Rajinnyaaa..

4:25 PM ida ahmad 0 Comments

Tu title entry untuk ibu... Haha!!! Kalau ibu rajin, anak-anak rajinlah.. Kalau ibu malas, anak-anak pun buku tak nampak.. Ngadap kartun, game dan sebagainya.. Betul tak?











- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Kebaikan Sedekah

11:16 AM ida ahmad 0 Comments



Sejak buat Shaklee as my main income ni, Alhamdulillah terasa lebih lapang. Bimbingan dari senior lebih bersifat islamic. Jadi, sedikit sebanyak baik saya kongsikan dengan yang lain.

Pernah satu ketika, saya frust sangat dengan layanan yang diberikan oleh seseorang. Oleh kerana frust menonggeng itu, saya telah belanja ibu saya dengan sesuka hati. Sebelum ni agak berkira. Haha!! Kerana nasihat daripada seseorang, kalau ada kesempitan tu, berbuat baiklah dan hadiahkan kegembiraan buat ibu bapa.

Alhamdulillah sejak dari itu rezeki bertambah. Begitu juga dengan sedekah kepada orang lain. Kalau kita rasa sangat berat nak dapat rezeki lebih, kalau yg berniaga pula, beratnya nak masuk sales, perbanyakkanlah sedekah. Kerana sedekah membuka lebih banyak pintu rezeki. Ia umpama, akar yang kian menjalar dan benih yang bercambah. Hasilnya, pokok makin kuat dengan membuahkan hasil yang semakin banyak dari setiap cabangnya.

Yang lagi best, pahala pun dapat. Semoga kebaikkan yang diberi dengan ikhlas itu mendapat ganjaran dari Allah dan kita sentiasa dilindungi dari perkara yang tidak baik.


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Aktiviti di Cameron Highlands

2:50 PM ida ahmad 2 Comments

Akhirnya penantian abah balik dari offshore tiba juga.. Jangan salah faham, ini masih mood flashback. Kisah 2 bulan yg lepas.

Kami book hotel online dan tinggal di Heritage Hotel. Hotel not bad la. Risau juga sebab masa baca review xberapa nak best. Mungkin masa kami pergi dah upgrade banyak.




Testing katil di Heritage Hotel.
Ok, PASS!!!


Antara tempat wajib adalah Ladang Boh. Dulu-dulu masa pergi tak perasan ada cafe untuk minum teh dekat kilang teh tu. Best, bolehlah order and test dulu rasa teh apa nak sebelum borong di kedai Boh.




Nazhan suka ambil gambar dan bolehlah diharap untuk mengambil gambar. Suka ibu. Bolehlah ibu posing. Kalau tidak, asyik ibu ja tukang ambil gambar.



My princess Iris



Oh.. Terasa nikmat teacino ni. Kalau tak bolayan ja.




Selain tu kami ke Strawberry
park. Ibu xda chance nak pick sendiri sebab Iris tidur dan laluan sempit nak bawa stroller.




Namun, hasilnya lumayan. Fresh strawberry yang besar-besar belaka hasil tuaian
Nazhan dan abah. Kalau xnak pick sendiri, ada banyak lagi yang fresh yang sudah siap dipack.

Apa lagi boleh buat di Cameron Highlands?

boleh makan steamboat
boleh pergi pasar malam di Brinchang tp hari Sabtu sahaja
ada honey bee park, boleh beli fresh madu
Ada ladang sayur, bunga
Boleh bergambar dengan permandangan yang sangat cantik dan replika buah-buahan besar
Shopping bantal strawbery, buah, sayur, bunga

Ha.. Silalah cuti-cuti Malaysia di Cameron Highlands!!!

P/S: Jalan ke sana kalau dari
Tapah sangat lengkang lengkok. Selamat husband gagah perkasa yg drive. Mengikut kata family in law, jalan dari Simpang Pulai(or utaralah) lagi ok untuk ke Cameron. Kurang lengkak lengkoknya.

Saya sangat suka holiday!!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

Go Kart at Shah Alam Circuit

8:31 AM ida ahmad 0 Comments

Nanti kita sambung refresh event yang berlaku dalam 2 bulan sepanjang x berapa rajin nak update blog tu.. Hari ni nak share aktiviti cuti 3 hari sempena cuti Hari Malaysia.

Hari Sabtu kami ke Damansara selepas mengambil stok vivix di Shaklee. Pergi berkunjung rumah ke rumah Haziq, best friend Nazhan semasa di WQ Park sempenan birthday adiknya, Wafiq.





Best.. Lama xjumpa ibu-ibu yang sering berkongsi cerita anak-anak sewaktu sekolah lama Nazhan. Haziq pun dah ke sekolah baru. Irfan lagi seorang kawan yang datang juga tapi masih sekolah itu pun menunjukkan peningkatan. Great!!!. Makanan pun best. Tq Sida, mama Haziq sebab jemput kami.

Iris tidur lama even dah sampai sana dan ditidurkan di bilik yang ramai budak-budak sedang bermain. Penat sangatlah, malam sebelum tu tidur lewat dan pagi bangun awal.

Ahad kami tinggal di rumah saja sebab abah puasa. Last day of Syawal dan last day of his puasa 6. Ibu ada keluar sekejap untuk cod set penyusuan di Macdonald, Klang Central pada Puan Wati. Malam baru pergi berbuka dan beli barang dapur di shopping mall.


Semoga Wati berjaya dalam perjalanan penyusuan kali ke -4 ini. Semua anak-anaknya(4 orang) mendapat nikmat susu ibu dan bijak-bijak belaka.




Layan motor di shopping mall

Isnin masih cuti. Heaven... Byk juga aktiviti nak dibuat hari ni. Tiba-tiba teringin nak main go kart. So kami ke Shah Alam. Alamak.. Tak dapat nak cerita panjang la, dah lewat nak hantar anak-anak ni. Layan gambar ja la.



Safety First




Drama Queen

Alkisahnya, ibu xdapat naik Go Kart even tiket dah beli sebab Princess Iris sedang berdrama. :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Trial school

9:07 PM ida ahmad 0 Comments

Akhir Jun, Nazhan grad( suka hati grad sendiri) dari WQ Park, Jadi Julai Nazhan join sekolah Genius Aulad untuk 1 bulan trial. Baguslah sekolah benarkan trial. Cuma bayar yuran 1 bulan tanpa perlu bayar registration fee dan kos lain. Tambah duit untuk uniform dan buku bacaan.




Bila petang lepas ambil Nazhan, singgah minum petang di luar kalau rasa teringin apa2. Selalunya balik terus. Nazhan join sesi petang. Kadang2, kesian Iris. Sebab waktu nak ambil Nazhan balik, dia masih tidur. So terpaksalah angkat masuk kereta walaupun tidur.





Selepas sebulan, rasanya nak try di tempat lain pula. Sekolah ni bagus cuma ibu percaya Nazhan lebih enjoy dan sesuai learn through play and fun activity.



- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Leadersip Class.. latihan mendidik anak-anak Shaklee

8:24 AM ida ahmad 0 Comments

Sepanjang serius berniaga Shaklee ni, pantang ada kelas dan ada berkesempatan, ibu mesti join. Ilmu tu penting. Masa Jun lepas ada kelas di Sri Petaling. K Ann datang dari Miri dan peluang mendapat ilmu ni tidak harus dilepaskan. Lagipun kelas leadership, tak pernah ada kelas begini lagi. Anak-anak Shaklee pun dah ramai dan mungkin ibu juga perlukan suntikan baru tentang cara mendidik mereka supaya boleh sama-sama berjaya dalam bisness Shaklee kita ni.

Since abah masih belum balik dan tak nak lambat sampai pagi tu, last minute ibu decide nak tidur di hotel Sri Petaling ja, tempat event berlangsung. Alhamdulillah, rezeki lebih ada untuk tanggung sendiri  stay hotel tu. Lagi bagus, sepupu ibu, makngah Lina balik bercuti dari USM. Terus ambil makngah di Klang Central dan gerak p hotel sehari sebelum event.



Alhamdulillah, Iris dan Nazhan memang tak ada masalah nak stay dengan mak ngah di bilik.




Euphoria Leadership Class.. Masa ni baru naik senior supervisor. Memang perlukan leadership class ni sebab anak-anak Shaklee makin ramai dan mereka perlukan bimbingan. Kelas-kelas Shaklee kami memang free and easy. Anak-anak memang boleh dibawa bersama. Barisan hadapan itulah kekuatan ibu-ibu untuk mencari rezeki.



Lepas balik dari hotel yang tidak ada swimming pool itu, mandi di swimming pool rumah sahaja. Yeah!

P/S : Berminat nak cari peluang bekerja dari rumah atau side income lumayan, email admin[@]mysupervitamins[.]com. Shaklee main biz adalah supplemen semulajadi termasuklah vitamin c yang glamur itu, vitamin-vitamin untuk sihat, cantik, ibu menyusu dan pelbagai lagi.

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com


0 comments:

Train and Pink Obsession

8:02 AM ida ahmad 0 Comments

Tahun ni, beberapa kali abah terpaksa meninggalkan kita untuk bekerja. Kalau tanpa abah, memang berat sikit la ibu nak masuk kedai mainan. Merbahaya.. Semua nak diangkut Iris dan Nazhan. (Oh..rasa macam nak buka kedai mainan sahaja suatu hari nanti.. )

Kalau buat perangai kang, jenuh pula nak mententeramkan kalau dah masuk kedai mainan. Sekali sekali tu adalah. Terapi and reward.. sudahlah rindu abah yang berada di perantauankan..



Kalau dulu kecil2 memang rajin bawa dan boleh main for freee.... Bila dah besar, dah pandai minta.. mulalah, ibu abah pun malas nak masuk kedai mainan.. Mesti ada yang sangkut.. Tak kiralah walau di rumah tu, mainan sudah 1 kontena. Yang baru, mesti nak angkut juga. Oh my kids..



Iris pantang nampak pink..semua nak.  Berjaya juga menukarkan Lego 1 container tu dengan DVD Super Why, salah satu favourite series Iris dan Nazhan.

@ Toys R Us, Empire Subang. Date: Jun 2012. :D

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Demi Masa

7:23 AM ida ahmad 0 Comments

Errr...2 bulan membiarkan ceriterakami tersadai..errrr..kesian dia..asyik jaga mysupervitamins ja.. jap ya nak upload event2 yang berlaku..
Dah seperti status fb pulak ni..no idea nak tulis panjang-panjang, layan gambar k..

Demi Masa..



Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments: