Tips nak perut FLAT idaman kalbu

2:06 PM ida ahmad 0 Comments

Tips di bawah diolah dari source berikut 1 dan 2

1.Kurangkan garam dalam makanan harian sebab water is attracted to sodium (garam). So when you take in higher than usual amounts of sodium, you'll temporarily retain more fluid – which contributes to a sluggish feeling, a puffy appearance, and extra water weight,


2.Kurangkan amik makanan yg tinggi karbo. Dalam badan kita ni, dah tersimpan a type of carbohydrate called glycogen; every gram of glycogen is stored with about 3 grams of water. Jadi kalo kita kurangkan carbo intake, badan kita dapat guna tenaga yg tersimpan tu dan membakarnya. At the same time dapatla buang excess store fluid tu.

3.Sesetangah makanan yg mentah ni contohnya mcm karot tak sesuai dimkn mentah2..Tahu tak 3 karot yang di masak mempunyai nilai nutrisi yang sama dengan 3 karot mentah. Tapi karot yang dimasak takes up less room in your GI tract. ( GI tract ni adalah digestive organ that extracts nutrients from your food). Jadi kalau amik karot mentah akan menyebabkan organ ni mengembang dan hasilnya? A swollen tummy.


4.Kalau boleh jgn amalkan kunyah chewing gum.Tahu tak, kunyah chewing gum tu boleh sbb kan perut buncit..'When you chew gum, you swallow air. All that air gets trapped in your GI tract, and causes pressure, bloating and belly expansion.'


5.Jangan amalkan makanan bergoreng such as donut,french fries..kuih2.Even the obligatory splash of tomato ketchup can cause bloating. 'Fatty foods, especially the fried variety, are digested more slowly, causing you to feel heavy and bloated.'

6.Sesetengah food ni high gas content...equals bloat ..so buncit nanti perut..contoh2nya "Legumes, cauliflower, broccoli, Brussels sprouts, cabbage, onions, peppers and citrus fruits"

As for me, i gradually kurangkan itu ini. Thats why I still plumpy. Huahuahua:)). Saja tinggal for my son untuk cubit2 my body part. He loves them so much. Kurang berat banyak ni pun, insyaAllah sebab ambil B Complex yang cekap convert carbo, protein dan lemak to energy.

0 comments: