Pasang katil

2:39 PM ida ahmad 0 Comments

Aktiviti memasang semula katil yg bermula selepas Zohor dan makan tengah hari hanya selesai menjelang Maghrib. Hasilnya Nazhan dan abah tidur dengan lena pada malam harinya. Cadangnya anak2 tidur di bawah sahaja tapi Nazhan buat dek ja bila ibu suruh tidur bawah. Elok ibu nak tidur, adik yg sememangnya sudah tidur, nak susu plk.

Akibatnya ibu tertidur di bawah dengan adik sampai la Subuh. Lepas Subuh, angkat Nazhan ke bawah. Adik plk jaga dan dibawa ke atas katil, golek2 sekali. Dah xnak tidur balik, ibu pn sambung semula kerja mengemas dapur semalam yang xsiap sambil buatkan sarapan.

Sebenarnya nak cerita kisah memasang katil. Katil ni kami beli masa mula2 ibu pindah ke Miri. Guna cuma beberapa bulan di rumah sewa. Kemudian kami berpindah ke rumah sewa company yg fully furnish. Jadinya kami panggil orang kedai perabot yang sama untuk bukak dan balut terus katil dan almari. Kira-kira 4 tahun lamanya sebelum pembalut dibuka semula semalam.










Rangka katil disusun

Kami sebenarnya dah lupa mcm mana rupa katil tu. Almari pun tah berapa pintu pun xingat. Pasang ni, main cuba jaya berdasarkan semangat; org lain boleh buat, kami pun boleh buat!









Pemasangan yang tersalah percaturan

Skru semua ada dlm plastik. Jadi kami cuma susun rangka katil dan pilih mana skru yg sesuai. Dari kaca mata dan hati 2 org yg ada background kemahiran hidup dan teknologi kejuruteraan, katil ni mungkin tak kukuh tp disebabkan org kedai pun guna skru2 yg mereka bungkuskan, pasti katil ni kukuh. Selepas beberapa
jam berhempas pulas,Iris plk bangun. Ibu terpaksa melayan dia sekejap.










Rangka katil siap dipasang

Selepas beberapa ketika, abah bertemu dengan 1 lg plastik yg berisi skru dan nat. Rupanya itu baru plastik yg betul. Semuanya
kembali logik dan insyaAllah kukuh. Itulah sebabnya kerja2 pemasangan siap selepas Maghrib. Syabas inspektor sahab!










Quality control and testing oleh engineer Nazhan.










Taraa.. Seterusnya dirasmi oleh Abah dan Nazhan.


- Posted using BlogPress


0 comments:

Gambar pindah rumah

6:37 PM ida ahmad 1 Comments

Akhirnya kami pindah jua. Selepas asyik tertangguh kerana kekangan kerja mr hubby. Bergerak dari Penang 4.20 pagi Sabtu dan tiba pkl 9 pagi 27hb Nov 2010. Sejam berehat di Tapah untuk solat subuh dan breakast. Untuk beberapa hari ini, operasi memunggah barang plk.



Lori pindah barang



Sikit ja ni



Barang-barang



Haa..katil pn kami d.i.y ni. Minta2 tak roboh.

- Posted using BlogPress

1 comments:

Thank you Tuk

3:04 PM ida ahmad 1 Comments

I'm Iris. This is my first time blogging as far as i remember. I want to express how much i love being around Tuk all this while. She is very kind and nothing but nice to me. Thank you for letting us stay at your cozy home.





Today i'm 10 months old. It has been almost 7 months since we're here but you always has been around me since my birth. Thanks brizillions for your warmthness towards our family.





Please visit me when you miss me as i gonna miss you too. So many people say our cute faces are so much alike and i'm proud of that. Take care of yourself and we love you so much :x



- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comments:

Moving out

2:33 PM ida ahmad 0 Comments

After 7 months of what i called 'transit', we're finally moving to our own home. Done few things yesterday that i hardly do when husband was not around.




My hero is back!

1st sent Nazhan's bike for repair, which had broken seat when he was not even cycle it after got it for his 2 years birthday from abah's colleagues. Got the seat and handles lowered and pumped the tires as well for RM7.50 at BM.

Next got Pneumococcal 2nd shot for Iris. Poor girl. She just slept but awake after got shocked by the shot. She is 8kg now, just few days before reach 10th months.

Then picked up my mother from her facial treatment. Me myself didn't even has a chance to pampered myself like her. I hope i have the oppurtunity after we're settle down at our home later.

When we got home, Nazhan was asleep. I left Iris with his father and got out to get our last piece of siling light for our new home and few bulbs for my mom as well. Forgot to get plastic supply for my side income...sigh**. I am supplying medicine plastic kind of bag for Shaklee Trial Pack.

Just one stop and i hurried back home. Iris was quite cracky when i arrived and when i'm in
the process to get her to sleep, my husband went out to her mom to send my computer.

Tomorrow another day to rock.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Nazhan digigit lagi

9:21 PM ida ahmad 0 Comments

Bangun2 tidur, tengok kelopak kata dah bengkak. Ibu ingat sebab Nazhan suka ngendap,hehe..tengok2 telinga pun kena. Kesian..adik selalu tidur side tu,tak kena apa pun. Bila abang tidur kena attack pulak. Mesti dia ingat Nazhan suatu ancaman compare to adik. Hopefully surut la segera.



Kesian abang iris coang ni

- Posted using BlogPress

0 comments:

My girl at 9 months

10:14 PM ida ahmad 1 Comments

Better late than never. Here are Iris's development through lenses.




First teeth and another one the next day.
Iris: Yummy yummy!!




More mobile even climb up the stairs.
Iris: Janganlah ambik gambar punggung Iris.




Love finger food rather than smashed meal.
Iris: Nikmatnya pisang ni. Subhanallah..subhanallah..subhanallah(sambil berzikir)




Carseat handover from abg Nazhan
Iris: Yippie!!! I likeee..



Super cute
Iris: No flash please..


- Posted using BlogPress

1 comments:

Hari raya pertama

6:46 PM ida ahmad 0 Comments

Selamat Hari Raya Korban bagi yg beragama Islam. Macam mana raya tahun ni?Fuhh..anak2 ibu agak boring di pagi raya haji lepas. Iris bangun awal, kemudian tidur balik sekejap. Kemudian abang Nazhan bangun, terus kena mandi. Selalunya dia mandi pagi agak lambat. Dah bersiap semua, tengok2 lepak di rumah ja. Mana tak boring. So gambar2 pagi raya, muka tak ceria ja.




Dekat nak tengah hari ibu pun bawak p rumah maktuk. Seronak la dpt keluar rumah, tapi sampai rumah maktuk pun x ada buat apa. Nazhan oklah sikit, asal boleh jalan. Iris pula, xboleh xnampak ibu mula merengek. Lepas lepak2 dan makan beriani, kami pun gerak balik.

Sampai rumah, ibu tidurkan Iris yg sememangnya mengantuk. Bila dia dah terlelap, ibu buatkan Nazhan susu. Belum sempat basuh mug, adik dah jaga. Last2 ibu tertidur sama sambil nyusukan adik. Bila kami bangun lewat petang, abang
Nazhan pulak tidur.

6.30 petang baru Nazhan bangun. Jadinya lepas Maghrib baru ibu bawak anak2 ibu beraya ke rumah nenek Puteh pulak. Ramai budak2 di sana, bapa2 dan mak2 sedara yg sebaya. Orang pun ramai.
Nazhan sangat enjoy. Lega ibu. Iris pula even not so enjoy tapi tak buat perangai.

Sepadan dengan usia Nazhan yg suka bermain, dia memang happy bila ramai kawan bermain. Berbanding dengan adik yang suka nak main dengan org yg dia familiar ja. Bila ibu asyik tinggal2, muka pun xberapa nak manis. Tapi ibu sangat puas hati dapat gembirakan Nazhan.

Menakjubkan Nazhan makan dengan banyaknya malam tu. Tuksu suapkan nasi tomato sambil dia main game paklong Hayki. Ibu rasa itu jumlah makanan paling banyak Nazhan pernah makan seumur hidup dia. Jadi, ibu positif Nazhan bukan picky eater tegar. Lepas ni mungkin perlu kurangkan evening snack, lewatkan sikit dinner dan makanan kena yang tasty habis.

Sebenarnya Nazhan xtentu, kadang2 makan, kadang2 tak. Dulu demi nak pastikan dia makan banyak, ibu sanggup berkejar kejaran dan mengambil masa yang lama utk habiskan portion yg sedikit. Kemudian ibu baca tips dari pediasure calendar di demc, hadkan masa makan tu 20-30 minutes. Tak habis pun biarkan. Jadi, sejak tu ibu dah tak paksa Nazhan. Kalau 2-3 kali offer dia xnak jgk, ibu stop.

Ada hari dia makan banyak tapi kebanyakannya sikit ja. Sekadar 3-4 suap dah xnak. Memang harap nutrisi dari Pediasure ja. Dah tersasar pasal habit makan Nazhan pulak.

Alkisahnya, ibu nak buat yang terbaik untuk anak2 ibu. Nak setiap hari ceria dan gembira ja. Sempena raya korban ni, semoga pengorbanan ibu selama ni yg tak seberapa akan membuahkan hasil. Semoga ibu dan ibu2 lain diberi kesabaran untuk terus berkorban demi keluarga dengan penuh keikhlasan.



Selamat Hari Raya semua!

Sulingan~
Baju Iris ni ibu buat time raya posa. Raya haji dah kena buat kain baru. Tangan memang buat singkat ala baju kedah. Hehe..



- Posted using BlogPress

0 comments:

Sepak dan gol

10:05 PM ida ahmad 0 Comments




1,2,3 kick



Gol



Gol



dan GoLLLL!!!!



- Posted using BlogPress

0 comments:

Resepi daging masak merah

2:36 PM ida ahmad 0 Comments






Gambar ja original. Resepi dari sumber di bawah.

Daging direbus dan masukkan sedikit pewarna merah…air rebusan jangan dibuang……lepas tu, daging tu hendaklah dihiris nipis

Bahan-bahan:

Cili hijau - potong halus
Cili merah -potong halus
Bawang besar } potong bulat
Bawang putih } tumbuk pecah
Halia - titik
Serai – titik
Sos tomato
Sos tiram
Beberapa titik kicap manis
Cili kisar - sedikit
Daun limau purut - koyakkan
Buah tomato – optional
Daun sup/bwg hiasan


Cara-cara

1.Goreng daging yang dihiris tadi dan ketepikan.
2.Tumiskan bwg putih dan halia sampai naik bau.
3.Masukkan cili kisar, sos tiram dan sos tomato dan beberapa titik kicap.
4.Masukkan lebihan air rebusan daging tadi…kacau…campakkan daun limau purut
5.Masukkan buah tomato.
6.Masukkan daging, cili merah dan hijau…letak sedikit garam dan tunggu hingga agak pekat kuahnya dan baru masukkan bawang besar…tutup api.

Sumber :
http://shw.ulampegaga.fotopages.com/14512753/daging-masak-merah.html


- Posted using BlogPress

0 comments:

Selamat hari raya haji abah

11:15 PM ida ahmad 1 Comments

Pertama kali sejak berkahwin, kami xdapat beraya bersama. Selamat hari raya aidiladha buat
suami dan abah tercinta. Semoga semua berjalan lancar dan kita dapat bersama kelak.

Juga Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke-5!
Walau xdapat sambut bersama, jauh dimata,dekat dihati. Pengorbanan abg sangat besar dan kami menghargainya. Semoga kita sekeluarga akan bersama tak lama lagi.

We love you, abah. Inilah aktiviti kegemaran bila abah ada.




Even we're are happy now, is not same when you're not around.







Muah muah :x
Lots and lots of hugs and kisses from three of us.

-Posted using BlogPress

1 comments:

Petua untuk menambah susu badan

1:39 PM ida ahmad 0 Comments

Untuk rujukan dan memudahkan pembaca, saya paste terus entry dari sahabat saya ni. InsyaAllah anda juga pasti berjaya jika mengamalkan petua petua ini termasuklah kena rajin pam walaupun dan makan vitamin.

Salam..
Sebenarnya pesanan tu untuk diri saya sendiri...mungkin kesibukkan membuat saya terleka untuk menyusun semula jadual pam saya semasa bekerja..selalunya saya akan pam 3 kali sepanjang 8 jam waktu bekerja..tapi kadang-kadang boleh jadi 2 kali sahaja..huhu...saya cuba untuk pam 3 jam sekali kerana saya tahu itu adalah yang paling baik untuk hasilkan banyak susu...walaupun dah makan vitamin atau milk booster tapi kalau malas pam memang tak de maknanye...hehe..

<>


*Hasil pam pukul 12.00 tghari semalam sebelum 9 oz.. ;)

Jom kita tengok balik apa yang perlu kita buat.......
Jaga jadual makan - ibu-ibu kene pastikan jadual makan utama seperti sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam di ambil mengikut waktu yang betul dan sesuai. Kalau saya sarapan pagi memang akan makan yang berat sikit contohnya nasi lemak dan milo panas gelas besar...Sebenarnya, makanan inilah yang di perlukan oleh tubuh badan ibu-ibu untuk menghasilkan susu..Tetapi apa yang saya perhatikan ibu-ibu lebih gemar mengambil pemakanan sekadar untuk menghilangkan rasa lapar sahaja..dalam erti kata lain BERDIET untuk mantain KURUS..Jangan takut gemuk tapi ibu-ibu kena pastikan badan ibu-ibu mampu untuk menghasilkan susu yang berkualiti dan kuantitinya cukup untuk anak.
Banyak minum air - badan kita memerlukan air yang banyak, tambahan pula kita merupakan ibu yang menyusu..sudah tentulah kandungan air dalam badan mesti sentiasa cukup untuk menghasilkan susu yang banyak..Saya sendiri memang kuat minum air masak..kalau pergi kerja saya akan bawa botol besar 2.5liter, dan saya pastikan air tu habis dari pukul 8 pagi hingga 5 petang...Memang saya kene disiplinkan diri sendiri..Air penting untuk menyahkan segala toksin dalam badan kita..Kalau badan ibu-ibu sihat sudah tentulah susu yang di hasilkan juga berkualitikan..
Jadual pam 3 jam sekali - Cuba untuk pam 3 jam sekali kerana lagi kerap kita kosongkan breast lagi banyak susu boleh dihasilkan..kalau saya di tempat kerja 3 kali pam subuh 1 kali balik rumah lepas kerja 1 kali..so total 5 kali sehari saya akan pam..cuba untuk curi masa juga untuk pam walau sesibuk mana sekali pun..
Pengambilan supplement - saya percaya ibu-ibu yang menyusu ada memilih untuk mengambil supplement@makanan tambahan lain bagi memastikan badan ibu-ibu sihat sekali gus dapat menghasilkan susu ibu berkualiti sehebat kuantiti...Saya sendiri mendisiplinkan diri saya untuk makan vitamin setiap hari, kerana saya bekerja ditambah pula menyusukan anak..jadi badan saya mestilah bertenaga untuk memastikan saya dapat menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang isteri dan ibu..
Ini adalah amalan harian yang saya amalkan sejak saya mula memilih untuk menyusukan Haikal dengan susu saya sepenuhnya..Selain menjaga pemakanan, tidak lupa juga DOA dan TAWAKAL kepada Allah SWT...kerana rezeki itu datangnya dari Allah SWT...Kita hanya mampu berusaha dan jangan sekali-kali berputus asa jika hasil susu merudum dan tidak lumayan seperti yang kita harapkan..

Credit to hasmah dari
ibuhakimhaikal.blogspot.com

Jadi, kawan2 juga kalau nak hasil yg sama atau bertambah lagi, haruslah ikut petua2 berguna tersebut. InsyaAllah, Allah akan memberi ganjaran yg setimpal atas usaha anda itu.

Berminat nak cuba vitamin shaklee yg boleh menambah susu badan, hubungi saya segera.

- Posted using BlogPress

0 comments:

Amalan baik untuk tambah susu badan

12:22 PM ida ahmad 0 Comments

PERJUANGANKU BELUM SELESAI: Kena rajin pam walaupun dan makan vitamin..: "Salam.. Sebenarnya pesanan tu untuk diri saya sendiri...mungkin kesibukkan membuat saya terleka untuk menyusun semula jadual pam saya semasa..."

0 comments:

Shaklee Shop: Testimonial shaklee set breasfeeding

Shaklee Shop: Testimonial shaklee set breasfeeding: "Email ni datangnya dari Amyz ----- ni ada sikit testimoni: lepas 3 month consume set B, susu mmg pekat. Nampak sgt nutrious utk Alam. H..."

0 comments:

Fahami konsep antioksidan

11:47 AM ida ahmad 0 Comments

Antioksidan adalah komponen dlm nutrien yg berfungsi melindungi nutrien dr diserang radikal bebas. Ia boleh didapati dalam vitamin A, vitamin C, vitamin E dan dalam mineral jgk.

Nutrien yg kaya dgn antioksida byk didapati dlm tumbuhan tanaman seperti sayuran dan buah. Untuk fahami fungsinya, ambil epal sebagai contoh.

Antioksida dlm epal telah membuatkan ia segar. Selepas dipotong dan terdedah, kehadiran oksigen membuatkan ia bertukar ke warna perang selepas seketika.

Perubahan warna ini adalah tanda berlakunya oksidatif. Satu proses dimana kehadiran oksigen menghasilkan rangkaian tindakbalas lalu membebaskan radikal bebas dlm sel epal. Ini telah menurunkan kualitinya.

Dalam badan kita pula, penghasilan radikal bebas akan merosakkan sel badan seperti sel jantung,mata dan kulit contohnya. Apabila sel rosak, ia mungkin membawa kepada penyakit serius lain seperti kanser,jantung,kencing manis dan sakit buah pinggang.

Jadi amat penting kita pastikan nutrien yg kita ambil, ada komponen antioksida supaya sel badan kita terpelihara. Radikal bebas boleh terjadi dari proses metabolisme tubuh atau faktor luar seperti asap rokok,alkohol,sinaran ultra ungu dan bahan kimia dr makanan yg diproses.

Buah dan sayur yg tinggi antioksida adalah seperti strawberi,epal,plum,brokoli dan bayam. Jom beringat sebelum terkena ;)

- Posted using BlogPress

0 comments:

My boy at 34 months

5:18 PM ida ahmad 0 Comments

Nazhan Iqbal masih lagi anak lelaki kesayangan ibu dan abah. Nazhan merupakan anak yg senang dijaga dan tak banyak songeh. Namun kenapa masih lagi xnak mengeluarkan ayat2 yang mampu mencairkan hati ibu?

Nazhan baru pandai gosok gigi, pakai baju seluar dan bukak baju seluar sendiri. On tv dan baru sampai pulas tombol pintu. Sejak sampai ni, asyik bertutup dan berkunci saja bilik, tak kira bilik tv,bilik tidur or bilik tuk. (termasuk pintu kereta). Kena berketuk kalau nak masuk bilik. Kunci spare kena ada kat luar, kang tertidur kat dalam bilik, xboleh ibu masuk.

Nazhan memang anak yg baik. Dia akan susun kasut kalau kasut org lain dh tersusun
tapi kalau kasut org lain berselerak, dia pun Xsusun jugalah. But bila ibu suruh susun, dia pun susun. Kalau ibu soh simpan toys pun dia dengar. Yang dia xnak dengar share toys dengan adik.:(

Sekarang ni Ibu dah pass car seat pada Iris. Nazhan ok, duduk depan tp nak pakai seat belt willingly hanya selepas 2-3 kali merajuk dgn abah. Oklah tu kan.




I love u so much. Lately ni ibu selalu marah Nazhan bila ibu ajar cakap, Nazhan berat mulut
nak cakap. Macam ada ketul emas dlm mulut. Ibu minta maaf banyak2 ya sayang. Sepatutnya setiap pagi, ibu kena set mind yg ibu kena ajar Nazhan dengan kesabaran dan sentiasa positif.
Mudah-mudahan kita berjaya! Caiyo caiyo!!!



- Posted using BlogPress

0 comments:

Idea perniagaan yg mantap

9:06 AM ida ahmad 0 Comments

Ramai yg teringin berniaga dan ramai yg telah mula dan lama berniaga. Sebagai panduan untuk kita bersama, saya kongsikan artikel yg amat mendalam maksudnya dan berjaya meninggalkan kesan pada saya.

---

Keluarga saya bukanlah dari golongan peniaga. Ayah dan emak saya adalah kakitangan kerajaan. Begitu juga makcik dan pakcik saya kebanyakannya adalah kakitangan kerajaan.

Namun ada seorang pakcik saya… beliau adalah seorang yang kurang cemerlang dalam pelajarannya. Oleh itu peluang untuknya menyambung pengajian ke peringkat tinggi adalah tipis. Jadi tak adalah beliau mengikut jalan tipikal makan gaji seperti orang lain. Pakcik saya bermula sebagai pembantu kedai. Hari ini beliau memiliki rangkaian perniagaan sendiri.

Pakcik saya bukanlah seorang yang terkenal seperti Syed Mokhtar al-Bukhary, namun keperibadiannya dalam membina empayar perniagaan adalah contoh terbaik untuk saya ikuti. Beliau amat menitikberatkan elemen-elemen Islamik dalam perniagaannya.

1. Perniagaan yang halal
Ini adalah perkara wajib bagi peniaga Muslim. Walaupun menjadi seorang usahawan internet, namun jangan menggadaikan maruah agama dek kerana pasaran yang lebih besar terhadap benda-benda yang tidak menepati prinsip Islam.

2. Meraikan persaingan
Di dalam Islam tidak ada istilah persaingan, sebaliknya ia mengutamakan konsep takaful atau kerjasama, saling lengkap-melengkapi. Ini adalah nilai yang sudah hampir pupus dalam diri kebanyakan pengusaha dan peniaga Muslim. Sanggup tikam belakang dan ‘makan dalam’ untuk menjatuhkan sesama pengusaha ini.

3. Berurusniaga dengan Allah
Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian dari rezki yang kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi (Surah al-Faatir : 29)

Tahukah anda bahawa ada seorang ulama yang mempunyai empayar perniagaan tidak pernah membayar zakat? Beliau adalah Abu al-Laits yang mempunyai rangkaian perniagaan yang besar tapi tak pernah membayar zakat.

Abu al-Laits tidak pernah membayar zakat kerana harta dari hasil perniagaannya tidak pernah disimpan sehingga cukup haul (setahun). Keuntungan yang diperolehi digunakan untuk membantu orang miskin, membangunkan ummah dan untuk kepentingan Islam.

Meletakkan Allah sebagai rakan kongsi bisnes kita, akan membuatkan kita sentiasa terbina sebagai seorang usahawan yang berdisiplin dan tidak mementingkan diri sendiri dan berorientasikan keuntungan semata-mata.

4. Menyediakan sarana untuk membantu ahli keluarga dan masyarakat
Imam Abu Hanifah menggunakan hasil dari perniagaannya untuk menyara murid-muridnya.

Bagi kami, anak-anak buahnya, pakcik saya menyediakan peluang2 pekerjaan, terutama untuk adik-adik dan sepupu saya yang baru menamatkan pengajian. Bukankah satu wasilah yang amat baik bagi mendorong anak-anak muda (terutama anak buah) menjalankan kerja berfaedah dengan menyediakan peluang2 ini. Maka tak adalah anak-anak buahnya yang berpeleseran sebab tak ada benda yang boleh dibuat.

5. Jujur dalam menjalankan perniagaan
Walaupun zaman sekarang, kata orang “Siapa lebih licik, dia akan cepat berjaya” tapi kita perlu ingat, Allah menggunakan hukum yang sama sepertimana yang diturunkan kepada Nabi kita. Berjaya di dunia bukan cermin kejayaan di akhirat, namun ia bukan juga sebaliknya. Menurut satu hadis (maaf, lupa perawinya), Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa “Kesengsaraan yang paling perit ialah susah di dunia dan susah di akhirat”.

Untuk berjaya, banyak jalan mudah, tapi kemudahan yang tidak berlandaskan syariat tidak membawa makna apa-apa. Berniaga bukan semata-mata untuk wang, atau kerana minat, tapi menjalankan urusan di bawah undang2 yang telah ditetapkan oleh Allah.

Apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia ini dibandingkan dengan kehidupan di akhirat hanyalah sedikit (Surah at-Taubah : 28)

6. Jauhi sifat dengki
Sifat dengki telah menyebabkan iblis dilaknat Allah, kerana dengkinya terhadap Nabi Adam. Disebabkan perasaan dengki dan iri ini iblis telah berusaha menggoda Nabi Adan dan Hawa sehingga mereka berdua dicampak keluar dari syurga. Usaha mereka berterusan menggoda anak-anak Adam agar masuk neraka bersama mereka.

Perniagaan pakcik saya adalah yang biasa-biasa, dan ramai pengusaha lain yang membuat benda yang sama. Namun pakcik saya berusaha keras untuk memajukan bisnesnya, dan tidak pernah mengaitkan dengan pengusaha lain. Malah menjadikan kejayaan orang lain sebagai motivasi baginya untuk terus berjaya.

Bagi saya ahli perniagaan yang berjaya bukanlah orang yang paling kaya, tapi orang yang paling berbakti kepada masyarakat sekelilingnya, dan berbakti kepada agamanya. Apa guna kalau berjaya dan kaya tapi kedekut, atau tamak dan menjalankan kegiatan perniagaan secara monopoli. Sebaik-baik manusia ialah yang memberi manfaat kepada orang lain (maksud hadis).

Marilah kita sama-sama mendoakan ahli-ahli perniagaan ini tidak akan kelabu mata dengan kejayaan yang sedikit di dunia ini. Sama-sama kita bersaing secara sihat (win-win) agar semua dapat membina empayar masing-masing dan menakluk kembali dunia.

Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berjuang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur, mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh (Surah as-Shaff : 4)

Semoga kita semua akan jadi ahli perniagaan yang berjaya

---

Indahkan kalau kita berniaga dengan niat dan cara yg betul. Pasti banyak halangannya tapi ia tidak mustahil. Allah pasti melimpah luahkan rezeki kita, insyaAllah.

Terima kasih pada lyna dr www.mysuperkids.net kerana sudi berkongsi info berguna ini.

- Posted using BlogPress

0 comments:

Shaklee Shop: Shaklee November Special Promotion

Shaklee Shop: Shaklee November Special Promotion: "Trial Pack set A (free delivery) 30's Multivitamin, 30's B complex & 30's Vitamin C Offer RM75 sahaja Asal RM80 Trial Pack set B1(free deli..."

0 comments:

Semaknya rumah

7:53 AM ida ahmad 0 Comments

Kalau kita seorang perfectionist, penatlah kalau ada anak yg masih kecil. Serba serbi nak sempurna. Mujurlah saya tidak begitu, mak saya ya. Hehe.. Bila dah beranak kecil, kita kena belajar meletakkan mana keutamaan. Bagi saya, yg plg penting keselamatan, keselesaan dan kegembiraan anak. Maksudnya walaupun rumah tak kemas or cantik mana, paling mustahak,

1.adakah selamat untuk anak2?
-boleh bermain tanpa pengawasan, tak ada wayar berserabut, xada mainan,tisu,kertas yg boleh tertelan dan etc.

2.adakah selesa?
-cukuplah sekadar boleh duduk atau baring. Xada makanan tertumpah yang tidak dilap yang mengundang semut.( saya malas nk lap tiap2 hari satu rumah,walaupun itu yg terbaik sebab saya tak serajin tu.

3.adakah semua org gembira?
-bila saya xpenat bekerja,emosi saya pn alhamdulillah ok. Saya boleh bersama-sama belajar dan main dgn anak saya. Ini membuatkan anak2 saya turut gembira kerana ibu sentiasa ada bersama.

Tak percaya dgn tips saya? Bacalah di bawah ini, panduan dari babycenter. Tak salah menurunkan level kekemasan rumah tu sekali sekala.

When you get to the point that the mess in your home is causing you stress, remember these three powerful words: Lower your standards. It's hard to keep up with the cleaning, laundry, and organization the way you did pre-baby, especially once your little one is able to move about and scatter toys all day long.

To clear up some of the clutter and make yourself feel better, consider focusing on specific, attainable goals. Take care of necessities first and then move on to more complex tasks. Organize your home in ways that will make your daily life easier — perhaps by keeping your baby's diapering supplies or toys in one place. If possible, splurge on some help from a housekeeping service for a one-time overhaul to get back on track. Then make a plan of action — with your partner — to keep future messes to a minimum.

It also helps to talk about your frustrations with other parents. They're likely to sympathize and may be able to share helpful hints.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Shaklee Shop: Bagaimana merawat ekzema

Shaklee Shop: Bagaimana merawat ekzema: "Ekzema bukanlah satu perkataan yang asing terutama bagi ibu-ibu yang mempunyai anak yang mempunyai masalah kesihatan ini. Ekzema dikatakan p..."

0 comments:

Shaklee Shop: Fully breastfeed tapi anak tetap jatuh sakit?

Shaklee Shop: Fully breastfeed tapi anak tetap jatuh sakit?: "Fakta 1: Susu ibu mengandungi lebih daripada 300 nutrien yang sebahagiannya masih belum dapat dikenalpasti oleh para saintis. Fakta 2: Susu..."

0 comments:

Shaklee Shop: Vitamin untuk meningkatkan kesuburan

Shaklee Shop: Vitamin untuk meningkatkan kesuburan: "Zuriat merupakan anugerah yg terindah untuk pasangan yg berumahtangga. Namun, kegagalan mendapatkan zuriat merupakan isu serius bagi seseten..."

0 comments: