Apa yang menarik di 3d Trick Art Museum, Penang

7:22 PM ida ahmad 0 Comments

Di Pulau Pinang, banyak tempat boleh melawat dan yang terbaru adalah 3d Art Muzium. Selain tu all time favourite Bukit Bendera untuk naik kereta kabel dan pemandangan menarik, Batu Ferenghi untuk pantai yang cantik, Padang Kota, Fort Conwallis untuk tempat sejarah, feri dan jambatan Pulau Pinang. Paling glamur adalah makanan yang murah dan sedap seperti laksa, rojak, nasi kandar, chow kuey teow, mee udang, nasi ketam.. ha macam2 la.

Sementara abah tengah explorace, sebahagian dari acara team building, ibu bawa Nazhan, Iris dan Nuh Iman jalan-jalan di 3D Trick Art Muzeum ni. Tempatnya dekat ja dengan Padang Kota Lama. Alamatnya ada di bawah. Memandangkan tempatnya adalah shoplot jadi ibu memang boleh handle anak-anak dan rasa selamat. Selalu begitu. Hanya bila rasa yakin dengan keselematan dan mood anak-anak ok, baru berani handle anak di luar tanpa abahnya. Enjoy the photos!

[caption id="attachment_1157" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang3 Saya tak takut sama ini hantu! Hiyaaakk!![/caption]





[caption id="attachment_1158" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang_address Terangkat ![/caption]



[caption id="attachment_1159" align="aligncenter" width="375"]3d_art Jambatan maut ni.. Sambung mendukung anak kena seberang !![/caption]



[caption id="attachment_1160" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang2 Terbaiklah anak-anak air.. adventurers ![/caption]



[caption id="attachment_1161" align="aligncenter" width="375"]3d_art_museum_penang Cepat tutup sebelum shark tu keluarr!![/caption]



[caption id="attachment_1162" align="aligncenter" width="375"]attraction_in_penang3 Aduuhh. tuang .teh tarik la pulak..selamat ada payung ni[/caption]



[caption id="attachment_1163" align="aligncenter" width="375"]attraction_in_penang2 Comel - comel semuanya![/caption]



[caption id="attachment_1164" align="aligncenter" width="375"]attraction_in_penang1 Pandai anak2 berlakon yaa ![/caption]





Berminat nak ke 3D Art, boleh tengok alamat di bawah dan nama untuk cari guna di Waze.

[caption id="attachment_1165" align="aligncenter" width="375"]3d Art Museum Alamat 3D Art Muzium dan cara cari guna apps Waze. Operation Hour pun ada![/caption]



Selamat bercuti-cuti Malaysia di Pulau Pinang yaa ! Untuk makanan best di Batu Ferenghi dan sedikit review Hotel Holiday Inn, boleh ushar sini.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

0 comments:

Apa yang Menarik di Batu Ferringhi dan Tempat Makan Best

9:56 AM ida ahmad 2 Comments

Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni terisi sejak mula. Minggu pertama kami balik kampung di Penang dan ikut abah ke Holiday Inn untuk team building untuk 3 hari 2 malam. Sementara abah bekerja, kami bercutilah! First time rasa stay hotel ni. Rupanya bilik kami hillview dan tak mengadap pantai. Hotel Holiday Inn Penang ni ada dua side dan dihubungkan dengan jejantas.

[caption id="attachment_1144" align="aligncenter" width="375"]Menarik di Holiday Inn Penang Nampak muka excited habis tu![/caption]



[caption id="attachment_1148" align="aligncenter" width="375"]bercuti di batu ferenghi Menangis tak dapat masuk bilik air yang best tu. Nuh Iman memang pantang betul tengok orang masuk bilik air tak bawa dia.[/caption]

Its ok. Walaupun tak mengadap pantai, kami boleh nak jalan2 di pantai atau swimming pool dengan melintas jalan atau guna jejantas. Yang bestnya hotel ni, semuanya dekat dan walking distance. Kalau nak cari makan, mengurut, medicure, pedicure, shopping sourvenior semuanya di luar hotel ja. Kedai tailor dan dobi pun ada. Senang banyaklah. Waktu malam, memang ada night market betul-betul depan hotel. Syok! Malangnya, ibu malaslah nak keluar dengan anak2 saja waktu malamkan. Malam abah still ada aktiviti.

[caption id="attachment_1149" align="aligncenter" width="375"]Tailor di Penang macam di Vietnam Kedai ni janji boleh siap tempah 1 hari ! Dah macam style Vietnam dah.[/caption]

[caption id="attachment_1150" align="aligncenter" width="375"]the ship restaurant Restaurant Golden Thai sebelah The Ship.. Snap gambar ja tapi tak pernah makan lagi.[/caption]

[caption id="attachment_1151" align="aligncenter" width="375"]gerai makan di Batu Ferenghi Gerai-gerai makan yang memanggil-manggil untuk disinggah.[/caption]

Sepanjang di Batu Ferenghi ni, beberapa kedai makan yang kami dah cuba dan nak rekomen adalah kedai makan depan Hard Rock Hotel, namanya .. lupa..haha!! Maaplah ya, tapi betul2 depan Hard Rock Hotel. Macam2 ada di kedai tu. Western, Melayu, India.. Kami order Fish and Chip, Spageti Carbonara (boleh makan 2-3 orang, pinggan sangat besar) dan set Ayam Tandoori dengan Nan Cheese. Sedap gila ok nan cheese dia. Ish.. terbayang-bayang pula kesedapannya.. Roti lembut, cheese banyak dan tarasa gila.

[caption id="attachment_1145" align="aligncenter" width="375"]Ni adalah makanan kesukaan saya Nikmatnya makan ayam tandari dan nan cheese ni.. Masih kuterbayang..yummy weh![/caption]

[caption id="attachment_1146" align="aligncenter" width="375"]fish & chip Ini menu pilihan Nazhan dan dipaw oleh Nuh Iman juga.[/caption]

[caption id="attachment_1147" align="aligncenter" width="375"]spageti_carbonara Memang untuk dikongsi ni. Macam menu pinggan tambah banyaknya![/caption]

Selain tu, kami makan nasi beriyani kambing di satu restoran nasi kandar ni. Again lupa nama.. Kedai dia tepi jalan ja, corner lot di shop lots sebelum Holiday Inn, mengadap Petronas. Kari kambing dia banyakk, mewah.. Hish macam boleh kongsi dua orang. harga ku tak tahu..makan ja tahu. Kami order roti nan untuk Iris sebab dia beriya nak makan roti canai. Petang dah time tu and depa tak serve roti canai dah. Boleh tahan jugalah. Ibu yang kenyang makan nasi beriyani pun dok ngap lagi roti nan ituuu..

Sekarang ni bukan saja Penang glamur dengan nasi kandaq dan pasemboq, Jeruk Madu Pak Ali juga.. Yezzaa!! Ibu yang tak suka makan jeruk pun, boleh jatuh cinta. Sekarang dah senang nak dapat. Sepanjang area Batu Ferenghi tu nampak ada 2-3 stall yang jual. Kami pun beli untuk kundapan makan di hotel.

Tempat menarik untuk dilawati di Penang ni selain dari tinggalan lama-lama, adalah 3D Art Muzeum. Syok weh! Enjoy anak-anak ibu. Itu kena cerita entry khas pasal 3D Art Muzeum aja yang penuh gambar. Percutian pertama kami di cuti sekolah ni sangat awesome ! Tq Allah and Tq abang :x.

[caption id="attachment_1152" align="aligncenter" width="375"]Pantai yang cantik dan bersih di Batu Ferenghi Kami yang comel ![/caption]



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

2 comments:

Resepi Cucuq Ikan Bilis Sedap

8:43 AM ida ahmad 2 Comments

Kuah satay memang sedap dicicah cucur udang atau cucur ikan bilis. Disebabkan ada kuah kacang satay lebih, ibu menggoreng cucur ikan bilis yang lama sudah tak buat. Resepi ni sempoi ja. Haruslah..Walaupun simple tetap nak kongsi dan jadikan panduan. Hehe.. Semoga bermanfaat.

Resepi Ikan Bilis Sedap dan Mudah

Resepi Cucuq Ikan Bilis Sedap


Bahan-bahan

Tepung gandum

Ikan bilis

Bawang besar

Kucai

Cabai

Air

Garam



Cara-cara

Ikan bilis, bawang, cabai dan kucai dipotong halus.

Masukkan dalam tepung gandum dan campur dengan air panas atau suam hingga agak pekat, bukan cair.

Panaskan minyak dan ambil cedok adunan dengan sudu besar.

Goreng hingga kekuningan.

Dah siap goreng boleh dihidang dengan sos cili selain kuah satay.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

2 comments:

Resepi Sambal Tumis Udang

2:39 AM ida ahmad 0 Comments

Masak sambal tumis adalah antara favourite suami. Anak-anak tak makan pedas. Iris bolehlah adventure, boleh cuba2. Jadi, ibu jarang buat sambal tumis. Kesiankan abah. Jadi, hari ni tanda kasih sayangku, kubuat sambal tumis udang dengan harapan mendapat 5 Bintang! Yeah.. dan kekasih awal dan akhirku kata JADI. Jadi tu pun Alhamdulillah.. Selalu mesti dia komen patut rasa gini gini..gitu gitu.. Taste kami berbeza. Kukata sedap, dia tak berkata apa.. Kalau kata JADI level abah, level ibu dah SEDAP AMAT DAH ni!

Resepi sambal tumis udang ni senang tapi sedap


 Meh pakat buat sambal tumis udang ni untuk keluarga meh..


Bahan-bahan untuk buat Sambal Tumis Udang


8 ekor udang besar atau berapa saja yang suka

2-3 sudu besar cili kisar / cili giling ( kali ni ibu buat 2 sudu besar melimpah)

1 biji bawang besar dikisar

3 ulas bawang putih dikisar

Air asam jawa

Gula

Garam


Cara-cara buat Resepi Sambal Tumis Udang yang SEDAP Meleleh ini adalah



1. Panaskan minyak dan goreng udang sekejap. Angkat udang dan letak sebelah dulu.

2. Tumis bahan kisar dan cili giling hingga garing.. Kalau guna periuk ajaib tu tutuplah supaya tak mercik, api sederhana ja.

3. Bila dah masak, masukkan gula sikit dan tambah air asam jawa dan garam. Kacau rata.

4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Biar sekejap.

5. Rasalah dan biar seketika kalau nak lebih pekat. Kalau dah puas hati makanya sudah SIAP!


Jemputlah makan semua :)


Ibu anak-anak syurga,




0 comments:

Pengalaman sunat konvensional yang hampir ngeri

9:25 AM ida ahmad 3 Comments

Ahad lepas 30 hb Disember 2014, adalah hari bersejarah buat anak ibu, Nazhan Iqbal bila berjaya disunatkan. Jadilah beliau selangkah menuju mukmin sejati :D. Sunat ni bagus dan mengurangkan risiko kanser prostat dan hiv aids. Kami sunatkan Nazhan secara berjemaah dengan kanak-kanak Bandar Bukit Raja. Kebetulan ada program Maal Hijrah di Surau Ar-Raudah.

acara-sunat-bandar-bukit-raja

Yang mendaftar untuk sunat ada 15 kanak-kanak. Kaedah yang digunakan konvensional. Nazhan dapat no. 15. Kami tunggu ja.. Nazhan nampak happy. Ada budak yang nangis2, jadi kami ada chance untuk ambil turn awal tapi abahnya fikir ok juga last. Lepas buat terus balik. Kanak- kanak lain, stay kat surau tu lagi lepas sunat. Kami risau nanti lama-lama stay, bius habis makin sakit nak bergerak nak balik rumah.


selepas-bersunat


Dari pukul 10 pagi, turn Nazhan sampai pukul 2 petang. Elok lepas orang solat Zohor. Bila tiba turn Nazhan, ada kanak-kanak yang tengah bersunat juga. Dia nangis teruk, sampai Nazhan pun dah lemah semangat. Terus taknak. Kami pujuk soh kencing dulu. Lepas tu kami pujuk lagi.. Dia bersunat juga tapi dalam keadaan yang menangis, trauma dan nampak sakit. Huhu..

Kesian dia..Takpa positif, itu normal. Cara sunatnya konvensional. Guna gunting dan dijahit. Gunting pun ada 2 kaedah. Sunat Nazhan guna kaedah di bawah ni.



[caption id="attachment_1095" align="aligncenter" width="259"]sunat cara konvensional Sunat Cara Konventional :  5 Kulit luar ditarik dengan penyepit dari 4 arah dan kemudian kulit luar digunting tegak sebelum dipotong keliling. [/caption]




Balik rumah, susah juga nak makan ubat dapat antibiotik dan paracetomal. Antibiotik xsedap ya, bau pun dah tak best. Mula2 mix dalam susu tapi seksa la nak habiskan susu tu so end up tak jalan. Bila pecahkan kapsul dalam sudu, makan dan minum air cepat2, ok jalan!




[caption id="attachment_1098" align="aligncenter" width="300"]sunat-klasik dan konventional Sunat Cara Konventional : Ada juga kaedah di mana kulit luar ditarik ke depan menggunakan penyepit. Kemudian baru digunting terus menggunakan gunting.[/caption]




Lepas sehari, Nazhan tak nak buka balutan sebab takut. Masuk hari kedua dan ketiga pun masih x berani. Siang kurang gatal dan sakit. Bila malam tidur, sampai mimpi2, terjaga..nangis, menggaru paha, mengerang kesakitan.. Kesiannyaa..


Bagi ibu bapa yang bercadang nak sunatkan anak, kaedah sunat ada clamp dan konvensional. Cara konvensional ni, balutan patut dibuka secepat mungkin. Lagi cepat lagi baik. Selepas 2-3 hari, agak seksa dan menyakitkan. Banyak klinik tak balut pun lepas sunat. Kes kami haritu memang dibalut tapi tak dijelaskan bila kena buka. Huhu, untuk first timer macam kami memang kes naya jugalah. Kaedah clamp pula, clamp akan jatuh sendiri selepas 3-5 hari. Kalau tak jatuh, pi hospital balik untuk dibuka.


berkhatan-secara-clamp


Clamp atau konventional tetap akan dibius dan mungkin ditidurkan ( full bius )  masa prosedur jika consider kecil lagi dan ikut budget parents juga. Kalau tak sedar langsung lagi mahal cecah ribu. Kalau bius cucuk bird ja, dalam ratus2.


Untuk adik Nazhan, Nuh Iman yang bakal setahun tak lama lagi.. kami bercadang nak pilih clamp di hospital swasta dengan bius sampai tidur. InsyaAllah. Untuk bantu luka sunat cepat sembuh juga, ibu beri zink dan chewable vitamin c pada Nazhan. Susu juga memang ditambah mealshakes. Masa sunat tu banyak hilang darah. Jadi harap dapat membantu tambah darah dan bantu sunat cepat sembuh.



Buka balutan sunat konventional di hospital



Hari ni, Jumaat kami decide ke hospital SJMC untuk buka balutan dan minta konsultasi dari Paedtrician Surgeon, Dr Ahmad Zulkifli. Selepas konsult, 2 Nurse SJMC yang sangat baik dan penyabar yang assist untuk buka balutan. Bird N dititiskan dengan air garam sempai lenjun balutan tu dan cubaan untuk membuka dressing dibuat slow2. Slow ya amat sebab Nazhan jaga baik punya. Memang dia tak mau sangat. Kami bagi dia buka sendiri tapi langsung x  terusik.


Lepas dah titis air garam lebih 10 minit ( sangat lebih ) dan bagi chance kat Nazhan buat sendiri ( lebih 5 kali ), so ibu cakap.. Ok, Nazhan buat dalam 1 minit. Kalau tak abah buat. So lepas 1 minit +, dia x buat, kami pegang dan abah tarik. Abah yang cabut side by side. Mula kiri, then rest sekejap, titis lagi air garam, lepas tu kanan. Lama weehh.. Nak tunggu luka tu lekang dari pembalut dengan bantuan air garam makan masa dan susah juga nak lekang. Jadi kami kena juga cabut walaupun Nazhan masih sakit.





Lepas dah selamat cabut balutan nak sapu ubat pun dia tak bagi juga. Abah yang buat.. Nurse pujuk2 Nazhan tolak tangan. Jadi abah yang buatkan juga. Alhamdulillah.. Malam ni Nazhan tidur lebih nyenyak. Tak meracau time tidur.. Tak menahan sakit dan gatal yang teruk. Alhamdulillah sangat. Kami masih perlu teruskan titis air garam 2 kali sehari dan bubuh ubat sapu 3 kali sehari supaya sunat cepat sembuh. Semoga Nazhan dan kanak-kanak yang bersunat cepat baik ok!


Lagi tip sunat cepat sembuh adalah kurangkan pergerakan supaya tidak bentan, makan makanan yang tak gatal supaya tidak menggaru, makan makanan tinggi protein seperti ikan dan ambillah supplemen seperti multivitamin, zink dan vitamin c untuk tambah darah dan pulihkan luka sunat lebih cepat. All the best !


Ibu anak-anak syurga,


Ida Khairani

013 488 2382

Shaklee Independent Distributor 846056




3 comments:

Sertai Wakaf Masjid Bandar Bukit Raja

7:35 PM ida ahmad 0 Comments

Assalamualaikum. Bila kita meninggal dunia nanti, antara amalan yang berterusan adalah wakaf selain ilmu yang bermanfaat dan doa anak soleh. Wakaf tak semestinya tanah. Orang biasa2 pun boleh berwakaf. Sekarang dengan RM10 pun kita dah boleh mula berwakaf. Contohnya bila kita derma untuk pembinaan masjid. Untuk wakaf Masjid Bandar Bukit Raja juga boleh bermula dengan RM10. Selain tu wakaf boleh dalam perlbagai bentuk contohnya derma Al-Quran di masjid  dan telekung di surau. Kan best..selagi ada orang guna, selagi tu kita dapat pahala, walaupun kita dah meninggal dunia.

Jadi, cuba kita mula berwakaf dari sekarang, mana yang mampu. Sebenarnya lagi besar hikmah bila kita dalam kesempitan kita berjaya keluarkan duit kita tu ikhlas untuk kebaikan orang lain. InsyaAllah balasan Allah akan datang dari sumber tak disangka-sangka. Kita akan rasa bersyukur sangat, ramai lagi yang susah dari kita. Kita berjaya mendahulukan orang lain dari kepentingan kita. Allah sangat suka orang begini.

Oklah, kembali pada sebaran utama. Saya nak kongsikan peluang anda untuk sertai Wakaf Masjid Bandar Bukit Raja. InsyaAllah pembinaan fasa pertama akan mula tak lama lagi, dalam perancangan memang bulan Disember 2014 ni.



Maklumat derma dan wakaf masjid bandar bukit raja RM10



Kalau yang memang berniat sertai Wakaf Masjid Bandar Bukit Raja, berita baik selain dari Saham Akhirat yang berpanjangan, korang juga boleh tolak tax hasil dari berwakaf ni. Tax Individu 7% dan kalau tax syarikat 10%. Take note no rujukan LHDN di atas iaitu 01/35/42/51/179-6.5621.

SELAMAT BERWAKAF !



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

013 488 2382

0 comments:

Restoran Bendang, kedai makanan sedap dan best di Setia Alam

1:32 AM ida ahmad 0 Comments

Restoran Bendang, kedai makanan sedap dan best di Setia Alam !.Nama pun dah catchy..Makanannya apa lagi! Hangpa tau tak bendang tu apa n ada kat mana? Bendang tu sawah padi bahasa orang utara. Jadi, hangpa patut boleh agaklah, kedai makanan ni menyediakan makanan utara yang sangat best dan sedap.

restoran sedap di setia alam

HARI OPERASI


Kedai ni buka setiap hari kecuali hari Jumaat. Pernah p hari jumaat, deng…tutup!! Makanan kegemaran aku dan suami di sana dulu-dulu sotong sumbat bakar dan kerabu perut! Kini dah tukar ke menu best yang lain pulak!


MENU KEGEMARAN YANG SEDAP


Yang terbaru makanan kegemaran aku adalah gulai sembilang. Terangkat sedapnya! Sup sayur bebola ikan adalah menu wajib anak perempuan aku. Yang anak laki, sup ayam. Ni dulu, sekarang dia suka ikan goreng ja dia pilih. Ikan goreng pun mak tumpang sekaki.

 kedai makanan sedap di setia alam

Jarang dah nampak kerabu perut so aku bertukar ke kerabu taugeh pula. Lagi apa ya menu yang kami pernah cuba.. ayam masak hitam @ kicap..SEDAP ! Ayam masak merah ! Sedap.. Kalau aku teringin nak masak lauk kenduri, memang aku piliah ayam masak merah dengan acar timun. Hehe..Baru feel kenduri.. Kalaulah ada nasi minyakk..hmm.. bertambah naik minyak aku.

 masakan melayu sedai di setia alam

Lagi menu yang selalu ada gulai ikan, telur terbang :D @ telur masak lemak kuning tu, ikan ikan bakar, pelbagai jenis sayuran dan ulam.. Selalu sayur kat kedai lain tak banyak pilihankan. Ha, kedai Bendang di Setia Alam ni banyak sayur ya. Aku memang selalu tak tau nak pilih mana satu.


Kedai dia cantik dan cozy. Kipas banyak !!! Hehe.. Kalau malam ada steamboat. Pernah sekali ja pergi time tu.


MENU MALAM


Bila malam dah tak ada lauk2 seperti biasa. Lebih istimewa ada steamboat, satay, burger, kerang rebus! Memang banyak pilihankan. Sesuailah kalau bawa anak-anak yang memilih makan. Haha!!

LOKASI



Kedai ni terletak di belakang Shell. Kalau dari tol NKVE Setia Alam tu, terus exit kiri dan kiri lagi sampai nampak Shell, ambil kanan. Betul-betul di belakang Shell tu, corner lot. Ha, kalau p siang, jaga2 la parking tu. Selalu juga ada operasi menyaman kereta yang tak letak kupon parking.

 restoran bendang best

Berapa ya nak bagi rate.. 5 star untuk makanan. 4 star untuk harga! Harga dia tak murah. Boleh? Nak kata mahal, mungkin ada kedai lain lagi mahal. Hampir-hampir nak mahallah.. Haha tapi sedap best ok. Aku rasa kedai makanan best dan sedap di Setia Alam so far!  Jemputlah ya!!!


Ibu anak-anak syurga



013 488 2382

0 comments:

Kenapa Gigi Anak Hitam Menurut Doktor Klinik Gigi Setia Alam

2:33 AM ida ahmad 2 Comments

Hari ni Nazhan gugur lagi dua batang gigi susunya. Dia memang berani. Dia yang minta nak ke dentist bila gigi dah goyang. Kami ke Klinik Pergigian Setia Alam yang cozy dan calm itu untuk kali ke-tiga.

klinik pergigian setia alam


Gigi susu pertama tercabut dengan sangat mudah di rumah. Bila gigi kedua longgar, kami buat visit pertama ke klinik ni, betul2 atas Kedai Kek Secret Recipe di Setia Alam. Kali kedua datang, satu family jumpa dentist tapi xada gigi yang kena cabut.

 Doktor gigi bagus di setia alam

Nazhan ada beberapa gigi hitam yang dah tak ada enamel, juga dipanggil karies. Kenapa gigi anak hitam? Gigi dia mula decay dan sedikit sedikit sejak baby lagi walaupun belum start solid dan gigi-giginya semua saiz kecil-kecil. Nazhan memang rajin gosok gigi dengan teliti pulak tu bila semakin besar. Masa kecil pun hanya menyusu badan secara terus dan saya akan mencuci giginya dengan kain dan berus bayi. Jadi, kenapa gigi anak boleh jadi hitam, decay, rongak dan karies? Boleh baca sini pendapat Dr. Husna.


Kenapa gigi anak hitam



Masa mengandungkan Nazhan saya belum ambil supplemen ostematrix Shaklee. Saya ambil asid folik warna pink tu dan NeuroGainPB. Sambil tu ada minum susu Anmum juga. Selepas melahirkan Nazhan, saya memang senang sakit pinggang dan belakang.

 gigi hitam bakal dicabut

Bila pertama kali nak cabut gigi Nazhan yang hitam dan mula longgar, doktor gigi Klinik Pergigian Setia Alam ada interview saya dulu. Nazhan suka makan manis tak? Coklat tak? Bila saya cakap dia tak suka makan aiskrim atau gula-gula. Coklat makan juga kadang-kadang tapi memang rajin gosok gigi. Gigi tu mula rosak masa baby lagi, doc. Saya ingat lagi, gigi pertama ok. Masa tumbuh gigi kedua, gigi pertama dah mula decay walhal baru 5-6 bulan usia.


klinik gigi di setia alam yang cozy


Doktor gigi pun tanya, ada ambil kalsium tak masa mengandung.. Errr.. Memang tak la.( tapi susu minum ). Doktor kata sebab tulah. Kalsium ibu yang tak cukup yang akibatkan gigi Nazhan cepat decay dan hitam. Betul juga. Gigi Iris ok, tak decay dan besar2. Walhal suka makan aiskrim dan sweet. Gigi Nuh Iman pun so far perfect. Masa anak kedua dan ketiga, saya dah mula ambil vitamin untuk ibu mengandung Shaklee.




Masa mengandungkan Nazhan dan berpantang belum cukup kesedaran lagi kurang kalsium walaupun sakit pinggang dan belakang yang sangat ketara. Bila gigi dia decay, baru ibu mula mencari supplemen kalsium dan mula makan Ostematrix Shaklee. Decay nearly stop walaupun still berlaku. Lama2 bila dah konsisten Ostematrix dan gosok gigi Nazhan regular, barulah betul2 stop gigi decay dan hitam sampai gigi ke empat sahaja. 4 batang ja gigi dia hitam! Alhamdulillah.



Penting rupanya kalsium untuk ibu mengandung. Ingatkan dah cukup sifat, tulang dan gigi tumbuh sempurna tu dah ok. Rupanya siap boleh beri kesan gigi hitam untuk anak di kemudian hari.




Jadi, ibu yang nak gigi anak sempurna, elok dan cantik serta tak hitam jangan sekali-kali abaikan pengambilan kalsium tambahan sejak dari mengandung. Kemudian waktu berpantang dan sepanjang penyusuan susu ibu ok! Ostematix Shaklee ni cinta pertama saya dan saya sangat puas hati dan nak sangat rekomen pada semua orang! Oh ya, bayaran untuk cabut gigi azhan tu RM 40 untuk 2 batang di Klinik Pergigian Setia Alam!




Ibu anak-anak syurga,


013 488 2382

2 comments:

Resepi seafood masam manis

10:31 PM ida ahmad 0 Comments

Nama asal resepi ni adalah udang masam manis borneo tapi telah diolah mengikut apa yang ada dan tahap kerajinan jadi nama sudah tukar menjadi seafood masam manis. Senang ja sesuai untuk orang bujang dan ibu yang 'rajin' di dapur. Jangan risau tetap sedap dan disahkan oleh anak-anak saya.

Hari ni adalah hari malas nak masak tapi lapar. Oleh sebab anak balik awal hari Jumaat, so plan nak masak selepas anak-anak balik ja. Bila masuk rumah lapar pula. Boleh pula tanya kat anak-anak.." Nak ibu masak ka nak makan luar? ". Walhal dah masuk dalam rumah. Bila jawapannya "ibu masak!!!", haruslah kugagahi juga ke dapur. Sebelum tu google dulu resepi paling udang paling senang, cepat tapi menyelerakan!

Jadi, cara-cara nak buat seafood masam manis adalah:

Bahan-bahan:
Udang
Sotong
Bawang kecil
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Lobak merah
Sos tomato 1 sudu
Sos cili 1 sudu
Sos tiram 2 sudu
Sedikit minyak sahaja

Cara-cara nak masak seafood masam manis adalah :

1. Lumur udang dan sotong dengan garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak.

2. Tanpa perlu ketepikan masukkan bawang putih dan kecil yang telah dipotong halus bersama lobak merak.

3. Gaul rata dan biarkan seketika.

4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram.

5. Tambah air jika sotong atau udang masih belum masak @ sotong liat.

6. Bila dah masak tutup api. Siap.

Ini memang version pantas dan lengkap dengan sayur demi menjimatkan masa sebab tak tahan lapar dah.



resepi Seafood masam manis


Sekian, selamat mencuba!

Ibu anak-anak syurga,
Ida Khairani

0 comments:

Kenapa suami susah sangat nak faham kita?

3:11 AM ida ahmad 0 Comments

Bengang sangat bila suami tak boleh baca apa yang kita nak! Rasa membara ja di hati. Otak pun berserabut. Tahu tak itu semua tanda kita tak bersyukur dengan apa yang Allah berikan.

Syukur adalah suatu yang sering diucapkan, tetapi adakah kita benar-benar memahami maksudnya. Adakah kita benar-benar hidup di atas jalan syukur?
tip hadapi suami pendiam dalam alam rumah tangga


Bagaimana untuk bersyukur Ustaz?


Seorang wanita sedih telah bertanya akan hal ini.
Ustaz saya hendak bertanya bagaimana saya hendak bersyukur? Ustaz selalu bercerita pasal syukur. Tetapi bagaimana ya?

Menurut wanita tersebut, suaminya seorang yang lambat, slow,kurang perasaan, lurus dan tidak suka membantu. Ini membuatkan dirinya tidak senang dengan sikap dan tingkah laku suami.

Dia merasakan hendak marah sahaja kerana tidak boleh memahami jiwa suaminya. Wanita itu berasa tertekan dan berserabut. Wanita itu inginkan jawapan cara bagaimana untuk bersyukur dan mahukan suaminya berubah.

Terima seadanya : Hayati Maksud Syukur


Syukur pada Allah s.w.t wujud dari hati yang apabila kita belajar tunduk pada Allah s.w.t dan kerana Allah s.w.t. Semuanya menjadi manis.

Jawapan saya pada wanita tersebut adalah, dia haruslah bersyukur kerana mempunyai seorang suami yang lambat dan lurus. Hal ini kebiasaannya lelaki sebegitu adalah setia. Ini menunjukkan dia mencintai puan seorang.

InsyaAllah saya percaya dia akan jujur dengan pasangan. Dia akan jaga pasangannya semasa pasangannya sakit nanti.
“Betul ke suami puan begitu?”

Tanya saya padanya.
“Ya ustaz. Suami saya memang begitu. Dia memang boleh dipercayai.”

Tip hadapi suami pendiam : Luahkan


Tambah saya lagi. Jika puan ingin dibantu untuk membuat kerja rumah, cubalah puan minta secara satu-persatu padanya. Contoh seminggu ini cubalah puan minta tolong dengan suami, “abang tolong buangkan sampah yang banyak ini di tong sampah luar”.

Sekali sekala cakap dari dapur,goda sesikit dirinya. Kata padanya, “Abang, I love u.”

Suami pasti berlari pergi ke dapur ingatkan ada hal. Rupanya, ingin meminta tolong membuang sampah. Petua ini telah ramai sudah amalkan dan amat berkesan.

Selepas seminggu ajari pula dirinya perkara lain. Walaupun wanita suka kejutan dan pertolongan tanpa diminta tetapi kadang-kadang memendam dan membiarkan semua yang diinginkan berlalu tanpa penyelesaian dan dizahirkan pada suami lebih memeritkan jiwa.

Beritahu pada suami.


Menulis : Cuba Lahirkan Perasaan Syukur Untuk Merasainya


Allah jadikan pasangan suami isteri semuanya ada kelemahan dan kekurangan. Bersama-samalah menuntut ilmu, mendoakan, dan bertolak ansur serta bersyukur ialah rahsia bahagia dalam rumahtangga..

Cuba puan sebut.

Ya Allah s.w.t terima kasih kerana memberikan aku suami yang setia, dan kehidupan yang baik dan tulislah di kertas kebaikan suami..
Ish nak kena buat ke ustaz? Tanya wanita itu

Puan cuba tulis. Menulis ini membuat akal berfikir dalam mencari baik dalam buruk dan menulisnya memerlukan hati yang ikhlas dan syukur.


Kesan dari menulis kebaikan suami


Dia pun mula menulisnya dengan air mata. Mula-mula lambat tangannya bergerak tetapi semakin lama air mata semakin laju dan tangan pun semakin laju.

Itulah syukur. Itulah cinta yang lebih manis dan boleh memadamkan segala kepahitan dan sakit.

Buat lelaki.Jangan lupa beri duit nafkah mengikut kemampuan dan yang wajib. Serta jangan lupa untuk tolong membuang sampah tanpa diminta. Itu sangat menggembirakan isteri hari ni.




SUMBER



Dah dapat idea untuk lebih cool dan happy dengan suami tersayang? Semoga wanita termasuklah ibu lebih menghargai jodoh Allah dan sentiasa berikan terbaik untuk rumah tangga masing2. Jodoh kita adalah ujian dan tangga kita ke syurga. Syukur pada Allah s.w.t wujud dari hati yang apabila kita belajar tunduk pada Allah s.w.t dan kerana Allah s.w.t. semuanya menjadi manis.

Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

0 comments:

5 Tip Mudah Hidangan Sihat untuk Anak

8:01 PM ida ahmad 0 Comments

Pemakanan yang seimbang dan lengkap membantu anak kita membesar dan belajar dengan berkesan. Sebagai ibu, kita mesti nak yang terbaikkan atau sekurang-kurangnya berusaha ke arah itu. Resepi yang sihat lagi berkhasiat membantu mencegah anak kita dari obesiti dan penyakit berkaitan dengan berat badan.


Di bawah adalah panduan yang boleh membantu ibu-ibu dalam memberikan zat makanan sempurna kepada anak-anak.




1. Sediakan 5 hidangan buah dan sayuran setiap hari. Hmm.. Kalau ibu x berapa nak rajin, letak dalam peti ais dan senang dilihat. Jadi, anak kita sendiri baru minta sendiri atau yang perlu dipotong bolehlah kita sediakan bila ada tukang minta.

2. Pilihlah sumber protein yang sihat, misalnya dari daging tanpa lemak, kekacang dan telur. Anak kecil biasanya suka sangat makan telur. Tak susahkan nak rebus telus? Kalau goreng, pastikan hanya sedikit saja minyak.

3. Hidangkan bijirin penuh kerana ia mengandungi kadar serat yang tinggi. Cuba cari yang tak manis.

4. Rebus, bakar atau steam makanan, kurangkan menggoreng. Sebenarnya steam lagi mudah, xperlu nak tunggu dan jaga seperti menggoreng. Saya sangat suka rebus dan stim makanan dengan pemanggang ajaib. Multipurpise sungguh. Jangan lupa set alarm supaya air tak kering dan kita refill balik air jika masakan belum empuk dan cukup masak.



Ikan Bakar sempoi

5. Hadkan atau lebih baik elakkan makanan segera dan makanan rapu. Apa kata ambil buah, jus, susu coklat dan roti untuk snack time.



Sebaiknya ibu mengambil tahu dan mempelajari tentang keperluan nutrisi anak-anak. Sesetengah nutrien bertambah keperluannya mengikut umur anak, misalnya kalsium dan zat besi.

Di zaman serba serbi tercemar ini, saya bekalkan anak-anak dengan Meal Shakes Shaklee untuk tampung jika ada kekurangan. Berikan anak-anak anda Meal Shakes bagi membantu mereka memenuhi keperluan nutrien.

Resepi kegemaran yang mudah dan anak-anak saya suka adalah sotong rebus dengan serai dan asam keping, nasi ayam, telur rebus atau telur dadar. Ini makanan kegemaran, menu lain pun diorang makan juga cuma yang si abang tak makan pedas langsung. Adik lebih adventure. Kalau pedas-pedas sikit dia minum air ja.

Masakan steam jadi pilihan saya bukan saja mudah tapi sebab rasanya yang lebih lazat dan mengekalkan nutrisi asal dengan lebih banyak.

Ibu anak-anak syurga,
Ida Khairani

0 comments:

Ada apa di GM Klang ?

3:07 AM ida ahmad 0 Comments

Ada apa di GM Klang? Macam-macam ada !! Antara barang yang hot di GM Klang adalah jubah, baju wanita, baju kanak-kanak, mainan kanak-kanak, barangan bayi, tudung, manik, gadget telefon, spek, brooch, reben budak dan party pack & goodies.

IMG_4827.JPG

Setelah sekian lama tak ke GM Klang, hari ni bawa mak mertua ke sana sempena beliau datang bertandang di rumah di Bandar Bukit Raja. Kalau dulu, mesti target utama adalah beli baju anak-anak. Sekarang mereka dah besar so, saiz pun dah tak berapa nak ada di GM Klang. Baju untuk baby Nuh Iman pun boleh di recycle dari abang dan kakak. So, save jugalah kunjungan ke GM Klang kali ni.

Kenapa GM Klang sangat HOT dan tumpuan orang? Harga dia murahlah. Harga borong tapi haruslah beli secara borong. Tak perlu nak beli banyak sangat sangat untuk murah. Contohnya beli 1 normal price, beli 3- harga borong sudah tapi less tak banyak, beli 6 atau 12 lagi murah. Ikutlah apa yang kedai tu offer.

Original tak barang di GM? Kalau mainan & baby gadget tu rasanya tak ori ya. Harga memang murah. Ergo fake tu kat sini berlambak. Harga RM 90 ja. So walaupun murah, produk yang boleh bahayakan keselamatan tak perlu beli di sini. Go for safety first!

Kedai makan pun banyak. No worry. Semalam kami makan dulu di Satay Kajang Samuri. Rupanya ada jual nasi ayam juga di sini. Kedainya di deretan kedai sebelum Shell yang dekat GM tu. Dalam bangunan GM pun ada banyak pilihan. Lepas dah shopping, kami makan roti bakar & pau mamaku di OLD ROAD Kopitiam. Kalau tak salah begitulah namanya. Ada halal JAKIM.

Parking banyak. Baru ni kami parking di open space depan GM lama dan free. Dulu basement pun free sekarang tak pasti. GM lama ada jual langsir, boleh tempah juga. GM lama tu yg setinggat. GM baru yang bertingkat-tingkat.

Jadi, kalau korang ada berdekatan Klang dan nak cari barang pada harga lebih murah atau borong, silalah ke GM Klang, berada di Bandar Botani Klang, dekat Aeon Bukit Tinggi.



Shaklee Independent Distributor 846056

Ida Khairani

013 488 2382

0 comments:

7 cara didik dan asuh anak tanpa pukul

12:47 AM ida ahmad 0 Comments

Kebelakangan ini, mood ibu agak kucar-kacir. Walau mood ibu abah ke laut, sedaya upaya jangan dilepaskan pada anak2. Didik dan asuh dengan berikan contoh yang baik buat mereka. Kalau kita sudah mula pukul, berkali-kali, imej tu akan ditanam dengan kotak fikiran anak.
Ibu ada baca tip yang sangat berguna dalam buku 7 habits of Effective Person dan rupanya Prof. Muhaya juga sering terapkan konsep ini, iaitu skrip kehidupan. Kita boleh cuba.. Bayangkan anak kita buat perangai dan bayangkan reaksi positif kita terhadap perbuatan anak itu. Contohnya, bertenang, senyum, respond dengan baik. Bayangkan dengan detail. Dari banyangan sebagai penonton sahaja, lama2 ia akan diserap dan kita akan respond seperti mana kita sudah sering bayangkan.

Tip Didik dan Asuh Anak tanpa perlu marah atau pukul


Hari ni saya baca lagi tip di internet tentang cara didik an asuh anak tanpa perlu pukul. So bolehlah kita apply supaya kita menjadi ibu bapa yang lebih baik. Saya kongsikan 7 tip cara didik dan asuk anak tanpa pukul dari blog Sirap Limau






1. Jauhi perkataan ‘Jangan’


Jeritan ‘Jangan’ cukup sinonim untuk semua ibu-bapa. Sebaik-baiknya, tukarkan perkataan itu dengan frasa yang lain. Jangan kata ‘Jangan’ (Tengok! Kami pun dah ‘ter’cakap ‘Jangan’ dah). Contohnya, kalau ada dua orang anak, suka main pukul-pukul adik beradik. Tiba-tiba yang si adik menangis. Apa kita kata, “Abaangggg, janganpukul adik!”.

Cuba ambil dimensi dan pendekatan berbeza. Panggil abang dan adik, kita peluk dua-dua. Cakap elok-elok, “Abang dengan adik main sama-sama tau. Adik beradik kena ‘happy-happy’. Sekarang, abang peluk adik pulak”. Rasa-rasanya, yang mana satu lebih efektif?

Bukankah ibu-bapa guru dan ‘role-model’ pada anak-anak. Semua yang kita buat, dia akan ikut. Maka, eloklah kita buang tabiat buruk kita. Tunjukkan yang baik-baik sahaja depan anak-anak.






2. Elakkan pukul anak


Ini paling mudah. Kena pujuk dan didik hati kita sebagai ibu-bapa. Tiada guna pukul anak, esok dia buat lagi. Bukan tidak boleh pukul langsung. Cuma perlu ada alasan yang kukuh dan selalunya ada bukti depan mata. Jika ingin pukul sekalipun, pukul perlahan sahaja, sekadar untuk menyedarkan anak. Kawasan pukulan yang dibenarkan pula, bahagian kaki, paha ke bawah sahaja.






3. Puji anak depan orang lain


Bila anak kita berkelakuan baik, puji dia. Bila balik kampung atau sedang berada di rumah kawan sebagai tetamu, puji depan semua orang. Ini akan buat dia bangga dan rasa dihargai. Tentu dia tidak akan nakal-nakal lagi di rumah orang lain. Tunjukkan kemesraan, peluk anak selalu. Banyak kelebihan memeluk anak.




3. Pelajari ilmu ‘child development’ dan ‘parenting’


Bukan semua yang ibu-bapa kita ajar itu betul. Mungkin ada yang betul, mungkin ada yang salah. Untuk mendidik anak dengan cara yang terbaik, ikuti kelas-kelas parenting jika ada masa. Nasihat yang diberikan adalah dari yang pakar, bukan omongan kosong. Lebih-lebih lagi zaman sekarang, proses tumbesaran anak lain cabarannya. Dulu, tiada iPad dan tablet. Kita asyik main panjat-panjat pokok. Sekarang tiada lagi.






4. Gunakan ‘Reward System’


Ini bukan rasuah. Bila anak ‘behave’ dan betul-betul baik dan rajin tolong kita, kita beri dia ganjaran yang sepatutnya. Puji dulu, peluk erat-erat, bagi dia rasa dirinya disayangi. Jangan bagi anak gula-gula pula. Nanti rosak gigi. Contohnya, “Kalau kakak dapat nombor satu, nanti mama belikan basikal baru”. Jika basikal ialah idaman dia, tentu dia akan berusaha bersungguh-sungguh. Contoh yang lain, “Pergi kemas mainan dulu. Kalau dah kemas baru mama bukak cerita kartun, Channel 611″. 






5. Guna kaedah ‘Distraction’ untuk alihkan tumpuan anak


Suka lompat-lompat di sofa? Ajak anak main lompat-lompat di luar rumah. Suka conteng-conteng dinding? Belikan dia buku mewarna. Kalau ada duit lebih, biarkan anak main Play-Doh, tanah liat untuk buat apa yang dia suka. Belikan Lego untuk dia bina bangunan dan macam-macam jenis benda untuk elakkan dia mengganggu kita buat kerja-kerja rumah.






6. Ajarkan kaedah ‘Logical Consequences’


Contohnya, kalau anak suka main lari-lari, cakap elok-elok, “Adik, mari sini. Tak mau main lari-lari jauh-jauh tau. Main kat depan rumah je. Tak usah pergi sampai kat jalan besar. Nanti kena langgar kereta. Main elok-elok”. Ini akan memberikan satu isyarat logik pada anak, bahawa jika main di jalan besar, boleh kena langgar kereta. Tentu sekali dia akan main dekat-dekat sahaja.






7. Guna teknik ‘Positive Discipline’


Ini bermakna, jika anak buat salah, usah terus marah, “Jangan buat macam ni, salah”(Tengok! Kami pun asyik guna ‘jangan’. Ish, ish, ish). Kalau anak tumpahkan air di meja makan, elakkan marah anak. Untuk tanda protes, dia akan menangis. Akan datang, anak akan sengaja buat lagi. Sebagai ganti, ajarkan anak, “Tengok ayah buat ni, cawan kena pegang dengan dua tangan. Haaa… kan senang, tak tumpah pun”. Bila anak buat apa yang kita suruh, puji dia yang dia pandai. Seperkara lagi, ajar anak agar menghormati orang yang lebih tua. Kalau jumpa, suruh cium tangan.

Kesimpulan

Jika mahu bercerita cara mendisiplinkan anak, sehari semalam tidak akan habis. Ada terlalu banyak cara yang boleh diikuti, ikut acuan sendiri. Apa yang penting, ibu-bapa perlu bersabar dengan karenah anak. Sabar itu kan separuh dari iman. Bak kata orang tua-tua, “Ala, budak-budak memang macam tu. Masa kecik je nakal, dah besar baik. Macam kau tu dulu, masa kecik, nakal kemain. Sekarang ok je aku tengok”.

Selamat membesarkan anak dan hayati proses pembesaran mereka. Nescaya anda akan rindu saat-saat mereka kecil satu hari nanti.

Boleh kata kesemua tip, ibu dah apply. Hehe... Kena konsistenkan dan banyak2 doa supaya anak kita membesar menjadi anak yang soleh solehah. Kalau nak marahkan, bayangkan ada cctv dok rakam kita. Malu tak? Buruk tak? Kemudian fikir lagi nak ka anak kita kena tempias berperangai marah - marah sebab ikut contoh yang telah mereka dapat. Mesti tak nak kan. Semoga ibu abah lebih cool begitu juga pembaca lain juga. Jom didik dan asuh anak kita sehabis baik. Sayang sangat anak-anak ibu Nazhan, Iris dan Nuh Iman.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

Shaklee Independent Distributor 846056

0 comments:

Pengalaman Sebelum dan selepas Lasik

6:48 AM ida ahmad 1 Comments

Tiba masanya saya buat keputusan bersama suami untuk jalani Lasik pada Rabu, 16 hb Oktober yang lepas. Seperti biasa, tak rushing tak sah. Ini disebabkan suami masih lagi bekerja pada sebelah pagi. Kami hanya gerak ke Eye Centre Prof Muhaya bila suami pulang kerja separuh hari. Saya yang jalani Lasik dahulu. Hingga kini suami belum buat keputusan lagi bila nak buat Lasik kerana tunggu free dan full review dari saya, pengalaman sebelum dan selepas Lasik.

Walaupun tak cukup anggun, tanpa cermin mata, saya tetap buat keputusan untuk jalani Lasik. Kami telefon untuk temujanji pada hari Isnin dan confirm hari Selasa kerana menunggu reply dari agensi Umrah. Selasa petang baru dapat reply dari agensi Umrah untuk surat sokongan, terus forward ke Klinik Prof Muhaya. Kami plan untuk jadi patient pertama atau terakhir hari Rabu tu supaya suami tak perlu ambil cuti untuk bawa saya ke sana. Malangnya, Kami tak dapat untuk jadi first patient, appointment pukul 3 pm. First prosedur pun boleh pukul 10 am sebab mesin Lasik perlu ON selama sejam juga.

Kami bawa bersama dua orang anak Iris dan Iman. Iris dah tidur dalam kereta dan sepanjang prosedur. Nuh Iman, menangis sebaik saja saya tinggalkan dia bersama suami sebab dia baru ja terlelap masa dalam kereta. Nervous tak saya? Tak..sebab saya dah tonton video lasik malam sebelum prosedur. Jadi saya dah tau apa nak aspect. Bila kita dah tahu, kita lebih cool! Atau korang sebaliknya...  :D

Meh tonton video lasik ni ya.. Bukan saya..Nanti saya kongsi apa beza video ni dengan yang real dengan Prof Muhaya.



Sebelum Lasik


Sebelum lasik hingga ke pagi hari tu, adegan meminta tolong si suami dan anak2 mencari cermin mata adalah common. Kalilah ia akan kekal dalam ingatan sebagai pencarian terakhir insyaAllah. B-)

Antibiotik untuk lasik


Sehari sebelum prosedur kita kena pakai antibiotik. Antibiotik ni diberi selepas kita assesstment. Bila saya sampai, ada seorang patient tengah jalani Lasik. So masa ni saya banyak2 doa dan berzikir semoga tiada kesan sampingan selepas ni dan semoga dipermudahkan operation ni.

Semasa Lasik


Pengalaman sebelum dan selepas lasik

Bius untuk Lasik


Semasa prosedur Lasik saya dalam keadaan baring dan Prof ada 2 pembantu. Salah seorang ada titiskan cecair bius pada mata. Jadi, saya tak akan rasa sakit langsung. Kemudian saya dipusingkan ke satu mesin yang akan memotong korneo mata. Haha ngeri ya dengar!!! Bulu mata akan diseletip dan dibuka dengan alat supaya tak tutup2. Mata kita kena fokus pada lampu hijau sahaja. Korneo sebelah mata akan dipotong, kemudian baru bertukar ke sebelah lain. Cool ya, remain cool. InsyaAllah tak sakit. :D

Betulkan kedudukan imej di retina mata


Kemudian, mereka tolak saya ke mesin kedua. Di mesin ni, barulah power mata dikurangkan. Korneo yang dipotong tadi, diangkat. Laser akan point ke mata kita untuk membentuk korneo demi membantu imej difokuskan pada retina. (Mereka tinggalkan power 100 untuk saya). Ada dua cahaya, merah dan hijau. Kita kena fokus pada lampu hijau. Assistant Prof dok buat count down or up masa ni..Ada bau hangit. Hehe.. tapi tak sakit. Lapisan kornea yang dipotong tadi ditutup semula.

15 minit untuk presedur Lasik selesai


Mata masih tak sakit sebab masih ada bius. Ubat titis yang dapat masa assesstment kena bawa sebab kena pakaikan lepas Lasik. Saya tak bawa. Mujur mereka bagi 1 untuk bekalan balik ke rumah. Masa keluar klinik dan sepanjang jalan saya memang berkaca mata & pejam ja mata. Silau sangat. Orang lain ada yang boleh memandu dah.


Pengalaman Selepas Lasik


Semada tiba di rumah selepas prosedur Lasik, saya susah untuk buka mata. Balik rumah solat dan tidur. Badan tak penat pun. Mata yang berat nak buka. Esoknya makin ok dan makin siang makin ok. Hampir 24 jam selepas Lasik, saya boleh buka mata dengan lebih lama dan tanpa spek hitam dan pekerjaan memandu anak-anak ke sekolah kembali seperti biasa.

Kini selepas seminggu, mata saya sudah ok tanpa spek hitam dan cermin mata lama. Kita kena rajin titiskan ubat mata yang dibekalkan, lubricant dan antibiotik. Bila dah ok, mulalah nak ngelatkan. Akibatnya, kadang-kadang mata saya susah juga nak tengok komputer atau iphone yang terang, bila lampu bilik ditutup. InsyaAllah bila follow up saya akan check sama ada ini hanya sementara dan akan pulih sepenuhnya overtime atau inilah level yang terbaik Lasik boleh lakukan. Yang pasti saya nak konsisten ambil Carotomax Shaklee sebagai supplemen mata saya untuk kuatkan kornea mata yang dipotong semasa prosedur Lasik.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

Shaklee Independent Distributor 846056

013 488 2382

1 comments:

Assestment untuk tentukan Lasik sama ada boleh atau tidak

12:29 AM ida ahmad 2 Comments

Selepas berkira-kira dan duit cukup, ibu pun buat keputusan nak berLasik. Lasik ni pendeknya, operate mata supaya tak perlu lagi pakai cermin mata tapi mata dah jelas. Panjangnnya Lasik "Lasik (Laser-Assisted in situ Keratomileusis), commonly referred to as laser eye surgery or laser vision correction, is a type of refractive surgery for the correction of myopia, hypermetropia, and astigmatism. The LASIK surgery is performed by an ophthalmologist who uses a laser or microkeratome to reshape the eye's cornea in order to improve visual acuity", menurut wikipedia. Untuk nak jalani lasik, perlu assessment dahulu ya. Assessment ni ujian-ujian mata yang perlu kita jalani untuk tau mata kita sesuai untuk buat lasik tak. 16 ujian kesemuanya akan dilakukan semasa assestment untuk tahu kita layak lasik tak. Selalunya pakar mata, akan suruh nurse, assistant atau Optometrists lakukan. Jangka masa nak siap 2-4 jam juga.

Siapa yang layak untuk jalani Lasik ?


Kalau salah maaflah ya. Sila refer balik pada pusat perubatan mata pilihan korang atau klinik mata Prof. Muhaya.

- mereka yang berumur dari 18 hingga 67 tahun. Umur kurang dari 18 tahun tidak sesuai.

- power paling tinggi 1200 .

- astigmatisma paling tinggi 500 telah dilakukan.



Lasik ni tak lama macam operation lain. Prosidur ambil masa 15 minit sahaja dan boleh memandu selepas 4 jam, insyaAllah. In fact, boleh bekerja esok hari kalau rasa ok.

Tak semua orang boleh jalani Lasik . Hanya untuk mata yang sihat. Jika ada masalah retina , katarak atau masalah kornea lasik tidak dapat merawat. LAsik ni macam ganti speck.

Berapa kos nak buat lasik?


~ RM810 untuk assestment sahaja.
~ RM7000 untuk kedua belah mata.
~ Kalau ada promo atau dalam kumpulah 5 orang dapatlah kurang jadi RM6700.
~ Hingga hujung tahun 12/14 ni, di klinik Prof Muhaya ada promo untuk umrah. Maksudnya kalau kita nak p umrah, minta surat dari travel agent sebagai bukti, kita layak dapat harga promo RM 6700.
~ kalau selepas assestment kita memang layak dan nak jalani lasik, RM 810 tu akan ditolak dalam jumlah keseluruhan Lasik. Kalau tak layak, masih kena bayar RM 810 sahaja.

Prosedur Assestment dan Lasik untuk baiki rabun mata



Alamat untuk ke Eye Centre Prof Muhaya ni adalah :
PROF MUHAYA EYE AND LASIK CENTRE
S 29, GROUND FLOOR
PEARL AVENUE,
JALAN PASIR EMAS,
SG. CHUA,
43000 KAJANG, SELANGOR


Boleh hubungi mereka dahulu untuk temujanji dan pertanyaan dengan call atau sms 


Office hours (Isnin-Jumaat):03-87415138/017-8771819/016-3873282.
SMS bila-bila masa: 017-8771819 / 016-3873282



Sebenarnya, saya dan suami dah selamat buat assesstment untuk Lasik di klinik Prof Muhaya. Masa kami limited sangat sebab suami sering out station. Klinik prof pula tak buka hari sabtu dan ahad. Masa kami p tu, suami baru ja balik dari traveling. Set appointment dalam masa sejam sahaja. Pukul 1 call dan nurse cakap, paling lewat pukul 2 untuk assestment sebab klinik pukul 5 dah nak tutup. Assestment ambil masa kurang-kurang 4 jam katanya. Kami pun terus rushing ke Kajang dari rumah di Bandar Bukit Raja, Klang.



Alhamdulillah sampai dan masih lagi diberi ruang untuk jalani assesstment. Selepas register dalam pukul 2.15 kami beritahu, kami tak solat lagi. Dia minta kami solat dulu. Lega2. Prosedur pun tak jalan serentak. Suami buat dulu. Jadi, saya bolehlah jaga anak-anak. Ada 2 bilik yang kami kena masuk untuk buat assestment... Keputusannya, kedua kami mempunyai korneo yang nipis. Hampir2 gagal untuk buat Lasik dan dicadangkan untuk jalani SMILE, prosedur lebih terkini tapi lebih mahal. Namun, lepas buat calculation, Prof dan staff dia kata kami layak juga untuk Lasik. Alhamdulillah. So, masanya untuk set masa untuk Lasik.



Nak bebas cermin mata? Pasang niat yang betul. Kumpul duit dan setlah appointment untuk jalani assesment untuk tentukan anda sesuai untuk jalani Lasik atau tidak!



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

2 comments:

Kesudahan selepas penat asyik bertukar cermin mata

9:32 AM ida ahmad 0 Comments

Sebenarnya ibu dah lupa sejak bila ibu pakai spek. Yang pasti, masa masuk form 1 belum. Masa form 5 sudah. Study hebat sangatlahkan. Huahuahua :)).. Rajin sangatkah study zaman dulu tu. Kalau nak ingat- ingat balik zaman sekolah dulu, waktu study memang banyak diperuntukkan. Petang di kelas..cukup cahaya.. Malam di dewan makan..cukup cahaya juga. Untuk pelajar tahun peperiksaan, PMR dan SPM, ada study room..cukup cahaya juga.. Yang tak cukup cahaya, bila tak sempat nak study habis sebelum exam.. Mulalah menumpang lampu koridor di waktu tengah2 malam bila sudah 'light off'.

Selain dari tu, orang kata punca pakai spek ni, sebab suka study sambil baring. Ya ka?.... Kalau nak tau pakai spek dari form berapa, kena godek balik album lama-lama...sat nak p cari dari facebook..  Hoho..jumpa pulak tu.. Gambar form 2 pun dah pakai spek. So rasa sama ada form 1 atau form 2 dah mula pakai spek. Ohh..rajinnyaku study ! B-)





[caption id="attachment_981" align="aligncenter" width="604"]perlu tak lasik supaya tidak lagi pakai cermin mata Teka mana satu saya?[/caption]





Lama-lama bila rasa x berapa nak cun pakai spek, dah mula berjinak-jinak pakai contact lens. Masa tu dah lepas sekolah menengah. Kira hard core contact lens user la juga. Pakai pun dah terlebih 8 jam. Bila anak dah masuk 2 orang...kemalasan dah timbul. So dah kembali jadi hard core pemakai cermin mata.. Hinggalah, asyik bertukar spek ja sebab cermin asyik bercalar.



Kenapa cermin mata asyik bercalar? Sebabnya, hidung ibu ni tak cukup tinggi untuk jarakkan spek dan bulu mata pula panjang.. Jadi bulu matalah yang sering mencalarkan cermin hingga hilang coated yang tak bagi silau tu. Selalu orang buat spek high index sebab tak nak ada pantulan cahaya ni macam dalam gambar kat bawah ni tapi cermin mata ibu selalu tak kekal lama macam sebelah kanan. Lepas bercalar, dah jadi macam kiri tu. Frust la kan.. Kurang cunlahkan bila bergambar.



high index spek



Apa solusinya????? Bila complaint di facebook suatu masa dahulu, orang cadangkan 'Lasik laaaa... ' Oh apakah lasik tu? Baru nak berkenalan.. Baru nak fikir akan option tu... Perlukah? Patutkah??



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

013 488 2382

0 comments:

Breakfast apa korang?

11:15 PM ida ahmad 0 Comments

Kalau wahm lain bangun pukul 4 pagi, saya bangun pukul 5 pagi ja tapi still tak menggoreng apa di pagi hari. Paling hebat pun masak roti telur ja. Memang, kami tak makan heavy2 dan dijangka akan lambat kalau nak makan nasi goreng pagi2...Kalau lunch pun makan setengah jam paling kurang, maklumlah kunyah 44 kali @ sampai lumat.



Alkisahnya breakfast kami anak beranak boleh kata selalunya adalah roti berintikan nuttela dengan abahnya sekali. Selain dari tu, ada jem strawberry, peanut butter atau susu pekat. Kadang2 kalau terpesona dengan aroma teh panas atau kopi susu panas, dibuat cicah sahaja. Selalu ibu makan ala kadar ja sebab nak tolong prepare anak-anak. Lately memang minum cinch shake mix untuk bagi kenyang.



roti kegemaran anak
( Gambar mr. google )

Anak-anak akan minum air susu + mealshakes juga dan bawa bekal plain water ja. Nazhan bawa bekal roti juga ke sekolah sebab sibuk nak main dengan kawan-kawan waktu rehat. Kalau nasi lagi lambat. Roti pun pernah minta dikurangkan sebab takut tak sempat main.



Waktu hujung minggu bila semua orang breakfast agak lewat dan ada banyak masa, barulah ibu prepare makanan yang heavy. Kalau ibu nak masak, tak payah tanya nak makan apa kat anak2. Sebab kalau tanya, mesti nak makan roti canai ja. Kalau membeli di area Bandar Bukit Raja ni memang roti canai atau nasi lemak aja.



Cuma kelaianan untuk baby Iman ja. Dia ni pemakan. Nasi, roti, biskut, buah diawal pagi pun dia boleh. Kalau heavy breakfast, dia tidur lama juga. Kalau breakfast ala kadar ja, alamatnya, kejap2 jaga.. Kejap2 jaga. So, tips nak bagi baby tidur lama, harusnya tidur dalam kekenyangaan dengan suasana yang aman damai dihidangkan halwa telinga zikir asma ul husna atau zikir munajat.



makanan solid untuk bayi



Apa breakfast super pantas dan jadi favourite anak-anak korang ya?



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani



0 comments:

Pil Shaklee Multivitamin Vitalea

7:12 PM ida ahmad 1 Comments

Jawab soalan cepu emas berikut.. Adakah anda sering mengantuk dan penat gila selepas pulang dari kerja? Adakah anda yakin anda makan dengan lengkap dan cukup semasa makan tengah hari atau malam? Adakah anda terfikir, kenapa anda senang pening atau jatuh sakit dan MC berbanding rakan yang lain? Adakah anda seorang ibu yang penat menjaga rumah tangga dan anak-anak? Adakah anda menyusukan anak tapi khuatir akan kesihatan diri dan bayi yang sedang menyusu badan?

penat

Kalau nak tahu, anda bukan seorang. Ramai lagi yang mengalami masalah serupa dan saya juga salah seorang darinya. Jadi, saya terfikir apa yang boleh saya buat supaya rumah tangga saya tidak terabai, anak-anak saya tak selalu kena marah, saya maintain ceria dan tenang. Tujuan kita kerja adalah untuk hidup dengan lebih sempurna. Oleh itu, kehidupan selepas pulang bekerja haruslah selari dengan tujuan kita bekerja, iaitu untuk hidup lebih tenang dan bahagia. Bagaimana nak capai kalau otak dan badan penat tahap maksima?



Tahu tak, kemungkinan makanan seharian kita sahaja tidak memadai. Kita mungkin perlukan multivitamin yang bermutu yang boleh melengkapkan lopong-lopong kosong yang gagal kita dapat menu harian. Sehingga hari ini mesti anda pernah dengar Shaklee dan rangkaian produk yang banyak dan bermutu. Jadi dari mana nak mula? Jika anda seorang yang liat nak telan pil banyak2, mulakan dahulu dengan yang paling asas, optimum namun lengkap dan terbukti dapat membantu anda!


Saya cadangkan Vitalea, multivitamin Shaklee ! Antara manfaat dan kebaikan utama vitalea adalah




  •  Vitalea ni merupakan multivitamin Shaklee. Dalam vitalea adalah vit d,e,c, asid folik, vitamin b1, b2, b3, b6, b12, biotin, b5, kalsium, fosforus, iodin, zat besi, magnesium, copper dan zink.



  • Jika kita flat, penat dan tak larat, vitalea yang mengandungi rangkaian vitamin b membantu menjadi tenaga. Hasilnya kita lebih cegas, mental lebih kuat. Kesannya memori lebih kuat dan kita mudah fokus terhadap kerja dan pelajaran.



  • Kadang- kadang, diet kita ni kurang vitamin sebab makan sayur layu atau tak makan sayur langsung. Makanan pulak overcook hingga zat semakin berkurangan. Akibatnya makan banyak pun tapi mudah dapat sakit, darah tak cukup, kena pulak anemia. Jadi, vitalea ni bantu cover kekurangan vitamin dan mineral ni la.



  • Bantu sistem produktif  .. penting untuk kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

vitamin anak mealshakes

  • Bantu metabolisme.. saya suka ni tau. Ada orang makan banyak tapi slim ja kan sebab kadar metabolisme dia tinggi. Macam saya, memang kena boost kadar metabolisme. Supaya apa yang dimakan dijana menjadi tenaga. Dan yang bestnya Vitalea dapat membantu! Yippie!! Barulah ibu cergas ;)



  • Vitamin ni umpama makanan sel. Bila dah cukup vitamin, sel pun kuat dan powerlah. Vitalea bantu sediakan asas nutrisi yang menyumbang pada sel terus hidup, pertumbuhan sel baru, galakkan proses pembesaran dan pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon. Sebab makanan sel telah kita lengkapkan dengan pengambilan VITALEA !



  • Dalam masa sama, kita dan bantu lindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati juga jika kita jaga pemakanan dengan tambahan vitalea pelengkap.


Sudah bersedia untuk amalkan multivitamin terunggul Shaklee sejak 1915 !


harga_vitalea_shaklee_ida


Tip dan petua nak makan vitalea supaya berkesan, senang nak telan dan 



  • makan vitalea dengan air oren atau air ribena supaya zat besi lebih mudah diserap kerana air ini tinggi vitamin c

  • makan vitalea dengan air sejuk bagi yang susah nak telan pil agak besar

  • ambil selepas makan yang lengkap kerana ada orang yang rasa loya2 jika ambil dengan makanan ringan2

  • ambil 2 biji bagi yang alami low bp, rendah hemoglobin kerana mengandungi cukup zat besi yang bantu membina hemoglobin

  • jadual vitalea adalah fleksibel bagi orang yang memang fleksibel



Pantang larang Vitalea


→ tak sesuai untuk pesakit thalasemia kerana mengandungi zat besi

→ mengandungi alfalfa. Orang yang alergik alfalfa dan pesakit auto imun perlu mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.


Info Vitalea


√ Sebotol Vitalea mengandungi 120 biji multivitamin.

√ Jadi, boleh tahan 2 bulan jika mengambil 2 biji sehari atau bertahan selama 4 bulan jika ambil 1 biji sehari dan berbulan-bulan kalau asyik terbabas makan :D. Hehe

√ Harga sebotol vitala adalah RM88.75. Kalau anda bijak, join ahli dan dapatkan harga ahli yang jauh lebih murah. Yuran keahlian adalah rm65 sepanjang hayat. Lepas tu, boleh juga dapatkan dari saya di Bandar Bukit Raja, Setia Alam atau Shah Alam. Pihak Shaklee dan saya juga membuat penghantaran melalui courier ke seluruh Malaysia dan free postage jika anda membeli pada harga retail kami walau di mana anda berada.



cars order shaklee Email admin untuk pertanyaan Cara mudah jadi ahli shaklee





Bertindak sekarang untuk hidup yang lebih sihat. Hargailah pemberian Allah ini.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani 013 488 2382

1 comments: