Mewarna dan bubbles best !

11:21 AM ida ahmad 3 Comments

Sekarang ni, kami setkan masa 9-10pm untuk buat kualiti time dengan anak-anak. Sama ada story telling, make up story, flash cards, coloring, apa2 ja la yg terlintas. Untuk tak blur bila masa sampai, better plan dulu apa nak dibuat. Even ada masanya anak-anak ni tak nak pay attention dan nak layan you tube.

Kalau tak simpan ipad, iphone awal-awal memang susahlah. Kang satu kerja xjalan asyik mengamuk, bila kita ambil sorokkan. So, kami akan bercerita tentang video yang diorang tengah layan tu.

Ini ibu buat waktu siang masa cuti sekolah last week.



Masa awal, ok color bersama. Tengah-tengah color tu, boleh pula nak berak si Nazhan ni.




Bila dah sudah, Nazhan sambung color, adik dah xnak layan color dah. Buat construction pula.




Bila sudah, main bubbles di luar rumah.




"Tu tu"




"Pop!!"


- Posted using BlogPress from my iPhone

3 comments:

MySuperVitamins.com: Makanan Tingkatkan Kecerdasan si Kecil

2:36 PM ida ahmad 0 Comments

MySuperVitamins.com: Makanan Tingkatkan Kecerdasan si Kecil:


Adakalanya anda berasa bingung apabila tiba waktunya untuk menyediakan menu buat si kecil. Seboleh-bolehnya, sebagai ibu anda tentunya ingin memberikan yang terbaik untuk si manja.

Bagaimanapun, anda tidak perlu bingung kerana makanan yang berkhasiat tidak semestinya mahal. Apa yang penting, makanan tersebut mestilah berkhasiat dan kaya dengan pelbagai zat dan nutrisi ynag mencukupi buat si kecil. Antara makanan terbaik untuk si kecil adalah:

CENDAWAN 

Selain enak dimakan, cendawan juga amat baik untuk kesihatan tubuh. Ia kaya dengan sumber vitamin D yang penting untuk menguatkan tulang di samping mengawal daya tahan tubuh terhadap serangan penyakit. 








KACANG PANJANG 

Kaya dengan asid folat yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembahagian sel-sel pada tubuh, tumbuhan yang dikenali dengan Vigna Sinensis adalah istilah saintifiknya ini juga turut mengandungi vitamin dan mineral yang perlu untuk perkembangan minda si kecil. 





KENTANG 

Tidak hanya bermanfaat untuk orang dewasa, kentang juga baik untuk kanak-kanak. Mengandungi vitamin B, B1, B2, B3 dan B6. Zat kalsium yang dimiliki kentang juga amat diperlukan untuk mengelakkan tubuh daripada serangan penyakit. 



TELUR 

Kaya dengan sumber AA,DHA dan pelbagai vitamin serta mineral penting untuk pertumbuhan si kecil. Di samping itu, telur juga turut membekalkan pelbagai nutrisi yang diperlukan untuk tubuh dan otak kanak-kanak. 


JAGUNG 

Mengandungi protein yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Salah satu zat protein yang dikenali sebagai Tryptophan dikatakan berupaya membantu mencerdaskan buah hati anda. 




TOMATO 

Tomato mengandungi vitamin C dan E. Biarpun tidak semua kanak-kanak meyukainya, namun hidangan tomato boleh dipelbagaikan untuk menarik minat si kecil untuk menikmatinya. 




Kita sebagai ibu hendaklah memainkan peranan yang bijak untuk memberi makanan yang berfaedah bagi meningkatkan kecerdasan anak-anak kita. Semoga ibu-ibu dapat menyediakan pilihan makanan tepat buat anak-anak.





Jika anda rasa artikel ini berguna, jangan lupa untuk kongsikan demi manfaat bersama.

Ida Khairani

www.MySuperVitamins.comPertanyaan, konsulatasi atau order boleh email ke admin[@]mysupervitamins[.]com dan sms ke 013 488 2382

0 comments:

Itu namanya pritzel, ibu.

8:55 AM ida ahmad 0 Comments

Pernah makan pritzel tak? Ibu baru 2 kali ja makan. Sedap tapi tak adalah ketagih dan syok habis. Biasa sahaja. First time makan tah berapa lama dahulu dan memang tak pernah bagi anak-anak makan. First time tu rasanya anak pun belum dapat. So, about 4-5 years ago. Sampai namanya pun tak pernah ingat di kepala.

Semalam abahnya bawak balik pritzel. Bila ibu bukak ja paper bag nazhan terus sebut 'Pritzel'. Ibu terkesima kejap. Err.. Tanya lagi sekali. "What is this?". Nazhan jawab "Pritzel". Ibu belek paper bag ada tulis pritzel. " Have you ate pritzel before?". "Yes" jawabnya.



Bila masa la pula ni. Memang agak pasti kami tak pernah bawa makan pritzel sebelum ni. Ibu makan pun rasanya time muda remaja lagi. Semalam barulah tahu Nazhan kenal rupanya. Yang pasti, tak ada dalam menu minum pagi sekolah dia makan pritzel. Mungkin masa computer session or ada parents bawa sempena birthday anak-anak diorang. Ya la tu kan.


Ada suatu masa dulu, kami pergi ke shopping complex. Masuk-masuk ja pintu dari parking lot terus ada kedai pritzel ni dan Nazhan terus sebut 'Pritzel'. Since ibu dengan abah memang tak pernah ingat namanya, kami pun wondering apa Nazhan tengah cuba nak sebut. Pizza ka?

So, ibu pun tanya "Pizza?" Nazhan ni jenis patuh tau. Dia ingat dia salah cakap dan ibu tengah nak betulkan dia, so dia pun angguk dan kata 'Pizza'. Then dengan rasa betulnya, ibu pun cakap, "This is not pizza". Huahuahua.. Selepas semalam, barulah ibu tahu bahawasanya anak teruna ibu kenal makanan itu dan memang sebut pritzel suatu masa dahulu.

Haruslah mak bapak sekarang meng'Advance'kan dirikan. By the way, masa first time abah bawak balik iPad pun, Nazhan dah tahu itu iPad.




Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Meal shakes untuk picky eater

8:55 AM ida ahmad 2 Comments

Sejak lebih sebulan ni, selera makan Nazhan dah bertambah. Sukanya hati ibu. Bolehlah ibu diet.. Haha!! Tak ada kaitankan.. Ohhh sangat ada kaitannya. Since anak-anak masih kecil dan sangat kurang makan dan masih nak disuap kerana kalau makan sendiri, pakai tak makanlah, so ibu selalu ambil sepinggan ja nasi dan share. Selalunya lunch time, kami makan luar or ibu tapau home made food ke sekolah. Kami akan makan di sana sebelum pulang. Sebab di sana ada kolam ikan dan tempat untuk santai.



Kolam ikan tempat makan dan bermain

Anak-anak pun suka. Kalau makan di rumah, khuatir on the way tertidur so lunch lambat. Kalau tak tertidur pun, lebih menjimatkan masa lunch time di luar. So, bila balik boleh focus untuk benda lain.
Ok, since dah kongsi makan tu tapi anak-anak tak makan portion yang sepatutnya dan makan dengan slow, akibatnya ibu yang makan teerrrlebiihhh..

Sweet kids


Ish..ish.. ni kot antara punca berat ibu yang bertambah sejak Nazhan sekolah. Jadi, bila Nazhan dan Iris berselera nak makan, ibu akan stop awal. Takut nanti makanan tak cukup. Hehe..tak la lapar pun kalau ibu makan sikit. Sebelum ni memang ibu makan secara berleluasa.. Tak patut..tak patut..

Meal Shakes Shaklee


Ok selepas Nazhan konsisten mengambil Meal Shakles Shaklee ni, ibu dapati selera Nazhan bertambah dan konsisten. Sangat gembira ok. Makanankan sangat penting untuk perkembangan fizikal dan mental. Meal Shakes ni pula, sangat lengkap dengan vitamin, mineral termasuk kalsium, asid amino, serat dan protein. Lysine pun ada.

Kalau dulu, nak suap tutup mulut terus atau cakap 'No' 'No' 'No' siap dengan jari lagi. Kalau nak makan pula, macam-macam dia filter. Sekarang ni, kalau suap dengan sayur pun dia makan. Bestnya..sejuk perut ibu mengandung tengok dok kunyah dan telan habis tu.


Hopefully, bertambah baiklah pertumbuhan badannya. Teringin sangat nak bagi Omega Guard, fish oil Shaklee yang terkenal dengan DHA untuk perkembangan otak. Best tengok budak lain selamba ja kunyah. Suka pula diorang dengan bau ikan tu. Sejak Nazhan berselera makan ni, belum try balik lagi. Dulu ada try, tapi dia sangat la tak suka walaupun diberi dalam picagari dan terus minum air. Huhu. Adik yang suka makan pun, luak balik. Mak dia ja suka sebab boleh pecahkan lemak dan baik untuk jantung dan otak. Nak la juga share kebaikkannya dengan anak-anakkan. Kata mak jual Shaklee.. Haha!!

All right, go for it Nazhan! That's a lot of catch up to do!

More info on mealshakes yang best ni


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

2 comments:

Lagi Kisah Adik Nadirah @ Dirang

9:50 AM ida ahmad 0 Comments

PASIR GUDANG: Suasana sayu menyelubungi rumah Nurul Nadirah Abdullah apabila ibunya, Roselyn Alan, meraung sebaik mengetahui kematian anak kesayangannya, daripada polis kira-kira jam 6.45 petang selepas keputusan ujian DNA diperoleh. 

Roselyn, 25, menangis tanpa henti dengan sesekali memanggil nama Dirang menyebabkan anggota keluarga dan jiran mangsa turut menitiskan air mata.


Ibu saudara mangsa, Merlinda Budin, 22, tidak menyangka mimpi melihat mangsa menangis dengan tangan diikat dan mulut ditutup pita pelekat dalam sebuah pondok yang sedang terbakar di ladang kelapa sawit, akhirnya menjadi kenyataan apabila dimaklumkan mengenai kematian Dirang.

“Dalam mimpi itu saya melihat dengan jelas Dirang menangis dengan keadaan tangan diikat dan mulut ditutup dalam sebuah pondok yang sedang terbakar. Malah dalam mimpi itu, Dirang berulang kali memanggil saya supaya dikeluarkan daripada api. 

“Saya cuba menyelamatkannya sebelum terjaga. Saya memaklumkan mimpi kepada Roselyn dan kami berusaha mencarinya di lokasi seperti dalam mimpi tetapi tidak menemuinya,” katanya. 

Merlinda tidak menyangka kejadian itu boleh berlaku terhadap Dirang kerana pada hari kejadian dia terserempak dengan anak saudaranya itu. 

“Ketika bertembung dengan Dirang saya sempat bertanya hendak ke mana tetapi dia tidak menjawab tetapi hanya tersenyum dan berjalan ke arah kedai. Saya pula terus pulang. 
“Bagaimanapun, saya mula berasa tidak kena apabila ibu Dirang mundar-mandir di bawah flet sebelum memaklumkan Dirang tidak pulang selepas ke kedai pada waktu pagi,” katanya. 

Sementara itu nenek Dirang, Milnah Jul, 52, berkata sebelum polis datang, Roselyn terus mencari anaknya apabila penemuan rangka di kebun sawit Khamis lalu dikatakan bukan anaknya. 

“Dia senang hati apabila mayat itu dikatakan bukan Dirang, tetapi apabila menerima berita jam 6.45 petang tadi Roselyn tidak dapat menerima berita kematian Dirang. 

“Saya tidak menyangka Dirang diperlakukan sekejam itu sehingga kanak-kanak kecil itu dibunuh dan dibakar. Saya tidak tahu apa salah Dirang. Saya harap binatang yang melakukan perkara ini mendapat balasan sewajarnya,’ katanya.

Terdahulu, Roselyn ketika ditemui tengah hari, berkata dia menerima panggilan telefon dan khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada seorang wanita yang tidak dikenali mengugut akan membunuh Dirang jika tidak dibayar wang tebusan sehingga RM30,000. 

“Antara SMS yang saya terima: “Kalau kau mahu anak kau, aku mahu wang RM10,000 di Taman Tengku Anis masa jam 12 tengah hari, kalau tidak anak kau mati”, "Kalau kau tak datang pada hari Ahad anak kau akan dijual di Thailand,” katanya. 

Roselyn berkata, ugutan itu diterima pada malam Rabu lalu daripada seorang wanita yang mendakwa menyimpan anaknya itu dan meminta wang tebusan RM30,000 dihantar ke Taman Tengku Anis, Kota Bharu, Kelantan. 

Katanya, selepas wanita itu mematikan telefon, beliau cuba menghubunginya tetapi tidak berjawab sehinggalah beliau menghantar SMS supaya wanita itu menghantar gambar anaknya sebagai bukti dan mendengar suara Dirang. 

“Wanita itu membalas SMS dengan meminta menjelaskan wang terlebih dulu sebelum menunaikan permintaan saya. Keesokannya, saya sekali lagi menerima SMS daripada nombor sama meminta saya menyediakan wang RM10,000 di tempat yang sama pada jam 12 tengah hari atau anak saya akan mati. 

“Saya cuba menghubunginya sekali lagi tetapi tiada jawapan sehinggalah Jumaat lalu, saya mendapat satu lagi SMS meminta membawa wang tunai RM10,000 dan menghantarnya pada Ahad ke taman sama. Wanita itu juga mengugut akan menjual Dirang kepada sindiket kanak-kanak di Thailand,” katanya. 

Roselyn berkata, susulan daripada panggilan telefon dan SMS itu, beliau memaklumkannya kepada pegawai penyiasat yang mengendalikan kes anaknya untuk tindakan lanjut.


SUMBER: BERITA HARIAN.


Menurut Metro, adik Nadirah ni pergi ke kedai bersendirian untuk membeli mee segera kerana emaknya leka dengan facebook. Fikir-fikirkanlah. Apa salahnya kita gunakan facebook atau apa sahaja untuk tujuan kebaikkan dan berpada-pada. Tak berbaloi langsung kalau jadi bergaduh, berpecah belah, ahli keluarga hilang, lapar, mati kerana kita lalai dengan facebook. 


Semoga roh dicucuri rahmat dan perkara yang terjadi dijadikan pengajaran. Harap ibu dan keluarganya redha dan tabah. Semoga anak-anak kita terpelihara dari syaitan bertopengkan manusia seperti pembunuh ini.






Ida Khairani
 www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

AL-FATIHAH BUAT NURUL NADIRAH

9:07 PM ida ahmad 0 Comments


Rasa sebak mendengar laporan berita penemuan mayat rentung yang kemudiannya disahkan seorang anak perempuan kecil berusia 5 tahun, Nurul Nadirah bte Abdullah yang hilang sejak 1 Mac lalu.

Polis hari ini mengesahkan mayat rentung yang ditemui di sebuah ladang kelapa sawit di Nusa Damai, Pasir Gudang di sini adalah kanak-kanak itu, atau nama manjanya Dirang.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Supritendan Roslan Zainuddin berkata, pengesahan itu berdasarkan hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dibuat ke atas mayat rentung yang ditemui sebelum ini, dan sampel ibu Dirang, Roselyn Alan, 25, hari ini..

Menurut polis, mayat rentung tersebut ditemui pada 8 Mac lalu.


"Berdasarkan pemeriksaan dijalankan di tempat kejadian, kami menemui serpihan tulang dan berjaya mendapatkan sampel DNA yang kemudiannya dihantar ke makmal dan sepadan dengan DNA ibunya," katanya kepada pemberita di sini hari ini," katanya lagi.

Nurul Nadirah hilang dan dipercayai diculik pada 1 Mac lalu di bawah Blok A, Pangsapuri Sri Delima, Bandar Seri Alam, Masai, Johor Darul Takzim.

Didoakan roh Nurul Nadirah sentiasa berada di sisi Allah s.w.t. dan semoga keluarga allahyarhamah tabah menghadapi dugaan ini.

Semoga pihak berkuasa segera memberkas manusia kejam yang sanggup memperlakukan perbuatan keji dan zalim itu terhadap seorang anak sekecil Nurul Nadirah.

Al-Fatihah buat arwah. Sayunya hati seorang ibu. Semoga anak-anak kita sentiasa dipelihara Allah dari sebarang kecelakaan.

Berita lebih lanjut


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Macam mana nak Sync ICal dalam Lion OS Mac dengan calender ICloud

10:24 PM ida ahmad 0 Comments

Tiba-tiba nak bagi tips IT pula. Sekadar perkongsian setelah gembira menyelesaikan masalah nak sync ical dengan calender icloud. So simple

1. Buka iCal
2. Buka Preferences iCal - Accounts
3. Create account - iCloud
4. Siap tapi mungkin details di iCal akan duplicate dengan dari Mac
5. Klik Calenders icon - uncheck On My Mac
6. So, akan view calender dari icloud dan tak duplicate dah.

Semoga masalah anda akan settle juga.



Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments:

Bagaimana memupuk keyakinan anak

11:20 AM ida ahmad 1 Comments

Memupuk keyakinan anak mungkin agak payah bagi sesetengah ibu bapa. Termasuklah saya sendiri. Kami harus memberi ruang dan peluang kepada si abang yang agak kurang confident naturally berbanding adik yang kasi redah ja. Sehingga kini, proses pembelajaran dan pengajaran masih berjalan.

Saya kongsikan tip dari babycenter.com

Nurturing your preschooler's self-esteem may seem like a hefty responsibility. After all, a feeling of self-worth lays the foundation for your preschooler's future as he sets out to try new things on his own. "Self-esteem comes from having a sense of belonging, believing that we're capable, and knowing our contributions are valued and worthwhile," says California family therapist Jane Nelsen, co-author of the Positive Discipline series.


"As any parent knows, self-esteem is a fleeting experience," says Nelsen. "Sometimes we feel good about ourselves and sometimes we don't. What we're really trying to teach our kids are life skills like resiliency." Your goal as a person is to ensure that your child develops pride and self-respect — in himself and in his cultural roots — as well as faith in his ability to handle life's challenges (for a preschooler that may mean copying capital letters accurately).



Here are ten simple strategies to help boost your child's self-esteem:


10 cara membantu anak meningkatkan daya keyakinan diri

1. Berikan kasih sayang tanpa berbelah bahagi
Tujukan bahawa kita sayang dan selalu peluk dan ucapkan ibu sayang kamu. Jika perlu tegur, nyatakan perbuatakan itu salah," Tak baik pukul kucing, kesian kucing tu, sakit" bukan dengan mengatakan "Kamu nakallah"


Give unconditional love. 
A child's self-esteem flourishes with the kind of no-strings-attached devotion that says, "I love you, no matter who you are or what you do." Your child benefits the most when you accept him for who he is regardless of his strengths, difficulties, temperament, or abilities. So lavish him with love. Give him plenty of cuddles, kisses, and pats on the shoulder. And don't forget to tell him how much you love him. When you do have to correct your child, make it clear that it's his behavior — not him — that's unacceptable. For instance, instead of saying, "You're a naughty boy! Why can't you be good?" say, "Pushing Gabriel isn't nice. It can hurt. Please don't push."

2. Berikan perhatian
Kanak-kanak sering dahagakan perhatian. Respond pada pertanyaan dan ucapan mereka walau hanya seketika. Ia memberikan rasa penting dalam dirinya. Kalau kita sering memberi alasan dan memarahi anak  kerana mengganggu kerja kita, bukan sahaja daya keyakinan berkurangan. Malah, mereka akan menjauhi kita apabila mereka meningkat remaja.

Pay attention. Carve out time to give your preschooler your undivided attention. That does wonders for your child's self-worth because it sends the message that you think he's important and valuable. It doesn't have to take a lot of time; it just means taking a moment to stop flicking through the mail if he's trying to talk with you or turning off the TV long enough to answer a question. Make eye contact so it's clear that you're really listening to what he's saying. When you're strapped for time, let your child know it without ignoring his needs. Say, "Tell me all about the picture you drew, and then when you're finished, I'll need to make our dinner."

3. Berikan panduan yang betul untuk mengajar anak tentang peraturan. 
Kita juga perlu mengikut peraturan yang diberikan. Jika mereka bertanya mengapa, explain dengan berhemah. Jangan pula jawab "Ikut suka abahlah, ish budak ni, banyak tanya pula"

Teach limits. Establish a few reasonable rules for your preschooler. For instance, if you tell your child he has to eat his snack in the kitchen, don't let him wander around the family room with his crackers and fruit the next day. Or if you tell him to put his dirty clothes in the laundry basket, don't say it's okay to pile them on the floor. Knowing that certain family rules are set in stone will help him feel more secure. It may take constant repetition on your part, but he'll start to live by your expectations soon enough. Just be clear and consistent and show him that you trust him to do the right thing.

4. Berikan kebebasan untuk bereksperimen (benda yang boleh diterimalah)

Support healthy risks. Encourage your child to explore something new, such as trying a different food, finding a best pal, or riding a bike. Though there's always the possibility of failure, without risk there's little opportunity for success. So let your child safely experiment, and resist the urge to intervene. For instance, try not to "rescue" him if he's showing mild frustration at figuring out a new toy. Even jumping in to say, "I'll do it" can foster dependence and diminish your child's confidence. You'll build his self-esteem by balancing your need to protect him with his need to tackle new tasks.

5. Belajar dari kesilapan.
Biar mereka belajar sendiri dari kesilapan. Jadi mereka bukan sahaja boleh belajar, malah lebih mudah mengingati kesilapan mereka dan tidak mengulanginya.(after more and more mistakes)



Let mistakes happen.
The flip side, of course, of having choices and taking risks is that sometimes your child is bound to make mistakes. These are valuable lessons for your child's confidence. So if your child puts his plate too close to the edge of the table and it tips, encourage him to think about what he might do differently next time. That way his self-esteem won't sag and he'll understand that it's okay to make mistakes sometimes. When you goof up yourself, admit it, says Daniel Meier, assistant professor of elementary education at San Francisco State University. Acknowledging and recovering from your mistakes sends a powerful message to your child — it makes it easier for your child to accept his own shortcomings.

6. Selalu usap dan ucakpan kata-kata positif selepas suatu kejayaan. 
Dengan Nazhan, memang berbakul bakul pujian. Dia sangat sukakan pujian sebagai ganjaran dan sebagai ganjaran buat saya, dia akan berusaha lagi untuk membuat kebaikkan.

Celebrate the positive. Everyone responds well to encouragement, so make an effort to acknowledge the good things your child does every day within his earshot. For instance, tell his dad, "Joshua washed all the vegetables for dinner." He'll get to bask in the glow of your praise and his dad's heartening response. And be specific. Instead of saying "Good job," say, "Thank you for waiting so patiently in line." This will enhance his sense of accomplishment and self-worth and let him know exactly what he did right.



7. Dengar ceritanya.
Ada yang faham, ada yang tak. Tunjukkan kita faham dengan mengangguk angguk dan jika faham, sila tambah lagi ceritanya.


Listen well. If your child needs to talk, stop and listen to what he has to say. He needs to know that his thoughts, feelings, desires, and opinions matter. Help him get comfortable with his emotions by labeling them. Say, "I understand you're sad because you have to say bye to your school pals." By accepting his emotions without judgment, you validate his feelings and show that you value what he has to say. If you share your own feelings ("I'm excited about going to the zoo"), he'll gain confidence expressing his own.

8. Jangan bandingkan.
Bagi sesetengah budak, perbandingan akan membuatkan dia lebih marah dan rasa rendah diri. Know your kids well.


Resist comparisons. Comments such as "Why can't you be more like your sister?" or "Why can't you be nice like Peter?" will just remind your child of where he struggles in a way that fosters shame, envy, and competition. Even positive comparisons, such as "You're the best player" are potentially damaging because a child can find it hard to live up to this image. If you let your child know you appreciate him for the unique individual he is, he'll be more likely to value himself too.



9. Tunjukkan rasa simpati


Jika dia meluahkan perasaan sedihnya, tunjukkan yang kita faham dan ambil berat. Ubahkan rasa sedihnya, menjadi positif dengan mengalihkan kepada perkara positif.


Offer empathy. If your child compares himself unfavorably to his siblings or peers ("Why can't I catch a ball like Sophia?"), show him empathy and then emphasize one of his strengths. For instance, say, "You're right. Sophia is good at catching. And you're good at painting pictures." This can help your child learn that we all have strengths and weaknesses, and that he doesn't have to be perfect to feel good about himself.

10. Berikan kata-kata semangat
Even orang tua pun perlukan kata-kata semangat. Kids are like small people. Mereka juga memerlukan kata-kata semangat.

Provide encouragement. Every child needs the kind of support from loved ones that signals, "I believe in you. I see your effort. Keep going!" Encouragement means acknowledging progress — not just rewarding achievement. So if your preschooler is struggling to fasten his snaps, say, "You're trying very hard and you almost have it!" instead of "Not like that. Let me do it."

There's a difference between praise and encouragement. One rewards the task while the other rewards the person ("You did it!" rather than "I'm proud of you!"). Praise can make a child feel that he's only "good" if he does something perfectly. Encouragement, on the other hand, acknowledges the effort. "Tell me about your drawing. I see that you like purple" is more helpful than saying, "That's the most beautiful picture I've ever seen." Too much praise can sap self-esteem because it can create pressure to perform and set up a continual need for approval from others. So dole out the praise judiciously and offer encouragement liberally; it will your child grow up to feel good about himself.



Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

1 comments:

Menangani tantrum anak

11:30 AM ida ahmad 0 Comments

Minggu ni nak try rutin baru. Sejak seminggu ni, Iris asyik buat perangai semasa lepak di sekitar sekolah abang. Boringlah dia dok setempatkan. Nama pun budak yang sedang membesar. Memanglah perlu exposer dan kebebasan. Yang tak bestnya disertai dengan tangisan, tu yang tak berkenan den.

So, ibu try berulanglah. Sempatlah sejam setengah di rumah. Then dah kena siap2 nak keluar balik. Penatlah juga. Bila berada di rumah ni, serba serbi nak buat. So, ibu limit time untuk buat kerja Shaklee ja. Still, selalu drag time sampai pukul 12. So, bila dah pukul 12 tu, tak boleh la drive 80km/j. Selalu 90 ke atas. 90 tu tenang lagi. Bila 110 manjang, mulalah nak weng.

Ibu dan Iris ni kira berkorban demi abang Nazhan la. Mujurlah agak berbaloi. Nazhan pun dah cakap banyak. Semalam, naik kereta nak ke tesco, panggil ibu dengan iris ' Hei guys.. bla bla.." Tiba-tiba pulak, mat salleh celup ni tapi lawaklah. Then ibu betulkanlah, no guys, Iris and ibu girls.. Then bila dia tersasul, dia betulkan, "Hei Girls.."..

Sebagai parents ni, anak tu tanggungjawab dan anugerah Allah untuk kita. Kalau sakit, kenalah cari rawatan. Kalau tak cukup, kita perlu berusaha cukupkan keperluannya. Itu dah memang amanah kita dari Allah. Bukan saja dari segi material, ilmu, pengalaman, contoh pun patut diberikan supaya anak-anak kita mampu meneruskan legasi dengan sebaik mungkin. Thats is our responsible.

Bila Iris buat perangai sakan tu, terdetik di hati ni, nak hantar ke nursery or such ja. Rasa macam nak give up dengan anak sendiri. Ada ka patut? Tak patut. Not yet. Kalau ya pun nak hantar bukan sebab ibu dah give up dengan Iris. Cuba bayangkan, kita nak terkencing ni, tapi dia berkeras tak nak pegi toilet dan melalak dan nak pergi ke tempat lain yang dia sendiri tak sure nak p mana. Kalau orang tua, kita kata selfish dah. Kita nak keluar surau, dia nak dok surau. Padahal sepanjang kita dok solat di surau, dia melalak nak keluar.

Memang kena put aside semua perasaan marah tu bila dengan anak yang suka tantrum ni. Kita memang tak boleh ikut perasaan. Sebab nanti, anak kita tu akan ikut perangai kita balik. Huhu. Sebab tulah, kami terpaksa berulang ni. Walaupun penat dan weng demi ketenangan dan perkembangan Iris, kena cari solution. So, for this time being, inilah caranya. Nanti bila Iris dah lebih behave bolehlah nak try cari playschool ka. Kang dengan tantrum dia tu, menaikkan angin penjaga kang, tak pasal ja kena aniya.


Kasut kesayangan Iris

Nak cerita 1 peel Iris ni, dia suka kasut dia ja. Aritu kasut dia hilang sebelah. Ni kali kedua kasut dia hilang sebelah. Beli kasut baru yang lebih kurang sama tak nak. Kasut abang lama pun taknak. (huhu..tak leh save budget). Last2, ada sepasang lagi kasut dia yang dah rosak. Kasut ni ada snap tapi dah rosak sebelah. So, emergency case, Ibu jahit button. Selamat la material dia lembut, so boleh dijahit. Sekarang sebelah snap, sebelah button. Yang tak bestnya, ibu kena pakailah untuk Iris. Kalau kasut lama, dia pakai sendiri sebab sarung ja.

 Life saver. 
Kalau tak, jenuh nak mendukung sepanjang masa sebab tak nak pakai kasut lain.



So, selalu kalau anak-anak tantrum, ibu akan buat tak peduli ja. Jika tak diam-diam juga, tenangkan diri dulu. Kalau dalam kereta tu, memang selalu buat taktau. Sevety first ok. Drive kena fokus. Kalau dah terpaksa, berhenti kereta, peluk anak. Tanya kenapa? Bila dia dah tenang, letak dan sambung drive. Kalau melalak juga, biar la. Janji dia tau, kita ada dan sayang dia.

Kalau nak pergi sekolah tu Iris melalak, Nazhan dan ibu akan nyanyi. Iris ni suka nyanyi. Tak larat melalak, dia joinlah nyanyi sama. So, carilah soft spot anak kat mana dan gunakan sepenuhnya.

Apapun, ibu love la both of u. Lets keep it moving forward!



Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

0 comments: