Didik anak boikot produk yang bantu Israel dan zionis

8:17 PM ida ahmad 0 Comments

Anak-anak saya suka minum air coklat termasuklah m***. Jadi, macam mana nak boikot produk
N***** yang sangatlah banyak terutama yang menjadi minuman sejak dulu. Boleh..! Pasti boleh! Sebagai ibu, benda yang sepatutnya kita buat adalah konsisten.



Anak-anak ibarat span. Mereka senang dengar dan terima. Bila mereka dah terima tapi pada masa lain, lain pula ceritanya, mereka akan confius. So tugas kita jangan bagi mereka confius jadi kena konsisten jika mengajar dan memberi contoh. Sekali tak boleh, 2 kali tak boleh, bila-bila tak boleh dan kita sendiri tak boleh jadi contoh sebaliknya.



Ibu memang dah banyak kali dah remind dan cakap... Selalunya memang straightly No M***! Malam ni, bila abah yang bawa ke kedai Shell, tiba-tiba Iris pilih M***. So tugas ni harus dipikul oleh both parents. Kalau ibu tak boleh, abah boleh.. Again, confius for the kids.



ajar-anak-boikot-israelIbu tak expert part explain2 ni but i'm trying...



Conversation dalam kereta dengan my kiddos



Ibu : We cannot drink M*** because they help bad guys to kill good guys. If we buy N***** or M*** or Coco C*****, its like we help the bad guys to kill the good guys. Faham tak?

Nazhan: Faham

Iris : Saya tak faham.. I can not understand.

(Anak-anakku kalau cakap BM memang skema)

Ibu : If we buy and drink M***, they will give the money to help bad guys. Then, the bad guys will kill the good guys. So, we dont want to help the bad guys to kill the good guys. We want to be good guys right. Understand Iris?.

Iris: Yes, i understand..

Ibu: Iris faham?

Iris : But can u say it again.. I want Nazhan to say it.

Ibu: Haha!! Iris tak faham la tu. Iris tak fokus yaa..

All: Hahahaha!!

Iris : I dont want to drink this anymore.

Ibu: Its ok. You can finish this. This is the last time ok.

Iris: No, i dont it anymore.



Nampak berjaya walaupun haru sungguh cara ibu explain tapi InsyaAllah anak-anak ibu faham. Kerja nak bagi faham anak-anak ni, bukan kerja sehari. Kadang2 diorang test consistency kita.. Dah explain banyak kali tapi setiap kali jumpa dok minta juga.. So cuba bertenang, bagi pilihan lain dan terangkan balik.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056

0 comments: