PapaRich at Setia Alam

6:20 PM ida ahmad 0 Comments

Hangpa pernah makan di PapaRich tak? Glamour la juga kedainya. Kami baru p sekali. Asyik fullhouse ja yang cawangan Setia Alam tu.

Makanan dan menunya ala kopitiam. Cuma hiasan dan suasana sangat bersih, kemas dan ekslusif dari kopitiam lain. Pekerja pun bagus dan sopan. Hehe.. Penting ni.



Asam Laksa





Fish & Chip





Bakal tokei


Kami order seperti dalam gambar tu. Fish & Chip sangat puas hati, siap ada nasi goreng lagi. Memang ibu dapat share dengan anak-anak dengan hati terbuka.

So, ibu pun mula berangan nak jadi tokei PapaRich. Nanti jangan lupa datang kedai ibu ya. Hangpa ada cadangan nak buka location mana yang best tak?

- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Abahku pulang dari kerja

1:34 PM ida ahmad 0 Comments

Abahku pulang dari kerja,
Abahku belikan kereta,
Kereta kecil warna merah,
Boleh kubawa ke sekolah.

Pon Pon Pon Pon Pon Pon Pon Pon Pon
Kereta kecil ku berbunyi
Marilah adik mari naik
Boleh kubawa jumpa tuk


Yeah..Abah dah balik dari offshore!!!. Pukul 12 baru sampai. Budak2 yang tidur lena pun jaga segar bugar. Last2 ibu abah tidur, anak2 berjaga lagi.

0 comments:

Saya buat ni sebab saya sayangkan keluarga saya

3:47 PM ida ahmad 1 Comments

Jika seorang bertanya pada seorang isteri..."Kenapa anda melakukan kerja rumah..kerja ofis dan segala mcm kerja?..kalau jawapannya "ooo sbb dah tanggungjwab saya.".. hmm..bahaya jawapan mcm ni..kene gi kaunseling..tp kalau dia jawab.. "OOo..semua ni saya buat sebab saya sayangkan suami saya..saya sayang kan tugasan saya..saya sayang anak saya."...sejuk dengar jawapan mcm ni..

Bukanlah nak kata yang semua tu bukan tanggungjawab ..mmgla ianya amanah,tanggungjwab seorg wanita...tapi kalau ianya datang kerana rasa kasih cinta.. takkan timbul soal penat..penat letih...Walaupun stress..penat..tu semua normal...tipu kalau kata tak pernah penat atau tak pernah stress sedangkan anakanda Rasullullah sendiri pernah mengadu kepada Baginda.."Siti Fatimah mengadu kat Nabi SAW, yang dia keletihan serta tapak tangan dah kasar kerana mengisar gandum lantas memohon seorang khadam dari Baginda SAW.

Nabi SAW memujuk anak kesayangannya dengan menganjur membaca SubhanAllah 33x, Alhamdullillah 33x dan AllahuAkbar 33x dan 1xLa Illahaillallahu wah dahulaa syarikallah...hingga akhir untuk menghilangkan letih sebelum tidur".Dan kalau istiqamah mengamalnya...pasti badan sihat dan hati tenang...

InsyaAllah...dan bagi saya berdoa lah agar diberi kekuatan...amalkan yerr setiap wanita berbeza..setiap dari kita ada kekuatan masing2..tiada sapa yg boleh dabik dada kata dia je yg susah... jika sedang dilanda kerisauan...tension...atau keletihan yang amat dgn tanggungjwb yang dipikul..atau sedih dgn apa yang dihadapi.. ..

Saya nak anda luangkan 5 minit dan lakukan ini..
~Pejam kan mata dan bayangkan~~~~
~bayangkan jika anda ditimpa musibah atau kesusahan yg lebih buruk dari apa yang anda sedang alami
~~~~bayangkan org lain yang kesusahannya lebih besar dari apa yg kita alami..
~~~~ingat satu persatu nikmat yang anda ada tetapi ianya bukan dah lagi milik anda..anak..suami..ibu ayah..pancaindera..kasih sayang.
.bla bla.....huhuhmmm...
dah buat dah??
... buka mata dan apa yang anda rasa?

Pasti anda bersyukur amat dgn kehidupan yang anda lalui sekarang dan takkan sekali sekali mengeluh.. mengeluh ni hanya akan menjauhkan kita dari rezeki ..dari rahmat Allah..dari kasih sayang Allah.....Bersyukur lah... Kadangkala kita rasa apa yang org lain lalui itu lebih baik..tapi hakikatnya apa yang kita ada..itu lebih baik utk kita..

Credit

1 comments:

Kungfu Panda 2 sangat awesome ok

9:00 AM ida ahmad 1 Comments

Last week kami sekeluarga pergi tengok wayang, Kungfu Panda 2! Memang 5 stars la. Sangat best. Yang gelak besarnya bukan budak sangat pun, suara orang tua lagi meriah.

Memang fullhouse la panggung wayang dan kaunter membeli makanan. Hehe.. Last2, abah masuk dalam dulu bawa budak2, ibu jadi tukang beli. Kami selalu dok couple seat jadi memang luas dan belakang sekali.

Tengah tengok wayang, Nazhan nak kencing. Selamat adik tengah menyusu jadi abah yang bawak pi tandas. Huh.. Tak sanggup ibu terlepas aksi yang best itu. Nyehnyehnyeh..

Jadi, Kungfu Panda adalah cerita paling best so far yang kami layan di wayang secara 4 beranak. Yang sebelum ni adalah
Toy story 2, Merong dan Bunny(ya ka, ibu lupa tajuknya). Perlukah ibu bawak budak2 menonton Nur Kasih. Mungkin tidak.. Kang ibu meraung sebab tak dapat fokus bukan pasal ceritanya.

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comments:

Kalau dapat politeknik, masih boleh rayu ke universitikah

6:46 PM ida ahmad 0 Comments

Saya ada seorang saudara di kampung, ulu la kampung saya ni. Bukan kampung mak di Penang ni tapi tuk di Perak. Memang sangat susah la keluarga dia ni. Result SPMnya 1A+, 1A, 5A-, 1B+, 1D. Bekas pelajar Sekolah Teknik Taiping. Yang B tu Math dan D English. Selepas keputusan universiti keluar, dia hanya berjaya ke Politeknik.

Begitukah standard pelajar sekarang? Saudara saya ni teringin nak buat jurusan perguruan di maktab atau universiti. Tidak layakkah dia dengan keputusan 7Anya.

Saya ada la google sikit2 tapi jumpa rayuan yang sudah ditutup. Yang boleh buat rayuan pun yang memang tak dapat mana2 tawaran rasanya. Adakah peluang dia memang hanya di Politeknik atau ada saluran lain untuk dia membuat rayuan.

Ada idea tak?

0 comments:

Lebih nilai untuk vitamin semulajadi di Mysupervitamins.com

10:47 AM ida ahmad 1 Comments







Pembelian mana2 set mini akan mendapat PERCUMA pinggan atau mangkuk kanak-kanak dari IKEA, flyers panduan dan poslaju terus ke hadapan rumah anda sementara stok masih ada.


Selain itu, pembelian khas set breasfeeding:  akan dapat extra e-book Tips Tambah Susu Ibu ini














So, hurry up!!!







1 comments:

Performance Drink Shaklee yang istimewa

4:16 PM ida ahmad 0 Comments

Performance Drink ini sangat istimewa. Mampu memberi kecergasan dan sesuai untuk seisi keluarga. Amat disyorkan sepanjang berpuasa dan ketika cuaca panas sekarang ini untuk mengekalkan kadar bendalir dalam tubuh. Selain itu, Performance Drink berperisa oren ini istimewa kerana

1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

3. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.

Harga Performance Drink = RM**

Jika anda berminat, boleh order di sini.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Berbaloi beli Set Penyusuan dari mysupervitamins.com, dapat free iPad 2 kalau bertuah!!

1:18 PM ida ahmad 0 Comments

Testimonial dari Asmida Haji Azudin

Assalamualaikum.. selama ni sy baca je apa yg GBS bincangkan. Sekadar ambil ilmu penggunaan Set B & produk2 lain.... tp hr ni rasa mcm nak kongsi je apa yg sy rasa...
Dah 9 hr cuti sek, maka 9 hari la cuti pam susu... bimbang gak takut kekurangan susu sbb dah lama x pam... tp tadi br lps pam dapat 3 oz.... alhamdulillah sbb td sblm pam baby dah hisap sampai kekenyangan.. pas tu je terus pam... 3 oz tu kira ok la, sbb sblm ni klu nak dpt 3 oz kena free kan lbh krg 2, 3 jam br dapat byk tu. Alhamdullillah, stlh sebulan guna Set B dah nampak hasilnya... baru order full pack set B.... tp yg pastinya sejak makan Set B badan jd sihat & cergas... dah x payah beli benda lain u kesihatan. Beli untuk kualiti & kuantiti BF tp dapat kesihatan tubuh badan... mcm jimat la pulak...


Terbaikkan!!! Bukan sahaja membantu penyusuan para ibu, tetapi yang penting menyumbang kepada kesihatan dan kecergasan tubuh ibu.





- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

DOA HARI AHAD

8:50 AM ida ahmad 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, limpahkanlah selawat ke atas Muhammad dan keluarga Muhammad

Dengan asma Allah
yang tidak aku harapkan kecuali kurnia-Nya
tidak aku takutkan kecuali keadilanNya
tidak aku percayai kecuali firmanNya
tidak aku pegangi kecuali taliNya
kepadaMu aku berlindung, Wahai Pemilik Redha dan Ampunan
dari kezaliman dam permusuhan
dari bencana zaman
dari runtunan kesedihan
dari rangkaian kemalangan
dari habisnya jangka – sebelum siap sedia

aku berlindung padaMu Ya Rabbi, dari bisikan syaitan
aku bernaung pada kekuasaanMu dari kezaliman para pemerintah

Terimalah apa yang ada dari shalatku dan puasaku
Jadikan hari esokku dan sesudahnya lebih baik dari saat ini dan hari
ini
Muliakan keluargaku dan kaumku
Jagalah waktu jaga dan tidurku

Engkaulah Allah Penjaga Terbaik
Engkaulah Yang Paling Pengasih dari segala yang mengasihi

Ya Allah, aku berlepas diri pada hariku ini dan pada hari-hari
sesudahnya dari kemusyrikan dan kekafiran

Aku ikhlaskan doaku, mengharapkan ihabahMu
Aku senantiasa taat mengharapkan balasanMu

Limpahkan sejahtera pada Muhammad
dan keluarga Muhammad sebaik-baiknya makhlukMu
yang menyeru pada kebesaranMu

Muliakanlah aku dengan kemuliaanMu yang tidak pernah punah, jagalah
diriku dengan mataMu yang tidak pernah tidur

Tutuplah urusanku dengan kebergantungan padaMu
Tutuplah usiaku dengan maghfirahMu

Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Maha Penyayang

Ameen

0 comments:

Latihan tanpa dyper Nazhan berjaya!!!

4:39 PM ida ahmad 0 Comments

Hari ni belum sampai sebulan ibu start dyper free Nazhan. Bolehlah dikatakan Nazhan dah GRAD with Flying Colors!! 9hb Mei start - 4 Jun dah fully dyper free. Syukur Alhamdulillah.

Khamis lepas kami bawa keluarga ke KLCC, pegi lawat sky bridge, jejambat antara 2 tower petronas tu. Bayarannya murah aja, RM3. Oleh kerana hari kerja dan malas nak cari parking dan bersesak di KL, kami park kereta di Kelana Jaya dan naik LRT. Dah sampai KLCC, baru aku perasan aku tak bawak beg pack budak2 ni. Segala pamper, baju salin dan shawl untuk  cover menyusu semua dlm beg.

Dah lama aku tak ke KLCC. Dari tempat beli tiket ke toilet jauh jugalah. Toilet hanya ada dalam mall sedangkan nak naik bridge tu dkt ground floor tempat staff petonas kerja. So, aku yang mula nak ke tandas, pegi sorang2 ja, yang lain tunggu di galeri klcc. Dah on da way balik tu, baru aku realize yang kami tertinggal back pack.

Jenuh juga la aku nak menyusu Iris. Selamat husband aku yang tak berapa sihat, bawak jaket. So aku pinjam jaket dia untuk cover waktu menyusu. Then bila naik atas bridge tu di tingkat 42, Nazhan nak kencing. Sudah..kesian dia.. Toilet mmg tak adalah untuk adult ni. Selamatlah, tour guide tu berbudi bahasa. Dia kata budak boleh. So, level tu ada kitchen. Dia benarkan kami guna toilet di situ.


Jadi, itu adalah 1st time la Nazhan kencing di luar. Berjaya juga dia menahan kencing sambil terkepit-kepit. Ibu yang kelam kabut lebih, sampai terjatuh Nazhan dan kasut terkeluar. Selamatlah tak terkencing. Kalau basah seluar, tak ke haru. Baju salin semua di Kelana Jaya nun.

Tinggal kepala ja adik ipar aku dikambus pasir pantai buatan Pullman


Jumaat  pula kami ke Putrajaya, Pullman Lake dan melawat sahabat sekolah yang baru bersalin. Nazhan berjaya lagi sekali kencing di toilet hospital. Bagus2x!!. Suka ibu.. Sayang Nazhan Iqbal tau! So, selepas nearly sebulan, Nazhan Iqbal dah berjaya fully dyper free siang, malam dan bila keluar rumah. Hoh Yeah!! Syukur Alhamdulillah.

Baby Nadira yang berkaca mata. Doakan baby dan ibunya sihat sejahtera ya para pembaca.


Hari ni: guna toilet Bling Lustre, Puchong plk. Huah..merata pegi untuk test toilet ni.

0 comments:

Vitamin Shaklee untuk kesihatan jangka panjang dan umpama pelaburan emas

8:30 AM ida ahmad 0 Comments

Testimonial dari Ummi Hanifah Abd Halim di facebook.

Nak kongsi keseronokan. hari ni dah minggu ke 3 saya ambik set B, dah smlm 2nd order. kuantiti susu bertambah, walaupun pada 1st & 2nd week x nmpk perubahan. seronok sgt, hasil pump susu hari adalah utk stock next week. dan utk 2nd order saya dah tmbh ESP, Vit E & Zinc. Husband pun jadi pelik knpa saya sanggup melabur utk beli all this..

Hehehe.. Mana tak seronok, hasil pelaburan sudah mendatangkan hasil. Suatu kegembiraan dan kepuasan pada seorang ibu apabila dapat membekalkan anak nikmat susu yang mencukupi dan berkhasiat. Rasa berbaloi penat lelah mengepam, kalau hasilnya lumayan dan anak sukakannya.

Husband pelik? Nikmat sihat hanya dapat dirasai oleh orang yang sakit. Namun, apabila kita masih sihat dan diberi keupayaan untuk bersedia menghadapi sakit, ia merupakan anugerah dan patut disyukuri. Duit yang kita cari itukan untuk kebahagian di hari tua juga jadi, haruslah melabur dari sekarang untuk kesihatan supaya persaraan kita nanti dapat dinikmati dengan sihat sejahtera bukan sakit kronik pula. Sebab itu peliharalah kesihatan dari awal, muda dan ketika berkemampuan.




Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Cuti sekolah dan Nazhan tak berdyper di malam hari

1:04 PM ida ahmad 0 Comments

Semalam 1st day Nazhan tak pakai dyper di malam hari. Alhamdullillah, kering lagi cadar pagi ni. Sejak dyper free di siang hari ni, bila pagi aku tengok, kering ja dyper dia. Kalau keluar yg sekejap-sekejap pun, dia tak kencing dalam dyper. For the sake untuk tak nyusahkan aku, aku pakaikan juga dyper. Semalam adalah kemenangan pertama. Selain tu, dia pun dah sudi untuk berak dalam potty. Bagus2x. Walaupun, agak lama. Yang bestnya, aku tak perlu menunggunya untuk mengeluarkan khazanah itu. Bila settle aja, dia cakap.."Ibu dah".. Hoh Yeah..

My Dyper Free Award

Sekarang dah start cuti sekolah. Petang karang, family mertua aku akan datang.. Huh..sangat suspend. Berlungguk kerja rumah aku nak kena settle.. Stress sikit. Paling aku gerun part masak memasak untuk orang ni. Aku memang fail.. Petang ni kena buat list menu sepanjang 3 hari diorang ada di sini. Kalau tak tunggang langgang aku nak pikir, apa nak makan. Boleh tak biar mak mertua yang masakkan? Huahuahua!!!

Esok, kami plan nak naik sky bridge klcc tu. Best ka ha? Buat-buat best jugalah.. Ok, anak dara aku dah bangun.. Ngada tau..tidur 5 minit..jaga..

0 comments:

Promo Jun dari Shaklee2u

11:56 AM ida ahmad 0 Comments


Promo June untuk Trial Pack

1. Pembelian trial pack set B akan mendapat tambahan 50% Alfalfa. Kini trial pack set B mengandungi 30 B com , 30 Vitalea, 30 Vit C dan 90 Alfalfa. Harga cuma RM80 percuma hadiah dan penghantaran.

2. PWP (Purchase with purchase) :
Pembelian mana-mana trial pack dan hanya perlu tambahkan RM10 untuk dapatkan 90 biji tambahan Alfalfa.

3. FWP (Free With purchase) :
Pembelian mana-mana 2 trial pack dengan satu penghantaran akan menerima 90 bj Alfalfa PERCUMA.

Promo Jun untuk FullPack

1.Pembelian FullPack melebihi RM250 ke atas akan menerima diskaun RM5 untuk kos penghantaran.

2.Pembelian FullPack melebihi RM500 ke atas akan menerima PERCUMA penghantaran.

Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual dicawangan cuma online sahaja. Segala promotion hanya terdapat di Shaklee2u dan jaringan Euphoria yang mengambil bahagian sahaja.

0 comments: