Pembetulan pembetulan.. Sesi fardhu ain ada ya

11:30 AM ida ahmad 0 Comments

Pada entry yang lepas, ibu bercerita pasal keputusan kami nak tukarkan Nazhan ke sesi separuh hari. Hasilnya ada la perubahan sikit. Nazhan tak la kelihatan sedih sangat masa nak dihantar ke sekolah selama beberapa hari tapi hari ni dah buat pula.

Kalau anak orang lain boleh dia mengadu apa yang dia rasa tapi Nazhan dia tak pandai menyusun kata lagi atau kami yang gagal nak faham apa yang dikata. Apa lagi cikgu di sekolah yang baru kenal dia. Ibu harap cikgu-cikgu dapat membantunya dan Nazhan sendiri dapat belajar dari kawan-kawan. Ibu tak la menaruh harapan tinggi. Tujuan pilihan dibuat untuk ke sekolah tersebut berbanding day care biasa sebab kelebihan ada sesi belajar. Cukup sekadar Nazhan membiasakan diri dengan sesi pengajaran. Mudah-mudahan selepas selalu mendengar dan berlatih, Nazhan akan minat untuk belajar. Bukan sebaliknya.

Kalau terjadi sebaliknya, memang kami telah tersalah langkah. Kanak-kanak tidak boleh dipaksa untuk belajar. Semuanya perlu menyenangkan supaya mereka sendiri berminat dan merasakan belajar adalah sesuatu yang menyeronokkan. Kerana proses pembelajaran masih panjang lagi. Kalau pada peringkat awal sudah ada faktor penolok, dikhuatiri otaknya akan menganggap belajar adalah sesuatu yang tidak best dan dia terus menolak.

Selepas menulis entry tersebut dan dijumpai, cikgu or pihak pengurusan tadika telah datang berbincang untuk membuat pembetulan. Katanya, sesi petang memang ada fadhu ain dan revision. Mengikut pemerhatian beliau juga, Nazhan diberi perhatian lebih. Syukurlah jika semua itu benar. Uniform pun dah dapat sepasang. Terima kasih kerana membaca aduan rakyat ini. Hehe..

Sejak minggu ni, ibu memang hantar Nazhan halfday. Semalam nampak muka comot, sisa makanan rasanya. Makan kot dia hari ni. Bila ibu tanya, dia ulang balik ja. Takpa..absorb dulu..nanti dah digest keluar mcm pemidato ya. Yg sedihnya pampers tak ditukar. Basah lenjut Nazhan Iqbal. Bukan pertama kali terjadi walaupun sudah dipesan tapi mereka mungkin terlupa. Lagipun, mereka cikgu bukannya babysitter. Ibu nak toilet train Nazhan tp perkataan nak kencing pun tak keluar2 lagi. Berak pandailah cakap. Taktau la dia pernah berak di sekolah atau tidak.

Jika ada keluhan hati ibu yang tidak benar, maafkan saya. Semuanya berdasarkan pemerhatian dan hati naluri ibu. Tadika tersebut dengarnya berjaya melahirkan kanak-kanak yang pandai sebab tu la menjadi pilihan kami. Disebabkan itu, tak salah kalau mereka terus bekerja keras dan memperbaiki apa yang kurang supaya terus menerus berjaya dan di respect.



- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Bertukar ke Half day session

10:16 PM ida ahmad 0 Comments

Sejak awal tahun ni, kami hantar Nazhan ke full session tadika tapi sekarang kami ambil keputusan untuk tukar ke half session. Permulaannya apabila Nazhan tak nak p sekolah selepas asyik cuti sakit ja. Kami hairanlah, Nazhan seorang yg sangat ceria dan enjoy being with other kids. Kami tak nak la pengalaman bersekolahnya suatu night mare or something like that. Kami nak dia rasa school is fun and learning is a fun thing to do.

Since nak tukar ke half day ni, aku tanya la cikgu macam mana jadual kelas. Rupanya petang hanya aktiviti tidur, makan dan solat. Masa register bagitau jadual lain. Petang ada fardhu ain dan revision apa yg belajar sebelah pagi. Rupanya tidak.

Selalunya aku hantar Nazhan lambat, kelas pkl 8am-4pm, pukul 9am barulah kami sampai. Masa sampai tu, selalunya cikgu tgh prepare breakfast. Nazhan aku rasa mesti tak nak makan breakfast punya sebab di rumah baru ja minum susu.

Nak tau pukul berepa lunch time budak2 tu? Selepas diorang bangun tidur petang. Diorang tidur pkl 1pm. Aku rasa bangun tidur dlm pukul 2.30pm kot tu pun kalau boleh tidur dengan perut kosong.

Nazhan bila balik rumah, aku cepat2 bagi minum susu. Dalam kereta bagi makan cookies. Lepas minum susu, dia akan muntah. Aku rasa memang perut dia kosong. Kesiannya anak aku. Aku malas nak complain sebab admin sekolah tu memang jenis yg pandai menjawab.

Fyi, sampai hari ni uniform Nazhan tak dapat lagi. Bila aku buat tak puas ati, dia boleh jawab diorang xdak duit, sekolah swasta, sebab tu la diorang soh register awal, (so that boleh order uniform). Bila aku soh call bila baju sampai, diaorang mmg tak buat list org yg xdpt baju. So parents sendirilah kena dtg opis or call untuk ulang2 tanya.

Aku harap mood Nazhan ok la lepas kami tukarkan dia ke half day session. Hari ni first time la aku ambil dia awal. Kelam kabut la aku kat rumah, serba mak nenek nak buat. Memang tak dan nak buat semua kerja rumah. Tak apa, prioritize.

Hopefully Nazhan dpt manfaat dan menjadi orang yg bijak ;)

0 comments:

Sambungan cerita bahana tukar2 no hand phone

2:52 PM ida ahmad 1 Comments

Lagging sungguh..

Sambung sikit dr entry sebelum ni.

Sebenarnya saya nak pinjam kereta abang no 2. Sakan la berbalas sms dan akhirnya dpt permission. 2 mlm sebelum hari kejadian, kami ada family dinner. Memang ada sembang pasal muat ka barang yang nak diambil guna D-max, abang no 1 tanya. Abang no 2 nyampuk jgk, offer nak bagi benda. Saya jawab tak apa. Ingatkan dia fahamlah butir bicara saya dan abang sulung. Tak la ulang kata nak pinjam d max dia sebab dah sms before tu.

Bila tiba harinya,dia tak ada di rumah. Rupa-rupanya yg berbalas sms selama ini adalah makhluk asing. Geram2x.. Buang masa sungguh. Tak baik tau mainkan orang mcm tu. Kalau kena batang hidung sendiri, baru padan muka.

Alkisahnya, benda2 penting ni kenalah call lagi baik.




- Posted using BlogPress

1 comments:

Bahana Tukar-tukar No Handphone

2:16 AM ida ahmad 5 Comments

Abang-abang aku ada banyak no hp. Rajin sangat tukaq. Bila aku delete, tiba2 call pakai no lama. SO aku dah tak delete no diorang. So, kalau lambat reply ke satu no, aku akan sms ke no mana yg aku ada. Rupanya tindakan aku tu kurang bijak.

Ada plk la hamba Allah yg jahat p layan jawab sms2 aku ke abg aku. Semua jawapan dia munasabah sampai aku tak suspect even ada la  rasa bahasa dia agak mulia. bahasa abg2 aku kasaq la jgk. So, kadang2 aku pikir yg bini dia yang tolong jawabkan or memang bini dia yg pakai no tu.

Nak jadi cerita, aku nak pinjam keta abg aku. Aku pun minta permission seminggu sebelum event dengan hanya sms. Confirm dapat. Lega rasa. Tak payah cari lori nak angkut meja makan dr rumah bapak aku. Jadi, Ahad lepak aku pun sms dia kata nak gerak dah p ni. Dia siap tanya nak mai dengan sapa? Semua soklan n jawapan dia logik.

Bila dah sampai depan rumah abg aku, aku heran apsal mcm tak ada org. Lupakah dia? Tekan2 loceng tak jawab. Call tak angkat. AKu call and sms 2-2 no yg ada. LAst sekali dia jawab, dia ada di Mid Valley. Apahal la plk ni? Aku sabar lagi.. Aku reply yg aku nk p rumah abg aku yg lagi sorang la. DIa jawab, dia lupa abg yg mana? Damn..

Saat itu aku baru sedar yg aku dah kena main. Aku baca balik semua sms aku ke dia.. nanti aku sambung lagi..

5 comments:

Restoran Tarbush @ Empire Shopping Mall

7:28 AM ida ahmad 2 Comments

15 Januari adalah birthday my beloved mother and my good friend as well, Noa. Noa soon gonna be a mom too. Semoga semua ibu dan bakal ibu mendapat kesejahteraan dunia akhirat.

Oh ya, semalam kami ke Empire Subang. Biasalah mesti nak ambil Shaklee kalau ke sini. Tak la aku p Subang yg hectic ni sekadar suka2x. Namun, nak ke Empire dr Bukit Raja tak la hectic mana. Keluar dari Federal Highway/Nkve skt ja, first traffic light terus dah jumpa, tak perlu masuk center Subang pun.

Since the shopping mall baru, orang tak ramai. Lega2x..nak compare Mid Valley punya sesak or even Eaon Seberang Perai pun, aku rasa Empire lagi boleh bernafas. Surau pun sangat ok. Ada bilik air dlm surau. Kalau surau tempat lain, tak ada kan..Setakat tempat wuduk ja la. So yg ni thumbs up la!

Sejak aku ada 2 anak and pindah Semenanjung ni, window shopping tu
err..ada lg ka istilah tu. Kalau nk p beli barang, kelam kabut sokmo la. Kali ni, first time la aku rasa dapat pijak tapak kaki tu lama sikit kat lantai. Boleh duduk cari buku di Popular betul2, boleh layan toys(tanpa membeli) di ToysR'Us dapat pegang tangan laki aku lama skt time jalan sama. Kalau tak asyik kena bahagi tugas ja. Dia layan budak, aku gi cari barang.














Nak cari dinner tu susah skt tp kami pun maybe tak round habis2 lagi. Kedai2nya semua tak familiar dgn poket kami lagi. Lastly, kami pilih makan di Tarbush. Oh, kedainya cantik dan pekerja bagus. Makanannya pun sedap. Bagi 4 setengah bintanglah. Well, sebenarnya makanan dia tak la semahal namanya. Hehe..tak adalah. Kami yg ingat kedai ni mahal tu yg sekilas pandang ja kalau terjumpa di tempat lain. Makanan restoran Tarbush ni asal dr Lubnan. Pada pendapat aku, harganya mcm Secret Recipe tp minumannya lebih murah. Haa..tak sangkakan?














Jom la p serbu Tarbush lepas ni!! Sedapp..



- Posted using BlogPress



2 comments:

Shaklee Shop: Special Shaklee Giftaway

Ini pertama kali saya hendak buat GIFTAWAY sepanjang berblog. Giftaway atau hadiah ini adalah bersempena dengan birthday ibu saya, Pn Alang Habsah Mahmod pada esok hari iaitu 15 Januari


dan birthday anak perempuan saya, Iris Nazurah pada 26 Januari.



Hadiah yang ditawarkan adalah sebotol Alfalfa bersaiz 330biji. Jika anda pemenang namun tidak boleh consume Alfalfa, saya akan menukarkannya kepada sebotol B Complex(120biji).





Syarat untuk menyertai special giftaway ini adalah amat mudah. Anda hanya perlu:

1)Meninggalkan komen ringkas dan link ke blog anda
2)Buat simple entry dan letak link back ke blog shakleeshop.
3)Entry/karangan anda mestilah berkisarkan tentang mengapa anda nak menang giftaway ni sepanjang 1-10 ayat sahaja.
4)Jika anda tiada blog, cukup sekadar hantarkan pernyertaan anda dengan meninggalkan comment sepanjang 1-10 ayat mengapa anda nak menang giftaway ni. Emailkan maklumat dimana saya boleh menghubungi anda jika anda adalah pemenangnya ke ikhairani[@]gmail[.]com


Tarikh tutup adalan sebulan dari sekarang iaitu 15 Februari 2011.

Untuk pengetahuan anda kebaikkan alfalfa adalah:
~tambah susu~penawar resdung & allergy~rahsia keintiman wanita~membantu sistem pencernaan~menyelesaikan masalah keputihan~

Furthermore,

Shaklee Alfalfa Complex, originally developed by Dr. Forrest C. Shaklee, contains only nature's premium quality alfalfa, grown without fungicides, bactericides, synthetic hormones, growth regulator or chemicals.

Functions of Alfalfa: -

  • Included in diets to help combat asthma and allergies
  • Traditionally used as a supplement to help resolve kidney, bladder and prostate disorders
  • Consumed since ancient times for its anti-arthritic, anti-diabetic and anti-ulcer activity

Pemilihan Pemenang:
Pemenang akan dipilih berdasarkan sebab dan kreativi hasil penulisan walaupun sekadar 1-2 ayat sahaja atau entry yang panjang.
Panel juri adalah suami saya, En Norshaiful Azril
Pemenang akan diumumkan pada 1 Mac 2011.

Tak rugi mencuba !!!

1 comments:

Menghadapi musim sakit

9:00 AM ida ahmad 2 Comments

Saya baru sahaja baik selsema yg dijangkiti sejak 2 hari lepas. Baru semalam makan ubat selsema dari klinik. Ubat tu membuatkan saya mengantuk. Payah jgk la kalau asyik mengantuk ja padahal ada 2 anak untuk dijaga.

Anak sulung saya pula, baru sahaja baik batuk tp muntah2 plk bile diberi susu. Kesian..Sehari suntuk dia tidur. Semalam panas pula suhu badannya. Saya pula, dalam selsema2 ni kena handwash semua baju kami yg asyik kena muntah ja. Carpet dan kusyen pun kena jgk. Rumah perlu dimop selalu untuk kekalkan hygine level.

Alhamdulillah adik tidak apa2. Cuma merapnya lebih. Semasa sakit2 ni, saya upkan intake vitamin c disamping vitamin2 lain, supaya cepat sembuh. Alhamdulillah dah sembuh. Untuk anak sulung saya ni, saya tambah energizing soy protein dlm susunya yg dah dikurangkan sukatan.

Doktor pesan kurangkan sukatan susu kepada half sebab dia asyik muntah ja. Ubat2 pula, payah nak makan. Saya kena paksa jugaklah walaupun kesian. Hari ni nampaknya dia ok. Saya baru ja campurkan esp dlm susunya sebab makan pun dia tak lalu, mana nak dpt tenaga untuk pulih. Syukur sangat mood dia dah ok hari ni.

Demam dia belum pulih sepenuhnya. Doa saya semoga dia sembuh, boleh pergi sekolah. Belajar dgn kawan2 yg lain.

Kenapa saya kata musim sakit? Sepupunya dah 4 org masuk hospital. Seorang last week, keluar sorang, masuk 3. Kesian.. Saya dan suami pun tambah intake air masak seharian. Dlm cuaca yang tidak menentu ni, langkah berjaga-jaga perlu diambil. Air sangat penting untuk badan berfungsi dengan baik. Kurangkan minum kafein, air berkarbonat, minuman bergula juga jus dr kotak. Semuanya mempunyai kandungan gula yg tinggi dan tinggalkan kesan tak baik pada badan.

Untuk adik yg menyusu, saya perlu siapkan diri saya dulu. Saya kena pastikan badan saya sihat dan kuat untuk menjaganya dan susu saya sentiasa ada dan bernutrisi tinggi untuk pastikan antibodinya kuat. Semoga dia dijauhi dr penyakit. Semoga kita semua dijauhi dr sakit dan boleh terus menjalankan tanggungjawab kita.


- Posted using BlogPress

2 comments:

Atv ride @ Ulu Kemensah, Hulu Klang

6:39 PM ida ahmad 0 Comments




Love adventure? Thirsty for thriller ride? Call that number or just join them at Ulu Kemensah for ATV ride.

Nampak dlm tv ja selalu? Artis ja dpt rasa?? Ha, tidak lagi.. Anda juga boleh merasa pengalaman itu. Nak tanya lebih2, call ja no tu. Tak nak tanya lebih, pergi ja terus. Anda pasti sukakannya!!!

No kat gambar xnampak ka? 019-283 1771, Lie.

0 comments:

Saham Petronas Chemical naik

1:12 PM ida ahmad 0 Comments















Harga masa IPO 5.04. Maybank Investment Bank estimate boleh naik 6.3-6.7, tak tahulah bila.

0 comments:

Shaklee Shop: Makan lecithin untuk kurus?

Shaklee Shop: Makan lecithin untuk kurus?: "Jika customer datang ke rumah...memang senang nak tunjuk demo Lecithin dan bagaimana ianya berfungsi. Namun untuk tidak menghampakan mereka ..."

0 comments:

Shaklee Shop: Perlukah makanan tambahan @ supplement?

1:09 PM ida ahmad 0 Comments


Sebenarnya xsemua org perlukan makanam tambahan seperti





-org yg makan ikut piramid makanan
-org yg sihat walafiat
-org yg mementingkan kebersihan





Kenapa sesetengah orang perlukan makanan tambahan/supplement?





-untuk mendapat nutrisi sempurna untuk diri sendiri dan bayi jika menyusu kerana susah untuk kita makan dan mencapai piramid makanan yg betul.

-untuk elak dari penyakit bertambah kronik kerana jika ditakdirkan kita jatuh sakit, insyaAllah sakitnya tidak teruk kerana badan kita sudah mempunyai daya ketahanan fizikal dan emosi.

-sebab tidak mampu mengawal kebersihan makanan yg diambil kerana makan diluar. Kemungkinan besar nutrisi makanan yg diambil telah hilang semasa proses penyediaan makanan.

-sebab memang dah sakit jadi sebelum lagi melarat, amalkan supplemen. Supplemen yg semulajadi bertindak perlahan dgn membaik pulih dr dalam tetapi protection untuk jangkamasa panjang dan selamat untuk badan.

-penat bekerja dan tiada kualiti time untuk diri sendiri dan keluarga. Ambil supplement supaya badan lebih bertenaga dan otak cerdas untuk aktiviti berfaedah yg lain.





-tak cukup susu badan. Supplement boleh membuatkan fikiran tenang dan badan kita lebih bersedia untuk milk production memandangkan tubuh telah mendapat nutrisi secukupnya. Sesetengah makanan dan supplement jgk seperti alfalfa memang boleh trigger untuk milk production tetapi ibu sendiri perlu sihat, bertenaga dan tenang untuk keseluruhan proses penyusuan. Sebab tu pengambilan supplement(cthnya multivitamin dan lain2) masih mengkehendaki ibu mengamalkan konsep supply vs demand dan pengambilan air banyak. Supplement membantu tubuh ibu kekal sihat dan bertenaga walaupun zat dr badannya dikongsi dgn bayi. Jadi tidaklah kita berasa letih kerana menyusu dan menjaga bayi.

-pencemaran alam dan banyaknya radiakal bebas di udara jadi tubuh badan perlukan perisai untuk menghadapinya.

-dan banyak lagi sebenarnya..


- Posted using BlogPress

0 comments:

Happy birthday!!!

9:06 AM ida ahmad 0 Comments

4hb Januari adalah hari jadi abang ketiga dan adik ipar saya. Happy Birthday to both of you! Jadi semalam ada family gathering. Mak saya dr Penang pun turun. Dasyat tul. Hehe..










Gambar birthday man and family.

Kami dinner di Tupai-tupai, dekat dengan Acapella, seksyen 13, Shah Alam. Boleh tahan tempatnya. Menunya steam boat buffet. Sesuai sangat dengan saya yang hanya makan sempoi masa tengah hari tu.










Makan tengahari org yang tiba2 lapar dan nak makan segera. Sambal pum sambal lama. Belasah ja.

Nazhan Iqbal terlebih makan aiskrim. Balik2 batuk. Masa di sana ada telur rebus kecil. Telur penyu ka burung puyuh ka taktau. Harapnya telur burung murai. Kami baca doa sikit n bg Nazhan makan. Doa kami semoga dia petah berkata-kata. Malangnya, Nazhan batuk2 bila sampai rumah dan pada tengah malam tu, dia muntah akibat terlebih dos aiskrim ni. Sambil muntah, mulutnya petah mengadu tp still xdifahami. Hehe.. Mungkin salah telur ni. Hehe.. Dan hari ni Nazhan tidak ke sekolah. Baru 3rd day dah ponteng. Ish ish..







O..o..

Sebenarnya disebabkan dia tidur lewat dan bangun awal,saya risau dia kepenatan dan tidur di kelas. Pkl 12.30 tghari, saya bawa ke klinik. Paru-paru ok, demam tak ada, cuma tekak merah dan mcm nak selsema. Banyak ubat doktor bagi, tp saya bg ubat batuk ja. Aci tak? On da way back, dlm 1.30 baru tertidur dlm kereta. Mcm time tidur kat sekolah ja pun. Tak apalah, hopefully esok dia boleh ke sekolah semula.


- Posted using BlogPress

0 comments:

Cerita Nazhan dan Shaklee @ Empire Tower, Subang

10:08 AM ida ahmad 0 Comments

Pagi semalam selepas hantar Nazhan ke sekolah, banyak kerja yg perlu diselesaikan tp
xsemua dapat diselesaikan. Saya cuba memberi keutamaan apa yg penting. Masa berlalu dgn pantas sekali.

Selepas Iris tidur, saya mula bekerja di dapur. Menyimpan pinggan2 kering, membasuh pakaian, menyediakan makanan Iris dan sediakan makanan tengah hari jgk. Saya sediakan makanan Iris in advance. Sebab makanannya masih perlu dikisar tetapi kalau saya sediakan setiap hari, kuantitinya sedikit sangat untuk dikisar halus. Blender pn xterima. Kalau banyak sikit, memang membazir. Dah tu kebanyakkan masa, cuma dijamah sedikit sahaja. Jadi untuk elakkan pembaziran masa, keringat dan elakkan tension, ibu buat ala2 ibu2 bekerja yg lain, homemade frozen food.

Dapur plk ada rosak sikit, apinya kuat, bila perlahankan, mudah aja terpadam. Kadang2 tengah masak,xsedar terpadam. Alih2, bau gas ja. Jadi, org Elba kata nak dtg pkl 12.30, kalut jgk la masak. Alih2, pkl 1.30 baru sampai. Rupanya xrosak pn. Ada 2 adjuster utk dapur di bahagian bawah, api dan gas. Yg gasnya terlebih kuat, jadi kena kecilkan sedikit. Settle..

Lepas Zohor, saya keluar ke Empire Shopping Gallery di Subang untuk dapatkan bekalan Shaklee yg habis. Singgah ke pejabat pos mini Setia Alam untuk pos express plastik ubat. Alih2 sampul saiz yg saya nak x dijual. Apadaa..

Jadi terus ke Subang. Aahh jauhnya rasa. Shaklee baru ja pindah, sebelum ni di Glenmarie, Shah Alam. Di tempat baru, agak menyusahkan sebenarnya, xtahu kenapa perlu diorang pindah. Yelah, kalau x mcm 7 eleven ja, stop
N buy, ni kena masuk parking, naik shopping mall, naik lif. Huhu~~

Settle Shaklee and pos, dah nearly pukul 4, time Nazhan balik sekolah. Jadi kami naik Nkve ja dr Subang terus ke Setia Alam. Pkl 4.05 sampai. Ramai lagi.. Cikgu cakap Nazhan makan sikit ja dan bangun dr tidur ada nangis jgk tadi. Hehe..xpernah tidur kat tempat org tanpa ibu. Dlm keta, makan cookies 3 ketul straight. Balik rumah, makan cereal plk. Lapar benar.. Tak sedap ka kat sekolah tu? Memang Nazhan ni picky eater tp kalau budak2 lain makan, dia pn selalu nak ja makan. Baru 1st day.. Ibu mmg xplan nk bekalkan snack ke sekolah sebab ibu xnak give him choice to skip heavy meal. Lagipun kata sekolah tahfiz, mestilah diorang provide makanan yg baik2 utk bantu budak menghafazkan. Hehe..agaknyalah.

All right, that's all for now.


- Posted using BlogPress

0 comments:

Hari pertama Nazhan

9:36 AM ida ahmad 1 Comments

Nazhan dh selamat ke sekolah. Baru sejam yg lepas. Ramai sungguh orang yg hantar anak ke situ. Sekolah tu ambil budak usia 4-6 tahun. Semua dlm kelas2 berbeza-beza ikut umur. Kelas 4 tahun pun ada 2 kelas.

Sekolah Tahfiz Al-Fadhail ni guna 6 rumah teres. Mcm satu blog bangunan dah. Masa hantar tadi, suasana macam hantar anak darjah 1 ja. Sebelum ni di Penang, hantar pun half year dah. So xrasa apa2. Cikgu pun soh balik terus.

Di sekolah tadi, lepas ramai student masuk, pintu ditutup, tingkap tinted dan berhawa dingin. Sempat la ibu jenguk2 bila anak budak yg lambat masuk. Nampak Nazhan well-behave. Syukur Alhamdulillah. Moga2 dia berjaya dan dapat menimba ilmu sebanyak mungkin.




Nazhan yg pakai t-shirt purple tu sebab uniform saiz S dah habis. Lusa baru dapat, insyaAllah. Yg cun ni bukan cikgu dia tp nama cikgu ni cikgu Ain (tlg promote tp x tau available ka tak ya)

Ibu plk ada list of tasks yg panjang nak kena settle. Minta2 adik banyak tidur di rumah dan behave bila kena ikut ibu keluar. Hehe.. Bolehlah ibu bekerja keras. Di tahun baru ni, i'm declaring myself as Working At Home Mom. Sebelum ni kadang2 ja guna istilah tu sebab income ciput sangat. Mcm xada income pun ya.

Sekarang azam baru dan target pun ada jadi kenalah capai. Doa saya semoga saya mampu contribute something pada keluarga dan society. Amin..


- Posted using BlogPress

1 comments:

Nazhan masuk Tadika Al Fudhail

3:07 PM ida ahmad 2 Comments

Esok Nazhan Iqbal akan masuk sekolah baru. Selepas puas meronda mencari tadika yang sesuai, jodoh nampaknya disini. Tadika ni agak jauh sebenarnya dari rumah tp terpaksa jgk. Nak banding dengan sekolah lama di Penang, lebih kuranglah. 10 minit jarak perjalanan. Cuma banyak taska di kawasan rumah kami. Tumbuh bagai cendawan tp semua xmenepati kriteria. Memang masa survey2 tu rasa nak buka sekolah sendiri ja.(mungkin insyaAllah,hehe)




Apa yg ibu nak luahkan bukan pasal kriteria pilihan ibu tu dan kenapa ibu pilih sekolah instead of taska. Nak cerita yg ibu dah rasa sedey nak berpisah dengan Nazhan. Huaaa:(( sedeylah. Sebab lama masanya. Dari pukul 8 ke 4 petang.

Tak pernah berpisah lama mcm tu dengan Nazhan. Aaahh sedeynya. Mudah mudahan dipermudahkan bagi kami mengharungi hari2 esok. Doakan kami berjaya ya!


- Posted using BlogPress

2 comments:

20 amalan murah rezeki

11:31 PM ida ahmad 0 Comments

1.Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.) < -- lesson learn kat sini..masuk je azan ..kene terus gi solat..jangan dok tangguh2 mengadap laptop..ni peringatan untuk diri sendiri gak..sbb kadang2 saya ralit dpn laptop..saya dok tangguhkan… tapi saya dah try amalkan..bile saya focus..ingatAllah lebih then baru sy focus keje saya..masyaAllah..melimpah rezeki saya..alhamdulillah Allah takkan memungkiri janjiNya

2.Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa yang memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yan g tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-N as a’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari A bd ullah bin Abb as r.a.) < --bykkan beristigfar ..kalau dpt 70x sebelum subuh..

3.Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sa bd a Nabi s.a.w.: “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yan g dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi) < -- Ya Allah ampunla dosa2 lalu ku..dan peliharalah aku dari membuat dosa,, saya ni pun manusia biasa jer..huhuhu

4.Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah maka hati akan menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28) < -- yelah…lagi kita ingat dunia..lagi tak tenteram hati ni kan kan..

5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.: “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)< -jadi sape2 yang masih hidup kedua org tuanya..berbaktilah yer…..

6.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembira kan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7.Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.: “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8.Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9.Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abb as berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10.Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. < -- lepas subuh tu ..jgnla sambung selimut balik..cemanalah rezeki nak masuk.. so lepas subuh…plan your activities kay

11.Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda: “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12.Melazimi kekal berwuduk.
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah. Baginda s.a.w. bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas ) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13.Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah az za wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari An as r.a.)

14.Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

15.Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau mal as mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16.Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya az ab-Ku amat ker as ." (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi bal as an kepada orang-orang yan g bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca
“Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya 'Alim.”
Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18.Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19.Berikhtiar
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim).Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas . Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yan g haram, dan sebagainya.

20.Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Sumber

0 comments:

Selamat tahun baru

1:30 AM ida ahmad 3 Comments

Selamat tahun baru!!! Tahun baru ni aku banyak azam nak kena capai. A new beginning for me at a new house with new motivation. Hopefully semua tercapai. Nanti kena list down kat sebelah baru tak lupa kot. By the way, tiba2 plk hari ni anak dara saya merangkak at 11 months. Lambat..lama gila menyulur. Dah start nak berdiri, tiba2 merangkak plk. Ingat dah tak hingin nak merangkak. What an end of the year sweet memory..

3 comments: