I'm a big girl

9:00 AM ida ahmad 0 Comments

Last saturday i'm 11 months old and my brother is 3 years old finally. Hehe.. His birthday is end of year and mine is early of year. Remember yeaa, 26th of January 2011, i'm getting 1 year old.



We just had a small celebration for his birthday. Just few nights before his birthday, my uncles, aunties and cousins came to visit my grandma who stayed at our home for few days. So we just had a birthday cake in addition and it became a birthday celebration.





However last saturday, we had a family outing and let him played as much as he wanted at all playlands and arcades we found. During the night, we ordered Domino's pizza and blew his left over cake.



Oh, as for my 11 months progress, i just started to stand by holding things. I thinks i maybe by pass the crawing phase. I'm also love to immitate sound that i hear. I love to eat fruits and beginning to enjoy my meal. Thats all for now.



- Posted using BlogPress

0 comments:

Shaklee Shop: Mitos tentang susu ibu/Feeding Myths Busted

Myth/Mitos:
"I should give my baby water between feeds to keep him hydrated."
Ibu perlu bagi bayi air masak selain menyusu supaya bayi cukup air.
Fact/Fakta:
A normal baby is born with a store of water that keeps him well hydrated until the milk comes in. He does not need extra water or glucose water as these interfere wth breastfeeding. Malah suhu susu ibu akan berubah mengikut cuaca supaya mampu menghilangkan dahaga dan mengenyangkan bayi. Cara nak pastikan bayi terhidrat atau tidak, adalah monitor urin. Kalau dah 6-8 dipers(newborn), maksudnya cukup susunya.


Myth/Mitos:
"I must toughen my nipples to prepare for breastfeeding"
Nak kena urut/asah :D puting sebelum menyusu.
Fact/Fakta:
Rubbing or scrubbing your nipples will achieve nothing but unnecessary pain and soreness. Payudara ibu telah diciptakan secara semulajadi untuk penyusuan, tak perlu nak sapu or asah apa2 dah.


Myth/Mitos:
"I must use both breasts at every feed"
Nak kena bagi dua2 belah setiap kali meyusu
Fact/Fakta:
Maybe this will balance your boobs but your baby may not get the rich hind milk. Kalau bayi belum sudah, dah tukar sebelah lagi satu, takut2, susu yang kemudian yang tinggi lemak dan khasiat tak dapat disalurkan. Cuba biarkan bayi menyusu sebelah payudara, dan sebelah lagi next feeding time. Boleh juga express /pump sebelah setiap kali selepas bayi menyusu sebelah. Janji bayi dapat susu yg bernutrisi tinggi secukupnya.


Myth/Mitos:
"Having bigger boobs means you'll have more milk"
Banyaknya susu bergantung pada saiz payudara
Fact/Fakta:
Nope.Nope.NO.Semua bergantung pada individu tak kira saiz.Kalau dah tak ada susu, kena usaha lebih.Dengan usaha yg betul dan berterusan, penghasilan susu boleh dilipat gandakan.


Myth/Mitos:
"Only bottlefed babies get colic"
Baby yang minum botol ja kembung, yg menyusu badan tidak.

Fact/Fakta:
Malangnya, baby yang menyusu badan tak terhindar dari colic atau kembung. Namun, bayi yg menyusu badan ni susunya lebih mudah dihadam berbading susu formula. Jadi, perut pun sedap. Ibu2 yang menyusu kena jaga pemakanan dengan baik untuk elak anak dari mendapat kembung.


Myth/Mitos:
"You have to stop breastfeed when you return to work"
Bila start kerja, kena beherhenti bagi susu badan.

Fact/Fakta:
Tidak sama sekali. Susui bayi anda secara terus pada sebelah pagi dan malam. Semasa bekerja anda boleh pump susu untuk simpanan waktu siangnya. Belajar cara2 nak pump dan simpan susu supaya sentiasa dalam keadaan baik. The goodness she gets from breastmilk will help her fight off any germs or illnesses she may encounter at nursery even againts H1N1.



0 comments:

Makanan Pilihan Minda Cergas yang disyorkan dalam islam

Makanan Pilihan Minda Cergas yang disyorkan dalam islam

1. Madu
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafnya sebagai ” syifa
‘” iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar “Raja Ubat”, dapat menyembuh kebanyakan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya.

2. Kismis
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

3. Susu segar
Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.

4. Buah delima
Untuk penerang hati. Sabda Nabi Muhammad SAW, “Barang siapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”

5. Daging burung merpati
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulu kala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak.

1 comments:

Checklist of nursing essential

2:59 PM ida ahmad 0 Comments

A Nursing Bra - Choose practical, easily accesible ones that give your breasts plenty of support. Macam mana rupa nursing bra ni? Selalunya tak ada wire dan boleh buka di bahagian hadapan. Boleh dibeli dari kedai barangan baby atau kedai online such as littlewhiz. Nursing bra ada pelbagai jenama contohnya Fabulous Mom. Jenama2 biasa di supermarket tu tak ada rasanya.

Breast Pad - To absorb excess milk between feeds so that your clothes are free of stains.
Pilihan saya adalah jenama Pigeon. Pernah pakai yg washable tapi kadang2 tak mampu tampung susu yang terlebih dan position suka lari. Pigeon ni selalu jual twin pack jadi harga jadi murah. Kenapa nak pakai? Sebabnya, susu badan akan terhasil dengan sendirinya. Apabila susu sudah penuh tetapi bayi tidak menyusu, susu akan terkeluar dengan sendiri dan membasahi bra seterusnya baju. Jadi, kalau nak spare baju pun boleh ketika keluar.

Breast Pump - An electronic breast pump won't just get the job done quicker, it'll relieve you of the tiring task of hand-expressing your milk.
Contoh jenama di pasaran Madela dan Avent. Ada pelbagai jenis juga, 1 atau 2 belah serentak, manual or batery/electric operated. Saya punya jenama Avent. So far so good. Guna hanya bila perlu sahaja sebab saya kerja dari rumah jadi boleh menyusu bayi directly. Banyak guna sewaktu berpantang sebab susu banyak dan kadang2 tak cukup masa nak menyusu. Kena bertungkulah segala. Jadi kalau ada susu spare, bidan atau mak boleh tolong susukan. Bayi pula, baru lepas mandi dah nangis lapar. Jadi sebelum dia mandi, saya kena sediakan susu. Sementara pakaikan baju tu, somebody kena pegang botol bagi minum. Hehe..

Bottle and Teats - To feed your baby your expressed breastmilk. Kalau malas nak basuh kena ada banyak sikit ya. Boleh rendam dulu sementara nak basuh. Jangan tinggal susu dalam tu, terus buang lebihan susu dan rendam. Kang ada fungus pulak. Jangan lupa cari yang BPA-free.

A steriliser - will thoroughly clean your baby's bottles and kill bacteria daily. Ada pelbagai jenis; electric or masukkan dalam microwave. Kalau nak steril botol yang sudah dicuci dalam periuk yang berisi air mendidih pun boleh. Janji mati kuman. Botol2 yang sudah steril kena simpan elok2 kalau tak guna. Bakteria boleh membiak balik selepas 24jam. Jadi kalau tak guna dalam masa sehari, steril balik bila nak guna.

Just my 2 cent

0 comments:

Khasiat dan kebaikan susu ibu

11:44 PM ida ahmad 0 Comments

Kalau ramai yang masih tak pasti nak ekslusif menyusu atau tidak, jangan ragu2 lagi. Tetapkan pendirian anda dan teruskan usaha anda walaupun apa rintangan yg datang, insyaAllah usaha anda akan berjaya. Kenapa penting sangat ekslusif menyusu bayi ni??? Jom kita kupas bersama.

Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.

Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit, selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada. Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat kolostrum sebanyak mungkin.

Teknologi moden cuba meniru merumus susu formula agar menyamai susu ibu. Namun sehingga kini khasiat dan kebaikan yang terkandung di dalam susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Antara kebaikan susu ibu adalah ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar. Komposisi zat dan vitaminnya sesuai dan mencukupi untuk bayi. Ia mengandungi enzim lipase yang menghadamkan lemak.

Susu ibu bersih dan bebas bakteria. Selain itu ia mengandungi anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.

Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.

Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Susu tepung akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Dua kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang disusui badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa.

Dan kajian dari Holland menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang tidak diperolehi dalam susu tiruan berguna untuk pertumbuhan sistem tumpuan nervous.

Extrak dr www.sabah.gov.my

Tiada alasan untuk tidak memberi susu ibu yg terbaik ini buat bayi anda. Penuhkan ilmu didada dan tetapkan pendirian. Semoga kita semua berjaya melalui dan menikmati saat-saat indah menyusukan bayi dan mendapat manfaat daripadanya.

- Posted using BlogPress

0 comments:

6 tips latih anak bercakap

8:17 AM ida ahmad 0 Comments

How to get your todler to talk?
Here are 6 ideas to get your toodler into conversation:

Rehash the day. For a toddler, every day is an adventure. Buying an apple, getting the car washed, or picking up the dry-cleaning can be great fodder for discussion. Every night before bed, talk through the day's events. If your child still speaks in one- or two-word spurts then you can get the details by asking very specific questions. Say your child tells you he went to the playground. Get more specifics with questions like: Who took you there? Who did you play with? Which toy did you like most? Try to frame your questions so that they require more than a yes or no response. Reviewing the day's events can be especially helpful to parents of children in daycare because it helps you catch up on your child's activities.

Pause during story time. After the hundredth reading of Good Night Moon, you shouldn't be too surprised to learn that your child has memorized this story. Here's a way to let him shine, while getting him to practice his ever-developing verbal skills. Begin reading the story — or any of his favorites — and then pause occasionally so he can fill in the blanks. Prompt him if you need to and have him repeat after you. Each time you read the book, pause at a different point in the story so he can work on the pronunciation of new words.

Play word games. Speaking is infinitely more appealing when it's made into a game. Younger toddlers will like a game called "What's This?" When you're in a new environment — a coffee shop, an airport, or the corner market — point to something and ask, "What's this?" Challenge your child to come up with the correct name. To keep him from getting frustrated, start out with a few objects — a cat, a cookie — you're sure he knows. Then every once in a while sneak in a new word. If he doesn't know, whisper the answer and let him shout it out. Then, tell him what the object is and how it functions. ("That's an umbrella. We use umbrellas to keep rain off our heads.")
Older toddlers will appreciate a slightly more complex game called "What Happens Next?" Begin to tell your child a story, and, just as the plot begins to thicken, ask him to tell you how it ends. If your child isn't verbal enough to get specific on his own, you can help him along by asking a few leading questions like "Do you think the doggie ran away?" Once you agree on a plot direction, you can ask him for more details like "Where do you think the dog went?" or "Who came with him?"

Chat on the phone. Most kids develop a fascination with the phone long before they can talk. Use that allure to get yours chatting. When friends and family call to say hello, put your toddler on for a little while. With no visual cues to help, your child will be forced to hone his pronunciations. When he starts to get frustrated, however, it's a good idea to step in and translate. Ask the caller to pose simple questions. If he won't answer them, coax him with some questions of your own. For example, "Can you tell Grandma what you ate for lunch today?" or "What toys did you play with in the sandbox this morning?"

Include him in discussions. Little pitchers have big ears, but given the right incentive, they can also have big mouths. In other words, don't assume that all adult conversations are over his head. Your child understands more than you suspect. If you and your partner are trying to decide on the color to paint the bathroom, for example, ask your toddler related questions. ("What color is the bathroom wall? What color should we paint the bathroom wall?") Even if you decide on something more conservative than purple, your toddler still benefits from voicing his opinion.

Record him on video. Most kids love to perform for the camera. Get out your video camera, shout "action," and see how your child reacts. Some kids need no encouraging at all and will immediately ham it up. Others may need a little more stage direction. If your child has a favorite rhyme or song, ask him to perform it. Ask a series of questions, TV-interview style. To keep him interested, play back the video right away. Once he sees and hears himself, he'll be more excited to give an encore performance

Source from baby center

0 comments:

Cara - cara buat karipap

12:26 AM ida ahmad 0 Comments

Oleh chef Nazhan

Untuk tak kotorkan tangan, uli dan bentukkan dengan pisau dan sudu sahaja.



Saya tak pakai baju sebab tak nak kotorkan apron.



Karipap saya juga sesuai dijadikan makan malam kerana khasiatnya yang tidak terhingga. Ia juga diet yg sihat kerana disediakan tanpa minyak.


- Posted using BlogPress

0 comments: