Cendol Bakar di Kuala Selangor

1:16 PM ida ahmad 0 Comments

Buat pertama kali, kami ke Kuala Selangor. Sebenarnya ada orang Kuala Selangor cod Shaklee. Beliau nak set untuk darah tinggi. Sebab nak berbaloi p deliver, kami carilah apa yang best di Kuala Selangor.
.
Macam-macam ada di Kedai Cendol Bakar ni.

Makanya jumpalah tempat makan best, hot dan glamor ni. Kalau nak cuba, boleh cari di waze ni. Cendol Bakar @ Cendol Bakar drive thru. Bukan ja cendol banyak lagi menu best2.

Pasti tak sesat, insyaAllah.

.
Kami dari Klang lebih senang. Memang tak lalu highway langsung. Terus ja dari Jalan Kapar. Jem pun tidak. Kalau yang lalu highway selalu akan jem selepas keluar highway menuju ke Pekan Kuala Selangor sebab jalannya 1 lane ja.
.
Hari tu kami makan cendol & laksa. Anak2 makan nasi ayam dan lempeng pisang. Juga sata.
.
Sedaappppp !!! Adoi..Bila nak cuba lagi ni.

Selain dari menu ni ada juga keropok leko, coconut shake, otak-otak, sotong & ayam salut tepung, chow kueh teow. Ada juga mee sup & bakso, jagung, aiskrim, waffle. 
.
Ini pun sedap.. Bukan biasa2 tapi lebih dari biasa..

Jangan lupa singgah sana kalau lalu atau misi jalan-jalan cari makan di Kuala Selangor.
.
Pengedar Shaklee Shah Alam & Klang
Ida Khairani

0 comments:

Budget Percution untuk Island Hopping & Snorkeling di Pangkor

9:03 AM ida ahmad 1 Comments

Awal cuti sekolah kami ke Pulau Pangkor. Memang tak dirancang sebab dah pernah ke sana dan dah banyak main air dari minggu sebelum tu. Tiap2 hari dah mandi swimming pool sepanjang dekat 2 minggu ni tapi dah alang-alang di Lumut sampai 5 hari, rugi pula kalau tak lajak ke Pangkor.

Di Pangkor dan Lumut antara tarikan utama adalah makanan laut yang dikeringkan seperti ikan bilis, sotong, udang, ikan masin dan makanan yang diproses dari makanan laut ni. Selain tu di tempat menarik di Pangkor termasuklah Kota Belanda, Island Hoping, Snorkeling, tokong Cina dan Taman Foo Lin Kong. Di Taman Foo Lin Kong ni ada replika tembok besar Cina selain tokong Cina.

Disebabkan kami dah pernah ke sana, jadi tujuan kami kali ni hanyalah island hoping dan snorkeling sahaja. Selepas ni memang snorkeling sahaja la island hoping pun dah x nak, sebabnya nanti saya kongsikan.


Budget
Keseluruhan budget percutian pendek kami di Pulau Pangkor untuk snorkeling adalah RM178.50. Detail saya share di bawah ni.

Parking Kereta


Tempat parking bertingkat Lumut

Kami keluar pagi lepas checkout dari Hotel Swiss Garden Lumut. Sampai jeti pukul 9.30 pagi & parking di bangunan parking bertingkat tapi yang luar bangunan sebab malas nak jalan jauh & turun tangga atau lif. Kos 60 sen sejam. Total kami kena masa nak balik RM6. Lama juga kami stay Pangkor 😄 walaupun hanya habiskan masa snorkeling semata-mata.

Tempat kami parking, depan sikit dari exit ja, tepi jalan :D



Feri
Feri Lumut ke Pulau Pangkor
Tambang feri je Pulau Pangkor RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak atas 5 tahun. Jadi kami 5 beranak hanya RM30 dengan tambang Iman percuma. Tambang feri ni pergi balik tau tapi pastikan tiket simpan elok. Nanti balik dia nak tengok juga tiketnya.

Sewa kereta atau teksi

Bila keluar dari jeti ja, ramai penyewa kereta yang akan menunggu. Ada yang offer RM40 untuk sebiji kancil half day. Siapa yang nak jalan-jalan Pulau Pangkor dan melawat tempat menarik di sana, bolehlah ambil option ni.

Teksi van pink Pangkor

Kami pilih ambil teksi ja sebab memang tak nak jalan2. Tambang teksi a.k.a van pink RM15 untuk ke Pantai Teluk Nipah. Kami pi waktu cuti sekolah weekdays. Hari lain kalau harga berubah tak tahulah ya.

Rate Snorkeling dan Island Hopping di Pangkor

Dalam teksi driver teksi tu sembang rate island hopping dalam rm60-80 boleh dapat. Masa dalam feri ibu google ada yang dapat rm40-2 orang. So bila dapat offer RM70 untuk 5 orang private boat,  kami terus lupa nak nego dah. Haha !! Diorang jampi kot supaya tak minta tawaq.

Ok, kami ada bawa rashion a.k.a bekalan makanan siap2 macam snickers, air coklat, roti, nutella, tuna saki baki dari hotel. Cuma tambah mineral water 1.5L RM3. Goggle, jaket keselamatan, roti untuk bagi ikan makan, island hopping dan snorkeling dah termasuk dengan pakej. Masa fleksibel, boleh calling2 untuk pick up anytime.

Island Hopping

Budak kecil tu, enjoy gila naik bot. Siap betul2 nganga makan angin 

Bagi yang pernah pi island hopping, cubalah tanya rate terus ke Pulau Giam untuk snorkeling sahaja. Kami agak menyesal sebenarnya ber-island hopping tu. Dekat ja pun.. Semua pulau tu cuma ada di sekeliling Pulau Giam ja, tengok bentuk2 batu kesan dari hakisan dari ombak dan perubahan cuaca membentuk shape seperti kaki, penyu, buaya dan sebagainya. Sebab dah pernah tengok jadi biasa2 ja la.

Pantai

Kami sampai di Pulau Giam dalam pukul 11 pagi. Dari bahagian pantai ni di Pulau Giam, kami boleh nampak Coral Beach di Pulau Pangkor. Matahari hampir terpacak kat kepala. Adoi !!! Memang sunburn teruk la gini. Ha, benda wajib kalau snorkeling dan ke pantai adalah SUNBLOCK dan kami tak bawa. Kan dah kata trip kami ke Pangkor tak dirancang.

Abah & anak-anak memang redah ja. Mereka tak perlu risau sebab memang kulit putih melepak. Kena panas sedikit ni boleh jadi tanned, tak ada masalah. Yang ibu kulit sawa tak matang ni, kena panas terik memang bertukar jadi Dayang Senandong.

Sini pantai cantik tapi snorkeling tak best sangat

Kat Pulau Giam ni ada juga gerai kecil yang jual makanan. Jadi, kalau tak bawa bekalan, masih boleh jamu selera. Harga masih mampu dan tak mencekik.

Menu makan dan harga di Pulau Giam

Lepas puas main panas, kami call bot untuk pick up dan bawa ke bahagian belakang Pulau Giam ni. Kat sini lagi best untuk snorkeling. Jadi, kalau nk bersnorkeling sahaja, terus minta ke sini. Mesti boleh dapat rate lebih murah, insyaAllah. Kami ingat anak2 nak main pasir tu yang minta bawa ke pantai. Rupanya semua dah pandai bersnorkeling lepas abahnya ajar. Tak main dah pasir pantai. Lagi-lagi tengah panas berdengung.

Snorkeling

Perjalanan naik boat ke tempat snorkeling kejap ja, kurang 5 minit.

Masih boleh main pasir di air cetek

Sini lebih seronok. Iman pun berani jadi kami boleh sama2 berenang tak perlu take turn jaga Iman. Iris dan Nazhan pun selamat berenang sendirian sebab sentiasa pakai jaket yang bantu terapung.

Akibat tak bawa sudu, Iman main celup2 jari ja.. Emm emmm

Di sini, ada few spots untuk snorkeling dan ada juga tempat cetek untuk main air dan pasir. Oklah. Masa kami pi tak la crowded sangat orang, just nice. Masih boleh nampak anak-anak dari jauh.

Port snorkeling paling hot kat tempat bot berbumbung tu.

Masa mandi mana nk perasan sunburn sampai hangitkan. Punya syok, snorkeling xpuas - puas. Expecially anak-anak. Langsung tak naik ke darat. Sebab ingat nak balik Penang, kami pun xboleh la stay lama lagi. Pukul 4, kami panggil bot untuk pick up.

Tempat Mandi

Sampai Teluk Nipah, cari tempat mandi tapi tak ada orang jaga pula. Semua bilik berkunci. Jadi kami ingat salin ja la baju budak2 sementara tunggu makan. Nasib baik, tengah tumpang salin baju, owner bilik mandi datang jadi dapatlah mandi dengan sempurna. Sekali mandi RM1.50. Kami kena RM4.50 semuanya.

Makan-makan

Kami makan di kedai makan betul2 seberang jalan tempat mandi tu. Kami order nasi goreng cina, nasi goreng kampung & nasi goreng ikan masin. Air pula air kelapa-1, laicikang-2 dan 2 milo ais. Semua total RM35.

Tinggal suami ja belum mandi dengan Iman. Iman dan mula tunjuk sign mengantuk dan ready untuk lentok. Abahnya angkat juga bawa pi mandi. Balik2 dah segar bugar dah.

Tambang teksi van pink ke jeti Pangkor

Nak naik teksi balik... Menapak jauh juga. Kena ke stesen teksi yang ada di hujung pantai. Bakar la kalori nasi goreng ikan masin tadi. Tambang masih sama RM15 sekali perjalanan ke jeti.

Di jeti kami jamak takhir. Surau bersih. Kami sempat catch feri 5.30 petang tanpa perlu menunggu. Sampai Lumut pukul 6. Hujan.. Beli barang lagi buat orang Penang. Dekat pukul 7 kami gerak balik Penang. Sampailah Penang pukul 9 malam. 2 jam ja perjalanan Lumut-Penang (bukan island).

Jadual perjalanan feri pergi balik Pulau Pangkor

Best memang best sebab semua orang enjoy main air ! Kalau nak tahu tempat best dan menarik di Pangkor, boleh baca entry ni.

Selain tu hari Ahad malam ada Pasar Malam di Manjung dekat2 dengan Giant Manjung. Syok ! Baju2 yg pakai balik ni grab kt sana sebab dah habis baju nak pakai:D.



By,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056
013 488 2382


www.mysupervitamins.com

www.idakhairani.com
www.sarawakauthentic.blogspot.com

1 comments:

Resepi Cheese Cake Jepun dengan 3 bahan sahaja

4:22 PM ida ahmad 2 Comments

Cheese Cake adalah antara kek kesukaan saya. Sedapnya walaupun baru terbayang. Bila tahu ada cara mudah buat cheese cake, saya pun belajar. Tengok video di youtube. Bila google, ada resepi lain juga tapi macam-macam bahan lagi nak kena cari. Yang saya cuba ni, paling mudah sebab bahan-bahannya cuma 3. Bila siap, sedapnyaaa... Cheese cake ni macam sangat sedap, tak manis dan cukup lemak berkrimnya.. walaupun tak ada letak susu. Tak tahu la resepi cheese cake lain ada letak susu tak.

3 bahan untuk buat cheesecake Jepun ni hanya telur, cream cheese dan coklat putih.

Nama sebenarnya cheese kek ( kek keju ) ni adalah

"Japanese cotton cheesecake" atau "Souffle Cheesecake "




Bahan-bahan dan sukatan:

120 g Cream Cheese
120 g Coklat Putih
3 biji telur

Alatan :
Bekas kek saiz 6 inci
Mixer
Oven

Bila siap, korang akan dapat nak 1 kek bulat saiz 6 inci. Namun, ibu guna bekas leper ja, jadi dapatlah bulat besar tapi pendek.

Cara-cara buat cheese cake yang sedap dan senang ni adalah

1. Panaskan oven pada suhu 170 C dulu.
2. Double boiler coklat putih. Double boiler tu apa? Google.. hahaha!!
Alaaa.. letak coklat putih yang dipecah-pecahkan ke dalam mangkuk. Mangkuk tu pula letak dalam cooking pan yang isi air. Panaskan atas api. Jadinya dalam mangkuk tu tak ada air la tau. Kacau guna spatula.
3. Telur pula asingkan telur putih dan telur kuning. Telur putih letak dalam mangkuk dan simpan dalam peti ais dulu.
4. Kemudian masukkan cream cheese dalam coklat putih yang sedang dilembutkan guna kaedah double boiler. Kacau sebati.
5. Angkatkan dari dapur dan masukkan telur kuning  ke dalam campuran tadi, kacau sebati.
6. Keluarkan telur putih dari peti ais, guna mixer untuk pukul telur sampai jadi whip yang tebal, ini dipanggil meringue. Mula-mula guna kelajuan sederhana dan lama-lama makin laju. Meringue sudah think dan firm bila kita terbalikkan mangkuk tu, meringue tak jatuh.
7. Ambil 1/3 meringue dan campur dalam campuran creamcheese tadi. Kemudian campur lagi 1/2 dan kacau bagi rata sebelum campur semua sampai habis. Tipnya, campur sedikit dan kacau.
8. Masukkan adunan creamcheese dalam acuan. Untuk elak kek pecah, boleh juga guna tip ini.
Sapu minyak pada kertas parchment (alaa kertas minyak selalu orang guna untuk baking-baking tu), alas bahagian bawah acuan dan keliling acuan dengan kertas parchment tadi, jadi bentuk silinder. Masukkan adunan dan hentak supaya udara naik ke atas.
9. Masukkan acuan tadi dalam dulang yang berisi air panas dan masukkan ke dalam oven.
10. Bakar 15 minit pada suhu 170 C, kemudian 15 minit lagi pada suhu 160 C. Bila dah siap, biarkan lagi dalam oven yang auto off tu selama 15 minit. Siap !

Rasa cheese kek ni sangat sedap & merbahayaaa !!! Nangis tau kalau dapat cheese kek sedap ni. Susah nak stop makan.. Huaaaa:((

Pada yang tak berapa nak faham cara-cara nak buat cheese cake ni, boleh layan video you tube yang jadi rujukan saya ni.




By,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056
013 488 2382


www.mysupervitamins.com

www.idakhairani.com
www.sarawakauthentic.blogspot.com

2 comments:

Tempat Berkelah Best di Selangor, The Nahara, Kalumpang sesuai bawakeluarga dan kawan-kawan

1:52 AM ida ahmad 0 Comments

Alhamdulillah, cuti Maal Hijrah baru ni kami penuhi dengan cuti santai bersama keluarga dan kawan-kawan di Nahara Training Resort, Kalumpang, Sungai Inki, dekat Kuala Kubu Baru, Selangor. Sepanjang perjalanan pergi dan pulang diiringi dengan lagu 1 Muharram nyanyian  ibu :P


The Nahara yang damai

Selalu dengar orang berkelah tapi seriau nak pi sebab tak nak crowded dan risaukan isu kebersihan. Namun di sini, memang sangat best. The Nahara memang bersih dan tak crowded masa kami pi tu. Perjalanan dari rumah kami di Bandar Bukit Raja ke Tanjung Malim dan resort The Nahara ambil masa 1 jam saja. 

Suami dan geng riders officemate naik motor dan gerak lebih awal sekitar pukul 7 pagi. Ibu drive dengan anak- anak menjelang pukul 9 pagi. Hehe. Pada mulanya ibu bayangkan mesti kena ke dalam hutan dan sedikit bahaya. Huhu.. tapi Alhamdulillah, senang ja nak pi rupanya. Masa kami pi 14/10/15, waze belum update resort ni jadi kami sesat sikit. Kalau guna Google Map insyaAllah tepat ;). Kalumpang Resort sebelah ja dengan The Nahara. Jalan pun tak jauh dari exit highway Tanjung Malim dan jalan kampung ke resort dan air terjun pun baik, tip top dan tak scary.

Lain kali involve family lagi ya che abang sekalian

Bila sampai parking pun banyak dan senang. Di The Nahara ada banyak wakaf untuk lepak dan berbeque, chalet, toilet yang bersih, surau, padang, sungai yang 'cool' dan tapak khemah untuk team building. 

Tempatnya sangat bersih dan diselanggara baik. Tak ada nyamuk.. Hehe..taktau la kalau masa ni orang lain yang kena attack.

Wakaf kami no 6, ada 2 meja dan tempat membakar tu.

Menu kami hari ni... Marbeles.. Alhamdulillah rezeki-rezeki. Kami pakat potluck bawa makanan dan tong-tong juga. Ada nasi lemak perbagai lauk termasuklah telur mata, ikan bilis goreng rangup, daging rendang, sambal sardin, ayam rendang dan ayam goreng. Selain tu, tak lengkap berkelah kalau tak ada bihun goreng yang sedap.. ha ha & ada kuih pulut serunding juga. First time pulut serunding saya makan dibalut ala-ala kek roll.. Ayam kami bakar di sana, tempat provided. Jajan dan keropok pun ada. Apa lagi... Sakanlah budak-budak makan. Nuh Iman pun 2x5.. Amboi2x.

Ramai yang baru kenal :D

Ibu buatkan brownies. Mereka orang yang pertama selain dari kami anak beranak rasa brownies ibu. Yeah! Ada yang puji, minta resepi & nak order. Kalau korang suka brownies, ni link Resepi Brownies Sedap yang ibu buat tu.  Tak confident, boleh order saja !


Paling enjoy budak2 ni dan taman2 pun cantik dan bersih

Meh layan gambar yang tak seberapa yaa.. Ibu tengok makanan dan air terjun, lupa camera dah.. Ada hasil dari camera kawan - kawan juga ni.

Masih jinak-jinak merpati Nuh Iman dengan air sungai

Surau yang bersih dan unik
 `
Syok gila ! Tambah-tambah time ni tak crowded.

Kalau korang berminat, boleh layan facebook The Nahara. Ada beberapa gambar, ibu pinjam dari facebook tu.

Jambatan untuk ke wakaf seberang sungai

Chalet hitam putih untuk disewa

Kolam yang cantik 

Kalau korang malas nak prepare makanan sendiri, boleh order di sana juga. Kat pokok2 ada ditampal menu-menu yang available. Jadi, boleh main order saja! Selamat bercuti-cuti Malaysia!

P/S: Sangat ramai orang call saya nak booking Nahara ni. Untuk mudahkan semua, saya dapatkan phone no management Nahara, Kak Rahmah +60 19‑431 2193 ni. Saya bukan kakitangan Nahara, cuma visitor yang gembira sahaja. Hope korang enjoy bermandi manda di sana. Oh ya, jaga2 juga dengan batu2 besar di tepi2 sungai tu. Boleh tergolek.


Review By,

Blogger
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056

0 comments:

Cadar Patchwork Yang Cantik

5:05 PM ida ahmad 0 Comments

Alkisahnya walau berlegar-legar orang iklan cadar patchwork ni di FB, hati belum terbuka nak membeli. Ibu memang particular betul part cadar, kena feel sendiri dengan jari jemari.

Masa raya hari tu, ke rumah makngah.. Lapik kaki dari depan ke dapur patchwork.. Hebatnya, buat lap kaki ja. Kayo kayo !!!

Kemudian jumpa pula di rumah abang & kak ipar. Kali ni cadar pula. Best juga.. Sedap juga.. Syok juga.. Tapi belum sampai seru lagi..

Sampailah mak mertua ajak ke GM. Dah lama tak ke sana. Nak beli apa pun tak tau. Dulu pi GM mesti cari baju gaun2, baju anak2.. Dah memang jenis kena feel dengan tangan memang tak boleh beli online.

Dah alang-alang pergi, dari xada shopping list, terus ada. Nak jadi cerita, masa pi jalan2 dengan mak mertua, x terserempak langsung ok dengan cadar patchwork. Last2 memang tak beli.

Sampailah kami pi lagi minggu ni, park level atas dan turun ikut tangga bergerak. Jadinya turun2 level 5 tu terus memang cadar patchwork aja.. Cuci mata sakan. Pilih punya pilih, last2 sekali tanya pendapat suami. 

Sekali dia yang pilihkan. Buang masa ja dari tadi perah otak nak shortlisted. Last2 dia yang pilihkan. Mujurlah lepas dah dipakaikan di tempat beradu, akak puas hati ! Mabeles!! Cantik !! Dan sedapp sangat!! Asyik rasa nak berenang renang ja di atas katil.



Walaupun excited nak pakai, korang jangan lupa basuh dulu ok. Lepas basuh lagi lembut & sedap. So, kalau korang nak akak tolong belikan.. Boleh diusahakan.. RM120, 1 set cadar dengan 2 sarung bantal.. Queen atau King boleh pakai. Lapik kaki standard RM20, kalau yg saiz ala2 runner tu RM50. Carpet lupa harga tapi corak carpet akak sukaaaa sangat !!! Tapi taktau nak letak mana dah, save duit.


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Resepi Brownies Sedap dan Mudah

12:27 AM ida ahmad 0 Comments

Resepi brownies ni saya catat dari youtube video. Senang jugalah. Yang penting hasilnya sedap. Lain kali saya bagi gambar satu persatu prosesnya. Kali ni tak sempat nak snap lagipun pertama kali buat.

Lepas jadi, haha!! Terus potong, tunggu sejuk dan makan! Padahal dah pukul 11 malam. Senang ja rupanya. Korang pun mesti boleh buat. 


Bahan-bahan nak buat brownies

150 g coklat chip atau coklat masakan. ( Saya guna 140g coklat chip & 10 g masakan cap Meriah, apa yang ada)
130 g mentega ( saya guna Anchor salted butter, jadi tak perlu tambah garam lagi kemudian)

190 gram gula. (Asal 200g saya kurangkan sebab saya suka brownies kurang manis)
50 g serbuk koko ( saya guna brand Meriah)

1 sudu teh esen vanila
3 biji telur saiz A

95 gram tepung gandum
Kalau guna unsalted butter, tambah garam 1 sudu teh.

Cara-cara masak brownies

1. Cairkan coklat chip dan mentega dengan kaedah double boiler.
Untuk first timer, kaedah double boiler begini.. Letak bahan-bahan dalam mangkuk tahan panas. Mangkuk pula letak terus atas periuk / pan yang berisi air.  Kacau sampai cair dan tutup api.


2. Angkat mangkuk dari dapur dan masukkan gula dan serbuk koko. Saya ada jumpa cara yang mix guna mangkuk lain dan campur bila coklat sejuk. Namun tadi saya guna mangkuk yang sama & tak tunggu sejuk pun, hasilnya tetap sedap dan puas hati.

3. Bila dah sebati, masukkan esen vanila dan telur sebiji. Pastikan telur ni dah room temperature sebelum masukkan. Gaul sebati kemudian masukkan sebiji lagi. Total 3 biji.

4. Kemudian masukkan pula tepung gamdum. Gaul sampai bahan-bahan betul-betul dah sebati.

5. Oh ya, nak buat brownies tak guna mesin mixer pun tak apa. Sebabnya tak nak banyak udara terperangkap. Cuma gaul sebati dengan guna silikon spatula atau pengacau telur.

6. Tuang brownies dalam bekas 8x8 inci atau apa yang ada macam saya. Boleh letak kertas minyak sebelum tuang brownies dalam bekas acuan atau sapukan mentega dan tepung sebelum tuang acuan supaya senang nak tangkalkan.

7. Bakar brownies dalam oven pada suhu 180 darjah celcius dalam masa 25-30 minit. Bila sampai 25 minit test la dengan cucuk brownies. Kita nak brownies yang moist jadi kalau dah masak dan melekat sikit pada batang yang kita test tu, dah kita siap !



Jangan tak cuba brownies mudah dan sedapnya. Boleh buat jual tau. Oh ya, kalau nak campur coklat cip atau kacang semasa menggaul tepung pun boleh. Next time saya cuba buat.



Credit untuk joyofbaking.com. Ini video cara buat brownies yang mudah dan sedap ni untuk rujukan yang lebih jelas !





0 comments:

Percutian percuma ke Bangkok untuk ahli Shaklee baru yang komited !

4:07 PM ida ahmad 0 Comments


Bertuah sangat siapa yang join shaklee sekarang kerana Shaklee beri peluang terbaru bukan saja double up bonus malah dapat free trip ke Bangkok !!!!

Berminat nak tau dan sertai kami, hubungi Ida 013 488 2382 ok.

Dulu kami tak ada tau. Ini new incentive..

0 comments:

Resepi cup cakes tanpa oven hanya microwave

4:42 PM ida ahmad 0 Comments

Nak tahu resepi cup cakes paling senang dan dimasak hanya guna microwave?

Resepi ni jadi viral di FB.


Ini resepi cup cakes senang dan lazat ni. Hari ni ibu tambah topping whip cream!

4 sudu besar/makan/tablespoon milo/coklat
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula kastor
4 sudu besar minyak masak
4 sudu besar susu cair
1/4 sudu teh baking powder
1 biji telur
1/4 sudu teh esen vanila jika suka
Coklat chip/badam/kismis jika suka

Gaul semua dalam bekas dan tuangkan ke dalam acuan cup cake atau cawan/mangkuk tahan microwave

Reheat selama 3 minit. Bukan setting defroze ya.

Siap!

Boleh tambah topping suka hati jika suka.

Credit: Pemilik FB Idayu Shuhada.

By:
Ida Khairani

Shaklee Distributor Pilihan Ramai www.mysupervitamins.com

WAHM
www.idakhairani.com

0 comments:

Projek jahitan senang sarung kusyen

5:16 PM ida ahmad 0 Comments

Projek hari Ahad ibu! Ibu suka tengok kertas dan kain cantik-cantik tapi tak pandai menjahit sangat. Dalam tak pandai tu pun, gigih beli mesin jahit juga beberapa tahun lepas. Mesin jahit yang dah lama jadi tukun, 2 minggu lepas di warming up kembali.

Lepas di polish polish, terhasillah sarung kusyen. Haha!! Sarung kusyen @ bantal senang ja nak buat. Yang xada zip la. Yang ada zip, lupa dah macam mana nak buat:P. Yang ni tak ada mesin jahit pun boleh buat insyaAllah. Sesuailah untuk projek beginner a.k.a newbie tapi akak bukan newbie. Cuma skill dok tara tu ja. Bilalah nak dapat jahit baju kurung sendiri kalau tak belajarkan.

Walaupun comot dan simple, syok weh tengok hasilnya.

Sarung Kusyen Panjang

Ini lebihan langsir. Kain ni sesuai buat sarung kusyen. Ini kusyen yang jenis panjang tu. 

Pelapik dulang

Ini pula lapik dulang. Senang ja. Jahit keliling ja. Malas nak buat bujur. Kekeke. Macam ni pun orang dok jual RM2-10 juga. So eloklah guna apa kain2 yang ada untuk tambah koleksi.

Penyakut langsir.
Ini pula projek sebaik saja mesin jahit tu di ON beberapa hari lepas. Penyangkut langsir namanya. Special sikit sebab 2 sided berlainan corak. Unik la sikitkan. Terbuktilah handmade-nya di situ.

Penyangkut langsir

Bukan pakai kain lain pun. Cuma terbalikkan kain yang sama ja sebelum jahit tu.

Penyakut langsir 2 muka .. ewah 

InsyaAllah lepas ni terjahit la seluar2 yang terkoyak yang kupejam mata ja sebelum ni.


Ibu Expression,
Ida Khairani

0 comments:

Kanak-kanak dan menyorok dalam almari..Berpisah tiada

8:21 AM ida ahmad 0 Comments

Almari memang sudah legend jadi tempat sembunyi zaman kanak-kanak. Nampaknya dah tiba masa anak-anak pula. Teka dalam gambar ni ada berapa orang dalam almari?


menyorok dalam almari
Kenangan kanak-kanak
Ha.. sebenarnya Iris pun ada di belakang Iman tu? Masa solat atau lepas solat memang budak2 suka melepak dalam tu.

Selain itu, almari juga jadi tempat menyorok barang mainan dan masukkan apa yang anak-anak rasa muat walaupun kita ibu bapa ni rasa tak muat.

Kanak-kanak dan almari


Ida Khairani

www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

D.I.Y Roadmap untuk anak-anak

11:01 AM ida ahmad 4 Comments

Kalau ada kotak kadboard di rumah, memang otak berlegar ja nak buat apa. Macam-macam boleh buat. Kali ni kita buat peta besar punya. Anak-anak pasti boleh join melukis dan mewarna dan enjoy main lepas tu. Dah besar gabak ni, banyaklah ruang untuk main-main. Kuranglah sesi bergaduh rebut kawasan.
diy-racetrack-untuk-anak-anak
Jom lumba!
Lawa belakang kira, janji anak-anak pun boleh sama-sama warna.

aktiviti-diy-untuk-anak
D.I.Y road map untuk anak-anak ibu main

Untuk warna, kami guna color pensel dan krayon. Untuk tulisan kami highlight dengan magic pen dan pen marker.

diy-peta-untuk-anak
Giants menyerang!
Kami lukis banyak kemudahan asas di peta ni seperti hospital, balai bomba, balai polis juga restoran, bengkel, kedai kek. Tak lupa stesen keretapi, rumah sendiri, rumah tuk dan rumah mak tuknya. Semua label ibu tulis dalam Bahasa Melayu sebab in English dah banyak sangat. Lagipun nak kukuhkan BM anak-anak ibu ni.

dig-roadmap-for-kids
Kereta giant mengganas!!!
Ini memang hobi Nuh Iman. Langgar kawasan dengan push car.

Selamat Mencuba!


Ida Khairani

www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

4 comments:

Resepi Choc Chip Muffin Yummy

5:22 PM ida ahmad 0 Comments

RESEPI CHOC CHIP MUFFIN

BAHAN-BAHAN

250 gram tepung gandum 
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 -3 sudu besar serbuk koko 
175 gram gula kastor
150 gram choc chip
250 ml susu segar @ susu cair
90 ml butter yg dicairkan 
1 biji telur bersaiz A
1 sudu teh esen vanila

CARA-CARA

1. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan kedalam bekas.

2. Masukkan juga gula ke dalam adunan tadi. Ketepikan.I 

3. Pecahkan telur di dlm mangkuk kecil yg lain dan pukul sekejap hanya sekadar bercampur kuning telur dan putih telur. Ketepikan.

4. Masukkan susu cair ke dalam bekas tepung secara sedikit demi sedikit sambil digaul rata (menggunakan senduk kayu).

5. Masukkan teur, butter cair @ minyak dan esen vanila. Gaul lagi.

6. Masukkan pula chip coklat @ choc rice sambil di gaul sederhana.

7. Panaskan oven dengan kepanasan 160 darjah selama 10 minit terlebih dahulu.

8. Masukkan bacuhan ke dalam cawan muffin 3/4 penuh 

9. Taburkan sedikit choc chip di atasnya sebagai hiasan. Tak letak pon tak pe, sebab di dalam adunan pon dah ada terlalu banyak chips.

10. Bakar selama 20 minit.



Resepi ni dari facebook. Saya lupa sumbernya. Kalau jumpa, saya akan edit dan credit balik.

Choc cihip saya guna hanya 50g sebab tu tak meroah sangat. Semua selindung dalam muffin lagi. :D

Ida Khairani


0 comments:

3 Tip Menarik Rezeki

10:09 AM ida ahmad 0 Comments

3 Tip untuk menarik rezeki dan melipat gandakan rezeki sedia ada adalah dengan bersedekah, berdoa dan solat sunat Dhuha.

1. Bersedekah.

Allah dah janji pun kalau kita beri 1, Allah ganti dengan 10. In fact yang kita nak bagi 1 tu pun, hakikatnya hak dan pinjaman Allah. Jadi janganlah berkira sangat.

Kadang-kadang kita leka dengan kesenangan Allah bagi dan lupa untuk beri balik bahagian orang lain. Kita rasa kita yang usaha kenapa nak sedekah kat orang pula. Tahu tak, kalau Allah tak izinkan usaha macam mana pun, tetap tak berhasil. Kita ni sedang diuji ja sebenarnya.

Jadi jangan gagal dan lalai dalam ujian Allah ni. Jangan riak dan alpa. Sedekah akan memastikan rezeki yang kita dapat berkat, tak timbul rasa riak dan terus bertambah rezekinya. 

Even dalam keadaan kita sesak pun, sedekah mampu meluaskan rezeki kita. Malah, sedekah yang kita beri pada waktu kita susah sangat tu Allah paling suka.


2. Banyakkan berdoa

Berdoa ni meletakkan sepenuhnya pada Allah, mendekatkan diri kita dengan Allah dan menjauhi diri kita dari alpa. Hakikatnya kita hanya hamba Allah walau kaya mana pun kita di dunia.

Berdoa juga bantu kita fokus dan letakkan energi @ tenaga pada usaha yang kita nak buat lepas tu. Fokus sangat penting dalam menentukan kejayaan usaha kita.

Kalau tak berdoa, tak fokus, tak ada niat yang betul, high chances usaha kita akan gagal, sia-sia, susah dan payah betul nak berjaya. Dikhuatiri juga jika berjaya pun ia akan datangkan riak dan lupa pada bantuan Allah.

Jadi sentiasalah berdoa pada yang Maha Memberi kerana Allah adalah sebaik baik penolong. Jangan berhenti berdoa. Allah suka dengar hambaNya memohon dan merayu padaNya.

3. Solat sunat Dhuha

Solat sunat dhuha adalah usaha kecil kita untuk menarik rezeki. Allah suka solat sunat ni.

Ramai orang yang berjaya hadapi kesusahan dan cipta kejayaan tidak meninggalkan sunat Dhuha, 2-4 rakaat.

Doa Dhuha yang sangat menusuk kalbu boleh kita amalkan

" Sesungguhnya waktu Dhuha ini waktu DhuhaMu,
Kecantikan itu kecantikanMu,
Keindahakan itu keindahahanMu,
Kekuatan itu kekuatanMu,
Kekuasaan itu kekuasaanMu,
Dan Perlindungan itu PerlindunganMu.

Ya Allah jika rezekiku masih di langit, Engkau turunkanlah,
Jika di dalam bumi, keluarkanlah,
Jika sukar, permudahkanlah,
Jika haram, sucikanlah,
Jika jauh, dekatkanlah.

Berkat waktu Dhuha, kecantikan , keindahan, kekuatan dan perlidunganMu,
Limpahkanlah kepada kami,
Apa yang Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."



Semua amalan ini patut kita amalkan masa susah atau senang, miskin atau kaya. Tak percaya cubalah bersedekah hari ni seikhlas mungkin dan jadikan rutin dan top up dengan Dhuha dan jangan lupa berdoa. InsyaAllah kita akan berjaya menarik rezeki dan rezeki yang diperolehi diberkati Allah.


By,
Ida khairani

0 comments:

Dari Pamukkale ke Cappadocia, Turki

11:02 AM ida ahmad 0 Comments

Perjalanan dari Pamukkale ke Cappadocia boleh tahan lamanya. Seharianlah juga. Maybe dalam 12 jam perjalanan. Tak ingat sudah tapi alah bisa tegal biasa. Since akan berhenti setiap 2 jam tak kematu la punggung. Tidur? Tak dapat kecuali kalau Iman tidur bolehlah terlelap kejap.

Subhanllah.. Suka suka.. Cantik sangat !
Nuh Iman territory

Perjalanan kami yang jauh sangat berbaloi sebab sepanjang perjalanan subhanallah pemandangan sangat indah dan kami masuk juga pekan-pekan kecil sepanjang perjalanan tu.

Tanaman bunga dikawal sebab boleh dibuat ubat atau dadah

Bunga-bungan close up


Ini yang boleh dibuat ubat (dadah)
Entry ni saya pos banyak gambar ja. Kami hanya stop di hentian rehat untuk makan.

Makanan sangat menjilat jari!

Ayam dan tomato bakar, nasi, ubi, carrot dan roti pita.. !
Ada pizza arini !


Pencuci mulut tapi kami makan awal.. Putih tu turkish delight

Ada taman mainan untuk anak-anak release kepenatan traveling

Kami juga ziarah masjid, muzium dan makam Maulana Celaleddin-i-Rumi yang menjadi pusat dan orang penting dalam penyebaran Islam suatu masa dahulu. Penduduk sekitar sini adalah yang masih kuat Islamnya insyaAllah berbanding kawasan Turki lain.



Tasbih yang sangat besar kepunyaan Maulana


Kambing biri-biri

Masjid yang jadi pusat penyebaran Islam di Konya

Pekan Dinar ..kalau tak salah
Walaupun perjalanan ambil masa berbelas jam, tapi ibu sangat suka. Tak rasa penat sangat sebab kenderaan yang selesa dan pemandangan yang sangat indah sepanjang jalan. Ada kemampuan dan masa silalah explore Turki ok.

By,
Ida Khairani

0 comments: