Jalan kaki di Kota Bursa yang lengang sebab pilihanraya

Kami berjalan-jalan kat kedai2 dekat masjid tu. Kedai ada yang masih tutup dan ada yang buka. Semangat betul orang Turki dengan pilihan raya! Dari barang2 di mini market yang kami singgah beli rashion, nampaknya harga barang tak mahal sangat. Air kotok & biskut kurang 1 Lira boleh dapat. Turki banyak produce food sendiri sebab tu harga barang keperluan masih rendah. Best kan !

Selepas 5 jam perjalanan kami sampai di Kusadasi. 5 jam tu banyak pit stop juga. Dia akan stop setiap 2 jam untuk ke toilet atau refreshment. Driver pun lepak minum teh dulu. Selalu memang toilet yang free dan bersih. Tu lagi satu advantage kena tour guide ni.

Bila kami sampai ke Kusadasi terus di berhenti kat kedai jual Turkish Delight dan Apple Tea. Ini pertama kali jumpa jadi kami tak tahu harganya ok or tak. Sebenarnya, harganya adalah agak mahal sebab kedai2 ni kena bagi tip kat tour guide kita tu. So pilihan masing2 la nak beli ke idak.

Esok-esok jumpa lagi pelbagai jenis Turkish Delight sama ada di tempat melawat, bazaar atau pit stop. Fyi, turkish delight yang kami beli paling mahal so far, 17-22 Lira per box. Geram juga time tu bila compare harga. Sebab lepas tu kami jumpa yang jual 3 ke 7 kotak untuk 20 Lira. Nangis tak?





Bila sampai Malaysia, Turkish Delight yang kami beli di kedai A adalah paling sedap. Yang di hentian-hentian sedap juga sebab diorang bagi tester untuk rasa tapi tak beli dah sebab dah banyak sgt beli. Cadangan saya, kalau jumpa tu beli ja 1-2 kotak dulu. Jumpa lagi beli lagi. Boleh cuba pelbagai rasa.

Malam ni kami tidur di Kusadasi. Hotel. Mengadap Laut & Pantai. Sampai dah lewat petang so tak keluar jalan walaupun hotel kami banyak kedai keliling tu. Ala macam Bali atau Batu Ferenghi. Nampak harga display dalam Euro. Terus mati hajat nak jamu mata.

Oh ya, jangan lupa bawa universal plug yang boleh sumbat banyak charger. Segala mak nenek gadget nak kena charge overnite. Powerbank, camera, ipad, iphone😁.

Yang tak bestnya hotel ni beg kena angkut sendiri ke bilik dan nak naik kena lif kena naik tangga. Diorang salah bina lif kat tengah antara 2 level ni. Yang azabnya guest. Untuk backpackers no worry la kan. Kami ni siap Iris tidoq lagi.

Jadi, sampai terus p dinner dulu dengan Nazhan & Iman, abah tunggu beg dan Iris sebab nak naik lif time tu beratur. Ahaha!! . Then lepas naik hantar barang, abah pula turun makan. Makanan sedap ;)

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Kembara Turki Bersama Anak : Ground Tour atau backpacking?

10:24 AM ida ahmad 0 Comments

Syok gila kembara kami ke Turki cuti sekolah yang lepas. Kenapa kami pilih ground tour guide sebab pertama offer dia bagus 699 usd untuk cover banyak tempat + makan + ground transport + tips + hotel selama 8 hari 7 malam. Rate budak half price dan baby free. Rate asal 655 usd sahaja tapi sebab kami tambah sehari di Bursa jadi 699.

Sebab kedua walaupun ada anak-anak dan orang lain prefer free & easy sebab nak ikut timing anak tidur tapi kami risau kang makin ke laut plk jadinya. Lagipun tak cukup masa nak plan betul2. Kalau nak jimat dan biasa backpacking dengan anak-anak, bisa ajer.

Sebab ketiga ada member yang pernah drive sendiri bagitau harga minyak sana mahal. Full tank boleh cecah rm500 untuk keta sedan. Kena isi setiap hari pulak tu kalau jalan jauh.

Sebab keempat kalau naik public transport and bag packing kesian kat anak-anak. Turun train kena naik teksi or bas pulak. Makin penat means makin cracky. Anak cracky, means ibu lebih emo. Lagipun kami masuk countryside, lebih 8 tempat dan cover selatan dan tengah Turki. Bahasa pula ramai yang tak fasih berbahasa Inggeris. Jadi, kami pilihlah yang terbaik pada masa tu dan Alhamdulillah pilihan kami tepat.

Tiket flight kami beli sendiri jadi bertuahlah kalau plan awal2 dapat murah kot tapi kami memang redah habis. Cuma tiket suami dapat murah sikit sebab tebus point enrich dia. Save 1k. Kami naik MAS. Banyak lagi flight lain ke Turki, Qatar, Emirates tapi maybe ada transit. MAS direct. Turkish Airline combine dengan MAS.



5/6/2015:

Flight kami pagi 6/6/15 12. 30 am Tapi siang tu masih ada lagi event Shaklee National Conference. Since layak stay hotel for free, ada goodies dan meal allowance, kami gigih p juga Golden Horses untuk ambil benda free and kenal roomate. Penting kenal roomate supaya dapat minta tolong simpan surpise gift yang Shaklee hantar ke bilik. Mission accomplished.

Kami balik lepas solat Jumaat dan teksi pick up ke airport pukul 7.45 malam jadinya Maghrib di rumah. Flight pukul 12.30 am. Jammed teruk juga tapi kami dah check in flight online dan dapat pilih seat. Kalau pilih seat masa beli tiket ada bayaran minima rm50 ikut tempat. Check in online dibuka seawal 2 hari sebelum terbang. Masa check in online, seat dah FREE untuk dipilih ! Jadi dapatlah pilih seats sederet 4 + 1 kami. Nuh Iman x ada seat.

Sesampai ja di airport pukul 9 malam.. Rupanya fight kami delay 2 jam. Alamak !!! Dah sampai dah pun.. Jadi redha ja la. Taktau kes apa yang menyebabkan lambat tapi since MAS ada isu terminate staff so adalah at some point aspect for delay ni. Cuma berdoa, perjalanan tetap smooth dan anak-anak maintain cool.

Kami jalan2 dekat kedai2 dalam airport tu. Melayan budak main toys for free sebagai terapi..solat Isyak kemudian ingat nak terus masuk Gate. Sekali tak dapat sebab ada passangers ke Paris dah dalam tu and dah crowded. So melepak la kami kat kerusi yang kurang empuk. Iris dah zzzzz. Nazhan main ipad. Nuh Iman masih segar. Jadi ibu carry Iman dengan baby carrier melawat kedai buku, baby room, kerusi massage sampai gate open untuk kami masuk.

Padang pasir Syria dari kapal terbang
Merentas Syria untuk ke Turki


6/6/15:

Alhamdulillah, perjalanan sangat ok. Anak-anak boleh tidur. Memang timing untuk tidur pergi dan balik. Lawaknya bila Iris bangun dia tak puas hati tak duduk dengan ibu. Lepas tu terus nak tukar tempat dengan Nazhan dengan alasan tempat tu buat dia sleepy. Ada ja akal Iris ni.

One thing, ibu dapat rasa cabin crew MAS ni lain sikit dari sebelum2 ni. Masa tu fikir yang diorang stress kot so kami pun menjadi passangers yang tak banyak songeh. Memudahkan apa yang boleh.

Bila nak sampai, kami hadiahkan kapal terbang kertas dengan wishes all the best and thank you. Alhamdulillah, sedikit menceriakan mereka ! Ada antara cabin crews yang akan meninggalkan MAS tak lama lagi rupanya. Kami bergambar kenangan juga dengan pramugari yang sporting ! (Pramugari ni namanya Nurul. Dah ada bisnes flower shop di Pantai Dalam Keep it up!) Flight kami touch down pukul 8 pagi Turki. Lepas settle imegresen, ambil beg dah boleh keluar. Tak banyak songeh sangat dan tak crowded airport pagi2 ni. Kami jumpa untuk pertama kali dengan geng2 trip Jejak Uthmaniah yang lain. Selain kami, ada lagi 10 student dari UK sampai lebih awal yang akan bersama sepanjang 8 hari kembara ! They are amazingly awesome ! Dapat adik2 instant ibu !

Day 1 at Turkey :

Kami dijemput dengan wakil Jejak Uthmaniah, Saed. Actually yang berurusan di FB dan Whatapps, namanya Shihab tapi dah balik Malaysia sebab wife nak bersalin. Transport utama kami adalah Mercedes 15 seaters. Ok sangat. Kalau ramai naik bas tapi ngam-ngam ja geng kami 14 orang + 1 baby that not baby anymore so naikkan kami Mercedes eksklusif itu.


Restoran kami breakfast yang mengadap Lautan Marmara. 


Mula-mula Saed intro pasal Turki syoklah dengar, cakap Melayu ! Bawa breakfast kat tempat yang cantik mengadap Lautan Marmara. Kami makan borek, roti daging and fresh oren. Sedap roti tu !!! Sekali tu ja la dapat makan. Hoho !! Tak jumpa dah, asyik jumpa Simit.

Lautan Marmara..Boleh nampak kapal terbang nak mendarat sebab dekat ja dengan airport


Lepas makan, kami jumpa official tour guide dari Turki. There gone my Malay Story Teller. Rupanya diorang agent ja. Sampai sini kena guna local travel agent. Huhu. Englishnya hanya org yang terror English ja boleh faham, suami + dak2 UK ni no problem. Ibu yang dah lama kehilangan skill untuk memahami slang English bangsa lain ni memang menangis dalam diam ja la. Not so bad actually English dia. Most of the time boleh faham cuma ibu xboleh fokus. Lari fokusku. Haha!!

Jalan-jalan sekitar Istanbul

Kami ke Horse Square dan Blue Mosque yang dekat antara satu sama lain. Horse Square ni tempat gladiotor fight zaman Byzantine dulu. Bila tengok movie ' Fetih 1453' boleh bayangkan bagaimana tempat ni suatu masa dulu. Macam stadium besar yang ada beberapa tiang di tengah. Sekarang semua tempat duduk dah tak ada dah.
Horse Square juga dikenali sebagai Hippodrome of Constantinople

Ada anjing gila bapak besar juga yang berkeliaran. Scary weh! Ada tempat parking basikal juga. Yang lawaknya anak2 boleh buat main dengan masuk dalam gelung2 tu. And ada pula budak lain yang mengikut. Asalkan bahagia!
Masjid Biru yang klasik dari luar

Kemudian kami masuk ke Masjid Biru yang dibina oleh Sultan Ahmet. Masjid ni digelar masjid biru sebab deko dalamnya banyak dari marmar biru. Sangat cantik. Lagi unik masjid lama di Turki ni kebanyakan guna lampu chandelier yang sangat klasik, simple dan berusia.

Lampu Masjid Biru yang unik


Lagi satu keunikannya, sebab ada 6 menara. Selalu masjid ada 4 tiang ja kan. Lagi 2 tiang boleh nampak dari luar. Pengunjung non stop since non muslim pun boleh masuk, dia buka pintu khas untuk muslim yang tak perlu beratur.

Kubah masjid biru yang sangat cantik


Dari Blue Mosque kami menapak ke Muzium Topkapi. Topkapi ni ada banyak seksyen. Ini tempat Ottoman Empayar menjalani kehidupan dan pentadbiran. Ada dapur untuk 1000 pekerja sebab nak sediakan makanan untuk 4000 orang, ada meeting area, ada tempat khas untuk perempuan namanya haraam, ada muziam yang tempatkan janggut & pedang nabi, kaabah dan peninggalan Islam lain.


Lepas melawat, kami jalan kaki ke tempat makan. Kedainya belakang Blue Mosque tapi perjalanan agak jauh. Kami muda oklah. Anak2 pun Alhamdulillah still ok. Kesiannya ada group Malaysia lain dari Pahang yang geng otai2. Jenuh berjalan. Agent Turki, Tempel Travel sama dengan kami jadi kat mana2 pun selalu terjumpa. So, kalau ada family nak ke trip, pesan awal2 bawak kalsium Ostematrix ya habuan kuatkan tulang2 kaki !

Feri yang membawa kenderaan untuk memendekkan perjalanan ke Bursa

Turki ni ada di dua bahagian benua, iaitu benua Eropah dan Asia. Sebab tu sejak dulu banyak ja kuasa dunia yang berperang dan silih berganti kuasai bumi Turki ni sebelum tertubuhnya negara Turki. Lepas lunch, kami ke bahagian Asia Turki dan naik feri 30 minit untuk ke Bursa. Lepas dah turun feri sejam setengah lagi sebelum sampai Bursa. Kami tidur di Hotel , Bursa ! Macam tulah sepanjang trip kami, siang melawat dan traveling, malam check in hotel dan tidur zzz . Cepat ja tune waktu turki yang 5 jam lewat dari Malaysia sebab kepenatan full aktiviti di siang hari.

Sambungan jalan-jalan Bursa dan bahagian Turki lain di entry seterusnya.

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Saat indah saya bersama Peanut Butter

12:07 PM ida ahmad 0 Comments

Ini kisah lama saya, masa saya berusia 13 bulan. Kami ada troli best di rumah kami. Ibu letak biskut, roti, nuttela dan peanut butter di situ. Suatu malam, sedang ibu dan abah tak sedar, saya cuba nasib membuka botol peanut butter.

Pusing punya pusing, penutup terbuka. Waaahhhhh !!! Bulat mata saya tengok dalamnya. Excited, seronok dan menyelerakan. Perasaan saya bercampur-campur. Saya masukkan tangan, genggam peanut butter tu, keluarkan tangan dan masukkan semuanya ke dalam mulut.

Kantoi !



Ya Allah ! Sedap gila !!! Kemudian saya teruskan lagi. Ibu dan abah tak perasan sebab asyik bersembang. Saya juga bagi pipi dan baju saya rasa apa yang mulut dan perut saya sedang nikmati. Mereka turut sukakanya !!! 

Ya, ada pa??


Tiba-tiba, gambar saya diambil. Argghh !!! Ibu abah dah sedar projek diam-diam saya. Gambar saya diambil berkeping-keping. Mereka bagi saya makan sikit lagi. Namun, itulah kali terakhir saat indah saya bersama peanut butter. Sejak malam tu, ibu dah ubah kedudukan peanut butter di tingkat atas troli tu. Bye bye peanut butter yang sedap. Gonna miss u.


Hmm.. hmm..dapnya.. Mana boleh stop ni ..


- by Nuh Iman.

0 comments: