Rumah oh rumah

5:19 PM ida ahmad 0 Comments

Kalau ikut kontrak bulan 6 ni kami dapat kunci rumah baru di Bukit Raja, Shah Alam. Kalau ikut plan bulan 7 nak pindah masuk dah. Boleh ka tak tu?

Impiannya dah siap la renovate within 1 month. Oleh kerana tak cukup budget kami limit kan renovation sekadar mana yg penting ja such as gate, gril, lighting and kichen kabinet (kalau cukup duit).

Lepas pindah dari Miri, kami ada p tengok progress projek. Nampak pulak banner Majlis Perbandaran Klang yang soh apply untuk renovation. Kalau tak rumah boleh kena roboh. Adoi, bila boleh masuk rumah ni?

Bila browse website dia, tak banyak info membantu. Berjaya jgk la jumpa renovation forms yg panjang berjela tak ingat. Ada terselit jgk 2 or 3 surat rasmi. Surat ni ja kami faham, yg lain blur ja. Ikut surat tu macam kami minta kebenaran untuk buat renovation yg melibatkan pagar jiran dan extension.

So, relief la sikit dengan harapan kami xperlu la minta kebenaran. Semuanya kena bayar tau. Ada fees per square feet. Malangnya bila suamiku call MPK tadi, dia kata pasang awning pun kena apply. Apakah???

Then soh datang opis dia nak terang dengan lebih lanjut dan isi form. Adoilah. Boringkan. Suka la buang masa orang. Apa yg boleh explain by phone tu explain la. Opis diorang tu bukak ka Sabtu? Takkan nk soh org apply cuti untuk dengar explaination dia ja. Kalau boleh settle sehari xpa gak.

Dah ada website tu gunalah sepenuhnya. Kan kan kan. Mungkinkah aku dapat pindah bulan 7 ni?

0 comments: