Kami dah sampai kampung untuk berhari raya

2:46 AM ida ahmad 0 Comments

Alhamdulillah.. Kami dah selamat sampai ke kampung halaman. Plan asalnya nak cuti khamis tapi terpaksa ditunda sebab abahnya ada meeting. Kemudian nak balik khamis malam pun tak jadi. Kena tunda lagi sebab jumaat abah disuruh attend meeting lain pula. Tension udah ni. Huhu..

Tadi, sebaik abah berjaya keluar dari meeting dengan berbekalkan incoming call tektik, abah terus pulang. Half day sahaja. Ish ish..insaf insaf. So, sampai rumah barang semua memang dah ready dalam kereta. Abah tukar baju & kami pun bergerak pulang. Ho ho ho Balik
Kampung..~~

Alhamdulillah berjaya mengelak dari kesesakan lalu lintas. Kami guna Guthrie sebab dengar berita Subang-Damansara dah mula jam. Then ngantuk la pulak. So, kami berhenti untuk berehat di Tapah. Nak tukar driver, ibu pun ngantuk dan penat sebab siapkan barang dan kemas rumah sebelum ditinggalkan. Oleh sebab budak2 riang ria bila kami stop di Petronas Tapah jadi masing2 tak boleh lelap dan kami terus solat jamak takdim.

Selamat sampai di rumah Tuk pukul 6 petang. Syukur2x. Ingat nak beli kuih muih buat berbuka tapi jam teruk lepas tol Juru sampailah jalan nak masuk rumah tuk. Mungkin sebab time orang balik kerja sama. Hujan renyai2 pun ya.

Oleh sebab budak2 tidur half way sampailah bila masuk rumah tuk, malam ni ceria sungguh. Baru ja tidur pukul 1.45pagi ni. Huhu. Ibu dah tidur awal lagi. Pukul 1 tadi baru bangun pula. Hehe.. So nak buat sambungee ni kalau boleh. Nite2x.

Drive carefully!

Nah kuih raya untuk anda.






Sorry, bahagian aiskrim dah dimakan Iris. Tahun depan boleh order dengan tuklang nyer.





Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor
ID 846056


Jika rasa artikel ini berguna, kongsikan. Sharing is Caring :)

0 comments:

Tips dan panduan untuk parents yang anaknya lambat bercakap

3:27 PM ida ahmad 4 Comments

Tips dan panduan untuk parents yang anaknya lambat bercakap.

Nazhan ibu dah bijak. Yeah!! Ibu jarang dah bercerita pasal anak-anak di blog. Main tampal gambar ja. Jadi, sekarang nak asah balik. Kena dalam mood tenang, kalau tidak suka melalut.

Nazhan Iqbal akan 3 tahun 8 bulan beberapa hari ja lagi. Kalau kanak-kanak lain lancar tutur bahasanya, Nazhan pula bila bercakap "...la la la taknak".

Ayat yang lengkap
"where is abah?", " mc queen missing", "ibu, nah thomas bateri", "wait the minute".. And a lot more..

Kalau benda yang dia familiar dia akan cakap habis. Yang tak, intronya german, hujung2 tu betul. Napa tah, nak juga ada intro german dia tu.

Masa baby dia dah keluarkan bunyi seawal 2 bulan. Then, suddenly stop, sampai setahun, dia boleh panggil hanya 'abah'. Sepajang usia setahun ke dua tahun tu, hanya abah ja perkataannya.

Bila kami balik semenanjung, usianya dah 2 tahun. Jadi, ibu memang spend masa research sikit pasal speech delay. Alhamdulillah, kemudian
dia nak mula panggil ibu. Then belajar nyanyi lagu "Ibu..ibu.. Engkaulah ratu hati". Memang sangat syukur, gembira dan terharu. Elok2 mula cakap keluar lagu untuk ibu terus. Tq untuk iklan susu kat tv tu dan you tube.

Masa ni kami tumpang rumah tuk di Penang dan abah di KL kerja. Kami hanya jumpa abah time weekend since rumah di Klang belum sepenuhnya siap. Jadi, since ada maid memamg ibu boleh spend masa ke hulu ke hilir.

Mula-mula, ibu join BOLD, satu ngo untuk playgroup dan kelas untuk budak2 susah belajar. Sangat best. Free ja. Kalau nak derma duit lagi bagus. Banyak yang ibu belajar. Dalam playgroup ni, Nazhan nampak yang paling mengikut arahan.
Jadi, walaupun belum diagnos, ibu yakin Nazhan sihat dan normal.

Kemudian, lepas minta surat reference dari klinik, kami bawa
Nazhan ke paed hospital untuk hearing test. Ini sebab nak tau kenapa dia lambat cakap. Mula2 pergi, hospital di Bandar Perda, tapi tak ada equipment utk test. So pergi ke Loh Guan Lai.

Dari paed ke hearing test. Alhamdulillah, hearing tak ada masalah. Kemudian setiap minggu selama sebulan kami ke speech therapy. Banyak tips yang diberi macam

-cakap slow, jelas dan sepatah-patah.
-kalau dia nak something or point, kita sebutlah benda tu. Tunggu dia sebut balik, baru bagi.
-main mainan yang mimic real life macam miniture ada almari, katil, berus gigi, orang. So sebut dan tunggu dia cakap, baru bagi.

Kalau tak salah masa ni, Nazhan dah ada noun. Banyak kata nama benda yang dia tahu. So kami ajar dia cakap 'nak'. Ajar cakap 'Abang nak susu'. Bila habis ayat, baru kita buat. Tepuk tangan bila dia berjaya cakap. 'Nak' is a strong word la. Yang bawa maksud kemahuan dia.

Selain speech therapy, ibu masukkan Nazhan di tadika star khaliff yang amalkan khalifah method. Sekolah ni sangat bestlah. Even diorang tak faham, Nazhan cakap apa tapi positive ja. Tak ada la nak buat tak peduli or marah bila dia tak ikut arahan expecially bab2 menulis. Part nyanyi or belajar dengan komputer memang Nazhan suka.

Satu malam tu, ibu pegang kertas yang ada number. Sekali Nazhan dah boleh baca. Syukur. Even dari kecil ibu ada ajar dan register tapi lepas ke sekolah baru jadi output.

Then, bila dah pindah Klang, ibu masukkan Nazhan ke sekolah tahfiz. Niatnya biarlah dapat hafal surah, mungkin yang tu senang masuk dari bahasa duniawi ni. Tapi, kecewa ibu. Sekolah tu tak sesuai dengan Nazhan. Sebulan ja dia ke sana.

Lepas dah tak sekolah, kami ke speech therapy di Subang Medical Center pula. Sebelum ke terapi, mesti ke paed dulu. Kami jumpa dr. Sofeah, paedtrition dan neurologist. Jadi, dia lebih pakar untuk kenal pasti budak2 yang ada problem.

Menurutnya, Nazhan bukanlah autisme sebab memang bagi respond, bukan berada di dunia dia sendiri. Perlu latihan setiap hari untuk catch up. Dia prescribe ubat neurogain for kids dan satu lagi untuk memory.

Memang menjadi perbualan para doktor kenapa semakin ramai budak yang hadapi masalah macam ni sekarang. Kemungkinan sebab pemakanan yang byk chemical, racun serangga & bahan pengawet. Kalau dulu, tuk nenek semua tinggal sekali, so every moment ada conversation. Sekarang ni tak tv, iphone or ipad ja budak2 ngadap.

Banyak faktor boleh kira. Dulu ibu ingat sebab dia kurang nutrisi. Makan tak nak. Macam
mana sel otak nak connect. Doktor cakap, urutan dan sentuhan juga membantu sel untuk connect.

Jadi, rajin2 la belai dan sentuh. Bagi juga diorang main play doh ramas & uli. So that, sel-sel di tangan diaktifkan terus ke otak. Main take turn pass2 bola. Ini rangkuman dari beberapa kelas yang ibu dan Nazhan ikut sepanjang journey kami ni.

So far, Nazhan memang dah improve banyak. Rasanya Nazhan ni cakap pelat ja. Dia boleh faham dan agak apa kita cakap. Tapi kerana kekhuatiran kamilah Nazhan dah banyak berubah. Jadi, janganlah kalau tak autisme tu, kita tak risau pula. Still kena risau dan take action sebab melibatkan pembelajaran dia kelak.


P/s: Sangat syukur kerana semua terapi dibiayai syarikat abah. Lepas ni, mungkin akan ke playgroup berbayar kerana tak jumpa sekolah yang sesuai so far.


Ida Khairani
www.MySuperVitamins.com

Untuk pesanan, boleh hubungi admin@mysupervitamins.com atau walk in ke cawangan Shaklee dengan menyatakan id saya untuk dapatkan harga ahli. Trial pack TIADA di cawangan, hanya dari saya dan kumpulan Euphoria sahaja.

4 comments:

Resepi Sagu Gula Melaka

9:00 AM ida ahmad 2 Comments


Bahan-bahan :
1. Sagu ( selalu beli dalam RM1.50 )
2. Gula Melaka
3. Daun Pandan
4. Susu Cair
5. Pewarna ( ikut suka nk color apa )

Cara-caranya :
Sagu
1. Basuh sagu dahulu sehingga bersih.
2. Rendam sagu yang telah dibersihkan tadi dengan pewarna pilihan lebih kurang 15
minit.
3. Masak 5 cawan air sehingga mendidih dan masukkan sagu yang telah di rendam tadi.
4. Kacau sagu sehingga biji-biji menjadi kembang dan bertukar menjadi warna jernih.
5. Tutup api.
6. Kemudian, tuangkan sagu yang telah di masak tadi ke dalam penapis dan lalukan dgn air sejuk.
7. Kacau sagu tersebut dengan air sejuk agar kanji2 keluar dari penapis...baru sagu tak liat.
8. Akhir sekali, tos dan tuangkan sagu tersebut dalam bekas@acuan...kalu nk cantik masukkan dalam acuan kecil2..kalau dah tak dak guna bekas besar pun boleh

Gula Melaka
1. Masak 2 cawan air sehingga mendidih bersama dengan sehelai daun pandan.
2. Kemudian masukkan gula melaka.
3. Setelah sebati tutup api dan siap.

Sagu nih kalu nak sedap, sebelum makan masukkan dalam fridge dulu bagi sejuk...
Bila nk makan sendukkan dalam mangkuk, kemudian tuangkan gula melaka sikit dan susu cair tin...
dah boleh makan..ummphhh sedap...:)

Resepi ni di copy dr sini. Belum buat lagi. Hehe.. ada perancangan nak buat, sebab tu copy siap2. Keluar ja, tak cari bahan2. Suami dah demand dari before puasa lagi. Daun pandan tak adalah, bang. Tanam tak menjadi. ahaha!! Arini, berbuka puasa rumah abang sulungku. Ada pokok pandan kat sana, bolehleh minta sikit.

2 comments:

Resepi puding jagung

11:46 AM ida ahmad 2 Comments

Dah lama nak buat. Rupanya senang saja. Kalau tahu,dari duluku buat. Pada yang suka beli puding jagung di pasar ramadhan, jom cuba. Sangat mudah

Bahan-bahan:
1 cawan Tepung castard
1 cawan Jagung manis dalam tin
3/4 cawan Gula
3 cawan Air
1 1/2 cawan Susu cair

Cara-cara
1. Campur semua bahan dalam periuk.
2. Kacau di atas api perlahan sehingga pekat. Kalau tak pekat, kacau sekali sekala. Dah pekat, tutup api.
3.Tuang dalam acuan dan dibiarkan sejuk. Siap.

Senangkan. Cubalah petang ni.

2 comments:

Resepi Nasi Briyani

8:33 PM ida ahmad 2 Comments

Senang ja..




Belilah ini





Bahan yang sedia ada dalam paket ni:
Beras dan stok nasi briyani untuk 3-4 serving.

Cara-caranya:
1. Basuh beras basmathi istimewa dan masuk dalam periuk elektrik.
2. Tambah 480ml air dan stok nasi nasi briyani Brahim's Asian Chef.
3. Gaul rata dengan sesudu teh garam, ayam atau daging.

4. Tanak seperti biasa.

5. Kalau ada kismis, gajus dan daun pudina boleh masuk selepas 20minit dan sambung masak sehingga nasi betul2 masak atau naik keep warm.

Memang sempoi dan sedap;)

Untuk melengkapkan lagi, boleh buat
-acar timun dan gulai/kari

Selamat mencuba.

Ida Khairani
www.MySuperVitamins.com

Untuk pesanan Shaklee, boleh hubungi admin@mysupervitamins.com atau walk in ke cawangan Shaklee dengan menyatakan id saya 846056 untuk dapatkan harga ahli. Trial pack TIADA di cawangan, hanya dari saya dan kumpulan Euphoria sahaja.

2 comments:

Resepi Ikan siakap stim

4:53 PM ida ahmad 1 Comments

Resepi ikan siakap stim- menu
pertama puasa

Bahan-bahan
-ikan siakap
-halia
-serai
-bawang putih
-lada hitam
-sos tiram
-garam
-cabai
-daun sup&daun bawang
-asam keping

Cara-cara
-blend serai,bawang putih dan halia
-perap ikan 15 minit dengan bahan kisar dengan sos tiram dan serbuk lada hitam(skt ja serbuk ni, nak bagi budak2 makan juga)
-selepas 15minit, tabur daun sup,daun bawang, garam dan cabai yang dipotong.
-letak asam keping dalam air untuk stimmer.(picit limau nipis pada ikan pun ok)
-stimkan ikan untuk 20-40minit(check la bila masak, sebab xleh rasa saya stim selama mungkin)
-siap.

Gambar tak ada sebab .. terlupa dan sibuk makan.

Apa nak masak arini ya? Takkan la nak buat nasi arab, tak rety den tapi anak-anak suka.



Ida Khairani
Untuk supplement kesihatan, layari www.MySuperVitamins.com

1 comments: