Doa semoga dipermudahkan rezeki @ doa Dhuha

4:13 PM ida ahmad 0 Comments

Doa: Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, mudahkanlah, jika haram, sucikanlah. ,Jika masih jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

Amin..amin..amin ya rabul al amin

0 comments:

Vivix untuk ibu bapa dan penawar magik

11:48 AM ida ahmad 0 Comments

Hari nak sambung lagi berkenaan produk Shaklee yg umpama "magic potion" iaitu vivix...(so, terlebih dahulu credit buat iffa dan kak nadiah)....tp mmg membaca kebaikan vivix seolah2 satu harapan baru buat mereka yg memerlukan di luar sana...jom kita lihat apa itu vivix?

Vivix adalah produk terbaru Shaklee:
Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
Apakah fungsi dan kelebihan Vivix ini..


1. Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal

2. Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

3. Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

"Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas wine merah tapi Vivix ni HALAL ya. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan. Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain. Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya. Minuman yang sesuai untuk lelaki dan wanita berusia 18 tahun ke atas itu juga boleh dijadikan masker pada wajah iaitu caranya dengan menyapu dan biarkan beberapa minit untuk dilihat hasilnya.”

Mari kita lihat pula apa kata mereka yang telah mencuba vivix:

Testimoni 1~puan fiza (credit to fiza)

Hujung minggu yang lalu, kami sekeluarga pulang ke rumah mertua. Setibanya kami, hari sudah menginjak ke waktu sahur. Semasa di meja makan sambil menikmati juadah sahur, emak dengan nada gembira memberitahu bibirnya kemerah-merahan. Macam pakai lipstik. hehehe. Katanya sakit sendinya sudah semakin berkurangan. Rasa kebas tangan pun sudah berkurangan. Alhamdulillah…Sebenarnya sudah 2 minggu kot saya bagi mak mertua saya mencuba VIVIX. Memang betullah sepertimana testimoni yang saya baca dan fakta2 berkenaan VIVIX. Saya memang tunggu feedback begini dari mertua. Sebabnya, emak mertua selalu bercerita mengenai keadaan kesihatannya yang selalu rasa kebas tangan, sakit pinggang, sakit sendi, demam lambat baik, emak juga ada lelah. Nafasnya berbunyi agak kuat. Tapi sepanjang 2 hari lepas, memang ada perubahan, nafasnya tidak berbunyi seperti lelah. Alhamdulillah. Saya tahu Shaklee memang bagus. Harganya mahal, tapi setanding kualiti. Sekiranya berkemampuan memang saya pun nak beli VIVIX gak. Senang, hanya sesudu teh, sudah cukup. Ianya untuk kesihatan keseluruhan malahan juga anti penuaan.

Oh ya, sewaktu pulang ke rumah emak di Kedah, emak juga komen kulitnya rasa licin, berseri sikit. Tak tahula penangan VIVIX ke B Complex ke Vitamin C. Saya tak kisah sangat kalau mereka nampak muda, yang penting saya harap mereka lebih sihat, jarang sakit, mudah nak beribadat dan lebih seronok melayan kerenah kami anak-beranak. Tak puas lagi merasa kasih sayang emak dan abah. Saya tak senang hati kalau ibu bapa mengadu sakit sana sakit sini. Saya masih perlukan mereka dalam hidup saya. Takkanlah saya nak sihat seorang sahaja. Ibu bapa dibiarkan masuk hospital, makan ubat-ubatan, cucuk sana, cucuk sini, sedangkan saya tahu ada penawar yang baik seperti supplement Shaklee.
Semua orang sayang ibu dan ayah kan. Jangan berkira untuk membeli vitamin untuk mereka. Pendapatan yang kita peroleh setiap bulan bukan hak kita seorang, harus dikongsi dengan yang tersayang.

Testimoni 2
nama saya Norimah, saya seorang surirumah sepenuh masa dan saya berumur 58 tahun apa yang menjadi masalah kepada saya ialah apabila saya membuat kerja rumah atau pun memasak tangan saya akan merasa kebas dan bila berjalan lebih sedikit maka betis saya pula yang sakit. Untuk ini sudah bermacam produk yang saya cuba contohnya. supplement calsium, glucosamine dan yg lain2 yang ada di farmasi. saya juga telah berjumpa dengan doktor pakar ataupun tidak pakar. Mereka kata biasalah ni untuk orang dah berusia.

Setelah lama berusaha maka saya diperkenalkan dengan shaklee pada 2 tahun lepas dan semenjak itu saya mula makan kalsium, gla, vita- c serta omega 3 dari shaklee. Alhamdullilah saya merasa kekurangannya dari setiap hari kepada 3 kali seminggu tetapi saya tetap merasa kebas di tangan itu dan sakit di betis setiap kali bekerja kuat terutamanya bila kenduri kendara.

Pada awal januari 2010 saya diperkenalkan pula dengan produk baru dari shaklee iaitu vivix, dan apa yang menarik perhatian saya ialah produk ini boleh mengembalikan badan saya menjadi muda 25 tahun....bab ni saya rasa mungkin ramai yang tak percaya!. saya pun sama juga...dalam hati berkata betul ke ni?, tetapi saya telah kenal Shaklee 2 tahun lepas dan selalunya apa yang di claim oleh shaklee adalah dijamin berkesan.jadi saya pun membeli produk ini. dan mencubanya. Hari pertama dan kedua saya tidak merasa apa-apa perubahan yang ketara cuma saya rasa saya tidak mudah penat walaupun seharian buat kerja di rumah.

Hari ketiga saya ada majlis yaasin ( majlis baca yasin beramai2 di rumah) dan saya seperti biasa akan memasak utk menjamu mereka yang datang......pada kebiasaannya apabila saya membuat majlis begini tangan saya akan merasa kebas dan betis saya mula sakit...Tetapi amat menakjubkan kerana satu hari tu saya tidak merasa sakit walau sedikitpun...adakah ini disebabkan vivix! setelah selesai majlis dan sampai waktu tidur malam saya masih tidak merasa apa2 malah badan saya tidak rasa penat sedikit pun. keesokkannya saya telefon Jess dan memberitahunya. baguslah katanya badan dah jadi muda latu. Betul ke badan saya dah jadi muda?? kalau betul saya merasa amat berterimakasih kepada vivix kerana dengannya saya tidak lagi mengalami sakit2 seperti dahulu. malah badan saya sentiasa rasa segar.



Testimonial 3

Baru2 ni makcik ibu, mamaNoy telah memberitahu bahawa wife kepada Uncle Bob di suspect mengidap lung cancer memandangkan doc telah mengesahkan beliau tidak mengidap Tibi. Untie Liza dikatakan mempunyai nanah di dalam paru2nya dan ini telah menyebabkan auntie Liza mengalami batuk selama hampir satu tahun lebih. Keadaan autie Liza kian lemah , tidak bermaya dan tidak berselera. Pada mulanya ibu mencadangkan auntie Liza mengambil vitamin antioksidan seperti ACE namun setelah mempertimbangkan keadaan di mana ibu merasakan bahawa pasti beliau sudah tidak larat hendak menelan pil2 termasuklah ubat doc. Maka ibu mencadangkan beliau mengambil Vivix untuk rawatan dirinya. Alhamdulillah kini auntie Liza tidak kelihatan pucat seperti dulu(sumber dari uncle Bob semasa ibu telefon petang tadi). Auntie Liza juga mengatakan beliau merasakan badannya sedikit ringan dan bertenaga. Suaranya juga sudah sedikit ceria berbanding semasa awal2 ibu menghubungi beliau. Syukur alhamdulillah. Semoga kesihatannya bertambah baik. Ibu akan update lagi setelah sebulan beliau mengambil Vivix sebagai makanan tambahan harian beliau.

Testimonial 4

Hari ini Iffa ingin bercerita tentang satu potion ajaib dari SHAKLEE yang telah Iffa amalkan selama hampir 5 bulan untuk merawat/mengubati masalah SLE/MCTD/RA atau lebih mudah Iffa katakan, sakit autoimmune yang masih menjadi misteri puncanya.. Tentu ramai yang telah tahu tentang masalah kesihatan Iffa ini..mungkin ramai juga yang tidak mengetahuinya kerana jika anda bertemu Iffa secara face to face, pasti anda semua tidak akan percaya, tubuh yang comel dan ceria ini menanggung derita sakit yang tiada penawarnya(itu kata doktor sains).

Sedikit latar belakang tentang Iffa dan sakit iffa:
Sejak zaman kanak-kanak selalu mengalami sakit dada, muka n kulit pucat - anemia
1998 - Warded kerana alahan kepada ubat tahan muntah setelah demam yang tak kebah2
1998 - 2002 : Sepanjang sesi persekolahan di asrama, selalu sakit, anemic yang berpanjangan tetapi masih aktif bersukan, beraktiviti di sekolah.. Collapse in 2000 ketika saat hampir menduduki PMR, mengalami gangguan memory dan focus (Even soalan math yang mudah pun tidak boleh nk buat - sampai Iffa nangis2 dengan En Khalid minta kelas extra - Terima Kasih Cikgu..Jasamu tidakkan kulupakan..)
2003 - 2007 : Mula mengalami radang sendi, demam panas tiba-tiba and mmg tidak mampu utk bangun n ke kuliah. Disahkan mengidap RA.. menjalani pelbagai rawatan utk RA - modern, homeo, alternatif, syifaa dll... tetapi usaha tidak berjaya...
Oct 2006 : Collapse sekali lagi, Liver damaged, nerve attack, severe bleeding on skin internal and external due to steven johnson sindrom.. Was critical and warded for 10 days at PUTRA, Malacca.. (According to Doctor, peluang hidup sangat tipis - berserah & tawakal pada Allah..) Alhamdulillah Allah masih berikan Iffa peluang untuk hidup.. berbakti dan berkongsi tentang cara hidup sihat bersama anda semua hingga hari ini.

Ok, cukup setakat itu ttg sakit iffa.. if nak cerita detail, Iffa boleh terbitkan buku ..(^__^). Ramai yang tidak tahu tentang sakit autoimmune, bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang mengalaminya barulah ada kesedaran untuk mengetahui ttg sakit ini wujud.. Alhamdulillah di Malaysia, Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) sudah mula giat memberikan kesedaran ttg sakit ini.
Baiklah, jika anda semua ingin tahu.. rawatan yang ada untuk pesakit SLE ini ialah dengan pengambilan steroid.. tinggi atau rendah dosenya bergantung kepada activity cell yang menyerang pesakit.. terdapat juga ubat tambahan yang diberikan .. spt plaquenil utk MCTD dll..(hampir lupa sbb sudah hampir setahun Iffa x ambil ubat-ubat ini - jangan marah ye doctor, ubat-ubat itu terlalu byk kesan sampingan, i'd like to stay healthy but with natural ways).

Alhamdulillah, setelah mencari-cari supplement yang boleh membantu Iffa kekal cergas, tidak demam berpanjangan dan dijauhi dari jangkitan penyakit (orang SLE ni senang dpt infection tau)..dan yang penting, Iffa mampu berdiri, berjalan, melakukan kerja-kerja harian tanpa rasa seperti dililit atau berjalan diatas kawat2 duri.. Iffa bertemu Shaklee.. mula-mula makan untuk tambah susu, tapi tergerak hati untuk cuba VIVIX, potion ajaib..kuasa Allah SWT..

Bestkan vivix ni...anda ingin mencuba???Ianya cuma RM 380.00 sebotol dan penghantaran adalah percuma...Hanya sesudu teh sehari dan anda sendiri rasai perbezaannya...Jika di bandingkan dengan rawatan atau special treatment di luar sana yang berharga beribu2 (of course bila dah terdesak duit bukan satu masalahkan)...apakata anda cuba sesuatu yang bersifat semulajadi dan mudah2an anda juga turut mendapat manfaatnya...

Thats all tentang kebaikkan dan testimonial Vivix for now. Vivix tak boleh diambil oleh ibu yang menyusu dan pregnant moms. Kalau berkemampuan, sulalah dapatkan untuk ibu bapa sulaya mereka juga boleh sihat sejahtera. Doa saya semoga kita diberi kelebihan untuk
memilikinya dan menghadiahkan kepada yang tersayang.

Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Trip to Pulau Kapas

1:33 PM ida ahmad 3 Comments

Pada hari jumaat, kami bertolak ke Marang. Cuma 40 minit dari Kuala Terengganu. Survey-survey macam mana nak ke Pulau Kapas. Jadi kami buat keputusan bermalam di Hotel Sri Malaysia sahaja dan esok day trip ke Pulau Kapas. Kami dinner kat area hotel aja. Ada food court berhampiran dataran di muara nearby.


Esoknya hari Sabtu, ada market antara jeti dan hotel, so jalan short cut ditutup. Heaven nampak marketnya macam market Seberang Jaya yang ada banyak gerai2 jualan selain barang basah. Tak sempat nak p meninjau sebab keluar pun pkl 11am, boat 11.30. Hehe.. Siap tertinggal hp lagi so kena patah balik hotel. Jarah hotel dan jeti cuma 5 minit naik kereta.

Ok, parking keta rm7 untuk daytrip. Masa dah return baru dia collect. Return tiket ke Pulau Kapas, rm40, trip ke tempat snorkeling beserta savefy jacket dan google rm20. Jadi RM60. Penjalanan ke Pulau Kapas dalam 20 minit sahaja. Nazhan 3 tahun 4bulan dan Iris 1 tahun 3 bulan ok ja. Tak la melambung2 naik boat tu. Smooth aja, Alhamdulillah.

Di Pulau Kapas, ibu dan abah gilir p snorkeling. Anak- anak main di tepi pantai. Main pasir dan bermanja-manja dengan air laut. Makanan kami dah tapau dari market Marang. Bekalan air dan snack pun dah beli dari stesen minyak berdekatan. Orang lain, siap berperiuk la. Rajin masak..Bagus2x. Di area snorkeling tak ada jual-jualan makanan or sourvenier.

Pukul 2pm, boat datang ambil untuk ke area lain pula. Kononya ingat ada kemudahan la. Toilet belum siap or memang separuh jalan sahaja. Dekat sini banyak boat parking dan beberapa chalet dan restoran. Adik tidur so kami menumpang teduh disebuah restoran. Selamat tak kena halau. Sebab kami guna khidmat boat kenalan diorang. Nazhan masih lagi nak mandi walaupun matahari cacak di atas.


So, ibu pilih spot yang bawah jambatan. Fuuh..ikan kat sini lebih mesra rupanya. Compare dengan tempat snorkeling yg kena pergi ke tengah lautan(cewah). Best2..ibu sememangnya gayat nak ke tengah2 lautan so dapat tengok ikan kenit2 ja. Kali ni Nazhan pun dapat menikmati even tak bersnorkeling.

Pukul 5pm, kami pun bergerak pulang ke hotel. Nazhan dan abah terlelap dah di atas boat.
Lepas balik hotel, jamak takhir, keluar makan sotong goreng tepung dan tapau dinner. Risau budak2 pakat tidur tak sempat nak keluar dinner.

Pulau Kapas Best. Short and Cheap Gathaway on Beach!

Ahad, kami bertolak balik ke Kuala Terengganu dan check in di Primula Beach Resort pulak. Cik hubby ada lagi 3 hari kursus.

3 comments:

Resepi Kek Batik

Jom buat kek batik nak! Salin resepi siap2 sebagai pembakar semangat.. Fuuhh!!!

Bahan-bahan :
1 cawan air
2 cawan milo
1/2 butter
1/2 cawan susu pekat
2 biji telor
dan semestinya 1 1/2 peket biskut marrie

Cara-cara membuatnya:
1. Masukkan air, milo ke dalam kuali. Kacau hingga sebati. Masukan butter dan susu pekat. Kacau lagi sehingga sebati.
2. Masukkan telur ke dalam bancuhan dan kacau lagi dengan api perlahan...
3. Kemudian masukkan biskut marrie yang telah dipatah-patahkan. Kacau sekejap sehingga bersalut semua biskut tadi.
4. Akhir sekali, masukkan kedalam loyang atau bekas plastik. Tekan-tekan bancuhan tadi supaya padat dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Ha, mudah bukan, selamat mencuba....

Credit to PERMATA HATIKU

Dah lama ibu tak buat kek batik. Masa kat Miri rajin juga buat kek dan testing buat kuih raya sebab ada oven. Kek batik boleh la cuba sebab tak payah guna oven. Percaya tak kek tiramisu yg sedap, delicious tu pun tak payah pakai oven. So alasan ja la kalau ibu kata tak ada oven, tak ada kek. Hahaha!!

Sudahkah anda melihat Promosi Bulan Mei. Jangan lepaskan peluang untuk memenangi Pump Modu dan Avent juga!

Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual di mana-mana cawangan Shaklee. Promosi dan tawaran istimewa hanya untuk pelanggan Shaklee2u dan kumpulan Euphoria Shaklee yang menyertai sahaja.

Ida Khairani

2 comments:

Bermaaf-maafan sentiasa

9:30 AM ida ahmad 0 Comments

Kebaikkan menjadi pemaaf
-diberi kemuliaan
-disenangai Allah
-disegani org
-dunia sentiasa luas
-tidak menjadi pendendam
-hati lebih bersih
-memberi ruang pada org lain untuk memperbaikki diri
-membantu kesihatan lebih stabil

Bagaimana nak jadi pemaaf
-tanamkan dlm diri kita nak jadi pemaaf
-fikirkan nabi yg maksum pun pemaaf,inikan kita insan biasa
-Allah akan mudah maafkan kita jadi kita mudahkan maafkan orang
-manusia mudah melakukan kesilapan jadi maafkan
-fikirkan jika orang tak nak memaafkan kita..bagaimana rasanya
-jangan tunggu raya kerana ajal maut tak tentu masa

Fikir-fikirkanlah


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Ucapkan Bismillah dan basahi lidah dengan zikrullah

1:00 PM ida ahmad 0 Comments

Mulakan setiap amalan seharian dengan lafaz Bismillahirahmanirahim.. Apabila semua langkah kita dengan Bismillah, insyaALLAH, ALLAH memberi kita tempat di sisiNYA. Rata-rata manusia hanya mengingati ALLAH bila terdesak ataupun tersepit.

Maka jangan kita tergolong dalam manusia yang jauh dari rahmat ALLAH.
Sesungguhnya ALLAH sangat suka pada hambaNYA yang sentiasa berzikir memujiNYA. ALLAH sangat suka pada hambaNYA yang banyak berselawat pada RasulNYA Nabi Muhammad s.a.w.
Allah suka pada hambaNYA yang berusaha menjadi lebih baik. Jauhkan sifat putus asa sebaliknya terus berusaha. Moga kita adalah tergolong dalam golongan yang sentiasa mendapat rahmat ALLAH.

Apakah zikir yang terbaik...paling mudah untuk diamalkan iaitu selawat nabi. Sesungguhnya ALLAH amat kasihkan Muhammad rasullah s.a.w....maka barangsiapa yang banyak berselawat nescaya wajahnya juga berseri-seri ibarat bulan purnama kata abah saya.

Zikir adalah makanan hati. Tanpa zikir hati menjadi kosong dan jika ini berlaku nafsu akan bermaharajalela.
Malas akan berlaku apabila hati dan jiwa kosong ...tiada nur dari nama2 ALLAH. Nauzubillah. Moga ALLAH menjadikan kita dan ahli keluarga kita sadalah antara golongan yang sentiasa mengingati ALLAH dan rasulnya.

Percayalah, apabila kita rajin membasahkan lidah dengan zikrullah, Allah membukakan banyak pintu rahmat buat kita. Bukan sekadar untuk rezeki, tetapi kasih sayang, ketenangan, kekayaan, kesihatan dan banyak lagi yang tak mampu saya nyatakan dalam bentuk kata-kata kecuali perasaan nikmat apabila kalian sendiri melaluinya.

Sekian dulu....sesungguhnya yang baik dari ALLAH dan segala kekurangan itu dari saya jua.

Moga kita menjadi umat nabi Muhammad yang dinaungi kasih ALLAH sentiasa. Ameen.
 

Ingatan untuk diri sendiri dan pada yang membaca.

Credit

0 comments:

Potty train for boy

10:31 AM ida ahmad 2 Comments

Ini masuk minggu kedua Nazhan tak pakai dyper. Kami start masa ada di Terengganu. Supaya kalau Nazhan terkencing dalam seluar, ibu tak payah mop. Huahaua:)). Namun, walaupun kami berada di sana selama 2 minggu, ibu mula pada minggu kedua sebab kekurangan persediaan dan sumber. Masuk minggu kedua, baru cari potty dan underwear.

Day 1:
Kami start malam masa beli perkakas semua sebab Nazhan dah excited nak pakai brief McQueen dari Cars. Belum sampai sejam, dia dah kencing di balik langsir.  Maknanya kami kena tanya dia setiap 45 minit macam tu. Tidur pakai dyper lagi.


Esoknya baru official hari pertamalahkan. 3 kali gagal, 2 kali berjaya. 2 kali yang berjaya tu, dia bogel. Sebab kalau dia rasa ada seluar tu, main bantai ja kencing.


Day 2:
Ibu train kencing dlm potty tp tak keluar. Last2 terkencing dalam seluar. 2nd time pun terkencing lagi. Ibu time ni dah naik marah sebab dah tanya tapi Nazhan asyik cakap no-no dan lari. Last2 dia kencing atas tilam. Selamat tilam hotel. Lepas tu, dua kali berjaya kencing di potty. Potty letak dekat dalam bilik air. Sebelum ni, letak depan tv or dekat langsir tempat selalu dia suka membuang tapi tak berjaya. Lepas ubah ke bilik air, berjaya!


Day 3:
Dah masuk hari ketiga, ibu baru baca banyak sikit pasal dyper free ni. Barulah rasa cool down dan bersalah sebab naik angin dekat Nazhan semalam. Huhu..Nanti ibu tulis kat sini dalam entry lain hasil pembacaan tu. Hasilnya berjaya kencing di potty untuk 3 kali. No accident. Pada peringkat ni, ibu yang tanya setiap jam or dekat2 sejam. Waktu keluar jalan-jalan dan tidur masih lagi pakai dyper.


Day 4:
Kami bergerak pulang dari Terengganu ke Klang. Jadi memang pakai dyper sepanjang perjalanan.


Day 5:
2x accident. 1st time, masa ibu sibuk vacuum rumah sebelum mengemop. Jadi mop ja la. 2nd time, dia ada bagitau nak kencing dan dia kencing dalam potty. Bila rasa underwear dia ada basah sikit. Ada juga la yang terkeluar awal. Selebihnya success!! Masa keluar rumah pun, masa nak terkencing dia macam gabra, tapi baru perasan ada dyper, so lepas aja..

Day 6:
All success.. Ibu dah buat board untuk sticker.. Penuh dengan awesomeness ja. Alhamdulillah. Pada peringkat ini, Nazhan yang bagitahu yang dia nak kencing. Selalunya dia akan pegang bird dan cari kami.
 

Day 7:
All success!!!. Awesome tak? I', so impress and proud of you, Nazhan.

Day 8:
Aku register Nazhan dekat taska di area taman ni. Di sana pun Nazhan berjaya dyper free dan tak kisah dibawa ke tandas oleh teacher dia. Syukur2x.

Lepas ni, nak kena study macam mana nak train waktu malam dan waktu keluar.


- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

Day Trip to Pulau Kapas

9:10 AM ida ahmad 1 Comments

Gambar ada dalam facebook-Ida Khairani. Upload terus dari phone. Lembab sikit nak transfer ke lappy and blog. Anyway, Pulau Kapas best. Nak kata sangat best.. boleh bagi 3 setengah star la. Sebab pernah pegi Pulau Gaya ka apa ek dekat Kota Kinabalu tu. Lagi heaven dan ada tempat sourvenier sikit(walaupun aku tak beli apa). Pulau Kapas ada few tempat jeti so tempat yang boat aku drop tu, tak ada apa utk shopping. So memang menghabiskan masa bermain pasir dan snorkeling sahaja.

Return Boat Tranfer untuk seorang ke Pulau Kapas, RM40. Kalau nak pergi tempat snorkeling lain maksudnya di bahagian belah pulau yang lain, RM20 dengan snorkeling gear sekali. Jadi, kami naik boat dari Marang 11.30am terus ke snorkeling area. Pukul 2pm ke tempat yang ada chalet dan jetty. Ingat nak ushar2 t-shirt Pulau Kapas, tapi tak ada. Ada chalet dan restoran sahaja.

Pukul 5pm, kitorang dah naik boat balik. Nazhan main non-stop. Adik ada tidur dari pukul 2pm- sampai pkl berapa tah.. Errmm..arini aku ada di Kuala Terengganu balik. Hotel lain dari last week. Nanti aku sambung cita. Nak turun breakfast free jap.

1 comments:

Menangi Pam Modu dalam Peraduan Ibu Gembira Keluarga Bahagia!

8:34 PM ida ahmad 0 Comments

Mempunyai impian untuk memiliki pam ini? Ianya pam terbaru yang berada dalam pasaran.
Kini hanya dengan menulis slogan, pam ini mungkin menjadi milik anda. Jom sertai







PERADUAN IBU GEMBIRA KELUARGA BAHAGIA


Kami sangat menggalakkan penyusuan susuibu. Sebagai tanda sokongan, kami (kumpulan Euphoria GBS) menganjurkan Peraduan ini iaitu Ibu Gembira Keluarga Bahagia.
Syarat-syarat utama :
1. Peraduan ini terbuka untuk penduduk Malaysia sahaja yang berumur lebih 18 tahun dan ke atas.
2. Setiap pembelian trial pack set B RM80 sahaja yang layak menyertai peraduan ini.
3. Satu pembelian trial pack set B RM80 melayakkan satu penyertaan.
4. Pemenang akan dipilih berdasarkan slogan terbaik. Seorang pemenang layak menerima satu hadiah sahaja. 5. Bukti pembelian adalah melalui rujukan poslaju. Sila dapatkan no rujukan poslaju untuk setiap pembelian trial pack anda.
6. Peraduan ini bermula dari 1 Mei 2011 sehingga 30 Mei 2011.
7. Pemenang akan dihubungi melalui telefon dan email.
8. Penganjur berhak menggunakan slogan yang diberi untuk tujuan promosi.
10. Peraduan ini tiada kena mengena dengan mana-mana tawaran Shaklee (M). Sebarang penolakan tidak menjadi tanggungjawab kami.
11. Tiga [3] orang pemenang akan dipilih berdasarkan slogan yang menarik. Hadiah utama ialah Pam Modu yang berharga RM599. Manakala dua [2] lagi pemenang akan mendapat pam Avent yang berharga RM170. 12. Keputusan hakim adalah muktamad.
13. Pemenang yang inginkan hadiahnya dihantar melalui pos dikehendaki menanggung kos penghantarannya sendiri.
14. Pemenang yang gagal menuntut hadiah dalam jangka masa yang ditetapkan akan dikira tidak berminat terhadap hadiah berkenaan selepas tarikh yang dimaklumkan kelak [satu bulan selepas keputusan diumumkan]


Peringatan : Semua tawaran dan pakej Trial Pack hanya boleh di dapati secara esklusif dari jaringan Euphoria GBS. Ia TIDAK di tawarkan/ di jual / di sediakan oleh mana-mana cawangan Shaklee. Harap Maklum. Peraduan ini tiada kena mengena dengan Shaklee (M) dan sebarang penolakan tidak menjadi tanggungjawab kami.



Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Terengganu kiter eee..

11:30 PM ida ahmad 0 Comments

Selepas menepuh perjalanan yg panjang, akhirnya kami sampai juga di Kuala Terengganu. Duduk di pekan KT, best..dekat ja dgn pos opis. Nama ja bercuti tp biz still on. Camna nak joli kalau xdak duitkan.. Huhu.. Jadi, sambil menyelam minum air.

Bukan nak cita pasal apa pun. Saja aja nak post gambar budak2. Haha!! Kalau malas menaip ni, mmg keja menampal gambar ja la.

Pagi before bertolak, Iris digigit binatang dekat kelopak matanya. Kesian anak ibu.




Walaupun bermata sepek sebelah, Iris tetap ceria.





O yeah!! Conquer playground di Taman Batu Buruk sebab kami lepak seawal pukul 4 petang. Pokok banyak so tak panas.




Playground yg dipenuhi pasir pantai. Bestkan bestkan..





Berusaha keras memanjat..ibu sibuk mengambil gambar.. Gambar 1st, safety 2nd.. Huahuahua!!!




Ibu tempat ni sangat..






Awesomee!!!!



- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Shaklee2u.com: Vitamin Shaklee membantu meningkatkan kesihatan da...

Untuk menjaga kesihatan, mulakan dengan menjaga pemakanan yang seimbang dan beridah secara sihat. Jika masih gagal atau tidak dapat merasai kecergasan badan bermakna pemakanan seharian anda masih belum menampung keperluan sebenar badan anda. Macam saya, saya perlukan supplement untuk menampung kekosongan dari pemakanan seharian. Alhamdulillah, bangun dari tidur saya berasa cergas dan mampu menguruskan rumah tangga dengan kudrat yang ada. Lenguh2 badan juga sudah pulih sepanjang amalan saya mengambil vitamin Shaklee dan yang pasti ia adalah dengan izinNya. Syukur Alhamdulillah.

Saya pasti, ramai di luar sana juga berhempas pulas untuk menghadapi bebanan kerja yang banyak setiap hari. Jadi, jangan abaikan kesihatan diri kerana ia adalah kunci kejayaan dan kebahagiaan sebenar. Vitamin Shaklee sesuai untuk setiap orang, lelaki, perempuan, ibu berpantang, menyusu dan siapa saja. Mari baca cerita Pn Lydzar ini.


Puan Lydzar adalah pengguna Shaklee sejak dulu. Beliau pernah memberitahu bahawa sejak mengambil Shaklee, badannya tidak lagi kelesuan memandu kereta dari Kajang ke Damansara. Jauh tuuu!

Sekarang Puan Lydzar sedang cuti bersalin anak ketiganya. Beliau menggunakan set bersalin Shaklee. Sebagai pelanggan mommyLyna, Puan Lydzar berhak untuk mendapat tips-tips dari Euphoria terutama tips penyusuan. Kita tengok apa katanya…

testimonial shaklee

"Rasanya tips exclusice tu dah mula menunjukkan kesan dah. before ni asek dapat 4-5oz ja, hari ni dpt 8oz :)"

Credit

Selain kecergasan badan, Alfalfa dalam set penyusuan membantu menambah pengeluaran susu badan. Kami juga amat mementingkan kesihatan ibu secara keseluruhan sebab itu set penyusuan Shaklee mengandungi vitamin-vitamin penting lain iaitu Vit C, B Complex dan Vitalea. Sekiranya anda nak merasai apa yang dialami oleh Puan Lydzar, dapatkan tips eksklusif menambahkan susu ibu, dengan membeli set- set breastfeeding dari Shaklee2u.


Set asas penyusuan. Trial Pack(sebulan) RM80
Fullpack(4 bulan) RM241



Untuk yang menghadapi situasi yang lebih kronik, pengambilan Energizing Soy Protein dan Ostematrix sangatlah membantu. Tips ekslusif akan diberikan khas untuk para pembeli demi mencapai tujuan memperbanyakkan susu. Semoga semua kita akan lebih sihat dan bertenaga untuk menghadapi cabaran setiap hari.


Set E:Set b dan Ostematrix :RM139

Energizing Soy Protein = RM121


Tripple M: Set Trial Pack Penyusuan dengan Ostematrix dan Energizing Soy Protein - RM250

Tripple M Fullpack - RM401

PROMOTION:Percuma postage bernilai RM10

Tripple M stand for

Mom's Marvellous Milk.
Making More Milk.
Making Mummilicous Milk.


Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.Ida KhairaniShaklee2u.com

0 comments: