Bercuti ke Pangkor

8:43 PM ida ahmad 2 Comments

Best dapat bercuti.. Dah lama tak bercuti yang real begini. Terima kasih kepada FIL sebab bagi idea nak ke Lumut. Selamat juga, rumah peranginan Pet tu still available walapun book seminggu sebelum bertolak.

Kami bergerak dalam pukul 12 tengah hari Khamis. Check in time pun pukul 4pm. So oklah. Pagi2 tu sempat basuh, jemur baju dan baru nak packing. Hehehe..

Sampai Lumut dan check in dekat pukul 5pm. Half way high way, half way jalan biasa. Sejam kemudian FIL sampai dari Penang. Malam tu, mak mertua yang masak. Dah lepas Maghrib, pergi menjenguh bilik sebelah, ada lagi sikit nak masak, ayam goreng. So, bawak balik untuk dimasak yang bakinya. Makan best. Ada sambal udang, ayam goreng dan rendang daging. Sakan woo masak sendiri sambil bercuti pun. Rendang tu memamg dah siap dari Penang dengan nasi impit lagi. Malam tu cuma bersantai saja.

Esoknya, lepas makan breakfast yang dimasak fully orang mak mertua(dasar menantu tak pandai masak), kami gerak ke jeti. Sebelum pergi tu, diorang dah bermandi manda di swimming pool. Kami pulak plan nak bersnorkeling di Pangkor.

Feri ke Pangkor pukul 1.30 petang, sampai Jeti Pangkor kami terus jamak takdim. Surau dia cantik, baru lagi. Jetty pun baru dan bersih. Kami sewa teksi van, RM70 untuk round keliling pulau. Tambang dia tak ambil lagi. Bila dah settle petang karang, baru dia ambik.


So, 1st destination ke Kota Belanda, then ke tempat miniture Tembok Besar China. Kat 2-2 tempat just untuk bergambar dan beli sourvenier. Merata jual sourvenior Pangkor ni. Harga tak surelah mana yang murah. Beli pun ikut ala kadar ja. Lepas tu ke kilang jual hasil laut macam keropok, satay ikan dan sebagainya.


Kemudian dah pukul 4, baru sampai ke Teluk Nipah tempat bermandi manda. Bagusnya driver ni park dekat tempat untuk naik boat ke pulau-pulau berdekatan. So terpengaruhlah untuk naik. Lagipun memang teringin nak bersnorkeling. RM70 untuk sewa 1 boat pergi balik.


Boat ni dia bawak jalan ke beberapa pulau berdekatan. Yang ibu ingat, Pulau Monyet sebab banyak monyet, Pulau yang ada batu shape kepala buaya, Pulau yang ada shape kepala penyu. Then, dia bawa ke satu pulau untuk bersnorkeling sebab banyak ikan cantik. Tapi ramainya umat dan tak ada beach untuk budak-budak bermain. So, kami minta dia drop di bahagian pulau tu yg ada beach. Airnya tak la sejernih Pulau Gaya, Sabah atau Pulau Kapas, Terengganu, ikan pun tak nampak. Batu karang banyaklah.


So, dalam pukul 5 lebih tu, bila boat datang ambil, dia bawak pergi untuk bagi ikan di tempat yang banyak ikan dan umat tu. Ikan pun dah kenyang sebab dah petang dan ramai orang dok sedekah makanan. Jadinya, ikan tak nak muncul. Ibu dan abah pun bergilir terjun untuk snorkeling dalam seminit dua. Orang lain stay atas boat.


Seram jugalah. Ibu ni memang tak pandai berenang. Even pakai safety jaket still tak confident. Ni boat berenti, sah-sah tempat tak cecah kaki. Last-last, ibu meniti tali pelampung sempadan area tu ke tempat yang agak confident nak berenang. Ohh..lega2x..nampak juga ikan.

Akhirnya selamat juga berenang ke boat tanpa bantuan tali pelampung tu. Nyawa-nyawa ikan ja tu tapi nak berlagak soh pak mertua ambil gambar. Ala-ala scuba diving gitu.





Kami tiba di Teluk Nipah dalam pukul 5.40. So sempat untuk mandi dan salin baju dan beli sourvenior lagi. Pukul 6, gerak balik ke jeti. Pukul 7 sampai seberang sana, jeti Lumut. Kedai banyak nak tutup tapi kami singgah makan di satu kedai tu. Sedap jugalah. Ada yang order chow kueh teow, laksa, nasi goreng tomyam, ais kacang, teh tarik.. Sekali hujan turun lebat gila. Kami pun makan laju nak mampus.

Sepatutnya malam tu nak berbeku tapi semua kepenatan. Anak-anak ibu, Iris dan Nazhan dah hanyut dibuai mimpi tak ingat apa dah. Mandi pun tak. Ibu tukarkan baju pun tak sedar. Abah dan ibu ja malam itu berjaga tapi kami pun tak larat. So layan tengok tv dan komputer ja la. Pukul 11 lebih, Iris dah panggil soh masuk tidur.

Esoknya, hari terakhir sebelum pulang. Buat sekian kalinya, mak mertua yang baik hati yang siapkan breakfast. Memang terbaiklah. Menantu dia memang tak berapa boleh diharap part masak-masak ni. Part makan ok. Lepas breakfast, diorang nak p mandi swimming pool tapi Nazhan dah surrendar. So, ibu bagi green light kat abah untuk pergi bermandi manda tanpa anak-anak. Heaven abah..

Mesti buat terjunan maut, kuak lentang semua tu. Lepas lunch dan solat, kami gerak ke pekan Lumut untuk shopping kononnya. Beli lebih kurang ja la. Mahal pula rasa dekat sini. Then pukul 3.30pm, baru masing-masing gerak balik. Family in law ke Penang, kami ke Klang.

Perjalanan balik rasa lama gila. Selalu time balik rasa cepatkan. Mungkin kami ikut jalan lain kot. Tah la. Bergantung pada GPS semata. Pukul 7, singgal tol setia alam untuk solat jamak dan terus dinner di luar. Balik untuk berehat sahaja. Best2.. short and sweet holiday 3 days 2 night.


2 comments:

Doa akhir tahun hijrah

6:51 PM ida ahmad 0 Comments

DOA AKHIR TAHUN

Bismillahirrahmanirrahim

​Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, ahli keluarga, dan sahabat-sahabatnya.

​Ya Allah, telah berlalu setahun dalam hidup kami. Sesungguhnya Engkau telah menganugerahkan kami nikmat-Mu yang tidak dapat kami menjangkau kehebatannya. Engkau telah memelihara kami daripada keburukan yang tidak mampu kami menolaknya. Kami telah melakukan dalam tahun tersebut perbuatan dan amalan yang Engkau Maha mengetahui baik dan buruknya.

​Ya Allah, sekiranya amalan tersebut bersesuain dengan ketetapan-Mu, terimalah dan catatkannya sebagai amalan soleh kami di sisi-Mu. Dan sekiranya amalan tersebut berbaur dengan sifat riya’, ujub, dan menunjuk-nunjuk atau kami lakukan perilaku dosa, kesalahan dan keinginan yang buruk, maka kami pohon pengampunan-Mu dan tutupilah segala keaiban dan kesalahan. Kurniakanlah ke atas kami kelebihan dan keluasan sifat pemurah-Mu. Itulah kemuncak permintaan dan doa kami.

​Ya Allah, sesungguhnya telah datang kepada kami tahun baru setelah kami meninggalkan tahun ini sebentar nanti, kami tidak tahu apakah yang terkandung dalam pengetahuan-Mu mengenai diri kami. Kami jahil ke mana arahnya penghidupan kami di alam maya ini. Harapan kami agar Engkau membuka lembaran tahun baru ini pintu taubat yang jujur dan tulus untuk kami, yang tidak berakhir dengan kekufuran dan kesesatan. Dan Engkau kurniakan taufiq kepada kami pada tahun ini untuk melakukan amalan-amalan soleh yang Engkau redai, kehidupan yang murni yang Engkau rahmati.

​Ya Allah, peliharalah anggota kami agar melakukan ketaatan kepada-Mu. Peliharalah hati kami agar dipenuhi dengan kecintaan. Lapangkan hati kami agar dapat kami mendekati-Mu seperti mana Engkau telah lapangkan hati hamba-hamba-Mu yang soleh. Jadikan kami di antara orang-orang yang menepati janji dalam menjalankan hak. Jadikan kehidupan kami sebagai saksi yang benar terhadap setiap amalan seperti mana yang Engkau syariatkan kepada kami, Wahai Tuhan Yang Maha Pemurah, Yang Maha Penganugerah.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Doa Awal Tahun Hijrah

6:49 PM ida ahmad 0 Comments

DOA AWAL TAHUN HIJRIAH

Bismillahirrahmanirrahim

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, ahli keluarga, dan sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, kami menadah tangan kepada-Mu pada waktu malam dan siang dalam keadaan kami bertawassul dengan nama-nama Mu, dalam keadaan kami mengharapkan gedung rahmat yang sarat di samping Mu. Dan dalam keadaan kami cinta sesungguhnya kepada-Mu dan cinta apa yang menghiasi kebesaran-Mu.

Ya Allah, Ya Rabbal Jalil. Dengan sunnah-Mu menjelang kini tahun baru yang telah Engkau tentukan mengikut qada dan qadar di Loh Mahfuz-Mu. Kami meredahnya di bawah Iradah dan Qudrat-Mu. Sebagai makhluk-Mu yang sentiasa mencari keredaan-Mu. Kehadiran tahun baru ini, memungkinkan kami menadah tangan memohon rahman-Mu, kami pertautkan permohonan kami sekental-kentalnya kepada Mu. Kami mengharap perdampingan taufik dan hidayah-Mu yang telah Engkau berikan kepada kami pada masa-masa yang lalu sepanjang usia kami. Engkau sempurnakan perlindungan dan pemberian-Mu yang begitu melimpah kepada kami. Jadikanlah diri kami, hati kami serta seluruh anggota badan kami jati kekuatan, sepertimana Engkau berikan kepada hamba-hamba Mu yang terpilih. Supaya kekuatan ini dapat kami gunakannya sebagai pelindung daripada segala kemungkaran, sama ada yang zahir atau yang batin. Dan dengannya kami dapat kelapangan pemikiran, keindahan kehidupan, kekuatan dalam keyakinan, ketetapan dalam pegangan agama, dan kebaikan untuk diri kami dan orang-orang sekitar kami.

Ya Allah, hindarkan kami daripada segala yang merungsingkan, pemikiran yang membingungkan, pengalaman yang menyedihkan dan menyempitkan dada kami. Kurniakan kepada kami keselamatan dalam pemeliharaan-Mu yang dapat melindung kami dari sebarang kejahatan, keburukan dan kerunsingan. Ya Allah, rahmatilah permintaan kami, terimalah kepasrahan diri kami kepada-Mu, Wahai Penolong hamba yang meminta pertolongan, tolonglah kami. Wahai Pencegah kemusnahan, hindarilah kami dari kemusnahan dan keporak-perandaan. Ya Rahman, Ya Rahim, jadikanlah lipatan tahun baru ini pembuka bagi kejayaan, ketenangan yang menyeluruh untuk kami dan kaum Muslimin keseluruhannya memelihara agama-Mu. Hamparkan di dalamnya hamparan rahmat-Mu sepertimana Engkau berikan kepada hamba-hamba Mu yang terpilih. Rahmat yang dapat menghindarkan segala kepayahan dan kerunsingan. Ya Allah, kekalkanlah tahun-tahun yang akan datang dalam hidup kami dengan catatan kegembiraan, kebahagian dan kelapangan, supaya kami dapat rasakan dalam detik hidup kami kenikmatan yang ada padanya. Ya Allah, jadikanlah tahun yang akan datang, semulia-mulia tahun yang Engkau berkati ke atas kami. Jadikanlah kami orang yang paling bahagia bersama-Mu. Ya Allah, ampunkanlah segala kesalahan kami, dan terimalah kebaikan kami, berkatilah masa, waktu dan segala gerak-geri kami.

Wassallalahu Ala Sayyidina Muhammad wa Ala Aalihi wa Sahbihi Wassalam.

0 comments:

A happy kid is a confident kid

6:13 AM ida ahmad 0 Comments

Research has shown that children who like a good laugh are more creative, have higher self-esteem, and get along better with peers. Nonsense songs, animal sounds, and lots of crazy gestures bring out a child's giggles — and that's good. Taking advantage of your child's sense of humor can help make hard days run more smoothly.

Funny-sounding words or names, rhymes, and silly songs amuse young children endlessly — they're fun to pronounce and sound delightfully "wrong." To cultivate your child's sense of humor (which, incidentally, is thought to be learned, not inherited), try these ideas:



Call things by the wrong name (when your child knows the right one). Say something like, "That doggie is meowing!"

Play with the sounds of words. Your child may make up silly rhymes like "I love Mommy wommy grommy."

Play dumb. Say, "Now where are my glasses? I can't find my glasses anywhere!" when they're right on top of your head.

Make "mistakes." Try to put your child's socks on his hands or his pants on his arms.

Your preschooler loves this kind of humor because getting the joke allows him to feel smart and "big." Taking a moment to be silly can grease the wheels of cooperation on days when you're running late or dealing with dawdling.


Being around a 3-year-old isn't always a comedy routine. When tantrums, nonstop action, or other patience-testers wear you down, try 5-7-8 breathing:

Breathe in deeply for a count of five, hold your breath for a count of seven, and then slowly exhale for a count of eight. Repeat this four or five times (with your eyes closed if you're in a position to take your eyes off your child for that long) and you're apt to find yourself calmer. (Not more rested, but at least calmer!)

Source: BabyCenter

- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Bagaimana nak ajar anak menjawab soalan kenapa

7:16 PM ida ahmad 1 Comments

Nak ajar anak kena la bagi menarik sikitkan. So, ibu bagi contoh aktiviti yang menyeronakkan. Mula-mula mungkin dia follow ja, insyaAllah nanti dia akan faham penggunaan jika kita pun mempelbagaikan soalan kenapa ni

Ambil water color dan minta anak pilih.
"Nazhan nak color apa?"
Since Nazhan dah kenal warna, so dia akan jawab, "blue".
Kalau anak yang tak kenal, kita bantu
"red or blue" sambil tunjuk dengan jelas satu per satu.
Bila dia dah pilih, kita ambil dan letak dalam bekas sambil cakap " Ibu ambil blue, letak sini".
Celupkan 1 jari kita dan cakap
"Ibu masuk 1 jari dalam bekas, now your turn".
Kemudian "Ibu cop di kertas, now your turn"

Mesti anak kecil suka comot-comot ni, most of them la.

Then..berlakon sikit..
"Kenapa tangan Nazhan?"
Yang dia tahu jawab, " Oo..dirty"
Then kita bantu..
" sebab.." pause tunggu dia follow. Kalau dia tak follow, bantu sikit "seeeee ..." "seeee.."
Kalau tak sambung, kita bantu lagi "baaaab.." "baaaab"
Then sambung ayat dengan gaya sekali.
"Nazhan"- point to himself
"main" - buat gaya main mcm tangan jogging setempat tu
"color" - tunjuk jari dia yg ada color tu.

Kalau anak yang perlu dibantu, pause 1 word by 1 word. Kalau yang dah follow laju ja, terus ja 1 ayat.

Then repeat, jari lain pulak.

Ulang ja soklan sama. Bagi dia chance jawab sendiri selepas 2-3 kali ulangan.

Aktiviti lain yang boleh latih jawab soalan kenapa ni macam

"Ibu nak makanlah. Kenapa ibu nk makan? Sebab ibu lapar"

"Ibu, Iris cry!!",Nazhan ngadu.
"Why Iris cry?",ibu soal. Kita bantu, "sebab Iris nak susu?". Then dia reply, "Yes ibu. Sebab Iris nak susu".
Lepas tu dia akan bagi jawapan sama everytime kita tanya why Iris cry termasuklah bila dia rebut toys. Haha!!
So, pelbagaikan lagi soalan dan bagi skema jawapan kat anak. InsyaAllah lama-lama nanti dia akan faham dan guna ditempat yang betul.


Selamat mencuba!

1 comments:

Macam mana nak tingkatkan blog traffic

9:18 AM ida ahmad 0 Comments

Jom buat sama-sama 50 tips berguna ini untuk tingkatkan blog traffic


  1.     Write great posts.
  2.     Write more posts (do you post 3x per week? Try 5x per week).
  3.     Be among the first to break a hot story.
  4.     Write something controversial.
  5.     Write list posts.
  6.     Create irresistible headlines.
  7.     Use Feedburner.
  8.     Submit key articles to ezinearticles.com for syndication.
  9.     Write guest posts.
  10.     Invite guest posters.
  11.     Host webinars with other bloggers – tap into their audience.
  12.     Start producing videos and tap into the huge YouTube market.
  13.     Start producing a podcast and tap into the huge iTunes market.
  14.     Start a periodical newsletter to bring visitors back to your blog on a regular basis.
  15.     Create “link love” posts and let each blogger know that you are linking to them.
  16.     Make your blog beautiful.
  17.     Make your blog easy to navigate.
  18.     Use breadcrumbs.
  19.     Optimize your posts for SEO (permalink, title, description, headers, content, etc).
  20.     Create loads of relevant tags and link them to your posts.
  21.     Interlink your pages.
  22.     Submit your site to major directories.
  23.     Always use relevant alt tags and titles for your images.
  24.     Include a link to your blog in any and all online profiles you complete.
  25.     Search out and follow likeminded people on Twitter (search by keyword, or by hashtags, etc).
  26.     Always follow those who re-tweet your content.
  27.     Comment on other people’s Facebook pages to drive traffic back to your own.
  28.     Mention other Facebook pages on your wall and you will show up in their feeds.
  29.     Jump on the Google+ bandwagon and create your own page.
  30.     Make sharing simple – include highly visible social media buttons on your posts.
  31.     Submit your best posts to social bookmarking sites such as Digg and StumbleUpon.
  32.     Interact with peers on forums.
  33.     Reach out to bloggers you like – build relationships.
  34.     Keep in touch with bloggers you know – nurture relationships.
  35.     Provide insightful comments on other blogs and get to know other bloggers and commenters.
  36.     Offer yourself up for interview on other bloggers’ podcasts.
  37.     Interview other bloggers and tap into their audience.
  38.     Talk to everyone about your blog. Don’t be shy.
  39.     Print some business cards. Hand them to everyone and anyone.
  40.     Attend blogging conferences and any “gatherings” related to your niche. Throw business cards around with wild abandon. Network like crazy.
  41.     Create your own local periodical meet up for bloggers or for your blog’s niche.
  42.     Release a free product and ask your readers to “pay with a tweet”.
  43.     Write an eBook and market it voraciously.
  44.     Produce a video course.
  45.     Leave trackbacks on other blogs.
  46.     Add your blog’s URL to your email signature.
  47.     If writing for others, link back to your own blog (with permission only of course).
  48.     Write a press release for your blog and publish it to the world.
  49.     Hold a competition. The prize doesn’t have to be huge!
  50.     Never stop trying new things.


 

WAHM,
Shaklee Independent Distributor, ID 846056, feel free to share.
http://www.mysupervitamins.com

013-4882382

0 comments:

MySuperVitamins.com: Apa yang ibu menyusu perlu elakkan makan?

2:36 AM ida ahmad 0 Comments

SERINGKASNYA, NO - TAK ADA APA

Makanlah apa yang ibu suka makan. Malah, jika anda makan makanan favourite dengan rasa gembira dan mengekalkan mood itu hingga waktu menyusu atau memerah, besar kemungkinan milk production anda akan turut meningkatkan secara semulajadi. Ini kerana, mood dan emosi mempengaruhi production ibu.

Namun, makanan berkhasiat penting untuk kesihatan ibu. Susu ibu walau bagaimanapun, tetap yang terbaik, bernutrisi dengan tahap imun yang tinggi walaupun anda tidak mengamalkan pemakanan yang sempurna. Apalagi jika anda mengamalkan pemakanan yang sempurna. Pengambilan vitamin dan supplemen adalah sokongan kepada pemakanan yang tidak seimbang dan membantu kesihatan ibu dan menyumbang pada peningkatan taraf hidup secara keseluruhan.


ALAHAN DAN BAYI


Dalam sedap-sedap ibu makan tu, kena juga perhatikan sama ada anak yang disusui ada mengalami alergic terhadap makanan tersebut. Selalunya tidak. Namun, kalau dah setiap kali makan, memang anak tunjukkan tanda alahan seperti naik ruam, cirit birit dan sebagainya, jadi kenalah hindarkan makanan tersebut. Ikan yang biasanya mengadungi kandungan merkuri tinggi juga harus dielakkan sama ada ibu menyusu atau mengandung lagi. Samalah juga dengan makanan-makanan yang sejuk atau berangin. Ada sesetengah bayi akan cepat kembung selepas menyusu jika ibunya makan makanan berangin.


Protein mampu disalurkan pada bayi melalui susu ibu. Jadi, jika anak alah pada protein lembu, ibu pun perlu pantang protein lembu. Juga kekacang jika memang ada sejarah keluarga yang alah. Untuk mengetahui, boleh test sendiri dengan kadar yang sedikit atau jumpalah doktor. Pastikan anda catat keadaan anak supaya senang nak beritahu doktor dan elakkan makanan tersebut.


ADA KESAN TAK KALAU IBU MENYUSU AMBIL SUPPLEMEN?

Yang PASTI khasiat dan kecergasan dari pemakanan vitamin akan dapat dinikmati oleh ibu.

Vitamin B Complex dan Vitamin C adalah jenis larut air. Jadi, ia boleh meningkatkan kuantiti susu sehingga satu tahap. Namun, lepas tu, kalau kita up pun Vitamin C tu, tak adalah kuantiti susu akan turut bertambah. Kekerapan menyusu dengan betul dan efektif yang akan membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Vitamin larut lemak iaitu Vitamin E & A perlu dikawal dan mengikut sukatan yang betul. Ini kerana ia memberi kesan pada susu manusia dan boleh memudaratkan bayi jika berlebihan.

Kalau ibu tu tak ambil daging sebab vegeterian, sebaiknya tambah vitamin B 12 dalam diet.


Rujukan ini adalah dari www.kellymom.com


KOMPOSISI SUSU IBU


Jadi, memanglah pengambilan supplemen akan mempengaruhi komposisi susu ibu walaupun hanya minor. Namun, susu ibu tetap yang terbaik berbanding susu formula tidak kira ibu mengambil supplemen atau tidak dan tidak kira ibu mengambil pemakanan yang seimbang atau tidak.

VITAMINS

Rujukan ini adalah dari http://www.americanpregnancy.org








Jadi, jangan jadikan alasan untuk tidak menyusukan anak kita kerana kita tak sunggup berjauhan dengan makanan kegemaran kita atau tak mampu beli supplemen. Anda tetap dapat menikmati makanan kegemaran anda dan menyusukan bayi dengan gembira.

Supplemen pula membantu supaya kita boleh fokus, mengawal stress dan cergas sepanjang masa. Jadi, tak adalah alasan tak nak pumping. Jangan cari alasan tapi carilah punca dan jalan penyelesaian pada setiap masalah kita.

Ida Khairani
www.MySuperVitamins.com

Pertanyaan, konsulatasi atau order boleh email ke admin[@]mysupervitamins[.]com dan sms ke 013 488 2382Untuk lebih mudah, pertanyaan boleh diajukan di borang 'jawapan segera' di bawah atau buat pesanan di order form ini

0 comments:

TIPS : Amalan orang yang cemerlang

11:22 AM ida ahmad 2 Comments

Best kalau dapat jadi antara orang yang yang gemilang. Inilah rahsia amalan kerohaniah yang menjadi amalan orang yang berjaya. Jika, kita nak ikut jejak langkah mereka, harus jadikan amalan kita juga.


1- bgn pagi2 dgn senyuman, baca doa bgn tidur & doa "ya Allah semoga hari ni lebih baik sikit dr smlm"
2- doakan kejayaan kita & kejayaan saudara2 kita
3- positif utk membuka lembaran baru hari ini
4- positif Allah menyediakan nikmat xterhingga di sebalik kesusahan kita berusaha hari ini

AMALAN SETIAP SELEPAS SOLAT
- ayat 1000 dinar
- surah alam nasyrah
- 3 Qul

AMALAN SEBELUM TIDUR
- maafkan semua orang
- bayangkan kejayaan dlm pekerjaan kita esok

ADAB KEPADA DIRI

- tunaikan hak - ibadat, tutup aurat, zikrullah, amal jariah
- Jgn hina diri sendiri - dgn dosa, malas usaha
- bersikap positif


Caiyok2x!!! Semoga kita akan sentiasa dibimbing Allah supaya tidak tersasar dari landasan sebenar dalam mengejar kekayaan di dunia ini.

2 comments:

Gigi geraham bongsu yang bakal dicabut

10:49 AM ida ahmad 8 Comments


Zoom in habis.. Yang anak panas merah itulah geraham bongsu yang ditutupi dengan gusi. Lembut ja gusi tu. Saya boleh selak-selak untuk cuci dan check kalau ada kesan makanan. Dekat situ tak sakit. Yang sakitnya, area anak panah biru. Gusi bengkak sampailah ke tekak. Sakit ketika menelan.
Rasanya agak confirm nak buat surgery ni. Cewah.. Walaupun scary, kena juga tempuhinya.

Semalam lepas solat Maghrib, dok ngadu sakit dengan husband. Saya memang tak suka ngadu benda berulang-ulang ni tapi sakitnya memang dirasai seperti baru setiap kali. Kalau selsema, kita tidur, bangun rasa better. Sakit mulut ni, time tidur pun boleh jaga balik sebab sakitnya. Bila pain killer mulai hilang kesan, sakit akan mula rasa. Nak minum air susah, nak telan air liur pun perit. Jadi, saya risau kang suami bosan dok dengar saya mengeluh. So, minta maaf awal-awal.

Alhamdulillah, gigi saya semua ok so far. Nak jumpa dentist pun, time zaman-zaman sekolah ja la. Time dentist datang melawat tu. Tu pun, semua ok ja. Bila dah kahwin, ada la sekali p jumpa dentist ikut husband masa di Miri. Time tu pergi cuci gigi. Lepas tu, nyesal pulak. Macam cuci kat rumah sendiri lagi bersih ja. Haha!! Siap tuduh doktor buat lubang kat gigi. Haha!! Sebab sebelum ni gigi tak pernah sakit dan tak pernah nampak pun lubang tu masa berus gigi. Even lepas tu pun, gigi yang berlubang ceneot tu tak pernah sakit.

Oh, bila saya tanya dekat husband, kenapa saya boleh sakit gigi sedangkan saya jaga gigi dengan baik. Jawabnya, " Allah saja nak bagi rasa, macam mana orang sakit gigi rasa". Betul jugakan. Sana sini orang jumpa dentist pasal sakit gigi. Saya tak pernah rasa semua tu sebab gigi saya sihat sepanjang hidup ni. Gigi geraham ni nak sakit pun, bukan sebab saya tak jaga gigi. Even doktor gigi pun buang geraham bongsu ni. Saya baca blog doktor gigi, kapten Faiz Khaleed angkasawan negara yang no 2 tu.  So, baru la sedar. Oklah, betul la cakap husband saya tu. Jadi, saya lebih redha.

Sapa ada pengalaman cabut gigi geraham bongsu ni?

8 comments:

Sakit gusi..geraham bongsu dah tumbuh..auww

11:56 AM ida ahmad 0 Comments

Sejak hari ahad ibu sakit gusi. Belek-belek, nampak gigi bongsu dah memang selamak keluar. Sakitnya bukan di gigi tapi di area gusi bahagian hujung. Aduh.. Susah sungguh nak telan air liur sekalipun.

Makan ubat farmasi ja dulu. Minta abah belikan, so dok telan paracetomal 650mg dan ubat kurang bengkak. Lepas makan tu, beransur kuranglah sakitnya. Boleh tahan dalam 6 jam. Then dah rasa sakit balik.

Sebelum dapat ubat tu, ibu ikut petua untuk kurangkan bengkak
-Rebus limau nipis yang dibelah 4 dengan 8 cubit garam hingga mendidih. Bila dah mendidih, tutup air. Kumur bila suam.

Hari Isnin, abah emergency leave. Nazhan pun demam juga. So, oklah. Kami sama-sama rehat di rumah. Abah bawak p dentist. Dia p cuci gigi. Ibu pergi minta consultation. Nazhan pun sama.

Hasilnya, doktor kata kena cabut gigi bongsu ibu tu. Dah agak pun komen doktor tu sebab dah google. Cuma agak scary sebab siap kena potong tulang bagai. Memang tak nak la sebab time tu dok ambil ubat farmasi ok ja. Then, pukul 3 pagi jaga, sakit ya amat. So, rasa-rasanya memang kena cabut juga ni.. Auuwww..

Kes gigi Nazhan pula, doktor cakap pasal PLAK. Betul ke eja ni. Gigi depan ja rongak. Dalam setahun 2 lagi luruh la dan nak tumbuh gigi kekal. Gigi geraham lambat lagi nak tumbuh yang kekal. So, kena berus betul-betul. Baik doktor. Selamat gigi Nazhan yang lain masih lagi awesome. Hopefully berkekalanlah.

Since Nazhan cuti sekolah next week, plan nak buat weekend ni sebab proses nak recover lepas cabut pun sangat perit. So, camna nak drive ulang alik ke sekolah Nazhan. Mahu terlantar ja nanti. Payah la dengan ada anak kecil 2 orang kalau ibu sakitkan.

Semoga ibu berjaya mengharunginya.. Fuuuhh.. Sayanglah gigi i tu..Kesian diakan..baru tumbuh nak kana cabut..tapi mood orang sakit ni memang tak best. Asyik nak melepek atas katil ja. Padahal kerja menimbum. Jadi, terpaksalah juga.. Ada few days untuk make up my mind.


0 comments:

Bagaimana bantu anak membina ayat sempurna

11:34 AM ida ahmad 2 Comments

First of all, don't worry. It's perfectly normal for toddlers to struggle with their new language skills. To help your child form his thoughts into sentences, you need to let him know how those sentences should sound. Let's say your son desperately wants you to put on his sock. He walks over to you and says, "Mommy! You sock, my sock, help ..." The most helpful thing is to immediately — with no explanation — model the phrase he is trying to say, like this: "Mommy" (he imitates "Mommy"), "help me please" (he imitates "help me please!").

When you start your model with your name, it signals to your child that he should be saying this to you (otherwise he may think you are asking him for help). Don't actually instruct him to repeat your words; it breaks the flow and turns a helpful phrase into a command, which doesn't go over well with toddlers, as almost every parent knows. Since he's already expressed a desire to put the sentence together, he most likely will imitate you on his own. If not, repeat it one more time, then let it go. Perhaps the next time he'll remember it or be more comfortable trying to imitate it. Stick with the same kind of short, simple phrase every time your child needs your help until he has learned it somewhat automatically.

Once that happens, you can start adding the next part of the phrase: "Mommy, help me with my sock, please." Don't be surprised if he says, "Mommy, help me of a sock," and don't press him to say it perfectly. That was a reasonably good attempt; leave it at that. However, when you respond to that request, really emphasize the missing part: "Okay, I'll help youwith your sock." Prepositions such as "with" are still very new to toddlers, so it is often helpful to use some kind of gesture (two fists together is the official sign for "with") to help him know where to put the word in a sentence. It doesn't matter what the sign is, as long as it's consistent. So when you model the longer sentence, make sure you gesture "with" as you get to that part.

It's also a great sign if he gets frustrated when you don't understand him. That means he notices whether he's getting his meaning across and is very eager to communicate with you.



Sumber:baby center

2 comments:

Jom join contest Superkids Love Water

1:00 PM ida ahmad 0 Comments


superkids contest

Jadi, apa syarat-untuk peserta?


1Tulis entry penyertaan di blog anda bertajuk ‘SuperKids Love Water’ atau ‘My Super Kids Love Water’ atau ‘Superkid Loves Water’.. apa sajalah yang sesuai asalkan jangan tinggal keyword – LOVE/LOVES WATER tu :D.
Uploadkan gambar anak/anak saudara/anak sepupu ataupun anda sendiri sedang main air.. tak kira dalam bilik mandi, atau di kolam renang, atau di pandai, air pancut, mahupun air yang tumpah di lantai. Janji ada AIR. Tak perlu tulis apa-apa pun tak apa… cuma…
…..akhiri entry anda dengan copy+paste ayat di bawah (dengan link sekali)
||Entry ini ditulis untuk contest di My Super Kids yang ditaja oleh Vitamin ShoppeMy Super VitaminsSihat.Ceria.BahagiaDapur AuladKedai Triple S,Vitamin Best Deal dan ||
Jangan lupa masukkan entry anda dalam bahagian komen di entry ini
Banner kat atas tu ikut suka la nak letak pun boleh, tak letak pun boleh. Tapi tak tau la kot yang letak tu ada markah extra :D
….KEMUDIAN…
2. Uploadkan gambar tersebut di FanPage My Super Kids. Tak perlu buat apa2.. cumaupload saja supaya tak ada yang tertinggal nanti. Mana la tahu kan kot2 terlepas pandang…
(Anda kena LIKE dulu sebelum upload)
OK, itu saja. :)
kalau takde blog pun takpe, upload gambar kat Page FaceBook itu pun OK. Tapi, kalo ada blogjangan ngelat ya :D
3 orang peserta akan dipilih untuk ke peringat akhir. Manakala 6 orang peserta akan membawa pulang hadiah :)
Jadi, jangan risau jika anak anda tak terpilih kali ni. Lepas ni ada lagi, dan lagi, dan lagi :D
So, apa tunggu lagi. Jom korek gambar sekarang!
Tarikh tutup ialah : 10 November 2011.


Saya pun jadi sponsor juga tau, www.mysupervitamins.com tu. Jadi, jomlah pakat-pakat join. Saya pun nak join juga, tak kiralah sponsor tak. Tengah nak menggodek gambar. Gambar yang di blur bahagian bahagian tertentu boleh join tak ha, sensored la anak dara i tu.

0 comments:

Bagaimana nak galakkan anak bercakap

10:32 AM ida ahmad 0 Comments


Sebagai ibu bapa, ada beberapa tips yang boleh kita buat untuk galakkan anak kita mula bercakap. Bagi yang anaknya sudah sedia petah, tips ni boleh digunakan untuk membantu membetulkan ayat atau memperkayakan perkataannya.

1. Bercerita kembali tentang aktiviti seharian yang telah dilalui. Bertanya pada si kecil dan tunggu untuk jawapan. Beri hit jawapan sebenar jika mereka tidak mahu membuka mulut dahulu.

2. Jika anda sering membaca buku cerita, berhenti seketika ketika sedang membaca. Mungkin anak sudah menghafal cerita tersebut dan boleh menyambungnya sendiri.

3. Bermain dengan perkataan. Cuba tanya apa nama objek yang dijumpai. Mula dengan benda yang dia dah kenal. Jangan lupa, puji si kecil jika jawapan betul dan bantu jika jawapannya salah, bagi hit dahulu. Tambah lagi perbualan dengan bercerita kegunaan benda tersebut. Bagi kanak-kanak besar, boleh minta dia yang bercerita lanjut bagi mengembangkan imaginasinya.

4.Bagi peluang untuk bercakap di telefon seperti dengan nenek. Jika banyak yang tidak difahami dan dia dah mula rasa tak seronak, kita bantu dengan minta dia cerita perkara yang dia pasti. Contoh, ceritalah tadi main apa, bagi tahulah makan apa lunch tadi.

5. Masukkan dia dalam perbincangan dan perbualan keluarga. Tanya pendapatnya. Walaupun tak berapa releven jawapan tapi buat-buat macam very good idea.

6. Rakam dalam bentuk vidoe. Semasa kita bertanya dan dia memberi jawapan, rekodkan. Lepas itu mainkan semula. Dia mesti seronak dan nak bercakap dengan lebih banyak lagi.


Version English dan lebih detail.

Many toddlers love to talk — even the ones who don't know many words. Not only is talking fun for them, it helps them develop their communication skills. So how can you engage your toddler in conversation? Here are six ideas:
Rehash the day. For a toddler, every day is an adventure. Buying an apple, getting the car washed, or picking up the dry-cleaning can be great fodder for discussion. Every night before bed, talk through the day's events. If your child still speaks in one- or two-word spurts then you can get the details by asking very specific questions. Say your child tells you he went to the playground. Get more specifics with questions like: Who took you there? Who did you play with? Which toy did you like most? Try to frame your questions so that they require more than a yes or no response. Reviewing the day's events can be especially helpful to parents of children in daycare because it helps you catch up on your child's activities.
Pause during story time. After the hundredth reading of Good Night Moon, you shouldn't be too surprised to learn that your child has memorized this story. Here's a way to let him shine, while getting him to practice his ever-developing verbal skills. Begin reading the story — or any of his favorites — and then pause occasionally so he can fill in the blanks. Prompt him if you need to and have him repeat after you. Each time you read the book, pause at a different point in the story so he can work on the pronunciation of new words.
Play word games. Speaking is infinitely more appealing when it's made into a game. Younger toddlers will like a game called "What's This?" When you're in a new environment — a coffee shop, an airport, or the corner market — point to something and ask, "What's this?" Challenge your child to come up with the correct name. To keep him from getting frustrated, start out with a few objects — a cat, a cookie — you're sure he knows. Then every once in a while sneak in a new word. If he doesn't know, whisper the answer and let him shout it out. Then, tell him what the object is and how it functions. ("That's an umbrella. We use umbrellas to keep rain off our heads.")
Older toddlers will appreciate a slightly more complex game called "What Happens Next?" Begin to tell your child a story, and, just as the plot begins to thicken, ask him to tell you how it ends. If your child isn't verbal enough to get specific on his own, you can help him along by asking a few leading questions like "Do you think the doggie ran away?" Once you agree on a plot direction, you can ask him for more details like "Where do you think the dog went?" or "Who came with him?"
Chat on the phone. Most kids develop a fascination with the phone long before they can talk. Use that allure to get yours chatting. When friends and family call to say hello, put your toddler on for a little while. With no visual cues to help, your child will be forced to hone his pronunciations. When he starts to get frustrated, however, it's a good idea to step in and translate. Ask the caller to pose simple questions. If he won't answer them, coax him with some questions of your own. For example, "Can you tell Grandma what you ate for lunch today?" or "What toys did you play with in the sandbox this morning?"
Include him in discussions. Little pitchers have big ears, but given the right incentive, they can also have big mouths. In other words, don't assume that all adult conversations are over his head. Your child understands more than you suspect. If you and your partner are trying to decide on the color to paint the bathroom, for example, ask your toddler related questions. ("What color is the bathroom wall? What color should we paint the bathroom wall?") Even if you decide on something more conservative than purple, your toddler still benefits from voicing his opinion.
Record him on video. Most kids love to perform for the camera. Turn on yours, shout "action," and see how your child reacts. Some kids need no encouraging at all and will immediately ham it up. Others may need a little more stage direction. If your child has a favorite rhyme or song, ask him to perform it. Ask a series of questions, TV-interview style. To keep him interested, play back the video right away. Once he sees and hears himself, he'll be more excited to give an encore performance.

0 comments:

Resepi pancake

11:19 AM ida ahmad 0 Comments

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
1 biji telur
1 cawan susu segar atau susu sejat
2 sudu besar mentega

Cara-cara:
1. Gaul tepung, gula dan baking powder dalam satu bekas besar.
2. Pukul telur, mentega yang dicairkan dan susu dalam satu bekas asing.
3. Gabungkan kedua-dua campuran perlahan-lahan.
4. Panaskan non-stick pan, bila dah panas kecilkan api dan tuangkan campuran sebesar saiz yang dikehendaki. Saya guna pan kecil ngam-ngam saiz pancake.
5. Kalih pancake apabila gelembung-gelembung udara telah kelihatan di bahagian atas/tepi dan apabila dikalih warnanya sudah perang.
6. Panaskan sekejap sebelah lagi satu dan siap!
7. Boleh makan dengan madu, coklat dan macam2 lagi asalkan keluarga suka. Makan begitu sahaja pun sedap.





0 comments:

Resepi Salad Sayur

10:50 AM ida ahmad 2 Comments

Bahan-bahan:
4-5 jenis pelbagai salad(purple&green color)
Mayonis
Thousand Island
Baby Tomato or tomato biasa


Cara-cara:
Basuh & tos sampai kering semua salad
Potong tomato saiz sesuai dimakan
Potong lebih kurang 0.5cm lebar
Gaul rata
Campurkan mayonis, thousand island dan tomato.
Rasalah mengikut taste anda
Siap!

2 comments: