Apa yang menarik di 3d Trick Art Museum, Penang

7:22 PM ida ahmad 0 Comments

Di Pulau Pinang, banyak tempat boleh melawat dan yang terbaru adalah 3d Art Muzium. Selain tu all time favourite Bukit Bendera untuk naik kereta kabel dan pemandangan menarik, Batu Ferenghi untuk pantai yang cantik, Padang Kota, Fort Conwallis untuk tempat sejarah, feri dan jambatan Pulau Pinang. Paling glamur adalah makanan yang murah dan sedap seperti laksa, rojak, nasi kandar, chow kuey teow, mee udang, nasi ketam.. ha macam2 la.

Sementara abah tengah explorace, sebahagian dari acara team building, ibu bawa Nazhan, Iris dan Nuh Iman jalan-jalan di 3D Trick Art Muzeum ni. Tempatnya dekat ja dengan Padang Kota Lama. Alamatnya ada di bawah. Memandangkan tempatnya adalah shoplot jadi ibu memang boleh handle anak-anak dan rasa selamat. Selalu begitu. Hanya bila rasa yakin dengan keselematan dan mood anak-anak ok, baru berani handle anak di luar tanpa abahnya. Enjoy the photos!

[caption id="attachment_1157" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang3 Saya tak takut sama ini hantu! Hiyaaakk!![/caption]





[caption id="attachment_1158" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang_address Terangkat ![/caption]



[caption id="attachment_1159" align="aligncenter" width="375"]3d_art Jambatan maut ni.. Sambung mendukung anak kena seberang !![/caption]



[caption id="attachment_1160" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang2 Terbaiklah anak-anak air.. adventurers ![/caption]



[caption id="attachment_1161" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang Cepat tutup sebelum shark tu keluarr!![/caption]



[caption id="attachment_1162" align="aligncenter" width="375"]attraction_in_penang3 Aduuhh. tuang .teh tarik la pulak..selamat ada payung ni[/caption]



[caption id="attachment_1163" align="aligncenter" width="375"]attraction_in_penang2 Comel - comel semuanya![/caption]



[caption id="attachment_1164" align="aligncenter" width="375"]attraction_in_penang1 Pandai anak2 berlakon yaa ![/caption]





Berminat nak ke 3D Art, boleh tengok alamat di bawah dan nama untuk cari guna di Waze.

[caption id="attachment_1165" align="aligncenter" width="375"]3d Art Museum Alamat 3D Art Muzium dan cara cari guna apps Waze. Operation Hour pun ada![/caption]



Selamat bercuti-cuti Malaysia di Pulau Pinang yaa ! Untuk makanan best di Batu Ferenghi dan sedikit review Hotel Holiday Inn, boleh ushar sini.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

0 comments:

Apa yang Menarik di Batu Ferringhi dan Tempat Makan Best

9:56 AM ida ahmad 2 Comments

Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni terisi sejak mula. Minggu pertama kami balik kampung di Penang dan ikut abah ke Holiday Inn untuk team building untuk 3 hari 2 malam. Sementara abah bekerja, kami bercutilah! First time rasa stay hotel ni. Rupanya bilik kami hillview dan tak mengadap pantai. Hotel Holiday Inn Penang ni ada dua side dan dihubungkan dengan jejantas.

[caption id="attachment_1144" align="aligncenter" width="375"]Menarik di Holiday Inn Penang Nampak muka excited habis tu![/caption]



[caption id="attachment_1148" align="aligncenter" width="375"]bercuti di batu ferenghi Menangis tak dapat masuk bilik air yang best tu. Nuh Iman memang pantang betul tengok orang masuk bilik air tak bawa dia.[/caption]

Its ok. Walaupun tak mengadap pantai, kami boleh nak jalan2 di pantai atau swimming pool dengan melintas jalan atau guna jejantas. Yang bestnya hotel ni, semuanya dekat dan walking distance. Kalau nak cari makan, mengurut, medicure, pedicure, shopping sourvenior semuanya di luar hotel ja. Kedai tailor dan dobi pun ada. Senang banyaklah. Waktu malam, memang ada night market betul-betul depan hotel. Syok! Malangnya, ibu malaslah nak keluar dengan anak2 saja waktu malamkan. Malam abah still ada aktiviti.

[caption id="attachment_1149" align="aligncenter" width="375"]Tailor di Penang macam di Vietnam Kedai ni janji boleh siap tempah 1 hari ! Dah macam style Vietnam dah.[/caption]

[caption id="attachment_1150" align="aligncenter" width="375"]the ship restaurant Restaurant Golden Thai sebelah The Ship.. Snap gambar ja tapi tak pernah makan lagi.[/caption]

[caption id="attachment_1151" align="aligncenter" width="375"]gerai makan di Batu Ferenghi Gerai-gerai makan yang memanggil-manggil untuk disinggah.[/caption]

Sepanjang di Batu Ferenghi ni, beberapa kedai makan yang kami dah cuba dan nak rekomen adalah kedai makan depan Hard Rock Hotel, namanya .. lupa..haha!! Maaplah ya, tapi betul2 depan Hard Rock Hotel. Macam2 ada di kedai tu. Western, Melayu, India.. Kami order Fish and Chip, Spageti Carbonara (boleh makan 2-3 orang, pinggan sangat besar) dan set Ayam Tandoori dengan Nan Cheese. Sedap gila ok nan cheese dia. Ish.. terbayang-bayang pula kesedapannya.. Roti lembut, cheese banyak dan tarasa gila.

[caption id="attachment_1145" align="aligncenter" width="375"]Ni adalah makanan kesukaan saya Nikmatnya makan ayam tandari dan nan cheese ni.. Masih kuterbayang..yummy weh![/caption]

[caption id="attachment_1146" align="aligncenter" width="375"]fish & chip Ini menu pilihan Nazhan dan dipaw oleh Nuh Iman juga.[/caption]

[caption id="attachment_1147" align="aligncenter" width="375"]spageti_carbonara Memang untuk dikongsi ni. Macam menu pinggan tambah banyaknya![/caption]

Selain tu, kami makan nasi beriyani kambing di satu restoran nasi kandar ni. Again lupa nama.. Kedai dia tepi jalan ja, corner lot di shop lots sebelum Holiday Inn, mengadap Petronas. Kari kambing dia banyakk, mewah.. Hish macam boleh kongsi dua orang. harga ku tak tahu..makan ja tahu. Kami order roti nan untuk Iris sebab dia beriya nak makan roti canai. Petang dah time tu and depa tak serve roti canai dah. Boleh tahan jugalah. Ibu yang kenyang makan nasi beriyani pun dok ngap lagi roti nan ituuu..

Sekarang ni bukan saja Penang glamur dengan nasi kandaq dan pasemboq, Jeruk Madu Pak Ali juga.. Yezzaa!! Ibu yang tak suka makan jeruk pun, boleh jatuh cinta. Sekarang dah senang nak dapat. Sepanjang area Batu Ferenghi tu nampak ada 2-3 stall yang jual. Kami pun beli untuk kundapan makan di hotel.

Tempat menarik untuk dilawati di Penang ni selain dari tinggalan lama-lama, adalah 3D Art Muzeum. Syok weh! Enjoy anak-anak ibu. Itu kena cerita entry khas pasal 3D Art Muzeum aja yang penuh gambar. Percutian pertama kami di cuti sekolah ni sangat awesome ! Tq Allah and Tq abang :x.

[caption id="attachment_1152" align="aligncenter" width="375"]Pantai yang cantik dan bersih di Batu Ferenghi Kami yang comel ![/caption]



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

2 comments:

Resepi Cucuq Ikan Bilis Sedap

8:43 AM ida ahmad 2 Comments

Kuah satay memang sedap dicicah cucur udang atau cucur ikan bilis. Disebabkan ada kuah kacang satay lebih, ibu menggoreng cucur ikan bilis yang lama sudah tak buat. Resepi ni sempoi ja. Haruslah..Walaupun simple tetap nak kongsi dan jadikan panduan. Hehe.. Semoga bermanfaat.

Resepi Ikan Bilis Sedap dan Mudah

Resepi Cucuq Ikan Bilis Sedap


Bahan-bahan

Tepung gandum

Ikan bilis

Bawang besar

Kucai

Cabai

Air

Garam



Cara-cara

Ikan bilis, bawang, cabai dan kucai dipotong halus.

Masukkan dalam tepung gandum dan campur dengan air panas atau suam hingga agak pekat, bukan cair.

Panaskan minyak dan ambil cedok adunan dengan sudu besar.

Goreng hingga kekuningan.

Dah siap goreng boleh dihidang dengan sos cili selain kuah satay.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

2 comments:

Resepi Sambal Tumis Udang

2:39 AM ida ahmad 0 Comments

Masak sambal tumis adalah antara favourite suami. Anak-anak tak makan pedas. Iris bolehlah adventure, boleh cuba2. Jadi, ibu jarang buat sambal tumis. Kesiankan abah. Jadi, hari ni tanda kasih sayangku, kubuat sambal tumis udang dengan harapan mendapat 5 Bintang! Yeah.. dan kekasih awal dan akhirku kata JADI. Jadi tu pun Alhamdulillah.. Selalu mesti dia komen patut rasa gini gini..gitu gitu.. Taste kami berbeza. Kukata sedap, dia tak berkata apa.. Kalau kata JADI level abah, level ibu dah SEDAP AMAT DAH ni!

Resepi sambal tumis udang ni senang tapi sedap


 Meh pakat buat sambal tumis udang ni untuk keluarga meh..


Bahan-bahan untuk buat Sambal Tumis Udang


8 ekor udang besar atau berapa saja yang suka

2-3 sudu besar cili kisar / cili giling ( kali ni ibu buat 2 sudu besar melimpah)

1 biji bawang besar dikisar

3 ulas bawang putih dikisar

Air asam jawa

Gula

Garam


Cara-cara buat Resepi Sambal Tumis Udang yang SEDAP Meleleh ini adalah



1. Panaskan minyak dan goreng udang sekejap. Angkat udang dan letak sebelah dulu.

2. Tumis bahan kisar dan cili giling hingga garing.. Kalau guna periuk ajaib tu tutuplah supaya tak mercik, api sederhana ja.

3. Bila dah masak, masukkan gula sikit dan tambah air asam jawa dan garam. Kacau rata.

4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Biar sekejap.

5. Rasalah dan biar seketika kalau nak lebih pekat. Kalau dah puas hati makanya sudah SIAP!


Jemputlah makan semua :)


Ibu anak-anak syurga,




0 comments:

Pengalaman sunat konvensional yang hampir ngeri

9:25 AM ida ahmad 3 Comments

Ahad lepas 30 hb Disember 2014, adalah hari bersejarah buat anak ibu, Nazhan Iqbal bila berjaya disunatkan. Jadilah beliau selangkah menuju mukmin sejati :D. Sunat ni bagus dan mengurangkan risiko kanser prostat dan hiv aids. Kami sunatkan Nazhan secara berjemaah dengan kanak-kanak Bandar Bukit Raja. Kebetulan ada program Maal Hijrah di Surau Ar-Raudah.

acara-sunat-bandar-bukit-raja

Yang mendaftar untuk sunat ada 15 kanak-kanak. Kaedah yang digunakan konvensional. Nazhan dapat no. 15. Kami tunggu ja.. Nazhan nampak happy. Ada budak yang nangis2, jadi kami ada chance untuk ambil turn awal tapi abahnya fikir ok juga last. Lepas buat terus balik. Kanak- kanak lain, stay kat surau tu lagi lepas sunat. Kami risau nanti lama-lama stay, bius habis makin sakit nak bergerak nak balik rumah.


selepas-bersunat


Dari pukul 10 pagi, turn Nazhan sampai pukul 2 petang. Elok lepas orang solat Zohor. Bila tiba turn Nazhan, ada kanak-kanak yang tengah bersunat juga. Dia nangis teruk, sampai Nazhan pun dah lemah semangat. Terus taknak. Kami pujuk soh kencing dulu. Lepas tu kami pujuk lagi.. Dia bersunat juga tapi dalam keadaan yang menangis, trauma dan nampak sakit. Huhu..

Kesian dia..Takpa positif, itu normal. Cara sunatnya konvensional. Guna gunting dan dijahit. Gunting pun ada 2 kaedah. Sunat Nazhan guna kaedah di bawah ni.



[caption id="attachment_1095" align="aligncenter" width="259"]sunat cara konvensional Sunat Cara Konventional :  5 Kulit luar ditarik dengan penyepit dari 4 arah dan kemudian kulit luar digunting tegak sebelum dipotong keliling. [/caption]




Balik rumah, susah juga nak makan ubat dapat antibiotik dan paracetomal. Antibiotik xsedap ya, bau pun dah tak best. Mula2 mix dalam susu tapi seksa la nak habiskan susu tu so end up tak jalan. Bila pecahkan kapsul dalam sudu, makan dan minum air cepat2, ok jalan!




[caption id="attachment_1098" align="aligncenter" width="300"]sunat-klasik dan konventional Sunat Cara Konventional : Ada juga kaedah di mana kulit luar ditarik ke depan menggunakan penyepit. Kemudian baru digunting terus menggunakan gunting.[/caption]




Lepas sehari, Nazhan tak nak buka balutan sebab takut. Masuk hari kedua dan ketiga pun masih x berani. Siang kurang gatal dan sakit. Bila malam tidur, sampai mimpi2, terjaga..nangis, menggaru paha, mengerang kesakitan.. Kesiannyaa..


Bagi ibu bapa yang bercadang nak sunatkan anak, kaedah sunat ada clamp dan konvensional. Cara konvensional ni, balutan patut dibuka secepat mungkin. Lagi cepat lagi baik. Selepas 2-3 hari, agak seksa dan menyakitkan. Banyak klinik tak balut pun lepas sunat. Kes kami haritu memang dibalut tapi tak dijelaskan bila kena buka. Huhu, untuk first timer macam kami memang kes naya jugalah. Kaedah clamp pula, clamp akan jatuh sendiri selepas 3-5 hari. Kalau tak jatuh, pi hospital balik untuk dibuka.


berkhatan-secara-clamp


Clamp atau konventional tetap akan dibius dan mungkin ditidurkan ( full bius )  masa prosedur jika consider kecil lagi dan ikut budget parents juga. Kalau tak sedar langsung lagi mahal cecah ribu. Kalau bius cucuk bird ja, dalam ratus2.


Untuk adik Nazhan, Nuh Iman yang bakal setahun tak lama lagi.. kami bercadang nak pilih clamp di hospital swasta dengan bius sampai tidur. InsyaAllah. Untuk bantu luka sunat cepat sembuh juga, ibu beri zink dan chewable vitamin c pada Nazhan. Susu juga memang ditambah mealshakes. Masa sunat tu banyak hilang darah. Jadi harap dapat membantu tambah darah dan bantu sunat cepat sembuh.



Buka balutan sunat konventional di hospital



Hari ni, Jumaat kami decide ke hospital SJMC untuk buka balutan dan minta konsultasi dari Paedtrician Surgeon, Dr Ahmad Zulkifli. Selepas konsult, 2 Nurse SJMC yang sangat baik dan penyabar yang assist untuk buka balutan. Bird N dititiskan dengan air garam sempai lenjun balutan tu dan cubaan untuk membuka dressing dibuat slow2. Slow ya amat sebab Nazhan jaga baik punya. Memang dia tak mau sangat. Kami bagi dia buka sendiri tapi langsung x  terusik.


Lepas dah titis air garam lebih 10 minit ( sangat lebih ) dan bagi chance kat Nazhan buat sendiri ( lebih 5 kali ), so ibu cakap.. Ok, Nazhan buat dalam 1 minit. Kalau tak abah buat. So lepas 1 minit +, dia x buat, kami pegang dan abah tarik. Abah yang cabut side by side. Mula kiri, then rest sekejap, titis lagi air garam, lepas tu kanan. Lama weehh.. Nak tunggu luka tu lekang dari pembalut dengan bantuan air garam makan masa dan susah juga nak lekang. Jadi kami kena juga cabut walaupun Nazhan masih sakit.





Lepas dah selamat cabut balutan nak sapu ubat pun dia tak bagi juga. Abah yang buat.. Nurse pujuk2 Nazhan tolak tangan. Jadi abah yang buatkan juga. Alhamdulillah.. Malam ni Nazhan tidur lebih nyenyak. Tak meracau time tidur.. Tak menahan sakit dan gatal yang teruk. Alhamdulillah sangat. Kami masih perlu teruskan titis air garam 2 kali sehari dan bubuh ubat sapu 3 kali sehari supaya sunat cepat sembuh. Semoga Nazhan dan kanak-kanak yang bersunat cepat baik ok!


Lagi tip sunat cepat sembuh adalah kurangkan pergerakan supaya tidak bentan, makan makanan yang tak gatal supaya tidak menggaru, makan makanan tinggi protein seperti ikan dan ambillah supplemen seperti multivitamin, zink dan vitamin c untuk tambah darah dan pulihkan luka sunat lebih cepat. All the best !


Ibu anak-anak syurga,


Ida Khairani

013 488 2382

Shaklee Independent Distributor 846056




3 comments:

Sertai Wakaf Masjid Bandar Bukit Raja

7:35 PM ida ahmad 0 Comments

Assalamualaikum. Bila kita meninggal dunia nanti, antara amalan yang berterusan adalah wakaf selain ilmu yang bermanfaat dan doa anak soleh. Wakaf tak semestinya tanah. Orang biasa2 pun boleh berwakaf. Sekarang dengan RM10 pun kita dah boleh mula berwakaf. Contohnya bila kita derma untuk pembinaan masjid. Untuk wakaf Masjid Bandar Bukit Raja juga boleh bermula dengan RM10. Selain tu wakaf boleh dalam perlbagai bentuk contohnya derma Al-Quran di masjid  dan telekung di surau. Kan best..selagi ada orang guna, selagi tu kita dapat pahala, walaupun kita dah meninggal dunia.

Jadi, cuba kita mula berwakaf dari sekarang, mana yang mampu. Sebenarnya lagi besar hikmah bila kita dalam kesempitan kita berjaya keluarkan duit kita tu ikhlas untuk kebaikan orang lain. InsyaAllah balasan Allah akan datang dari sumber tak disangka-sangka. Kita akan rasa bersyukur sangat, ramai lagi yang susah dari kita. Kita berjaya mendahulukan orang lain dari kepentingan kita. Allah sangat suka orang begini.

Oklah, kembali pada sebaran utama. Saya nak kongsikan peluang anda untuk sertai Wakaf Masjid Bandar Bukit Raja. InsyaAllah pembinaan fasa pertama akan mula tak lama lagi, dalam perancangan memang bulan Disember 2014 ni.



Maklumat derma dan wakaf masjid bandar bukit raja RM10



Kalau yang memang berniat sertai Wakaf Masjid Bandar Bukit Raja, berita baik selain dari Saham Akhirat yang berpanjangan, korang juga boleh tolak tax hasil dari berwakaf ni. Tax Individu 7% dan kalau tax syarikat 10%. Take note no rujukan LHDN di atas iaitu 01/35/42/51/179-6.5621.

SELAMAT BERWAKAF !



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

013 488 2382

0 comments: