Khalifah Method

3:00 PM ida ahmad 0 Comments



Dah berapa lama ya Nazhan p school? Nearly 2 months. Teachers cakap Nazhan tak pernah nangis. Very good boy. Yes, he is very good. Ibu risau jugak, kalau sampai sekarang dia dok buat hal sendiri ja di sekolah. Oleh kerana sekolah tu mengamalkan Khalifah method, cikgu2 tak marah or paksa. They just show the way and keep saying the good words, like solat beramai-ramai, then lama2 murid tu sendiri yg akan join suff.

Ibu teringin sekali nak p check apa Nazhan buat tp masa tidak menginzinkan. Masa terlampau suntuk. Sementara Nazhan di sekolah ibu sempat layan adik, menyusu,mandi, masak..kejap ja Nazhan dah balik. Ibu ambil pukul 12.30, adik ikut. Dah tak boleh tinggal keta. Teacher yg hantar.

Sekali tu, ibu dapat hantar sampai Nazhan masuk sebab tuk temankan adik dalam kereta. Masa tu, students tgh beramai2 baca Alif, Ba, Ta.. Nazhan pun terus kelam kabut join duduk sekali. So, that day ibu tahu apa yg dia belajar kat sekolah. Bila balik, ibu pun nyanyi2 Alif, Ba, Ta ikut rentak yg sama and Nazhan pun angguk kepala n ulang sama bila sampai Ta dan Ha.

Satu malam tu, Nazhan nampak number dekat satu booklet, dia pun sebut Two. Ibu pun terus ajar One, Two, Three,Four. Nazhan follow dengan sebutan yg agak betul. Seronok dan lega sangat. Sebelum ni, Nazhan lebih interested jadi cikgu dari jadi student. Main tunjuk ja, ibu and abah yg kena bukak mulut.

So, ibu pun pesan kt school teacher dia minta tulis short note tentang every day lesson and pass to me thru a message book so that bila di rumah ibu n Nazhan boleh review sama2. Semlm kami berjaya buat home work last week. Haha..dah ada homework tu. Sampai nangis2 Nazhan xnak buat tau masa last week. Mula2 ibu bagi dia practise kat drawing paper, tp bila sampai kat English book dia, dia xnak buat. Beriya punya xnak sampai nangis2.

Ibu pun surrender lah. Kang buat xnak p school, lagi naya. Esoknya, ibu bgtau teacher xhabis buat homework. Teacher pun kata takpa. Hehe..Tu yang dapat balik homework yg sama semalam. Sementara dia minat tu dapat la buat. Last2 tu, Nazhan dah buat2 beratkan badan. Macam2 la cara dia..Akhirnya settle jgk.




Keep it up, my dear boy!

0 comments: