Penat oo jadi fulltime housewife

11:54 PM ida ahmad 8 Comments

Pada sapa2 yg terasa jeles dgn stay at home mom or working at home mom macam aku, fikirkan sekali lagi.. Kalau tak ada org kat rumah siang, rumah pun tak la semakkan..



Pemandangan biasa lepas Iris makan..

Main ja lebih, berapa ketul ja masuk mulut. Penat ibu kemas setiap kali lepas makan. Kalau tak teruk, lap dgn kain basah ja. Kalau teruk mcm ni kena vacum dan mop.

Petang, abg pula tumpahkan susu. Mop seround lagi. Selamat makan b complex utk menenangkan dan kalsium supaya menjadi gagah perkasa. Kalau dulu, patah riuk pinggang ibu. Hangin pun hangin jgk.

Alhamdulillah dimurahkan rezeki dan dapat mengambil makanan tambahan. Untuk sustain tekanan di rumah. Ibu ni kurang kesabaran sebenarnya. Asyik nak marah ja kalau penat. Sekarang boleh controllah. Semoga dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki lagi.

P/S:Teringin nak jadi mak dlm no ordinary family- super fast. Boleh buat mcm2 lagi..


- Posted using BlogPress from my iPhone

8 comments:

Ms J said...

Aku stuju dgn ko ida.. Hmmm jd stay at home mom..Actually lg penat dan stress..tu psl aku kagum dgn housewife2 ni yg ade anak2 kecik.. Even to bibik yg kene jg anak2 kecik yg ramai... Xmudah..bezanya ms bersama anak2 je..yg berkerja mebe less 9 hours perday..

a.z.i.l.a said...

Btul2.. bukan senang jadi housewife nih.. Kena ada tahap kesabaran yg tinggi.. Tmbh2 kalau ada anak kecik.. kalau tk cukup sabar, mmg boleh stress hari2.. heeh

:)
kerja or not, dua2 ada pros n cons...
kalau dapat suami yg memahami.. mesti rasa happy ja nak buat apa pon...
harap2 kita semua dikurniakan kesabaran dan kebahgiaan selalu...

rubaizah said...

mak aii... sepah nye... ahahhaah... tu pasal aku kagum ngan housewife ni... tabah hadapi dugaan kat umah...

Yantie said...

yeah..rasanya SAHM/WAHM lagi penat dari kerja ofis...the worklist sangat panjang n takleh postpone pulak tuh..client pulak memang needs full attention kalo takmo perkara macam dalam gambaq tuh berlaku....hahaha

ida khairani said...

lain kerja lain cabarannya. alhamdulillah ramai yg paham kepayahan jd housewife. tambah plk yg wahm. list mmg panjang. hopefully ramai la yg bukak mata..jgn la dok kondem kat org. put your self in her shoes la kan. cuba try tgk, baru tau. (aku tak tujukan kat sapa2 ya dan tak emo pun) saja ja wakilkan utk org lain.hehe..

atulhani said...

ps: saya tak suka budak2 suap makanan sendiri, buat sepah ajer lebih. saya lebih suka suapkan budak2.. they all kenyang, saya pun happy.. anak2 sedara selalu berebut2 mintak saya suap.. hehehehhe

ida khairani said...

Atul so loving.. Nazhan mmg kena suap sebab harapkan dia makan mmg sama mcm xmakan ja tp ida malas nk suapkan, sebab sometimes main lari2 bagai. Bapak dia boleh tahan la melayan.. Iris bolehlah nk makan sendiri or disuap, luak juga makanannya.