Heating and Thawing Homemade Baby Food

1:03 PM ida ahmad 0 Comments

Microwave way
Transfer the cubes to a glass bowl and then thaw them in the microwave. Be sure to stir food to ensure no hot-pockets are left to burn baby. Always warm baby food cubes in a glass bowl and not in plastic containers as research indicates glass is safer.

Refrigerator way
Transfer the cubes to a storage container and let the cubes thaw in the refrigerator. You may thaw your baby food cubes in the refrigerator over night. Ensure that the cubes remain a closed container and not in an uncovered bowl.

Submersion or Warm Water Way
You may also place the cubes in a small bowl and then place the bowl in a larger bowl filled with hot water. Thawing baby food cubes using this "submersion method" should take between 10-20 minutes. You can also do this with a pan of warm water on the stove; add the smaller bowl to a pot of water that you have warmed.

Reminder
  • Thawing food on your kitchen counter is never recommended as bacteria or other contaminants may get into the food.
  • You should not feed your baby from the container and then re-store the container that baby has been fed from. Saliva may contaminate the food and bacteria may evolve. Always take the portions you will serve from the container and transfer to a feeding bowl.
  • Please keep in mind that reheating baby food cubes is NOT necessary. Baby food cubes may be served at room temperature once they have been thawed. Many babies enjoy room temperature foods.
  • Thawed homemade baby food may safely be kept in the refrigerator for 72 hours maximum.

0 comments:

My dear boy on Bera test

10:25 AM ida ahmad 3 Comments

Anak-anak saya mempunyai birthdate yang lari sebulan aja. Both on 26th. Jadi, Nazhan akan mencecah umur 2tahun 9bulan, 3.55 am nanti. Hehe..

Penat jugalah nak melayan dia ni sebab dia tak pandai nak minta. Kami perlu figure out apa yang dia nak. Paed pernah pesan, push him to talk, dengan point and sebut ulang2 kali. Bila dia sebut, baru p ambil. Malangnya, tak jalan jgk kaedah tu.

Last week, dia demam, abahnya cuti seminggu. Jadi, cuti tu banyak dihabiskan dengan melayan pe-el dia ja. Elok2 baik demam, kami terus bawak p KPJ, Perda untuk buat audiolagy test. Kenapa? Kami berminat untuk p speech therapy. Namun, menurut pakar di DEMC dulu dan sedikit reseach yang saya buat, kena buat audiology dulu untuk pastikan Nazhan tak ada masalah pendengaran.

Masa call KPJ, nurse soh datang aja. Padahal audiology test equipment tak ada pun di situ. Jadi, sebelah petang kami ke Loh Guan Lye pulak untuk new appointment. Selepas jumpa ENT specialist, then refer tu audiologist. Mood Nazhan dah tak best. Dari pagi, asyik jumpa doktor ja.
So, test pun tak berjalan lancar. Nazhan taknak dengar arahan.

Ujiannya macam ni. Bila Nazhan dengar bunyi, then dia perlu buat sesuatu, like masukkan hoop dalam kon. Nazhan xnak duduk diam pun. Then tukar lain. Bila Nazhan dengar bunyi, dia akan pusing ke arah robot yang bergerak. Mula2 menjadi, then dia dah taknak pusing. Sebabnya arah bunyi keluar and robot tu memang berbeza. Cuma hoping that dia rasa2 robot akan bergerak, then dia pusing, bila bunyi tu kedengaran, baru test tu menjadi.

Ada lagi yang kami cuba buat. Semuanya berdasarkan Nazhan akan buat something bila dengar bunyi. Bunyi tu akan dimainkan dengan decibel range yang berbeza. Namun, dia taknak memberi kerjasama. Jadi, terpaksa pilih test jenis lain. Test ni nama dia, Bera test yang perlu dibuat semasa Nazhan tidur.



Jadi, malam tu kami bagi Nazhan kepenatan. Esok pagi2 p hospital balik. Makan ubat, then dia pun tidur lepas 10 minit. Letak alat pendengaran di telinga dan 1 wayar kat kepala untuk detect reaksi otak terhadap bunyi. Alhamdulillah, Nazhan memang tak ada masalah pendengaran. Masalah degil ja. Huahuahua.



Simple ja ujiannya tapi mahal jugaklah. Selamat company tanggung. Jadi, our next step is speech therapy. Appointment pukul 2pm, on the same day tapi terpaksa cancel sebab mood dia dah kembali xbest. Ucu cakap budak2 boleh ada stress. So, kami pun xnak la stress dia sangat. Hehe.. Next time, bila abah tak adalah. Bila abah ada, merap sangat dengan abahnya. Boring ibu nak melayan.

Sebenarnya, kami memang positive dia tak ada hearing problem, tapi dah pakar soh buat, p ja la. Development dia pun dah much2 better. Dia nak ulang apa yg dia dengar di tv or apa yang kami cakap. Dah kenal A-Z, 1-10. Cuma dia tak ada conversation dlm bahasa melayu atau english yang boleh kami paham or agak2 paham.

Ada jugak member yang masa zaman kecil dia, 3 tahun baru boleh cakap. Sekarang mulut dah tak boleh berenti cakap. Hehe. Dah berjaya dah dia. Cuma tak kan la kami nak tunggu dan tunggu. Bila dah 3tahun, tunggu lagi 3 thn 6 bulan, tunggu lagi bila umur 4tahun. Asyik tunggu ja la. So, sebagai ibu bapa yang prihatin dan sayangkan Nazhan Iqbal ni, kami pun kena buat jgk. Demi kebaikkan dia di masa depan. Ingat ni Nazhan. Jangan jadi kacang lupakan kulit pulak bila besaq nanti. Pesanan khas untuk Nazhan.

3 comments:

6 months going 7 months

9:49 AM ida ahmad 0 Comments

Iris akan genap 7 bulan beberapa hari sahaja lagi. Ibu lupa nk update Iris milestones. Nanti lupa plk bila dr. tanya. Penting ni tau development anak2 even anak memang mempunyai pencapaian yg berbeza. Its really individualistic kind of things. Namun, xsalah nk compare2 dgn budak lain or adik beradik lain so that kita tidak leka.


  • Roll over and back dengan meriahnya.
  • Start solid. Namun ikut mood, kadang nk makan, kadang tak nak. So far she loves pumpkin more compare to other option.
  • Weight, tak salah 7.4kg.
  • Tak p cucuk pneumokokus lagi. Aduh!!
  • Love her brother very much. Kalau abang dia buat apa2 pun, dia boleh gelak. Even abang bukan nak entertain dia pun.
  • Still can't sit unsupported.
  • Love to watch ABC videos on Mac dan tekan2 jugak bergolek di atasnya.
  • Supprisingly, dah pandai minum air guna straw. Accidently, ibu saja bagi Iris botol minum abang, sebab Iris suka gigit2 straw untuk hilangkan gatal gusi. Aleh2 ibu tengok, bestnya punya sedut.
  • Creeping.. just once tu pun macam dia tak sedar ja semasa cari puting nk menyusu. Bila ibu move back a little, Iris dah ngamuk. Kalau benda lain kita umpan, dia tak nak try creep. Just golek2, akhirnya dapat jgk.
  • Dah boleh letak dalam walker and she tends to move back and stuck there if something block it.
  • Habit bila menyusu, main mulut dan muka ibu. I love this moment so much. Kaki plk suka kangkang dengan overnya.
  • Sudah pandai menyusu sambil meniarap.

0 comments:

Khasiatnya yanig penting

1:32 PM ida ahmad 1 Comments

"I am looking for the supplement that help me to enrich my breastmilk."

Sebenarnya, rata2 ibu sekarang jarang bertanyakan persoalan tersebut ketika membeli supplemen. Mereka hanya fokus untuk memperbanyakkan susu namun lupa bahawa kualiti lebih penting dan perlu diberi perhatian. Alhamdulillah, setelah mencuba vitamin dari Shaklee, mereka perasan tentang kesan2 sampingan yg POSITIF hasil dari kebaikkan vitamin ini. Bukan sahaja susu nampak sedap dan berkrim, bayi juga mempunyai sistem pertahanan yg kuat.

Soalannya, apa yang ada dalam set tambah susu shaklee ni? Jom kita baca dengan lebih terperinci apa sebenarnya yang ada dalam set B ni.




Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak..Bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak. Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, anti stress (sebagai penenang), membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..). So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insyaAllah akan mudah sembuh. Satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik kerana Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan. Secara automatik kesan baik pd baby, susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan.




Energizing Soy Protein (ESP)

Ianya adalah protien dan protein sangat penting untuk pembentukan sel.ESP sangat membantu dalam melancarkan penghasilan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu dan anak, dan membantu kawal paras kolesterol. ESP turut mengandungi kalsium yang turut menyumbangkan kepada pembentukan sel darah. Di samping memberikan tenaga kepada ibu ia juga dapat memberikan rasa kenyang.
Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? Soya Shaklee ada non GMO soy iaitu soya yang dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah. Kualitinya sangat tinggi.
*ESP tiada dalam trial pek set B..kerana ia dalam bentuk serbuk....packaging in canister. Harga RM121, rm10 pos ke semenanjung atau rm20 ke Sabah Sarawak. Bagi yang nak beli sendiri, boleh guna ID 846056 untuk dapat harga ahli, harga bukan ahli, RM135.

Untuk yang mengalami susu merudum dgn teruk, cubalah ESP ni agar penghasilan susu lebih efektif dan mula nampak peningkatan. Memang cepat rasa susu penuh sebab tu saya sentiasa menggalakkan ibu2 di luar sana menambah ESP apabila membeli Trial Pack set B.

Trial Set B -tambah susu -RM80


Kenyataannya, pengambilan supplement yang BETUL akan membantu mengkayakan nutrisi dalam susuibu dan kerana itulah saya menyukai Shaklee.Shaklee adalah satu jenama yang telah lebih 50 tahun dalam pasaran. Produk Shaklee adalah vitamin yang khusus dan berdasarkan keperluan seharian tubuh kita

Akhir kata,trial set B(tambah susu) SHAKLEE amat berbaloi untuk dicuba dan menjadikan susu lemak berkrim BERKUALITI TINGGI.

1 comments:

Solid for Iris

9:14 AM ida ahmad 0 Comments




Its so hard to get her to eat. This is my challenge. All my kids dun like their solid like other kids that eat like no tomorrow. She dun like a smooth texture of her solid but enjoy a cut of fruits instead. She maybe having a teething period now. She likes to put into her mouth every things she found.



I'm changing from blended rice porridge with carrot into pumpkin now. Alhamdulillah, she eat it although in very small amout. There was one time, i tested her with a mashed chocolate raisin bread from Garnenig mixed with my milk and she loved it. Oh no, this girl. She chooce to eat a very sweet food. I cant let her do it since she just 6 months. Futhermore she very chubby already. If I let her, i maybe promote her to become an obese baby.



I hope i can provide her a nutritious solids that she enjoy them very much.

0 comments:

Idam nak cantik jadi gila

12:46 PM ida ahmad 0 Comments

Ada pengguna meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor. Berita lanjut di Behari Harian

Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

  • Kintop
  • Body Beaus
  • BMI-9 Xylimming Capsule
  • Senna Plus Capsule

    Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
  • Lami

    Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
  • Obexlim
  • Slimax Coffee
  • Beaute Fit Body Contour
  • Body Trimz

    Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
  • 357 Nasal Spray

    Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
  • Makjun Taufiq Dua Istimewa
  • Majun Dua Istimewa
  • Ginseng Jin Fui Wan
  • Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
  • Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
  • Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
  • Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
  • Makjun Syafiq 3 Istimewa
  • Reepo

    Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
  • Air Ikan Haruan

    Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
  • Eriesya Spa Beauty Cream
  • Atika Beauty Renewal Cream
  • Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  • Ratna Sari Whitening Night Cream
  • Tia Amelia Krim Jeragat
  • Chantique Whitening Night Cream
  • RZAC White Pearl Cream
  • Nuriz Day and Night Cream
  • Elite Rias Er Cream
  • R&Z Whitening Night Cream
  • Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
  • Pigmentation Recovery Complex
  • Zara Rejuvenation Cream
  • Natasya Krim Herba Gold
  • De Putih Night Cream

    Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
  • Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

    Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
  • Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
  • Qian Tong Dan
  • Raja Ubat Resdung
  • Coral Plus UA 350MG
  • 0 comments:

    How to make the most of your mommy brain

    2:00 PM ida ahmad 0 Comments

    7 valueable tips that every moms need expeacially stay at home mom like me so that we can't go nuts.

    Shaklee Shop: How to make the most of your mommy brain: "Take Back Motherhood: If you lost interest in world affairs when your baby was born, don't fret. Your brain hasn't shrunk — it's just otherw..."

    0 comments:

    In Memory

    8:34 AM ida ahmad 3 Comments

    This is what i lost

    *its not an iphone

    Do i need to request for a compensation to an iphone 4 maybe?

    3 comments:

    Kisah rumah baru

    9:20 AM ida ahmad 6 Comments

    Last 2 weeks, kami bermusafir ke Shah Alam demi sebuah rumah. Kononnya nak ambil kunci. Namun, kita hanya merancang, tuhan yang menentukan. Tengok bumbung rumah ja lah.


    EH, jangan salah faham. Rumah kami siap, alhamdulillah. Masalahnya cuma sebelum dapat buat temujanji ambil kunci dan check kerosakan, semua payment perlu dijelaskan. Pembayaran dari 2 pihak, pembeli dan peminjam. Di pihak pembeli adalah kami dan peminjam adalah company husband saya yang diuruskan oleh pihak bank.

    Sebarang kelewatan yg dibuat oleh pihak peminjam, dendanya(faedah la ni) perlu dijelaskan oleh pihak pembeli. Siutkan. Jadi, demi tidak menambahkan lagi duit yang terbuang, kami terpaksa mengeluarkan duit untuk menjelaskan denda tersebut tanpa banyak soal. Walaupun dihati panas membara kerana bukan kecil nilainya dan kami memang antara golongan yang tak pernah ada duit selambak banyak begitu.

    Jadi, kami pergi bermusafir dengan fikiran yang payment dari pihak bank akan sampai dengan kadar segera kerana sebelum bertolak lagi pihak bank sudah mengepos cheque baki pinjaman. Namun, pihak bank yang entah kenapa membuat sebahagian pembayaran melalui cheque sekali lagi gagal. Gagal kerana cheque nya tidak jugak sampai walaupun seminggu kami berada di Shah Alam. Salah courier company itukah?

    Namun yang menjadi mangsa adalah kami. Hanya pada hari terakhir kami berada di Shah Alam, penyesaian dapat dibuat antara pihak bank dan pemaju yg menggunakan fax dr bank sebagai acknowlegment, di mana chequenya masih belum tiba. Gila kemut courier company tu. Temujanji seterusnya adalah minggu hadapan kerana masa itu sahaja suami saya baru available. Semoga semuanya berjalan lancar kali ini.

    Beberapa hari semasa berada di Shah Alam, kami telah berkampung di DEMC kerana Nazhan demam. Tambah xbest kami telah kehilangan gajet tersayang semasa di sana dan minor car accident selepas discharge. But think at the bright side, kami semua selamat.


    Gaya orang sakit main dengan tangan berbalut @ playroom DEMC


    Adik dan abah pun tidak ketinggalan join sama


    Adik pun turut terjangkit demam tapi maintain ceria dan sembuh cepat

    6 comments:

    Tanda tanda awal kanser

    9:05 AM ida ahmad 0 Comments

    (1) Kanser pangkal rahim
    - sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa, sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.

    (2) Kanser payudara
    - bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan berdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di buah dada.

    (3) Kanser usus besar
    - perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan, sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.

    (4) Kanser paru-paru
    - batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.

    (5) Kanser perut
    - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan yg tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.

    (6) Kanser limpa
    - sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

    (7) Kanser ovari
    - haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara menjadi lebih mendalam.

    (8) Kanser otak
    - sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/ pitam, pelupa, perubahan personaliti.

    (9) Kanser prostat
    - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

    (10) Kanser darah (leukimia)
    - letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).

    (11) Kanser tekak
    - suara garau/ serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.

    10 PENYEBAB UTAMA KANSER

    1) Makanan
    2) Alkohol
    3) Sinaran cahaya matahari
    4) Pengambilan ubat
    5) Perokok yang tidak aktif
    6) Tembakau
    7) Radiasi
    8) Pekerjaan
    9) Pencemaran air dan udara
    10) Keturunan

    DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA

    1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
    2) Hindari makanan ringan yang masam
    3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
    4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
    5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil

    Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan terhadap kanser

    1. SATAY bersama dengan timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Karsinogen adalah Suatu keadaan yang menyebabkan barah, Timun adalah anti-karsinogen.

    2. Jangan makan udang selepas mengambil Pil Vitamin C. Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

    3. "Bah Kut Teh" (daging babi)
    Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging babi tu dan tunggu sekejap, anda boleh nampak ulat berenyut-renyut keluar dari sana. Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore ".

    4. Barah - akibat penggunaan bahan dalam shampoo.
    Jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah:- Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.

    Meskipun pertanyaan telah dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

    5. makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb)

    6. Bawang Goreng segera .
    Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman, yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah Straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

    Kesemua gejala yang ditulis di atas adalah betul dan tepat, cuma kesemua gejala ini, sekiranya sudah dimiliki maka Barah atau Kanser itu sudah diperingkat yang lewat. Penyakit Barah ini amat susah diubati apabila lewat dikesan.

    Oleh yang demikian, untuk menggelakkan kanser atau barah ini, sebaiknya ialah PENCEGAHAN. dan sekiranya anda tergolong di dalam kumpulan yang berisiko tinggi, seperti senarai diatas, anda perlu berhati-hati.

    Terdapat proses 'screening' atau saringan yang boleh dilakukan untuk mengesan kanser diperingkat awal. 'tumour marker' adalah bahan atau protein dalam badan yang menjadi penunjuk seseorang itu mempunyai risiko atau tidak untuk menghidap kanser. Proses ini dapat membantu Doktor mengawal atau merawat kanser di peringkat terlalu awal malah sebelum kanser terbentuk. 'tumour marker' bagi setiap kanser adalah berlainan.

    Kanser adalah penyakit yang agak unik kerana sistem badan tidak menganggap kanser/barah sebagai musuh, oleh itu sistem pertahanan badan tidak bertindak untuk memusnahkannya. kanser boleh diterjemahkan sebagai pertumbuhan normal badan yang tidak terkawal dan menyebabkan kemusnahan sistem badan akibat pencerobohan sel-sel ini yang memusnahkan organ2 yang sihat.

    Amalkan cara hidup yang sihat, permakanan yang baik ( halalal toyyiban), tidak berlebihan dan senaman yang cukup adalah cara pencegahan yang terbaik.

    -dipetik dari laman web PPIM

    0 comments:

    Baju raya kami

    9:35 AM ida ahmad 2 Comments

    Selamat Menyambut Ramadhan. Selepas 4 tahun menyambut Ramadhan bersama suami, tahun ini ada kelainan. Suami terpaksa berjauhan. Kesian dia. At least saya ada bersama anak2 dan keluarga. Semoga saya dapat melaksanakan solat terawih dan ibadat lain dengan aman.

    Baju raya? Hehe..lambat lagi nak beli. Harap2 nya, boleh bertambah slim menjelang Syawal kelak. Bolehlah pakai baju saiz S. Hahaha. Ready made ja untuk ibu. Nak buat awal2 dulu, badan macam mengandung ja. Tunggu nak kurus, tailor pun dah fully booked. Tailor zaman sekarangkan.. Kaya2 belaka. Ye lah, sorang baju sampai 4-5 pasang at least. Saya yang beli ready made dan housewife ni setakat 1-2 pasang ja la. Bukan pakai baju kurung tiap2 hari pun macam orang keja opis. (alasan tak berduit)

    Baju anak2, harapnya ibu sempatlah buatkan. Pernah buat baju melayu untuk Nazhan last year . Bolehlah untuk dipakai sekejap tu. Orang pun tak perasan. Tahun ni boleh buat untuk Iris pulak. Yeahh..Semoga dipermudahkanlah. Baju melayu untuk abah?? Hmm..Abah cerewetlah. Di mulut ja kata tak kisah tapi hmm..demand jgk. Nyampah i tau.

    2 comments:

    Kenapa susu badan sedikit?

    3:51 PM ida ahmad 1 Comments

    WOOoo..sedih kalau kita berniat nak menyusukan anak kita tp susu tak banyak. Stress kalau sudah bersiap sedia nak pump tp hasilnya amat sedikit. Sedikit info kenapa ia terjadi.

    Kenapa susu badan sikit atau production merudum?


    • Sesi perahan yang tidak konsisten,
    • Pengambilan air yang tidak seimbang dan selari dengan pemakanan,
    • Keletihan melampau, mood atau emosi yang tidak stabil,
    • Badan kekurangan nutrien penting dalam penghasilan susu seperti protien dan kalsium terutamanya dan beberapa faktor lain yang menyumbang ke arah ini.

    Boleh ka susu saya bertambah kalau saya amalkan vitamin?

    Supplement pada dasarnya membantu tubuh ibu menjadi sihat, lebih bertenaga, menstabilkan emosi dan mood serta untuk si ibu itu sentiasa berkeupayaan untuk menghasilkan susu ibu.

    Namun walaubagaimanapun, sesi perahan yang konsisten, pengambilan air melebihi 3 liter sehari dan doa yang berterusan akan membantu lagi menjayakan penyusuan dengan pengambilan supplement.

    Bagi yang menghadapi masalah kekurangan susu yang terlampau, disarankan mengambil 6 biji alfalfa sehari iaitu 2 pagi, 2 tengahari dan 2 malam.

    Sesi perahan yang konsisten, pengambilan air melebihi 3 liter sehari dan DOA yang berterusan akan membantu lagi menjayakan penyusuan dengan pengambilan supplement.

    Lebih banyak info dan cadangan supplement di sini. Hanya rm80 untuk 4 jenis vitamin selama sebulan dan kebaikannya untuk kesihatan secara keseluruhan bukan sekadar menggalakkan production susu.

    1 comments:

    Akhlak Saidatina Khadijah

    8:50 AM ida ahmad 0 Comments

    Agak2 kenapa Saidatina khadijah isteri Rasulullah s.a.w dijanjikan syurga?adakah krn beliau org pertama peluk Islam?atau krn dia menyumbangkan semua harta utk Islam?atau kerana beliau melahirkan anak2 utk Rasulullah?menurut panelist, (berdasarkan sumber2 yg kuat, sy x ingat exactly nama ulama’2 tu) beliau masuk syurga kerana tidak pernah meninggikan suara kpd Rasulullah s.a.w …huhu…insafnya bila dgr…satu suntikan smgt dan refleksi diri, bagaimana perlakuan dan perkataan kita di hdpn suami…bila difikirkan, sng saja org perempuan nk masuk syurga, taat suami, taat Allah dan rasul…tapi..adakah ianya senang sebenarnya??terutamanya di zaman yg fast paced, competitive, materialistic dan yg sewaktu dgnnya?bila penat dgn kerja, penat uruskan anak, penat buat kerja rumah, x puas hati itu ini, nak beli itu ini,..senang saja kita x sabar, marah, lupa diri…wahai diri, contohilah ummul mukminin khadijah binti khuwailid…

    good info from haniza

    0 comments:

    Tips tambah susu ibu

    3:35 PM ida ahmad 4 Comments

    Senario kes dimana ibu yang menyusukan anak mengalami masalah kurang susu selepas habis pantang dan mula bekerja.
    • Pam sekali sehari, kadang2 tak sempat. Kadang2 breast tak bengkak pun so dia tak pam.
    • Kerja balik malam, lepas tu buat kerja rumah
    • Stress dengan kerja dan rumahtangga
    • Selalu skip dinner sebab dah lambat sampai rumah
    Ibu ini juga telang mengambil inisiatif seperti minum teh untuk ibu menyusu yang katanya boleh tambahkan susu, ambil milk booster pil, minum rebusan longan kering tapi masih tak ada kesan.
    Sebenarnya, ada beberapa kesalahan yang dia kena ambil perhatian:
    1. JANGAN TUNGGU BREAST BENGKAK BARU PAM. Aktiviti mengepam itu sebenarnya yang merangsang susu, pam tu bukan semata2 untuk keluarkan susu, tapi mengepam yang efisyen akan merangsang pengeluaran susu. Menunggu breast bengkak baru menyusu/mengepam adalah satu langkah bunuh diri kerana ia akan menghantar signal ke otak bahawa ‘tiada rangsangan, jadi tiada susu perlu dihasilkan’. Itulah sebabnya susu makin sikit.
    2. Susu badan tidak dirangsang oleh pemakanan sebaliknya rangsangan yang kita beri. Mesti kena banyakkan direct feeding dan pam sekerap mungkin.
    3. Jangan skip makan. Walaupun tak menyusu, kita mesti makan ikut waktu.

    Berkenaan dengan masalah stress pula, stress adalah satu benda yang biasa dalam hidup kita sekarang ni. Namun, stress boleh memberi impak kepada penyusuan ibu.
    Semasa sedang sakit untuk melahirkan anak, ibu2 biasanya mengalami stress yang tinggi. Tanya lah mana2 ibu, bersalin tu memang stress, hinggakan Maryam pun mampu menggoncang batang kurma semasa nak lahirkan Nabi Isa. Semasa kita stress, hormon kortisol dan norepinephrine dalam badan kita menjadi tinggi. Hormon2 inilah yang menyebabkan kita stress. Lepas tu, bila bayi dah lahir, hormon oxytocin akan merembes keluar. Kerana itulah selepas saja baby keluar, kita akan rasa happy, hilang semua sakit kerana hormon oxytocin ni menenggelamkan fungsi hormon2 penyebab stress tadi.
    Oxytocin ni penting dalam penghasilan susu ibu kerana ia menyebabkan let down, atau ‘keluarnya’ susu dari breast. Jadi, kaitan stress dengan breastfeeding ni, bila stress, hormon cortisol dan norepinephrine menjadi tinggi dan menghalang fungsi oxytocin. Tak hairanlah apabila stress, susu ibu menjadi kurang berbanding di saat ibu gembira.
    Selain itu stress boleh menyebabkan pelbagai penyakit kerana ia meninggikan adrenalin dalam darah sekaligus menaikkan paras glukos dalam darah.
    Jadi, saya cadangkan kepada beliau untuk mengambil set B, kerana set ini mengandungi:
    Vita-Lea – Multivitamin & mineral
    • Mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral yang diperlukan oleh tubuh.
    • Berfungsi mengimbangi segala bahan kimia dalam tubuh
    • Menambah kepada apa2 pemakanan yang kurang dalam badan kita
    • Membantu memelihara kesihatan secara umum
    • Membantu penyerapan zat makanan yang kita ambil.
    B-Complex
    • Membantu mengatasi kelesuan
    • Penting bagi kesihatan mental, membantu mencegah kemurungan
    • Membantu pelepasan tenaga dari makanan
    • Pengambilan gula, alkohol dan pil perancang meningkatkan keperluan vitamin B
    • Diperlukan bagi sistem saraf
    • Mengatasi stress
    • Menukarkan gula kepada tenaga
    Vita-C (Sustaine Release)
    • Fungsi sustain release berfungsi secara perlahan dan berkuasa selama 24 jam dalam badan kita. Vitamin C yang biasa mudah musnah.
    • Membantu meningkatkan taraf sistem pertahanan badan.
    • Membina kolagen (bahan pelekat) dalam membina sel2 badan.
    • Diperlukan dalam proses penyembuhan luka dan kudis
    • Memulihkan selesema
    • Bertindak sebagai anti kimia terhadap racun nitrat dan nitrit
    • Perokok, perokok sekunder, mereka yang selalu stress dan lesu memerlukan vitamin C yang lebih
    • Sebagai pelindung sel dalam menghadapi serangan radikal bebas
    Alfalfa
    • Salah satu makanan tertua di dunia yang dikatan sebagai tumbuhan ajaib
    • Mengandungi 8 enzim pencernaan dalam kuantiti yang mencukupi
    • Mengandungi klorofil, yakni ejen deodoran dan pencegah toksik
    • Mengandungi 10 vitamin, 15 mineral, gentian dan amat kaya dengan protein
    • Secara tradisi diambil untuk mengatasi sakit sendi dan alahan
    • Mengandungi trace minerals lebih banyak berbanding tumbuhan lain
    • Digunakan sebagai penggalak susu ibu
    • Mengandungi kalsium yang tinggi
    Bagi memudahkan, kami menyediakan trial pack yang berupa kesemua di atas untuk kegunaan selama 30-hari. Ia cuma RM 80 sahaja, dan free postage


    Insya-Allah ia bukanlah bertujuan untuk ‘memeras’ susu agar keluar dari badan sebaliknya membekalkan vitamin2 perlu dan membantu menyeimbangkan hormon agar hormon2 yang diperlukan untuk penyusuan yakni oxytocin dan prolaktin dapat dihasilkan dengan baik, di samping itu memberikan ibu kesihatan yang baik dan susu yang bernutrisi.

    Susu banyak atau susu pekat dan bernutrisi? Tepuk dada tanya selera.

    Just leave a comment or email me for order or more info atau klik sini untuk ke mysupervitamins.com breastfeeding page




    4 comments:

    Ingat kereta ja ada maintainance?

    8:06 AM ida ahmad 0 Comments

    Kereta kita guna sehari berapa lama? 5 jam ja rasanya plus minus. Badan kita? 24 jam. Jadi, haruslah ada maintancenya iaitu makanan harian, supplement dan makanan rohani.

    "Lebih baik mengambil nutrisi dari sumber semulajadi, ia adalah vitamin yang benar-benar asli"


    Logik memang logik. Malah saya pun tak menafikan hakikat ini. Contohnya, vitamin C terbaik adalah dari oren. Vitamin A terbaik adalah dari carrot.

    "Orang dulu-dulu tak makan vitamin, sihat je. Orang asli tak makan vitamin, sihat je"

    Lagi satu pendapat yang ada kebenarannya.

    Namun, masa dulu dan sekarang tak sama. Kita tak boleh nak samakan keperluan kita dengan keperluan kawan kita. Samalah juga dengan kesnya dengan zaman dahulu dan sekarang. Zaman dulu tak ada pencemaran. Orang asli dalam hutan tak ada pencemaran. Orang zaman dulu, orang asli tak makan makanan proses, fast food, dan sebagainya. Orang dulu2, orang asli tak guna bahan2 kimia, tak pakai make-up yang ada bahan kimia. Betul tak?


    Kita sekarang terdedah kepada pencemaran, terutama pencemaran udara. Dalam makanan, sebaik2 sayur adalah sayur mentah seperti ulam-ulaman kerana proses memasak menghilangkan khasiat dan vitamin sayur - tapi berapa orang sangat yang makan ulam? Kita memerlukan 500mg vitamin C sehari yang terkandung dalam 7 biji oren. Siapa larat makan 7 biji oren setiap hari? Kalau dalam rumah ada 6 orang, 6x7=42 biji oren perlu disediakan setiap hari!!!

    Menyebut tentang pencemaran, setiap pencemaran meninggalkan kesan dalam tubuh kita, menghasilkan radikal bebas yang menyebabkan sel badan kita berubah bentuk, dari bulat cantik kepada bentuk2 lain, bujur ke, bersegi ke... apa2 lah. Radikal bebas ni boleh dihapuskan dengan pengambilan anti oksidan, iaitu rangkaian vitamin2 seperti vitamin C dan Vitamin E. Jadi setiap hari kita kena makan 7 biji oren untuk sumber vitamin C serta sumber vitamin E seperti minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap (makan mentah ya), kekacang dan bijirin, dalam kuantiti yang mencukupi.

    Tiada masalah jika kita mampu menyediakan semua itu.

    Bukan tu sahaja, badan kita juga perlukan khasiat dari vitamin A, B (vitamin B ada banyak dan dari sumber berbeza), vitamin D, vitamin K, dan mineral2 lain seperti kalsium, magnesium, fosforus, zink dan sebagainya.

    Jangan komplen kalau badan sentiasa penat (walaupun dah cukup rehat), selalu stress, selalu selsema (tanpa masalah sinus), hormon tak stabil bila kita tak mampu nak berikan tubuh kita keperluan vitamin dan mineral hariannya.

    Tepuk dada, tanya "Cukupkah vitamin dan mineral yang diperlukan olehku dan keluargaku?"

    Saya amalkan vitamin juga dan rasai perubahannya, kalau nak tau lebih lanjut email ja.

    0 comments: