Cerita Nazhan dan Shaklee @ Empire Tower, Subang

10:08 AM ida ahmad 0 Comments

Pagi semalam selepas hantar Nazhan ke sekolah, banyak kerja yg perlu diselesaikan tp
xsemua dapat diselesaikan. Saya cuba memberi keutamaan apa yg penting. Masa berlalu dgn pantas sekali.

Selepas Iris tidur, saya mula bekerja di dapur. Menyimpan pinggan2 kering, membasuh pakaian, menyediakan makanan Iris dan sediakan makanan tengah hari jgk. Saya sediakan makanan Iris in advance. Sebab makanannya masih perlu dikisar tetapi kalau saya sediakan setiap hari, kuantitinya sedikit sangat untuk dikisar halus. Blender pn xterima. Kalau banyak sikit, memang membazir. Dah tu kebanyakkan masa, cuma dijamah sedikit sahaja. Jadi untuk elakkan pembaziran masa, keringat dan elakkan tension, ibu buat ala2 ibu2 bekerja yg lain, homemade frozen food.

Dapur plk ada rosak sikit, apinya kuat, bila perlahankan, mudah aja terpadam. Kadang2 tengah masak,xsedar terpadam. Alih2, bau gas ja. Jadi, org Elba kata nak dtg pkl 12.30, kalut jgk la masak. Alih2, pkl 1.30 baru sampai. Rupanya xrosak pn. Ada 2 adjuster utk dapur di bahagian bawah, api dan gas. Yg gasnya terlebih kuat, jadi kena kecilkan sedikit. Settle..

Lepas Zohor, saya keluar ke Empire Shopping Gallery di Subang untuk dapatkan bekalan Shaklee yg habis. Singgah ke pejabat pos mini Setia Alam untuk pos express plastik ubat. Alih2 sampul saiz yg saya nak x dijual. Apadaa..

Jadi terus ke Subang. Aahh jauhnya rasa. Shaklee baru ja pindah, sebelum ni di Glenmarie, Shah Alam. Di tempat baru, agak menyusahkan sebenarnya, xtahu kenapa perlu diorang pindah. Yelah, kalau x mcm 7 eleven ja, stop
N buy, ni kena masuk parking, naik shopping mall, naik lif. Huhu~~

Settle Shaklee and pos, dah nearly pukul 4, time Nazhan balik sekolah. Jadi kami naik Nkve ja dr Subang terus ke Setia Alam. Pkl 4.05 sampai. Ramai lagi.. Cikgu cakap Nazhan makan sikit ja dan bangun dr tidur ada nangis jgk tadi. Hehe..xpernah tidur kat tempat org tanpa ibu. Dlm keta, makan cookies 3 ketul straight. Balik rumah, makan cereal plk. Lapar benar.. Tak sedap ka kat sekolah tu? Memang Nazhan ni picky eater tp kalau budak2 lain makan, dia pn selalu nak ja makan. Baru 1st day.. Ibu mmg xplan nk bekalkan snack ke sekolah sebab ibu xnak give him choice to skip heavy meal. Lagipun kata sekolah tahfiz, mestilah diorang provide makanan yg baik2 utk bantu budak menghafazkan. Hehe..agaknyalah.

All right, that's all for now.


- Posted using BlogPress

0 comments: