Adapting to new baby

2:23 PM ida ahmad 0 Comments



Iris sudah genap sebulan dan Nazhan sudah 2thn 2 bln. Alhamdulillah, dah boleh adapt dengan 2 org anak dengan bantuan mak and her maid. Aci tak? Boleh la. Bab2 mengasuh anak still kena buat sendiri. Kerja2 rumah ja mmg lepas tangan terus.

Nazhan dah mula show his love towards Iris. Dah nak kiss and puk puk adik bila adik nangis. Cuma still like to spend his time more with abah without compromise. Bila abah pegang adik, soh letak. Bila abah nak mandikan adik, asyik tarik tangan abah aja.

However, pagi mmg Nazhan like an angel la. Bagi chance kat ibu rest and jaga adik sepenuhnya. Tapi belum sampai leh jadi assistant ibu la. Sebab Nazhan tak boleh cakap lagi and tak boleh faham all instructions well.

Ibu risau pasal speech development Nazhan. He only concern on playing all day. So hard to get him to learn something together. Tak nak follow even berbuih mulut cakap same words thousand times. He loves to dance very much and watches movies using laptop. He also loves to make friend with other kids but jiran2 sini semua hantar anak ke baby sitter so tak dak chance nak berkawan.

My plan is to get him to nursery when we move to Semenanjung so he can mix around with other kids and hopefully he can talk after that, not just baby talk. If still no improvement, i want to bring him to speech therapy. There is no speech therapy here in Miri.

Meanwhile, Iris behave quite well. Cuma macam tau2 ja dia adik, demand nak perhatian lebih. Rasa masa jaga Nazhan dulu much easier. Lepas minum susu ja tidur. Tengah pakai baju pun boleh tidur. Adik ni, nak prepare susu sentiasa. Time mandi and proses nak siap2 pun nak selang seli minum susu jgk. Dari mandi pagi to lunch time selalu tak tidur. Day nap suka time petang aja. So three of us akan tidur bersama-sama time tu. Sementara nak tunggu dia nak tidur tu, ibu akan baringkan Iris atas tilam sambil tengok abang Nazhan main or layan movie. Tu pun hanya sekejap cuma. Else nak kena dukung or dok atas org ja.

Bila ibu menyusu sambil sembang2 suka la Iris terlelap or pura2 tidur. Bila tersedar aja meraung nenen tak ada or kenapa letak saya?? So memang tak meletakkan harapan la dia nak tidur senang. Mau 2 round lagi tukar dyper after morning bath, baru la tiba time tidur Iris.

Yg bezanya Iris dengan Nazhan time baby adalah, Nazhan pantang punggung kotor sikit, mesti nangis. Pembersih sungguh time baby dulu. Dah besar2 ni, berak pun tak pandai cakap. Adik pulak, lepas berak, baru boleh tidur nyenyak. Padahal orang nak kena cuci ni. Soo kesian nak cuci berak dia sebab dah penat berjaga, baru nak lelap, kena cuci berak plk. Bila cuci, dia jaga. Tak macam Nazhan dulu, boleh lena relax ja.

So, ibu selalu bagi adik tembak 2-3 kali baru ibu basuh berak adik. Kalau tak ibu yg kena tembak dengan adik macam adik buat dekat abah and bibik. 2-3 kali adik tu tak adalah gap berjam. Setengah jam ja kot. Lagipun adik relax ja boleh tidur lepas berak. Adik tembak kuat, boleh dengar tau. Malu betullah girl cam gini.

Anyway, kenangan nilah so sweet untuk dikenang nanti. You kids sure laugh when know about this bila dah besar nanti.


0 comments: