Sweet tak?

12:18 PM ida ahmad 1 Comments




Sweet tak?








- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comments:

Bandar Bukit Raja Sales Gallery

11:36 PM ida ahmad 0 Comments

Semalam ibu bawa anak-anak pergi survey taska untuk Nazhan. Maybe dalam bulan 5-6 nak hantar. On the way back, dia nampak playground. Tengah ari terik nak
p playground. Buang tabiat apa..

So, dgn muka xberapa nak malu, ibu bawak p sales galery sebab ada indoor playground. Skt ja mainan dia tp oklah.






Abang: Tumpang peluk adik..






Adik: Tak moh laa..






Abang: Sini boleh
Adik: Ish.. Ish..






Abang: Oklah, Abang study ja la.



- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Super Dooper Saving from Shaklee Euphoria

10:51 AM ida ahmad 0 Comments

BREASTFEEDING SET B
Mengandungi
30' Multivitamin
30's B complex
30's Vitamin C
90's Alfalfa
Hanya RM80 bersama 11 BONUS !

+ PERCUMA tambahan 30's Alfalfa dari pakej biasa.
+ PERCUMA Penghantaran
+ PERCUMA hadiah istimewa
+ PERCUMA TIPS ESKLUSIF mempercepatkan penghasilan susuibu melalui vitamin.
+ PERCUMA Hadiah khas untuk “Return ” and “New customer”. *
+ PERCUMA bekas ber KUALITI & kedap udara
+ PERCUMA flyer panduan
+ PERCUMA menyertai laman sosial khas yang dipantau oleh mereka yang berpengalaman dalam pemakanan tambahan.
+ PERCUMA update terkini hasil kajian dan tips penjagaan bayi.
+ PERCUMA Pautan jaringan panel Shaklee Euphoria (kumpulan Pengasas Shaklee Trial Pack)
+ Diskaun khas untuk pembelian fullpack.*

----------------------------------------------------------------------------------------------------
SHAKLEE BUDDY PACK {BEST OFFER OF THE MONTH}

Mengandungi
2 x 30's Multivitamin
2 x 30's B complex
2 x 30's Vitamin C
200 's Alfalfa
Hanya RM140 bersama 12 BONUS !

+ PERCUMA tambahan 80's Alfalfa
+ PERCUMA potongan Diskaun RM20 dari harga asal iaitu RM160.
+ PERCUMA Penghantaran
+ PERCUMA hadiah istimewa
+ PERCUMA TIPS ESKLUSIF mempercepatkan penghasilan susuibu melalui vitamin.
+ PERCUMA Hadiah khas untuk “Return ” and “New customer”. *
+ PERCUMA bekas ber KUALITI & kedap udara
+ PERCUMA flyer panduan
+ PERCUMA menyertai laman sosial khas yang dipantau oleh mereka yang berpengalaman dalam pemakanan tambahan.
+ PERCUMA update terkini hasil kajian dan tips penjagaan bayi.
+ PERCUMA Pautan jaringan panel Shaklee Euphoria (kumpulan Pengasas Shaklee Trial Pack)
+ Diskaun khas untuk pembelian fullpack.*

--------------------------------------------------------------------------------------------------

GRAND OFFER !!!

PEMBELIAN FULLPACK SET B

Mengandungi
120's Multivitamin
120's B complex
180's Vitamin C
330 Alfalfa
Bonus 1 - 60 biji Alfalfa PERCUMA!
Bonus 2 - LAYAK MENYERTAI CABUTAN BERTUAH DAN MEMENANGI HADIAH UTAMA PRODUK SHAKLEE BERNILAI LEBIH RM1000!

HANYA RM241 SAHAJA. HARGA TERMASUK PENGHANTARAN#


UNTUK DAPATKAN YANG TERBAIK KITA PERLU BERI YANG TERBAIK.
TERUSKAN PERJUANGAN ANDA DALAM PENYUSUAN SUSUIBU. KAMI SENTIASA MENYOKONG ANDA WALAU DI MANA SAHAJA ANDA BERADA.




* terms & condition apply
# harga Semenanjung Malaysia.




- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Snapshots of Nazhan and Iris

6:54 AM ida ahmad 0 Comments




Sapa nak naik 20sen!!!




Mari mari mari.. Beli 1, percuma 1.. flyer..





Kecik sgt la teddy bear ni..boleh buat tempat duduk ja. Besar lagi, boleh jadi katil terus.





IT geeks



- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Santapan rohani

4:13 PM ida ahmad 0 Comments

“Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah: 216)


"YA ALLAH JANGANLAH SESEKALI ENGKAU SERAHKAN KAMI KEPADA DIRI KAMI. ATURKANLAH YANG BAIK BUAT KAMI DAN KELUARGA KAMI. BERIKAN KAMI KEKUATANMU, KEYAKINANMU DAN KESELAMATANMU DUNIA DAN AKHIRAT. AMEEN"

0 comments:

Projek jahitan langsir

12:54 AM ida ahmad 10 Comments

Sejak pindah ni, mesin jahit dh berabuk. Sekali guna alter langsir yg sedia ada. Tambah kain bawah bagi labuh sikit sebab hanging.





This time, aku ganti langsir bilik tidur. Sebelum ni guna yg aku buat di Miri. Memang sengaja buat begini. Tak gabung. Ada gap di tengah. Suka ati i la.. Ahaha!!! Sebab tingkap pun ada dinding di tengah.




Kenapa aku beriya nak tukar langsir bilik ni? Sebabnya bila aku tengok cermin, ada pantulan cahaya dr langsir sebelum ni. Sejak berlangsir baru 2-3 hari ni, aku tak belek diri dpn cermin sangat tp aku rasa xbanyak beza pun.

Aku rasa kalau nak yg tak ada cahaya masuk tu, kena beli kain yg block out. Lupa pula masa nak memilih kain tu. Ish.. Ish..So, kalau masih xpuas hati, terpaksa ubah position cermin la gamaknya.

Momentum telah ada ni. Lepas ni bolehlah jahit gaun utk Iris kembali.


- Posted using BlogPress from my iPhone

10 comments:

Cara mendidik anak solat

1:17 AM ida ahmad 0 Comments

Hasil perkongsian dan pengalaman Wardina..
I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...


I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....



 

0 comments:

Ekzema .. Mencari penawar

11:45 AM ida ahmad 0 Comments


Azzalea dapat eczema apabila dia sudah off 100% dari susu ibu. Sejak dari hari itu, asyik ke klinik utk dapatkan lotion dan uabt tahan gatal.

1. Sudah cuba alfalfa - ditumbuk halus dan dimasukkan ke dalam susu.
Tidak berjaya kerana alfalfal yg ditumbuk itu tidak tahan lama. w/pun hanya masukkan secubit, Azzalea boleh bezakan rasanya. Jadi, sebiji alfalafa yg ditumbuk tu terbazir.

2. Masukkan ESP dlm susu - Azzalea tak suka rasanya.
Tak berjaya juga caranya.

Lama juga berhenti nak cari ikhtiar utk kurangkan kegatalan Azzalea. Kesian Si Tomato. Akhirnya...

3. Masukkan Meal Shake dlm susu. yeaaaay!!
Alhamdulillah. Utk eczema hilang 100% mungkin payah, tapi sekurang2nya dia dah kurang gatal. Kurang gatal, kurang le menggaru. Jadi dah cantik le sikit kulit dia.

Moral of the story, JANGAN MUDAH MENGALAH. Harus terus berusaha mencari yg terbaik! Dlm erti kata lain, mungkin ada yg tak sesuai dgn customer, cuba cari alternatif lain pula ye!!

Credit



- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

30oz susu - peningkatan yg menggembirakan

11:33 AM ida ahmad 0 Comments

Ibu pernah cuba kaedah ini dulu bila awal2 penyusuan abang Addin...mana tidak, ibu yang belajar dari buku...tiada guru dan panduan yang khusus. Abang Addin awal2 dulu menyusu setiap satu jam....jika dia menyusu jam 1.30pm next feeding jam 2.30pm....dan berterusan. Tapi memang susu banyak sebab kekerapan dia menyusu menyebabkan hormon oksitosin dirembeskan dengan berterusan. Hormon ini sangat perlu kerana ia menghantar isyarat kepada otak agar mengeluarkan arahan badan perlu menghasilkan lebih susu atas permintaan yang meningkat. Sebab tu lagi banyak sesi perahan atau direct feeding lagi banyak susu dihasilkan. Namun ada cara agar susu lebih cepat dihasilkan sebagai satu usaha sampingan bersama apabila kita tingkatkan perahan atau sesi penyusuan langsung melalui hisapan bayi. Ibu cuba kongsikan cara ini bersama beberapa ibu yang mahukan peningkatan dalam penghasilan susuibu untuk membuat stok bila keadaan perlu. Alhamdulillah, ibu terima mesej dari seorang customer yang lebih mesra dipanggil Ima....

" Thanks kak N. selama ni pam cuma dapat 10-12 oz sehari tapi kini 30 oz sehari dengan tips cara makan vitamin yang betul dan amalkan apa yang akak ajar tu!!!!!!!!!! Seronok sangat!"

Pengambilan vitamin yang betul dan pada masa yang betul sangat membantu. Namun kunci utama ialah perlu amalkan 3 perkara ini secara konsisten dan berterusan. Bukan hari ni buat, esok tak buat, lusa buat...memang tak nampak kesan. Perlu buat setiap hari.

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.


Konsep 3 amalan ini perlulah dibuat. Cuma TIPS macam mana pengambilan yang betul seperti ALFALFA, ESP, Kalsium serta 3 vitamin asas untuk ibu iaitu vitalea, b com dan vitamin C diambil pada masa yang betul dan kadar yang betul SANGAT MEMBANTU!

Ibu baru sedar FORMULA ni sangat membantu ibu2 yang brsungguh nak hasilkan stok!

Credit

Jangan lupa dapatkan jadual makan dari distributor anda :)







- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Wayang

9:17 AM ida ahmad 3 Comments





Last week kami p tgk wayang. Sejak dpt anak ni, ini 2nd time p tengok. Berjanggut dah..

1st time tgk cita toy stoy 3 di sunway carnival, seberang jaya. Iris masih baby lg time tu. Ada part yg dia nangis tp xkisah mmg ramai budak pun dlm tu.

2nd time ni kami p tgk Merong Maha Wangsa. Nazhan naik kita ja terus tidur. Iris layan movie dulu sambil ngap pop corn. Nazhan tidur dlm stroller. Then half way, Iris dah tidur. Nangis kejap then dpt susu, tidur. Aman..

Tgh dok climate, hero dok lawan dgn org jahat yg botok tu, Nazhan jaga. Sibuk dok angkat Nazhan dr stroller, kami terlepas scene org jahat mati. Ish..ish..

Scene yg hero mati aku dapat tgk. Tak suspend dah sapa yg belum tgk.. Aah mmg citu tu hero dia mati at last... Huhu.. Dramatik juga, scene ni aku xterlepas. Hehe..

Gi tgk dgn anak..mmg la xdpt nk concentrate sgt. Purpose nk tgk wayang, just nk buat something fun with my hubby.. Lama rasa tidak beraktiviti di luar rutin. Next time, cari bowling plk la.

Komen dr husband best.. Bukan cita best, aktiviti tgk wayang yg best.. Dkt ja dgn rumah. 15 minit sampai.. Suka2x.. Terkejut tergempak ja aku ajak.. tapi everything when well. Syukur...

Oh.. Lupa plk nk cita.. Aku dah masak dinner tp sebab nk catch up movie, aku p tapau. Haha!!! Tapi segan plk nk buat mcm rumah, boleh makan suka hati dpn tv. Aku dok bayang gelap gelemat(kes lama xtgk wayang). Rupanya bila scene tu siang, terang benderang pagung wayang. Malu nk bukak tuperware. Huhu..

Bila dah keluar, nk suap Nazhan pn dia xnak. Maklumlah baru ketemu pop corn. Makan pop corn sampai breakfast esoknya. Siap soh aku top up.. Hish.. Kita xada bekalah pop corn di rumah, sayang.



- Posted using BlogPress from my iPhone

3 comments:

Testimonial: Ostematrix dan ESP turut membantu penyusuan

10:36 AM ida ahmad 0 Comments

Sekiranya kawan-kawan merasakan pengambilan Set B semata-mata tidak mendatangkan hasil yang memuaskan, provided kawan-kawan buat 3 amalan utama bf mommies (pam konsisten ; air lebih 3L ; doa yang berterusan), maka saya syorkan kawan-kawan mencuba pengambilan Set B ini bersama ESP atau Ostematrix ; atau kedua-duanya sekali!

memang menakjubkan!

saya mula-mula tak perasan sangat benda ni since saya memang dari awal percintaan saya dengan SHAKLEE terus ambik SET E add-on ESP, so, memang saya takde problem apa-apalah. alhamdulillah. tapi, setelah seorang teman saya, kak ita, yang dah hampir give-up makan Set B dan buat segala macam teknik yang perlu nak banyakkan breastmilk tak menjadi, disarankan mengambil Ostematrix (dia dah ambik ESP masa tu). kak ita akhirnya mendapat hasil yang diinginkan! best sangat!

cerita ni dah lama. sms kak ita pun saya dah delete. haha. maybe korang boleh tanya sendiri dengan kak ita di Facebook Kak Ita. dan lagi satu tips, kak ita tak makan semua vitamin sekaligus. dia makan berasingan ikut masa tertentu. tips yang bagus sebab kita sedia maklum pengambilan vitamin akan menambah kepekatan darah. so, lebih baik dimakan pada waktu berlainan, mengikut keperluan dan kesesuaian.

sampai sekarang, kak ita setiap bulan akan topup vitamin-vitamin SHAKLEE tau. dan setiap bulan le cik abang kak ita datang ambil stok vitamin kat rumah saya (sebenarnya nak jenguk bakal menantu hehehe).

so, kepada kawan-kawan yang merasakan masih kurang berpuas hati dengan pengambilan Set B semata-mata, bolehla mencuba add-on Ostematrix ( Set E la ni!) atau ESP. lagipun, penambahan kedua-dua suplemen ni turut membantu melengkapkan lagi keperluan zat dalam badan.


Credit


Trial pek Set E sekarang tgh promo - RM135. Dapat set b dan sebotol ostematrix 120 biji.

Kebaikkan Ostematrix ni:
Untuk tulang dan gigi yang kuat.
Mencegah kekejangan otot (cramp).
Membantu dalam pembekuan darah.
Menstabilkan denyutan jantung.
Mengurangkan migrain.
Membaiki stimulasi urat saraf.
Mengurangkan risiko osteoprosis
Mengurangkan gejala period pain-kembung perut

Apa yg dapat saya rasakan selepas mengambil ostematrix:
-tidak sakit belakang or pinggang lagi bile bend or bongkok.. I likeee..





- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Cara nak buat sandwish telur bakar

11:00 PM ida ahmad 2 Comments

Assalamualaikum adik-adik..

Kali ni Kak Iris nak ajar resepi sandwish telur kesukaan abang Nazhan dan akak. Jom..

Bahan-bahan:





1) Telur rebus
2) Mayonis
3) Roti
4) Mentega
5) Tomato  (cincang halus, xada dlm gambar sebab tak cukup bahan)
6) Salad ( hehe..tak cukup bahan juga)

Cara-cara:





1) Lenyek teluk rebus





2)Gaul bersama 2 sudu kecil mayonis. (tomato juga kalau ada)






3) Sapukan mentega pada roti





4) Sapukan telur yg digaul bersama mayonis tadi ke atas roti






5) Bakar roti dengan pembakar roti atau makan terus (kalau ada salad boleh kepitkan sekali selepas roti siap dibakar)


Food Testing:




Abang Nazhan makan.. Yeahh.. Sedap la tu..






Akak Iris pula makan.. Yum yum.. Hmm...





Suukaaaa... Lulus lulus.. Yum yum..






Ibu nak?




- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

Alongnya

7:32 PM ida ahmad 0 Comments

Oh jawapan kepada Farah Fauzana peluk siapa.. adalah alongnya tapi aku pun tak kenal..

Nak cross check, aku pun search la guna google image tp xketemu.. untuk memberi jawapan pasti. Yang pasti ini bukan blog gosip dan aku pun bukanlah peminat no 1 dia untuk tahu ahli keluarganya..

Ini blog mencari resepi..ahaha..tak juga.. Ini blog pasal anak-anak aku yg comel dan biz Shaklee aku sipi2..

0 comments:

Farah Fauzana Peluk siapa?

12:42 AM ida ahmad 0 Comments

Tiba-tiba jadi blog gosip pulak malam ni..

Baru ja lepas layan, Anugerah Bintang Popular. Aman ja aku layan sorang2 sambil packing Trial Pack Shaklee, sebab Iris dan abahnya dah tidur. Nazhan layan kartun dlm bilik. Tiba-tiba aku tercengang bila Farah Fauzana menang dan peluk seseorang.

Apa yang terlintas difikiran aku

1) Dah kahwin ka dia? Laki dia ka tu? Ish.logik la juga sebab aku ni memang tak ikuti perkembangan dunia hiburan. Dah kahwin rupanya dia..

2) Pukul 12 lebih, mak aku sms.. Aku pun tanya la dia. FF peluk sapa? Macam tak ada org terkejut. Pengacara cool ja. So, aku salah tengok ka? Mak aku jawab, dia pun nampak.. Haha!!  Mata aku belum sparero lagi..

3) Aku pun meng-google kot la dah kawin Farah ni. Aku yg taktau..Tak ada plk citanya..

4) So, aku pun buat andaian esok jawapan yg mungkin diberi olehnya -

a)saya tak perasan pun laki tu, tadi pompuan dok situ.
b)dia abang saya

itu ja la rapuan dan telahan aku. First time aku bergosip artis di blog aku ni.. ada tokoh tak?..Huahuahua:))

0 comments: