10 tip berguna mendidik anak umur 0 hingga 3 tahun

9:26 AM ida ahmad 59 Comments

Hari ni ibu nak share pasal tip keibubapaan atau lebih pada terapi pertuturan yang dikongsi oleh sorang blogger ni, Adlil Rajiah. Memang super awesome dan berguna. Tip yang dikongsikan boleh di apply untuk semua anak2 kita terutama yang masih kecil, newborn pun boleh, tak semestinya yang ada speech delay and such. Banyak tip yang ibu dah tahu sebab ibu pun sering jumpa pakar ni masa Nazhan speech delay. So, jom kita ambil pengajaran. Terima kasih pada Adlil sebab berkongsi info berguna dengan ibu bapa moden sekarang.


Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.

1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.

Tip didik anak, bermain di pantai untuk motor skil
Terapi juga ni bermain pasir di pantai. 


2. Don't expose to too much things in a box. 

"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T

Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?

Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"

Gitu.
Takut aku. :D

Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T



3) Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.

Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.

Merangkak pun bagus rupanya
Pakat2 jadi tiger ya!



4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-

Tip Pertuturan: Pilih mainan yang boleh make up story dan realiti
Banyakkan toys yang boleh relate dengan realiti bukan hanya fantasi.. 

5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.



6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.



7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Tip Pertuturan : Bercakap pada eye level anak. Pastikan anak faham dan lihat mata kita juga
Bercakap pada eye level anak.. 


8) Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.



9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.

Bermain bersama ikut minat anak
Pandainya, anak Adlil, Haikal ni pegang pen..Menurut Adlil practise make perfect. Show by example


10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.


Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.

Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)

Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..



Big credit to Adlil Rajiah atas perkongsian ni.


Ha..dah baca jangan lupa apply k. Semalam husband pun ada cakap,  ibu bapa dan paediatrik di US memang kutuk bouncy seat siap ipad holder by Fisher Price..sebab banyak keburukan dari kebaikan..antaranya mengacau permandangan kanak kanak dan over expose dengan gadget ni. Jangan parents kat Malaysia pula yang beriya nak beli..


Bouncy seat Fisher Price : Over expose anak anak dengan ipad and such boleh bawa keburukan serius
Over expose anak anak dengan ipad and such boleh bawa keburukan serius




Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

59 comments:

Kembali ke Nuh Arks dan best friend Iris

7:08 PM ida ahmad 0 Comments


Sejak balik dari Terengganu follow abah, perut ibu dah memboyot. Anak-anak sambung balik sekolah di Nuh Arks, sekolah favourite mereka. Kalau dulu, ibu akan terpacak di gate, kini xlagi. So selalu Nazhan akan buka pintu kereta sendiri and tolong buka & tutup pintu belakang kalau Iris duduk belakang. Ibu dah tak menghantar or terpacak depan gate tunggu anak-anak ibu. Lebih berdikari sikit. Best tengok wajah2 anak ibu yg berdikari ni.








Actually ni gambar2 sebelum cuti sekolah and konsert sekolah berakhir. Di konsert tu ibu dpt tahu, Iris ada best friend, Aisyah @ Aisah. Aisah ni masa Iris tak ada dan bermukim di Terengganu, lone ranger jadinya. Kesian dia. 


Sweet kan bila anak-anak ada best friend.

0 comments:

Playtime with Haziq and Wafiq

5:41 PM ida ahmad 0 Comments



Nazhan & Haziq ex student WQ Park. Cewah.. Dua-dua dah cukup haul belajar di sana, keluar dari comfort zone masing-masing dan bergaul dengan kawan-kawan baru di sekolah baru.

Bila family Haziq pindah ke Setia Alam dari Damansara, bestlah.. So the friendship will continue. Even masa dah keluar WQ park pun kami ada organize playgroup sendiri dengan few kids lain, adalah beberapa meet up sebelum terkubur. Huhu.. Hope Haziq and Wafiq sudi datang rumah Nazhan & Iris lagi.


0 comments:

Resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah

10:52 AM ida ahmad 2 Comments



Resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah
400 – 500 g sotong ( di bersihkan, buang perutnya dan di potong  )
1 labu bawang besar ( di potong )
2 ulas bawang putih ( di pecah atau di tumbuk )
2 hiris halia
1 biji cili merah ( di iris )
sedikit daun sup/bawang ( di potong )
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit.
Cara Penyediaan



1.  Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit dan garam kemudian masak dalam kuali hingga kering airnya.
2. Bila sotong telah kering airnya, angkat dan ketepikan.
3. Dalam kuali tadi masukkan 2 sudu besar minyak masak tumis bawang putih, halia, bawang besar cili merah. Tumis hingga berbau harum dan layu.
4. Masukkan sos tiram dan kicap manis dan sedikit air.  Akhir sekali masukkan  sotong dan daun sup/bawang/kucai/kacang panjang. Mana yang available.
5. Kacau seketika, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Credit ..Haha..Resepi simple pun nak google.. Ada la sikit2 ibu edit.


Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

2 comments:

Tips Traveling While Pregnancy / Tip Menaiki Kapal Terbang Semasa Mengandung

11:14 AM ida ahmad 1 Comments


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Untuk yang baru membaca, ibu sekarang sedang mengandung anak ketiga pada usia kandungan 26 minggu. InsyaAllah, baby sihat sempurna. Last checkup masa minggu ke 20, nampak macam boy. Dah sebulan lebih yang lalu. So far kesihatan masih lagi tip top. Syukur pada Allah. Harapnya bayi dalam perut juga sihat.. Ibu selalu dapat rasa movement bayi, tengah stretching gamaknya. Perut makin sempit. So tertimbul2 di perut.

Sebenarnya nak share pengalaman traveling ibu mengandung ni.. Masa minggu ke 24, ibu banyak sangat travelling. Sebenarnya dari week 18 lagi. Berpindah sementara ke Terengganu kerana mengikut suami bekerja. Lepas 2 minggu balik raya di Penang. Kembali ke Terengganu dan tinggal di hotel selama 2 minggu sebelum berpindah ke rumah sewa di Paka dan pada minggu ke 24, travelling with airoplane pulak bersama 2 anak ke Penang kembali. Sepanjang di kampung pula, banyak bergerak & driving sebab bantu sepupu yang nak berkahwin..

Berposing di kenduri sepupu, Shida


Sebelum pulang ke kampung tu, ibu memang dalam keadaan yang sangat penat sebab baru pindah dari hotel ke rumah sewa di Paka. Keesokannya kena naik kapal terbang pula. Masa beli tiket terlupa yang Nazhan mula demam pada waktu malam. Jadi, pulang dari sekolah sebelum ke airport, sempat mandikan dengan Basic H dan sepanjang perjalanan ke airport Kuantan dari Paka yang ambil masa hampir 2 jam tu, kedua Nazhan & Iris tidur. Kami lunch dalam kereta ja dan abah driving. Baguslah diorang tidur, so tak adalah tidur dalam flight. Kang jenuh pula nak mendukung. So sampai di airport dua-dua dah cergas. Kami last passanger. Mujurlah kakitangan Firefly baik dan tunggu kami sebelum berlepas. Sebab lambat tiba, beg troli jadi hand luggage. Kena la usung naik kapal terbang.

Dunkin Donat tak dihidangkan atas flight ya


Sepanjang atas flight, kedua Nazhan dan Iris sangat baik & bising. Suara diorang ja dengar. Excited...lama tak naik kapal terbang and bakal jumpa tuk dan tokwan di kampung. Selagi anak-anak ok, ibu pun ok..Alhamdulillah..Masa ni memang tak rasa penat or sakit langsung.. Sebaik tiba di airport Penang, kami rest dulu..Ingat ada orang pick up, rupaya kena naik teksi.. Huhu.. Beratur la nak ambil teksi.. Tambang teksi RM9+ dari airport ke Jalan Baru, Sebenang Perai. Boleh tahan macam harga tiket flight tambang murah..

Sempat lagi bereksplorasi


Sampai rumah tuk..kaki mula sakit..nyot nyot..sapu2 minyak..Esoknya cari Omega Guard di branch Shaklee Seberang Jaya dan mulakan rutin makan Omega Guard bersama vitamin hamil Shaklee yang lain. Alhamdulillah, dah semakin pulih. Masa minggu ke-25 fly kembali ke pangkuan suami. Kali ni, check in beg troll.So ibu hanya bawa handbag dan 2 anak ja.. Lebih relax tapi dari Penang kena tukar flight di KLIA dulu sebelum ambil flight ke Kuantan pula. Beg baju terus ambil di airport Kuantan. Lega dan senang banyak..

Menyibuk di ruangan pramugara


Seminggu lepas tu, mak abah datang rumah dan ajak ke Kuala Terengganu pula..Aiyak..cepatnya.. tapi memang nak sangat ke Kuala Terengganu tu. Sejak datang Kijal dan pindah ke Paka memang tak berkesempatan ke KT kerana suami kerja 7 hari seminggu, tanpa cuti. Jadi, kugagahi juga traveling by Alphard ke sana. Naik Alphard ala2  naik kapal terbang 1st class la..Hehe..Cumanya di KT tu, terus terjah ke Pasar Payang untuk membeli belah sebelum kembali ke Paka pula. Kenapa tak tidur di sana? Sebab masa pergi hari Ahad lepas sekolah dan Isnin anak-anak kena ke sekolah lagi.

Belajar jadi pramugari



Masa balik dari shopping tu, ari-ari sakit ja..Jalan kena slow2, macam orang berpantang. Risau juga.. Malam tu telan ostematrix dan omega serta sapu minyak kayu putih banyak2.. Syukur sangat esoknya sakit dah pulih. Risau betul ibu..apa2 jadi pada kandungan dan ibu.


Penat tak baca? Hehe..Harap korang faham..Sekadar nak share.. Ibu mengandung tak boleh lasak sangat terutama kalau 1st pregnancy..Sebab kita tak tahu kita jenis yang tahan lasak or tak, walaupun sebelum mengandung tu kita seorang yang lasak. So berhati hati. Ambil supplemen untuk menguatkan diri, rahim dan bayi. Selain dari doa pada Allah, ibu memang bergantung pada vitamin Shaklee ni dengan harapan bayi tetap sihat walaupun kami terpaksa banyak bergerak dan traveling. Apa yang ibu amalkan adalah Set Hamil J2 : B complex, Vitalea, Vitamin C, Ostematrix dan Omega Guard termasuk Energizing Soy Protein. Semua ni sesuai diambil sebagai penjagaan ibu mengandung untuk langkah berjaga-jaga supaya tiada masalah komplikasi semasa mengandung, juga sesuai untuk diabetis semasa mengandung.

Tips Traveling While Pregnancy / Tip Menaiki Kapal Terbang Semasa Mengandung:
- minimakan hand luggage
- pesan awal pada anak-anak untuk behave
- kalau travel lepas 32weeks kena ada surat doktor. So masa checkup, inform doktor akan terbang so minta disediakan surat sokongan
- di airport masa check in, inform kita mengandung sebab kena isi borang mengandung di mana airlines xnak bertanggungjawab kalau jadi apa2 kt kita, kita tanggung sendiri.
- pastikan sudah berehat sebelum mulakan perjalanan. Take a quick nap. Telan B complex sebelum perjalanan supaya emosi terkawal dan bertenaga semasa perjalanan.
- pastikan anak2 juga cukup rehat or tidur sekejap sebelum perjalanan supaya mereka tidak cracky and show tantrum.
- Kalau ada baby & eksklusif bf, tak ada masalah. Bilik penyusuan ada di airport. Sediakan shawl or pakaian yg mudah untuk penyusuan di atas flight.

Semoga ibu-ibu lain juga sihat dan ceria mengikuti perkembangan bayi dan diri sebagai ibu hamil . 


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

1 comments:

Resepi mee sanggul goreng simple

7:33 AM ida ahmad 0 Comments

Mee sanggul goreng ni adalah favourite ibu ni.. 

Bahan-bahan:
1 bungkus mee sanggul direndam & ditos
3 cili hidup/merah di tumbuk separuh halus
1 peket kecil udang kering ditumbuk separuh halus
1 genggam kucai dipotong
3 ulas bawang kecil dipotong
2 ulas bawang putih dilenyek/ketuk
Sedikit garam secukup rasa



Cara- cara buat mee sanggul goreng
1. Tumis bawang kecil dan bawang putih
2. Bila garing & naik bau, masukkan cabai yang telah ditumbuk
3. Bila agak sudah hilang pedas @ cabai masak, masukkan udang kering
4. Agak-agak udang dan lembut, masukkan mee sanggul & gaul rata.
5. Tambah garam & kucai. Garam tak perlu banyak kerana udang kering dah masin. Siap!


Ikhlas dari:
Chef Ibu Ida Khairani
http://www.ceriterakami.com
http://www.mysupervitamins.com - Vitamin Shaklee kita
http://www.sarawakauthentic.com - Tikar Segak Emas

0 comments:

Baby no 3, life in Terengganu & travelling with kids to Penang

6:29 PM ida ahmad 0 Comments

Salam & Hi All,

Ampun dan maaf sempena hari raya yg mulia dan kerana berkurun tak update blog. Vacuum jap sawang.. Haa.. Bersinar kembali. Banyak sangat perkara yg jadi tapi entah kenapa tak terupdate. Ya aah..salah satu sebabnya adalah kerana kami akan menyambut ahli ke-5 @ anak ke-3 dalam keluarga kami. Mengikut history, kalau pregnant ja memang internet sickness akan muncul. Alhamdulillah, kini baby dah 23 minggu, healthy and kicking !

Selain tu, kami dah merantau ke Pantai Timur sejak sebelum raya kerana follow abahnya out station. Cuma sementara waktu sahaja tapi lama jugalah anak-anak terpaksa tuang sekolah. Jadi, lepas cuti sekolah sempena raya, ibu pun ke hulu ke hilir cari sekolah sementara & Alhamdulillah ketemu sekolah yg sudi menerima kami.

Swimming Pool kanak-kanak di Resort World Hotel, Kijal, Terengganu yg awesome !

Bertempat di Little Khalif, Paka anak-anak ibu akan sambung menimba ilmu. Budak2 yg biasa bersekolah, bermain dan bersosial tak tahan lama bercuti. Anak-anakkulah. Sejak minggu akhir cuti raya lagi semasa di Hotel Awana @ Resort World, bangun pagi kata nak p sekolah, soh send video pada aunty Dira & nak bawak itu ini ke sekolah utk show off. Haha!! Kidsss..

Kami akan stay di Rumbia Villa Resort, Paka dengan jasa baik kawan husband yg sudi berpindah keluar & stay di Residence Paka disebabkan Rumbia fully booked. Mahal2 pun fully booked, ok. Mungkin ada event kot bulan 8 & 9, sambutan merdeka di Terengganu ka tahun ni?

Bersedia untuk sekolah dengan berpakain raya sempena Jamuan Aidilfitri

Tak sampai seminggu sekolah, terpaksa pula mohon cuti kerana ada urusan di
kampung halaman. Permintaan ayahanda, serba salah tak tunaikan. Flight khamis lepas sekolah pkl 3.30 dari Kuantan direct ke Penang. Kami sampai pkl 3.20 di airport hasil pecutan sebaik saja keluar rumah. Memang jadi last passanger. Terima kasih pada Fire Fly kerana consider kami & tak tinggalkan kami 3 beranak yg dah buat web check in. Paling syukur, anak2 behave very well walaupun Nazhan xsihat & Iris pun bagus ja. So, ibu pun relax dan calm traveling with 2 kids and a baby in my belly..  :)

Now in Penang !

0 comments:

Resepi kerabu perut

9:27 AM ida ahmad 1 Comments

Resepi yang bakal dicuba. Hopefully jadi kali ni. Sebelum ni 2 percubaan jadi tapi tak sama macam yang dikehendaki.
Yang diidamkan sama dengan makan di satu restoran tu. Kalau jadi, nanti bakal kutempek gambar ya. Bukanlah hari ni.. Soon... Aktiviti bila pergi ke market, akan breakfast sambil google resepi cum buat senarai barang. Punyalah last minute..

KERABU PERUT

250 gm perut
taugeh
kacang panjang
1/2 bwg besar
2 sudu udang kering
1 sudu kecil kerisik- optional
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/4 biji lemon (perah jus lemon)
5-10 biji cili padi
3 sudu besar kelapa kering digoreng kekuningan

cara:
1) rebus perut sehingga empuk bersama sedikit garam. Jika rebus menggunakan periuk tekanan, msk 30-40 minit.
2) kacang pancang dipotong kecil2. Taugeh dibuang ekor. bawang dimayang nipis2. potong cili kecil2.
3) tumbuk udang kering dan separuh bwg yg telah dimayang. tumbuk juga cili padi supaya rasa kepedasan cili sekata.
4) goreng kelapa kering hingga kekuningan.
5) campur kesemua bhn2 di atas. gaul hingga rata. masukkan garam, gula dan air perahan lemon. siap utk di mkn.



- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comments:

Percutian ke Gold Coast, Morib yang sempoi

11:34 AM ida ahmad 2 Comments



2 Mac 2013


Hari ni Birthday aku yg ke 31. Oh.. Napa banyak sangat sedangkan aku masih muda remaja. Jiwa remajalah. Muka dah xberapa, begitu juga dgn body. Huhu. Kecuali ketinggian yg masih mcm budak form 2. Sadis.. tapi besday thn ni plg best la sejak jadi wife ni. Hehe..

Mlm birthday aku tu, Iris dah tidoq. So abang & Nazhan nyanyi lagu besday, bawa cup cake & card dr dlm bilik tidur. Aku dok tgk tv kat luar. Terharu & rasa best juga.. Time tu rasa aiseyman.. Aku x prepare apa2 pn kat dia.. Aku ada tanya nk beli apa dia kata nak buku. Buku2 ni haruslah beli sendiri,
Xkena dgn jiwa kang, berabuk ja.

Sabtu 2hb, aku baru nk packing brg utk ke Morib Gold Coast. Kami gerak pukul 12. Sempat singgah di GM Klang lunch dan cuci mata. Actually dah byk kali aku nak mai sebab nk cari hair clip Iris yg tinggal seketul2, xada pasangan masing2. Belilah berapa papan hair clip pun.. Lama2 habis juga. Kali ni aku beli 4 papan.. Mari kita tgk berapa lama bertahan.

Sampai Morib pkl 3pm. Ramai org tgh nk check in. Bila dapat kunci & sampai bilik, diorang tgh cuci. Biliknya boleh tahanlah.g cool la. Ikut pengalaman aku p tambun, hotelnya macam mcm hotel budget. Even
Hard Rock Hotel Penang yg bilik rm500 pun aku rasa mcm Tune hotel ja. Kekeke tapi bilik di Morib ni mmg oklah utk rate dia. Bilik besar dgn balkoni, katil besar, bilik mandi besar dgn jakuzi lagi.




Lepas solat, kami kejut Iris yg lena sejak dalam perjanalan. Steady ja dia bangun n nak terus mandi..Dah nak turun mandi. Aku pun dengan tak berapa malu, join sekaki mandi.. Bila nak insaf ni, umur dah 31 tahun.. Since semua nak terjun kolam, so kami sewa locker rm5 simpan kunci bilik & seliper. Seliper pun nak simpankan.. kekeke..






Theme park tutu pukul 7. Kami mandi dari pkl 5, lepas asaq. Puaslah.. selagi tak buang tagging tangan tu, esok boleh masuk lagi. So, esok seround lagi sebelum check out.








Malam kami google la nak dinner kat mana.. Jumpa 1 blog tu katanya 20 minit dari hotel ada tempat makan best.. aku pun dah lupa nama tempatnya..Tanjung Sepat kot..tapi dekat dengan Sepang Gold Coast n sesungguhnya perjalanan bukanlah 20 minit tetapi dekat 45 min ke sejam.. Dengan parking full and terpilih kedai yang hampeh..kami balik hotel dekat pukul 11 malam dengan makanan yg ta berapa nak sedap...half tapau sebab kesian kat anak dan aku yg kena gigit nyamuk. adeh..tragis2..




Anak2 yg dah penat seharian berjalan dan bermandi manda memang dah mengantuk gila masa tunggu makanan tapi masa on the way balik tu, kami singgah beli roti di kedai minyak terus segar bugar.. Last2 aku yg lena dulu malam tu.


3 Mac 2013



Hari ni birthday husband aku pula..Oh..aku tak ada surprise untuk dia.. Usaha aku yg terakhir untuk beli kek dan kad tak berhasil sebab tak jumpa2 kedai yg jual kad & misi yg perlu cover line dari dia..Huh Agak impossible.. Last2 masa tunggu makanan semalam, aku edit gambar kami ja guna iphone n email kat dia di ambang birthday dia. " Happy Birthay, abang, XOXO"








Breakfast hari ni included and makanan banyak sama juga dengan orangnya. Oh..kami beli pakej ni di Adudu  Website...Eh, Agoda ! Sebab last minute..Even dah lama plan, masa tu website Gold Coast sendiri dah Sold Out dan bila call reservation pun bagitau dah Sold Out. Diorang dah peruntukan untuk Agodakan.. 

Masa breakfast, panjang line and dibuat di tempat open tepi pantai.. sebab ramai sgt orang masa weekend tak muat nak berBuffet dalam restoran diorang...Best ja. Lepas makan, kami terus main pasir di pantai. Geram tengok orang main bola tampar. Rasa nak ja buat muka tak malu join sekali. Huhu.. tapi husband aku pemalu orangnya, so kesian pula nanti kalau dia malu dengan bini dia yang mcm bagus ja main volley ball. So, abaikan ja la.. 







Lepas main pasir n laut yg tak berapa sesuai nak bermandi manda tu, anak2 and husband sambung mandi di Theme Park. Aku pula naik bilik jalankan tugas hakiki seorang isteri, iron baju dan packing barang. Huhu...pukul 12 nak check out dah kan.. ..Ops..pukul 11.15 ke pukul 11.30 sempat lagi aku turun water theme park untuk rendaman terakhir. 




....tapi nasihat aku..kalau pergi weekend ni, tak perlu nak kelam kabut checkout pukul 12, sebab line nak check out berjela jela.. Aku rasa pukul 3 baru kami selamat check out kot( or awal sikit tak ingat sebenarnya).. Sempatlah budak berdua ni cari kawan dan bergambar2.






4 Mac 2013

Aku minta husband cuti sebab nak dating berdua ja half day. First time buat kerja gini. Menarik juga!!!


Lepas ni mana pula ya..maybe Kerteh or Kuantan? Aku sangat suka berjalan jalan !!!



Ida Khairani


www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

2 comments: