I'm a big girl

9:00 AM ida ahmad 0 Comments

Last saturday i'm 11 months old and my brother is 3 years old finally. Hehe.. His birthday is end of year and mine is early of year. Remember yeaa, 26th of January 2011, i'm getting 1 year old.



We just had a small celebration for his birthday. Just few nights before his birthday, my uncles, aunties and cousins came to visit my grandma who stayed at our home for few days. So we just had a birthday cake in addition and it became a birthday celebration.





However last saturday, we had a family outing and let him played as much as he wanted at all playlands and arcades we found. During the night, we ordered Domino's pizza and blew his left over cake.



Oh, as for my 11 months progress, i just started to stand by holding things. I thinks i maybe by pass the crawing phase. I'm also love to immitate sound that i hear. I love to eat fruits and beginning to enjoy my meal. Thats all for now.



- Posted using BlogPress

0 comments:

Shaklee Shop: Mitos tentang susu ibu/Feeding Myths Busted

Myth/Mitos:
"I should give my baby water between feeds to keep him hydrated."
Ibu perlu bagi bayi air masak selain menyusu supaya bayi cukup air.
Fact/Fakta:
A normal baby is born with a store of water that keeps him well hydrated until the milk comes in. He does not need extra water or glucose water as these interfere wth breastfeeding. Malah suhu susu ibu akan berubah mengikut cuaca supaya mampu menghilangkan dahaga dan mengenyangkan bayi. Cara nak pastikan bayi terhidrat atau tidak, adalah monitor urin. Kalau dah 6-8 dipers(newborn), maksudnya cukup susunya.


Myth/Mitos:
"I must toughen my nipples to prepare for breastfeeding"
Nak kena urut/asah :D puting sebelum menyusu.
Fact/Fakta:
Rubbing or scrubbing your nipples will achieve nothing but unnecessary pain and soreness. Payudara ibu telah diciptakan secara semulajadi untuk penyusuan, tak perlu nak sapu or asah apa2 dah.


Myth/Mitos:
"I must use both breasts at every feed"
Nak kena bagi dua2 belah setiap kali meyusu
Fact/Fakta:
Maybe this will balance your boobs but your baby may not get the rich hind milk. Kalau bayi belum sudah, dah tukar sebelah lagi satu, takut2, susu yang kemudian yang tinggi lemak dan khasiat tak dapat disalurkan. Cuba biarkan bayi menyusu sebelah payudara, dan sebelah lagi next feeding time. Boleh juga express /pump sebelah setiap kali selepas bayi menyusu sebelah. Janji bayi dapat susu yg bernutrisi tinggi secukupnya.


Myth/Mitos:
"Having bigger boobs means you'll have more milk"
Banyaknya susu bergantung pada saiz payudara
Fact/Fakta:
Nope.Nope.NO.Semua bergantung pada individu tak kira saiz.Kalau dah tak ada susu, kena usaha lebih.Dengan usaha yg betul dan berterusan, penghasilan susu boleh dilipat gandakan.


Myth/Mitos:
"Only bottlefed babies get colic"
Baby yang minum botol ja kembung, yg menyusu badan tidak.

Fact/Fakta:
Malangnya, baby yang menyusu badan tak terhindar dari colic atau kembung. Namun, bayi yg menyusu badan ni susunya lebih mudah dihadam berbading susu formula. Jadi, perut pun sedap. Ibu2 yang menyusu kena jaga pemakanan dengan baik untuk elak anak dari mendapat kembung.


Myth/Mitos:
"You have to stop breastfeed when you return to work"
Bila start kerja, kena beherhenti bagi susu badan.

Fact/Fakta:
Tidak sama sekali. Susui bayi anda secara terus pada sebelah pagi dan malam. Semasa bekerja anda boleh pump susu untuk simpanan waktu siangnya. Belajar cara2 nak pump dan simpan susu supaya sentiasa dalam keadaan baik. The goodness she gets from breastmilk will help her fight off any germs or illnesses she may encounter at nursery even againts H1N1.



0 comments:

Makanan Pilihan Minda Cergas yang disyorkan dalam islam

Makanan Pilihan Minda Cergas yang disyorkan dalam islam

1. Madu
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafnya sebagai ” syifa
‘” iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar “Raja Ubat”, dapat menyembuh kebanyakan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya.

2. Kismis
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

3. Susu segar
Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.

4. Buah delima
Untuk penerang hati. Sabda Nabi Muhammad SAW, “Barang siapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”

5. Daging burung merpati
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulu kala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak.

1 comments:

Checklist of nursing essential

2:59 PM ida ahmad 0 Comments

A Nursing Bra - Choose practical, easily accesible ones that give your breasts plenty of support. Macam mana rupa nursing bra ni? Selalunya tak ada wire dan boleh buka di bahagian hadapan. Boleh dibeli dari kedai barangan baby atau kedai online such as littlewhiz. Nursing bra ada pelbagai jenama contohnya Fabulous Mom. Jenama2 biasa di supermarket tu tak ada rasanya.

Breast Pad - To absorb excess milk between feeds so that your clothes are free of stains.
Pilihan saya adalah jenama Pigeon. Pernah pakai yg washable tapi kadang2 tak mampu tampung susu yang terlebih dan position suka lari. Pigeon ni selalu jual twin pack jadi harga jadi murah. Kenapa nak pakai? Sebabnya, susu badan akan terhasil dengan sendirinya. Apabila susu sudah penuh tetapi bayi tidak menyusu, susu akan terkeluar dengan sendiri dan membasahi bra seterusnya baju. Jadi, kalau nak spare baju pun boleh ketika keluar.

Breast Pump - An electronic breast pump won't just get the job done quicker, it'll relieve you of the tiring task of hand-expressing your milk.
Contoh jenama di pasaran Madela dan Avent. Ada pelbagai jenis juga, 1 atau 2 belah serentak, manual or batery/electric operated. Saya punya jenama Avent. So far so good. Guna hanya bila perlu sahaja sebab saya kerja dari rumah jadi boleh menyusu bayi directly. Banyak guna sewaktu berpantang sebab susu banyak dan kadang2 tak cukup masa nak menyusu. Kena bertungkulah segala. Jadi kalau ada susu spare, bidan atau mak boleh tolong susukan. Bayi pula, baru lepas mandi dah nangis lapar. Jadi sebelum dia mandi, saya kena sediakan susu. Sementara pakaikan baju tu, somebody kena pegang botol bagi minum. Hehe..

Bottle and Teats - To feed your baby your expressed breastmilk. Kalau malas nak basuh kena ada banyak sikit ya. Boleh rendam dulu sementara nak basuh. Jangan tinggal susu dalam tu, terus buang lebihan susu dan rendam. Kang ada fungus pulak. Jangan lupa cari yang BPA-free.

A steriliser - will thoroughly clean your baby's bottles and kill bacteria daily. Ada pelbagai jenis; electric or masukkan dalam microwave. Kalau nak steril botol yang sudah dicuci dalam periuk yang berisi air mendidih pun boleh. Janji mati kuman. Botol2 yang sudah steril kena simpan elok2 kalau tak guna. Bakteria boleh membiak balik selepas 24jam. Jadi kalau tak guna dalam masa sehari, steril balik bila nak guna.

Just my 2 cent

0 comments:

Khasiat dan kebaikan susu ibu

11:44 PM ida ahmad 0 Comments

Kalau ramai yang masih tak pasti nak ekslusif menyusu atau tidak, jangan ragu2 lagi. Tetapkan pendirian anda dan teruskan usaha anda walaupun apa rintangan yg datang, insyaAllah usaha anda akan berjaya. Kenapa penting sangat ekslusif menyusu bayi ni??? Jom kita kupas bersama.

Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.

Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit, selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada. Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat kolostrum sebanyak mungkin.

Teknologi moden cuba meniru merumus susu formula agar menyamai susu ibu. Namun sehingga kini khasiat dan kebaikan yang terkandung di dalam susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Antara kebaikan susu ibu adalah ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar. Komposisi zat dan vitaminnya sesuai dan mencukupi untuk bayi. Ia mengandungi enzim lipase yang menghadamkan lemak.

Susu ibu bersih dan bebas bakteria. Selain itu ia mengandungi anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.

Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.

Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Susu tepung akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Dua kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang disusui badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa.

Dan kajian dari Holland menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang tidak diperolehi dalam susu tiruan berguna untuk pertumbuhan sistem tumpuan nervous.

Extrak dr www.sabah.gov.my

Tiada alasan untuk tidak memberi susu ibu yg terbaik ini buat bayi anda. Penuhkan ilmu didada dan tetapkan pendirian. Semoga kita semua berjaya melalui dan menikmati saat-saat indah menyusukan bayi dan mendapat manfaat daripadanya.

- Posted using BlogPress

0 comments:

6 tips latih anak bercakap

8:17 AM ida ahmad 0 Comments

How to get your todler to talk?
Here are 6 ideas to get your toodler into conversation:

Rehash the day. For a toddler, every day is an adventure. Buying an apple, getting the car washed, or picking up the dry-cleaning can be great fodder for discussion. Every night before bed, talk through the day's events. If your child still speaks in one- or two-word spurts then you can get the details by asking very specific questions. Say your child tells you he went to the playground. Get more specifics with questions like: Who took you there? Who did you play with? Which toy did you like most? Try to frame your questions so that they require more than a yes or no response. Reviewing the day's events can be especially helpful to parents of children in daycare because it helps you catch up on your child's activities.

Pause during story time. After the hundredth reading of Good Night Moon, you shouldn't be too surprised to learn that your child has memorized this story. Here's a way to let him shine, while getting him to practice his ever-developing verbal skills. Begin reading the story — or any of his favorites — and then pause occasionally so he can fill in the blanks. Prompt him if you need to and have him repeat after you. Each time you read the book, pause at a different point in the story so he can work on the pronunciation of new words.

Play word games. Speaking is infinitely more appealing when it's made into a game. Younger toddlers will like a game called "What's This?" When you're in a new environment — a coffee shop, an airport, or the corner market — point to something and ask, "What's this?" Challenge your child to come up with the correct name. To keep him from getting frustrated, start out with a few objects — a cat, a cookie — you're sure he knows. Then every once in a while sneak in a new word. If he doesn't know, whisper the answer and let him shout it out. Then, tell him what the object is and how it functions. ("That's an umbrella. We use umbrellas to keep rain off our heads.")
Older toddlers will appreciate a slightly more complex game called "What Happens Next?" Begin to tell your child a story, and, just as the plot begins to thicken, ask him to tell you how it ends. If your child isn't verbal enough to get specific on his own, you can help him along by asking a few leading questions like "Do you think the doggie ran away?" Once you agree on a plot direction, you can ask him for more details like "Where do you think the dog went?" or "Who came with him?"

Chat on the phone. Most kids develop a fascination with the phone long before they can talk. Use that allure to get yours chatting. When friends and family call to say hello, put your toddler on for a little while. With no visual cues to help, your child will be forced to hone his pronunciations. When he starts to get frustrated, however, it's a good idea to step in and translate. Ask the caller to pose simple questions. If he won't answer them, coax him with some questions of your own. For example, "Can you tell Grandma what you ate for lunch today?" or "What toys did you play with in the sandbox this morning?"

Include him in discussions. Little pitchers have big ears, but given the right incentive, they can also have big mouths. In other words, don't assume that all adult conversations are over his head. Your child understands more than you suspect. If you and your partner are trying to decide on the color to paint the bathroom, for example, ask your toddler related questions. ("What color is the bathroom wall? What color should we paint the bathroom wall?") Even if you decide on something more conservative than purple, your toddler still benefits from voicing his opinion.

Record him on video. Most kids love to perform for the camera. Get out your video camera, shout "action," and see how your child reacts. Some kids need no encouraging at all and will immediately ham it up. Others may need a little more stage direction. If your child has a favorite rhyme or song, ask him to perform it. Ask a series of questions, TV-interview style. To keep him interested, play back the video right away. Once he sees and hears himself, he'll be more excited to give an encore performance

Source from baby center

0 comments:

Cara - cara buat karipap

12:26 AM ida ahmad 0 Comments

Oleh chef Nazhan

Untuk tak kotorkan tangan, uli dan bentukkan dengan pisau dan sudu sahaja.



Saya tak pakai baju sebab tak nak kotorkan apron.



Karipap saya juga sesuai dijadikan makan malam kerana khasiatnya yang tidak terhingga. Ia juga diet yg sihat kerana disediakan tanpa minyak.


- Posted using BlogPress

0 comments:

Pasang katil

2:39 PM ida ahmad 0 Comments

Aktiviti memasang semula katil yg bermula selepas Zohor dan makan tengah hari hanya selesai menjelang Maghrib. Hasilnya Nazhan dan abah tidur dengan lena pada malam harinya. Cadangnya anak2 tidur di bawah sahaja tapi Nazhan buat dek ja bila ibu suruh tidur bawah. Elok ibu nak tidur, adik yg sememangnya sudah tidur, nak susu plk.

Akibatnya ibu tertidur di bawah dengan adik sampai la Subuh. Lepas Subuh, angkat Nazhan ke bawah. Adik plk jaga dan dibawa ke atas katil, golek2 sekali. Dah xnak tidur balik, ibu pn sambung semula kerja mengemas dapur semalam yang xsiap sambil buatkan sarapan.

Sebenarnya nak cerita kisah memasang katil. Katil ni kami beli masa mula2 ibu pindah ke Miri. Guna cuma beberapa bulan di rumah sewa. Kemudian kami berpindah ke rumah sewa company yg fully furnish. Jadinya kami panggil orang kedai perabot yang sama untuk bukak dan balut terus katil dan almari. Kira-kira 4 tahun lamanya sebelum pembalut dibuka semula semalam.










Rangka katil disusun

Kami sebenarnya dah lupa mcm mana rupa katil tu. Almari pun tah berapa pintu pun xingat. Pasang ni, main cuba jaya berdasarkan semangat; org lain boleh buat, kami pun boleh buat!









Pemasangan yang tersalah percaturan

Skru semua ada dlm plastik. Jadi kami cuma susun rangka katil dan pilih mana skru yg sesuai. Dari kaca mata dan hati 2 org yg ada background kemahiran hidup dan teknologi kejuruteraan, katil ni mungkin tak kukuh tp disebabkan org kedai pun guna skru2 yg mereka bungkuskan, pasti katil ni kukuh. Selepas beberapa
jam berhempas pulas,Iris plk bangun. Ibu terpaksa melayan dia sekejap.










Rangka katil siap dipasang

Selepas beberapa ketika, abah bertemu dengan 1 lg plastik yg berisi skru dan nat. Rupanya itu baru plastik yg betul. Semuanya
kembali logik dan insyaAllah kukuh. Itulah sebabnya kerja2 pemasangan siap selepas Maghrib. Syabas inspektor sahab!










Quality control and testing oleh engineer Nazhan.










Taraa.. Seterusnya dirasmi oleh Abah dan Nazhan.


- Posted using BlogPress


0 comments:

Gambar pindah rumah

6:37 PM ida ahmad 1 Comments

Akhirnya kami pindah jua. Selepas asyik tertangguh kerana kekangan kerja mr hubby. Bergerak dari Penang 4.20 pagi Sabtu dan tiba pkl 9 pagi 27hb Nov 2010. Sejam berehat di Tapah untuk solat subuh dan breakast. Untuk beberapa hari ini, operasi memunggah barang plk.



Lori pindah barang



Sikit ja ni



Barang-barang



Haa..katil pn kami d.i.y ni. Minta2 tak roboh.

- Posted using BlogPress

1 comments:

Thank you Tuk

3:04 PM ida ahmad 1 Comments

I'm Iris. This is my first time blogging as far as i remember. I want to express how much i love being around Tuk all this while. She is very kind and nothing but nice to me. Thank you for letting us stay at your cozy home.





Today i'm 10 months old. It has been almost 7 months since we're here but you always has been around me since my birth. Thanks brizillions for your warmthness towards our family.





Please visit me when you miss me as i gonna miss you too. So many people say our cute faces are so much alike and i'm proud of that. Take care of yourself and we love you so much :x



- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comments:

Moving out

2:33 PM ida ahmad 0 Comments

After 7 months of what i called 'transit', we're finally moving to our own home. Done few things yesterday that i hardly do when husband was not around.




My hero is back!

1st sent Nazhan's bike for repair, which had broken seat when he was not even cycle it after got it for his 2 years birthday from abah's colleagues. Got the seat and handles lowered and pumped the tires as well for RM7.50 at BM.

Next got Pneumococcal 2nd shot for Iris. Poor girl. She just slept but awake after got shocked by the shot. She is 8kg now, just few days before reach 10th months.

Then picked up my mother from her facial treatment. Me myself didn't even has a chance to pampered myself like her. I hope i have the oppurtunity after we're settle down at our home later.

When we got home, Nazhan was asleep. I left Iris with his father and got out to get our last piece of siling light for our new home and few bulbs for my mom as well. Forgot to get plastic supply for my side income...sigh**. I am supplying medicine plastic kind of bag for Shaklee Trial Pack.

Just one stop and i hurried back home. Iris was quite cracky when i arrived and when i'm in
the process to get her to sleep, my husband went out to her mom to send my computer.

Tomorrow another day to rock.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Nazhan digigit lagi

9:21 PM ida ahmad 0 Comments

Bangun2 tidur, tengok kelopak kata dah bengkak. Ibu ingat sebab Nazhan suka ngendap,hehe..tengok2 telinga pun kena. Kesian..adik selalu tidur side tu,tak kena apa pun. Bila abang tidur kena attack pulak. Mesti dia ingat Nazhan suatu ancaman compare to adik. Hopefully surut la segera.



Kesian abang iris coang ni

- Posted using BlogPress

0 comments:

My girl at 9 months

10:14 PM ida ahmad 1 Comments

Better late than never. Here are Iris's development through lenses.




First teeth and another one the next day.
Iris: Yummy yummy!!




More mobile even climb up the stairs.
Iris: Janganlah ambik gambar punggung Iris.




Love finger food rather than smashed meal.
Iris: Nikmatnya pisang ni. Subhanallah..subhanallah..subhanallah(sambil berzikir)




Carseat handover from abg Nazhan
Iris: Yippie!!! I likeee..



Super cute
Iris: No flash please..


- Posted using BlogPress

1 comments:

Hari raya pertama

6:46 PM ida ahmad 0 Comments

Selamat Hari Raya Korban bagi yg beragama Islam. Macam mana raya tahun ni?Fuhh..anak2 ibu agak boring di pagi raya haji lepas. Iris bangun awal, kemudian tidur balik sekejap. Kemudian abang Nazhan bangun, terus kena mandi. Selalunya dia mandi pagi agak lambat. Dah bersiap semua, tengok2 lepak di rumah ja. Mana tak boring. So gambar2 pagi raya, muka tak ceria ja.




Dekat nak tengah hari ibu pun bawak p rumah maktuk. Seronak la dpt keluar rumah, tapi sampai rumah maktuk pun x ada buat apa. Nazhan oklah sikit, asal boleh jalan. Iris pula, xboleh xnampak ibu mula merengek. Lepas lepak2 dan makan beriani, kami pun gerak balik.

Sampai rumah, ibu tidurkan Iris yg sememangnya mengantuk. Bila dia dah terlelap, ibu buatkan Nazhan susu. Belum sempat basuh mug, adik dah jaga. Last2 ibu tertidur sama sambil nyusukan adik. Bila kami bangun lewat petang, abang
Nazhan pulak tidur.

6.30 petang baru Nazhan bangun. Jadinya lepas Maghrib baru ibu bawak anak2 ibu beraya ke rumah nenek Puteh pulak. Ramai budak2 di sana, bapa2 dan mak2 sedara yg sebaya. Orang pun ramai.
Nazhan sangat enjoy. Lega ibu. Iris pula even not so enjoy tapi tak buat perangai.

Sepadan dengan usia Nazhan yg suka bermain, dia memang happy bila ramai kawan bermain. Berbanding dengan adik yang suka nak main dengan org yg dia familiar ja. Bila ibu asyik tinggal2, muka pun xberapa nak manis. Tapi ibu sangat puas hati dapat gembirakan Nazhan.

Menakjubkan Nazhan makan dengan banyaknya malam tu. Tuksu suapkan nasi tomato sambil dia main game paklong Hayki. Ibu rasa itu jumlah makanan paling banyak Nazhan pernah makan seumur hidup dia. Jadi, ibu positif Nazhan bukan picky eater tegar. Lepas ni mungkin perlu kurangkan evening snack, lewatkan sikit dinner dan makanan kena yang tasty habis.

Sebenarnya Nazhan xtentu, kadang2 makan, kadang2 tak. Dulu demi nak pastikan dia makan banyak, ibu sanggup berkejar kejaran dan mengambil masa yang lama utk habiskan portion yg sedikit. Kemudian ibu baca tips dari pediasure calendar di demc, hadkan masa makan tu 20-30 minutes. Tak habis pun biarkan. Jadi, sejak tu ibu dah tak paksa Nazhan. Kalau 2-3 kali offer dia xnak jgk, ibu stop.

Ada hari dia makan banyak tapi kebanyakannya sikit ja. Sekadar 3-4 suap dah xnak. Memang harap nutrisi dari Pediasure ja. Dah tersasar pasal habit makan Nazhan pulak.

Alkisahnya, ibu nak buat yang terbaik untuk anak2 ibu. Nak setiap hari ceria dan gembira ja. Sempena raya korban ni, semoga pengorbanan ibu selama ni yg tak seberapa akan membuahkan hasil. Semoga ibu dan ibu2 lain diberi kesabaran untuk terus berkorban demi keluarga dengan penuh keikhlasan.



Selamat Hari Raya semua!

Sulingan~
Baju Iris ni ibu buat time raya posa. Raya haji dah kena buat kain baru. Tangan memang buat singkat ala baju kedah. Hehe..



- Posted using BlogPress

0 comments:

Sepak dan gol

10:05 PM ida ahmad 0 Comments




1,2,3 kick



Gol



Gol



dan GoLLLL!!!!



- Posted using BlogPress

0 comments:

Resepi daging masak merah

2:36 PM ida ahmad 0 Comments






Gambar ja original. Resepi dari sumber di bawah.

Daging direbus dan masukkan sedikit pewarna merah…air rebusan jangan dibuang……lepas tu, daging tu hendaklah dihiris nipis

Bahan-bahan:

Cili hijau - potong halus
Cili merah -potong halus
Bawang besar } potong bulat
Bawang putih } tumbuk pecah
Halia - titik
Serai – titik
Sos tomato
Sos tiram
Beberapa titik kicap manis
Cili kisar - sedikit
Daun limau purut - koyakkan
Buah tomato – optional
Daun sup/bwg hiasan


Cara-cara

1.Goreng daging yang dihiris tadi dan ketepikan.
2.Tumiskan bwg putih dan halia sampai naik bau.
3.Masukkan cili kisar, sos tiram dan sos tomato dan beberapa titik kicap.
4.Masukkan lebihan air rebusan daging tadi…kacau…campakkan daun limau purut
5.Masukkan buah tomato.
6.Masukkan daging, cili merah dan hijau…letak sedikit garam dan tunggu hingga agak pekat kuahnya dan baru masukkan bawang besar…tutup api.

Sumber :
http://shw.ulampegaga.fotopages.com/14512753/daging-masak-merah.html


- Posted using BlogPress

0 comments:

Selamat hari raya haji abah

11:15 PM ida ahmad 1 Comments

Pertama kali sejak berkahwin, kami xdapat beraya bersama. Selamat hari raya aidiladha buat
suami dan abah tercinta. Semoga semua berjalan lancar dan kita dapat bersama kelak.

Juga Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke-5!
Walau xdapat sambut bersama, jauh dimata,dekat dihati. Pengorbanan abg sangat besar dan kami menghargainya. Semoga kita sekeluarga akan bersama tak lama lagi.

We love you, abah. Inilah aktiviti kegemaran bila abah ada.




Even we're are happy now, is not same when you're not around.







Muah muah :x
Lots and lots of hugs and kisses from three of us.

-Posted using BlogPress

1 comments:

Petua untuk menambah susu badan

1:39 PM ida ahmad 0 Comments

Untuk rujukan dan memudahkan pembaca, saya paste terus entry dari sahabat saya ni. InsyaAllah anda juga pasti berjaya jika mengamalkan petua petua ini termasuklah kena rajin pam walaupun dan makan vitamin.

Salam..
Sebenarnya pesanan tu untuk diri saya sendiri...mungkin kesibukkan membuat saya terleka untuk menyusun semula jadual pam saya semasa bekerja..selalunya saya akan pam 3 kali sepanjang 8 jam waktu bekerja..tapi kadang-kadang boleh jadi 2 kali sahaja..huhu...saya cuba untuk pam 3 jam sekali kerana saya tahu itu adalah yang paling baik untuk hasilkan banyak susu...walaupun dah makan vitamin atau milk booster tapi kalau malas pam memang tak de maknanye...hehe..

<>


*Hasil pam pukul 12.00 tghari semalam sebelum 9 oz.. ;)

Jom kita tengok balik apa yang perlu kita buat.......
Jaga jadual makan - ibu-ibu kene pastikan jadual makan utama seperti sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam di ambil mengikut waktu yang betul dan sesuai. Kalau saya sarapan pagi memang akan makan yang berat sikit contohnya nasi lemak dan milo panas gelas besar...Sebenarnya, makanan inilah yang di perlukan oleh tubuh badan ibu-ibu untuk menghasilkan susu..Tetapi apa yang saya perhatikan ibu-ibu lebih gemar mengambil pemakanan sekadar untuk menghilangkan rasa lapar sahaja..dalam erti kata lain BERDIET untuk mantain KURUS..Jangan takut gemuk tapi ibu-ibu kena pastikan badan ibu-ibu mampu untuk menghasilkan susu yang berkualiti dan kuantitinya cukup untuk anak.
Banyak minum air - badan kita memerlukan air yang banyak, tambahan pula kita merupakan ibu yang menyusu..sudah tentulah kandungan air dalam badan mesti sentiasa cukup untuk menghasilkan susu yang banyak..Saya sendiri memang kuat minum air masak..kalau pergi kerja saya akan bawa botol besar 2.5liter, dan saya pastikan air tu habis dari pukul 8 pagi hingga 5 petang...Memang saya kene disiplinkan diri sendiri..Air penting untuk menyahkan segala toksin dalam badan kita..Kalau badan ibu-ibu sihat sudah tentulah susu yang di hasilkan juga berkualitikan..
Jadual pam 3 jam sekali - Cuba untuk pam 3 jam sekali kerana lagi kerap kita kosongkan breast lagi banyak susu boleh dihasilkan..kalau saya di tempat kerja 3 kali pam subuh 1 kali balik rumah lepas kerja 1 kali..so total 5 kali sehari saya akan pam..cuba untuk curi masa juga untuk pam walau sesibuk mana sekali pun..
Pengambilan supplement - saya percaya ibu-ibu yang menyusu ada memilih untuk mengambil supplement@makanan tambahan lain bagi memastikan badan ibu-ibu sihat sekali gus dapat menghasilkan susu ibu berkualiti sehebat kuantiti...Saya sendiri mendisiplinkan diri saya untuk makan vitamin setiap hari, kerana saya bekerja ditambah pula menyusukan anak..jadi badan saya mestilah bertenaga untuk memastikan saya dapat menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang isteri dan ibu..
Ini adalah amalan harian yang saya amalkan sejak saya mula memilih untuk menyusukan Haikal dengan susu saya sepenuhnya..Selain menjaga pemakanan, tidak lupa juga DOA dan TAWAKAL kepada Allah SWT...kerana rezeki itu datangnya dari Allah SWT...Kita hanya mampu berusaha dan jangan sekali-kali berputus asa jika hasil susu merudum dan tidak lumayan seperti yang kita harapkan..

Credit to hasmah dari
ibuhakimhaikal.blogspot.com

Jadi, kawan2 juga kalau nak hasil yg sama atau bertambah lagi, haruslah ikut petua2 berguna tersebut. InsyaAllah, Allah akan memberi ganjaran yg setimpal atas usaha anda itu.

Berminat nak cuba vitamin shaklee yg boleh menambah susu badan, hubungi saya segera.

- Posted using BlogPress

0 comments:

Amalan baik untuk tambah susu badan

12:22 PM ida ahmad 0 Comments

PERJUANGANKU BELUM SELESAI: Kena rajin pam walaupun dan makan vitamin..: "Salam.. Sebenarnya pesanan tu untuk diri saya sendiri...mungkin kesibukkan membuat saya terleka untuk menyusun semula jadual pam saya semasa..."

0 comments:

Shaklee Shop: Testimonial shaklee set breasfeeding

Shaklee Shop: Testimonial shaklee set breasfeeding: "Email ni datangnya dari Amyz ----- ni ada sikit testimoni: lepas 3 month consume set B, susu mmg pekat. Nampak sgt nutrious utk Alam. H..."

0 comments:

Fahami konsep antioksidan

11:47 AM ida ahmad 0 Comments

Antioksidan adalah komponen dlm nutrien yg berfungsi melindungi nutrien dr diserang radikal bebas. Ia boleh didapati dalam vitamin A, vitamin C, vitamin E dan dalam mineral jgk.

Nutrien yg kaya dgn antioksida byk didapati dlm tumbuhan tanaman seperti sayuran dan buah. Untuk fahami fungsinya, ambil epal sebagai contoh.

Antioksida dlm epal telah membuatkan ia segar. Selepas dipotong dan terdedah, kehadiran oksigen membuatkan ia bertukar ke warna perang selepas seketika.

Perubahan warna ini adalah tanda berlakunya oksidatif. Satu proses dimana kehadiran oksigen menghasilkan rangkaian tindakbalas lalu membebaskan radikal bebas dlm sel epal. Ini telah menurunkan kualitinya.

Dalam badan kita pula, penghasilan radikal bebas akan merosakkan sel badan seperti sel jantung,mata dan kulit contohnya. Apabila sel rosak, ia mungkin membawa kepada penyakit serius lain seperti kanser,jantung,kencing manis dan sakit buah pinggang.

Jadi amat penting kita pastikan nutrien yg kita ambil, ada komponen antioksida supaya sel badan kita terpelihara. Radikal bebas boleh terjadi dari proses metabolisme tubuh atau faktor luar seperti asap rokok,alkohol,sinaran ultra ungu dan bahan kimia dr makanan yg diproses.

Buah dan sayur yg tinggi antioksida adalah seperti strawberi,epal,plum,brokoli dan bayam. Jom beringat sebelum terkena ;)

- Posted using BlogPress

0 comments:

My boy at 34 months

5:18 PM ida ahmad 0 Comments

Nazhan Iqbal masih lagi anak lelaki kesayangan ibu dan abah. Nazhan merupakan anak yg senang dijaga dan tak banyak songeh. Namun kenapa masih lagi xnak mengeluarkan ayat2 yang mampu mencairkan hati ibu?

Nazhan baru pandai gosok gigi, pakai baju seluar dan bukak baju seluar sendiri. On tv dan baru sampai pulas tombol pintu. Sejak sampai ni, asyik bertutup dan berkunci saja bilik, tak kira bilik tv,bilik tidur or bilik tuk. (termasuk pintu kereta). Kena berketuk kalau nak masuk bilik. Kunci spare kena ada kat luar, kang tertidur kat dalam bilik, xboleh ibu masuk.

Nazhan memang anak yg baik. Dia akan susun kasut kalau kasut org lain dh tersusun
tapi kalau kasut org lain berselerak, dia pun Xsusun jugalah. But bila ibu suruh susun, dia pun susun. Kalau ibu soh simpan toys pun dia dengar. Yang dia xnak dengar share toys dengan adik.:(

Sekarang ni Ibu dah pass car seat pada Iris. Nazhan ok, duduk depan tp nak pakai seat belt willingly hanya selepas 2-3 kali merajuk dgn abah. Oklah tu kan.




I love u so much. Lately ni ibu selalu marah Nazhan bila ibu ajar cakap, Nazhan berat mulut
nak cakap. Macam ada ketul emas dlm mulut. Ibu minta maaf banyak2 ya sayang. Sepatutnya setiap pagi, ibu kena set mind yg ibu kena ajar Nazhan dengan kesabaran dan sentiasa positif.
Mudah-mudahan kita berjaya! Caiyo caiyo!!!



- Posted using BlogPress

0 comments:

Idea perniagaan yg mantap

9:06 AM ida ahmad 0 Comments

Ramai yg teringin berniaga dan ramai yg telah mula dan lama berniaga. Sebagai panduan untuk kita bersama, saya kongsikan artikel yg amat mendalam maksudnya dan berjaya meninggalkan kesan pada saya.

---

Keluarga saya bukanlah dari golongan peniaga. Ayah dan emak saya adalah kakitangan kerajaan. Begitu juga makcik dan pakcik saya kebanyakannya adalah kakitangan kerajaan.

Namun ada seorang pakcik saya… beliau adalah seorang yang kurang cemerlang dalam pelajarannya. Oleh itu peluang untuknya menyambung pengajian ke peringkat tinggi adalah tipis. Jadi tak adalah beliau mengikut jalan tipikal makan gaji seperti orang lain. Pakcik saya bermula sebagai pembantu kedai. Hari ini beliau memiliki rangkaian perniagaan sendiri.

Pakcik saya bukanlah seorang yang terkenal seperti Syed Mokhtar al-Bukhary, namun keperibadiannya dalam membina empayar perniagaan adalah contoh terbaik untuk saya ikuti. Beliau amat menitikberatkan elemen-elemen Islamik dalam perniagaannya.

1. Perniagaan yang halal
Ini adalah perkara wajib bagi peniaga Muslim. Walaupun menjadi seorang usahawan internet, namun jangan menggadaikan maruah agama dek kerana pasaran yang lebih besar terhadap benda-benda yang tidak menepati prinsip Islam.

2. Meraikan persaingan
Di dalam Islam tidak ada istilah persaingan, sebaliknya ia mengutamakan konsep takaful atau kerjasama, saling lengkap-melengkapi. Ini adalah nilai yang sudah hampir pupus dalam diri kebanyakan pengusaha dan peniaga Muslim. Sanggup tikam belakang dan ‘makan dalam’ untuk menjatuhkan sesama pengusaha ini.

3. Berurusniaga dengan Allah
Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian dari rezki yang kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi (Surah al-Faatir : 29)

Tahukah anda bahawa ada seorang ulama yang mempunyai empayar perniagaan tidak pernah membayar zakat? Beliau adalah Abu al-Laits yang mempunyai rangkaian perniagaan yang besar tapi tak pernah membayar zakat.

Abu al-Laits tidak pernah membayar zakat kerana harta dari hasil perniagaannya tidak pernah disimpan sehingga cukup haul (setahun). Keuntungan yang diperolehi digunakan untuk membantu orang miskin, membangunkan ummah dan untuk kepentingan Islam.

Meletakkan Allah sebagai rakan kongsi bisnes kita, akan membuatkan kita sentiasa terbina sebagai seorang usahawan yang berdisiplin dan tidak mementingkan diri sendiri dan berorientasikan keuntungan semata-mata.

4. Menyediakan sarana untuk membantu ahli keluarga dan masyarakat
Imam Abu Hanifah menggunakan hasil dari perniagaannya untuk menyara murid-muridnya.

Bagi kami, anak-anak buahnya, pakcik saya menyediakan peluang2 pekerjaan, terutama untuk adik-adik dan sepupu saya yang baru menamatkan pengajian. Bukankah satu wasilah yang amat baik bagi mendorong anak-anak muda (terutama anak buah) menjalankan kerja berfaedah dengan menyediakan peluang2 ini. Maka tak adalah anak-anak buahnya yang berpeleseran sebab tak ada benda yang boleh dibuat.

5. Jujur dalam menjalankan perniagaan
Walaupun zaman sekarang, kata orang “Siapa lebih licik, dia akan cepat berjaya” tapi kita perlu ingat, Allah menggunakan hukum yang sama sepertimana yang diturunkan kepada Nabi kita. Berjaya di dunia bukan cermin kejayaan di akhirat, namun ia bukan juga sebaliknya. Menurut satu hadis (maaf, lupa perawinya), Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa “Kesengsaraan yang paling perit ialah susah di dunia dan susah di akhirat”.

Untuk berjaya, banyak jalan mudah, tapi kemudahan yang tidak berlandaskan syariat tidak membawa makna apa-apa. Berniaga bukan semata-mata untuk wang, atau kerana minat, tapi menjalankan urusan di bawah undang2 yang telah ditetapkan oleh Allah.

Apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia ini dibandingkan dengan kehidupan di akhirat hanyalah sedikit (Surah at-Taubah : 28)

6. Jauhi sifat dengki
Sifat dengki telah menyebabkan iblis dilaknat Allah, kerana dengkinya terhadap Nabi Adam. Disebabkan perasaan dengki dan iri ini iblis telah berusaha menggoda Nabi Adan dan Hawa sehingga mereka berdua dicampak keluar dari syurga. Usaha mereka berterusan menggoda anak-anak Adam agar masuk neraka bersama mereka.

Perniagaan pakcik saya adalah yang biasa-biasa, dan ramai pengusaha lain yang membuat benda yang sama. Namun pakcik saya berusaha keras untuk memajukan bisnesnya, dan tidak pernah mengaitkan dengan pengusaha lain. Malah menjadikan kejayaan orang lain sebagai motivasi baginya untuk terus berjaya.

Bagi saya ahli perniagaan yang berjaya bukanlah orang yang paling kaya, tapi orang yang paling berbakti kepada masyarakat sekelilingnya, dan berbakti kepada agamanya. Apa guna kalau berjaya dan kaya tapi kedekut, atau tamak dan menjalankan kegiatan perniagaan secara monopoli. Sebaik-baik manusia ialah yang memberi manfaat kepada orang lain (maksud hadis).

Marilah kita sama-sama mendoakan ahli-ahli perniagaan ini tidak akan kelabu mata dengan kejayaan yang sedikit di dunia ini. Sama-sama kita bersaing secara sihat (win-win) agar semua dapat membina empayar masing-masing dan menakluk kembali dunia.

Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berjuang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur, mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh (Surah as-Shaff : 4)

Semoga kita semua akan jadi ahli perniagaan yang berjaya

---

Indahkan kalau kita berniaga dengan niat dan cara yg betul. Pasti banyak halangannya tapi ia tidak mustahil. Allah pasti melimpah luahkan rezeki kita, insyaAllah.

Terima kasih pada lyna dr www.mysuperkids.net kerana sudi berkongsi info berguna ini.

- Posted using BlogPress

0 comments:

Shaklee Shop: Shaklee November Special Promotion

Shaklee Shop: Shaklee November Special Promotion: "Trial Pack set A (free delivery) 30's Multivitamin, 30's B complex & 30's Vitamin C Offer RM75 sahaja Asal RM80 Trial Pack set B1(free deli..."

0 comments:

Semaknya rumah

7:53 AM ida ahmad 0 Comments

Kalau kita seorang perfectionist, penatlah kalau ada anak yg masih kecil. Serba serbi nak sempurna. Mujurlah saya tidak begitu, mak saya ya. Hehe.. Bila dah beranak kecil, kita kena belajar meletakkan mana keutamaan. Bagi saya, yg plg penting keselamatan, keselesaan dan kegembiraan anak. Maksudnya walaupun rumah tak kemas or cantik mana, paling mustahak,

1.adakah selamat untuk anak2?
-boleh bermain tanpa pengawasan, tak ada wayar berserabut, xada mainan,tisu,kertas yg boleh tertelan dan etc.

2.adakah selesa?
-cukuplah sekadar boleh duduk atau baring. Xada makanan tertumpah yang tidak dilap yang mengundang semut.( saya malas nk lap tiap2 hari satu rumah,walaupun itu yg terbaik sebab saya tak serajin tu.

3.adakah semua org gembira?
-bila saya xpenat bekerja,emosi saya pn alhamdulillah ok. Saya boleh bersama-sama belajar dan main dgn anak saya. Ini membuatkan anak2 saya turut gembira kerana ibu sentiasa ada bersama.

Tak percaya dgn tips saya? Bacalah di bawah ini, panduan dari babycenter. Tak salah menurunkan level kekemasan rumah tu sekali sekala.

When you get to the point that the mess in your home is causing you stress, remember these three powerful words: Lower your standards. It's hard to keep up with the cleaning, laundry, and organization the way you did pre-baby, especially once your little one is able to move about and scatter toys all day long.

To clear up some of the clutter and make yourself feel better, consider focusing on specific, attainable goals. Take care of necessities first and then move on to more complex tasks. Organize your home in ways that will make your daily life easier — perhaps by keeping your baby's diapering supplies or toys in one place. If possible, splurge on some help from a housekeeping service for a one-time overhaul to get back on track. Then make a plan of action — with your partner — to keep future messes to a minimum.

It also helps to talk about your frustrations with other parents. They're likely to sympathize and may be able to share helpful hints.


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Shaklee Shop: Bagaimana merawat ekzema

Shaklee Shop: Bagaimana merawat ekzema: "Ekzema bukanlah satu perkataan yang asing terutama bagi ibu-ibu yang mempunyai anak yang mempunyai masalah kesihatan ini. Ekzema dikatakan p..."

0 comments:

Shaklee Shop: Fully breastfeed tapi anak tetap jatuh sakit?

Shaklee Shop: Fully breastfeed tapi anak tetap jatuh sakit?: "Fakta 1: Susu ibu mengandungi lebih daripada 300 nutrien yang sebahagiannya masih belum dapat dikenalpasti oleh para saintis. Fakta 2: Susu..."

0 comments:

Shaklee Shop: Vitamin untuk meningkatkan kesuburan

Shaklee Shop: Vitamin untuk meningkatkan kesuburan: "Zuriat merupakan anugerah yg terindah untuk pasangan yg berumahtangga. Namun, kegagalan mendapatkan zuriat merupakan isu serius bagi seseten..."

0 comments:

Kenapalah aku tak kaya kaya

1:02 PM ida ahmad 2 Comments

Jika sesuatu yang baik atau buruk berlaku pada saya, saya selalu fikirkan apa yang telah saya buat yang menjadi penyebabnya. Contohnya kalau saya dapat durian runtuh, saya cepat2 mengucap Alhamdulillah dan fikir apa telah saya buat. Selalunya jarang saya dapat agak apa kebaikkan saya kerana saya rasa saya serba kekurangan dalam amal ibadat pada Allah, sekadar amalan wajib, tu pun tunggang langgang. Jadi, saya akan bersyukur kerana Allah tetap ingat pada saya, hambanya yang kerdil dan sentiasa leka ini.

Jika berlaku sebaliknya, contohnya bila saya susah nak dapat kerja, saya terfikir inikah ketentuanNya, nak saya jaga keluarga dan inilah pekerjaan yang paling mulia sebagai wanita. Jadi saya pun kembali tenang dan redha. Saya juga pernah keguguran dan sebaik saja ia berlaku saya terus fikirkan kenapa Allah duga saya begini. Pasti ini balasan atas kesalahan saya sendiri. Ya, memang pun. Allah balas instant. Saya perasan kalau saya buat salah pada mak atau suami memang Allah balas immediately. Sebabnya Allah xnak saya terus buat salah dan kerana Dia sentiasa ingat dan sayangkan saya. Jadi saya sentiasa terpelihara hendaknya, insyaAllah.

Kadang2 saya hairan, bagaimana orang yang bergaji sedikit tapi makan mewah dan mampu lagi membantu orang lain. Sedangkan kami makan pun jenuh pilih yang ala kadar. Pakaian pun jarang bertukar. Jadi saya pun merenung kembali. Mungkin kerana rezeki kami kurang diberkati Allahkah? Sebab itukah x kaya kaya. Sumber rezeki haruslah 100% halal tanpa was was kerana itu akan jadi darah daging kita. Mungkin kerana kami kurang membuat kebaikkan terutama pada ibu bapa kerana sering terasa duit untuk diri sendiri pun xlepas macam mana nak tolong orang. Namun kami lupa yang sekali kita bagi, Allah balas berlipat ganda.

Yang paling kami bertuah kerana hidayah Allah tetap ada. Saya sangat sedih bila ada orang Islam yang ditarik hidayah dari hatinya. Allah yang maha pemurah telah mengurniakan kekayaan untuknya bersyukur tapi dia tidak puas. Allah telah menurunkan sedikit kesusahan supaya dia kembali ingat pada Allah tapi sebaliknya dia kata Allah lupakannya. Ingatlah Allah tak pernah lupa akan hambanya walaupun sesaat. Jangan bercakap angkuh dengan Allah. Allah Maha Besar. Jangan sampai Allah tarik balik semua kurnianNya. Namun Allah juga maha pemurah. Bertaubatlah kerana pintu taubat sentiasa terbuka selagi ajal belum memanggil dan selagi kiamat belum tiba.

Jangan juga berfikir seperti 'Apalah yang aku buat sampai Allah buat aku mcm ni' dengan nada yg seolah olah kita x patut terima kesusahan tersebut. Kita kena ingat, nabi-nabi kekasih Allah yang beramal ibadat sentiasa pun tetap diuji sepanjang hidup mereka. Ujian2 tu kalau kita lulus ka fail ka, balasan yang ultimatenya di akhirat kelak.Renung-renungkanlah.


- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

8 months and 2years 9months

5:08 PM ida ahmad 0 Comments

Iris



-mula menyulur masa raya.
-first time jatuh katil, then tilam saja pun jatuh jgk. Dah xboleh disekat dgn bantal. So kalau siang mmg tidur atas toto ja.
-sangat suka gigit/makan kertas dan straw. Straw ibu bg jgk tp kertas no-no. Kalau bagi buku keras tu or toys yg lembut, xmain. Cari kertas or benda yg keras ja.
-suka menangis bila di tinggalkan.
-dah demand nak dok depan dlm kereta. Boring dok belakang.
-suka menangis sambil membebel.

Nazhan



-suka sangat dengan
perkembangan Nazhan.
-dah panggil ibu, adik dan abah loud and clear. Alhamdulillah.
-at last, dah rety request 'nak' bila mau something dari orang.
-dia punya nouns dah quite ok tp dia xrety nak apply n combine with verb.
-tiba2 malas mandi even with me.
-dah xnak mandi sorang2. Trauma lagi kot, pressure air tak tentu hala. Tiba2 p kuat. 2x kena terus cuak sampai sekarang.
-pocoyo & mickey mouse fanatic fan.

0 comments:

Speech therapy part 1

4:25 PM ida ahmad 0 Comments

Tak lama lagi, kami akan berpindah. Hopefully.. Masa di Miri, saya dan husband ada buat plan utk Nazhan demi perkembangan pertuturan dia. Selepas buat apa yang dirancang, Nazhan menunjukkan perubahan yg sangat positif. Alhamdulillah, Allah mempermudahkan bagi kami.

1st saya contact BOLD, ngo di Penang untuk join playgroup sebab takut2 nk hantar Nazhan p sekolah lagi. Sebab lambat reply, kami pun hantar jgk ke sekolah. Hanya lebih kurang 3 bulan. Alhamdulillah, dia suka berkawan dan dah pandai alphanumerical, jugak sign language. Semua ni tetap diterapkan secara berterusan di rumah.

Dalam masa yg sama, BOLD pun response dan kami join play group tu yang khas untuk kanak2 special need. Dalam group Nazhan ada 2-4 org. Macam2 kes ada, antaranya hyperactive dan autism. Semua menyebabkan speech delay. Yang ni banyak parent involvement. Saya suka sebab saya tahu apa yang dia buat dan saya boleh main ulang2 kt rumah. Macam sekolah tu, diorang mcm xnak sangat bg info apa yg diajar sebab 'it's not our practise' kata mereka. So bila Nazhan dok babble kt rumah, saya xleh agak langsung dulu.

Bukan tu saja, untuk confirm Nazhan xada hearing problem mi buat test di hospital. Selepas menjalani pemeriksaan pendengaran dan confirm Nazhan xada problem, kami buat beberapa speech therapy pula di Loh Guan Lye. Aktivitinya kebanyakkan sama dengan playgroup tp lebih berkesan sebab lebih menekankan verbal response dr Nazhan.

Banyak yg diajar, tips2 untuk train anak di rumah. Most of it, saya memang dah tahu tapi xcukup komitmen untuk dibuat di rumah sentiasa. Bayarannya saya tak pasti sebab semuanya ditanggung company . Jadi, saya akan berkongsi disini untuk kebaikkan bersama dalam entry akan datang, insyaAllah.





- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Raya yang tenang

5:13 PM ida ahmad 0 Comments

Selamat hari raya! Raya kami anak beranak di Penang dah xada apa. Lainlah kalau di Miri dulu masih ada undangan raya sikit2. Bagi yang kerja opis, mesti susah nak dietkan. Kejap rumah member ni buat open house, department tu ni, vendor tu vendor ni. Bersusun lagi. Kuatkan semangat, bulan ni ja. Bulan depan leh sambung diet.

Raya tahun ni bagi kami, alhamdulillah. Kurang stress. Tiap2 tahun stress bila raya sebab sedara mara berkumpul pakat dok mengumpat dan ibu sendiri bila menolong di dapur macam tak dihargai bantuan ibu. Tahun ni ibu ambil pendekatan lain. Divide and conquer. Hehe...

Lepas raya ketiga onwards bila org dah malas ke dapur, baru ibu menyibukkan diri sendiri. Ibu xsure ada org mengumpat ka tak tapi takpalah. Asalkan hati tak sakit.

Raya pun dah berlalu. Ibu teringin suasana seronok berkumpul adik beradik dan sedara mara sembang benda yg positive tanpa ada rasa xbest, bangga diri atau kutuk2 org. Tambahan, Syawal bulan bermaafan dan bergembira bukan utk menambah dosa.

Semoga kita betul2 dapat rahmat di bulan yg barakah ini. Ha, jumaat ni ada tazkirah kat rumah mak saya, dlm pukul 2ptg. Pada yg nak join, boleh sangat. Datang beraya sekali. Just ring me first.

- Posted using BlogPress from my iPhone

0 comments:

Upsy Daisy - I Look, I See 2 Yusuf Islam, Friends & Children

12:14 PM ida ahmad 0 Comments

Very nice song to sing with children.



ENJOY!

Upsy Daisy, now don't be lazy,
it's time to go to the Masjid.
Wash your face up, and pick the pace up,
it's time to go the Masjid.

Help your mother to get your brother,
it's time to go to the Masjid.
It's a wonderful place to go,
as a family.

We'll be standing,
all together in prayer.
We'll meet all our friends
when we are there.

We'll be standing,
all together in prayer.
We'll meet all our friends
when we are there.

So, upsy daisy, now don't be lazy,
its time to go to the Masjid.
We'll greet everyone with Salaam
when we're at the Masjid.

Listen carefully to the Imam,
when we're at the Masjid.
It's a wonderful place to go,
made for you and me.

We'll be standing,
all together in prayer.
We'll meet all our friends
when we are there.

We'll be standing,
all together in prayer.
We'll meet all our friends
when we are there.

So, upsy daisy, now don't be lazy,
it's time to go to the Masijd.
First we'll sit and read Qur'an,
when we're at the Masijd.

Next we pray with everyone,
when we're at the Masjid.
It's a wonderful place to go,
a wonderful place to be.

We'll be standing,
all together in prayer.
We'll meet all our friends
when we are there.

We'll be standing,
all together in prayer.
We'll meet all our friends
when we are there.

0 comments:

Should i freak out

9:00 AM ida ahmad 0 Comments

Hmm..i started to worry about Iris's progress. She already 7 months but can't sit unsupported and not creeping yet. Even when we carried her, she put her weight fully on us and sometimes still tend to bend towards her back.

BUT..



On their way to walking, some babies skip crawling altogether -- relying instead on bottom shuffling, rolling, or slithering on their belly.

0 comments:

Tips nak perut FLAT idaman kalbu

2:06 PM ida ahmad 0 Comments

Tips di bawah diolah dari source berikut 1 dan 2

1.Kurangkan garam dalam makanan harian sebab water is attracted to sodium (garam). So when you take in higher than usual amounts of sodium, you'll temporarily retain more fluid – which contributes to a sluggish feeling, a puffy appearance, and extra water weight,


2.Kurangkan amik makanan yg tinggi karbo. Dalam badan kita ni, dah tersimpan a type of carbohydrate called glycogen; every gram of glycogen is stored with about 3 grams of water. Jadi kalo kita kurangkan carbo intake, badan kita dapat guna tenaga yg tersimpan tu dan membakarnya. At the same time dapatla buang excess store fluid tu.

3.Sesetangah makanan yg mentah ni contohnya mcm karot tak sesuai dimkn mentah2..Tahu tak 3 karot yang di masak mempunyai nilai nutrisi yang sama dengan 3 karot mentah. Tapi karot yang dimasak takes up less room in your GI tract. ( GI tract ni adalah digestive organ that extracts nutrients from your food). Jadi kalau amik karot mentah akan menyebabkan organ ni mengembang dan hasilnya? A swollen tummy.


4.Kalau boleh jgn amalkan kunyah chewing gum.Tahu tak, kunyah chewing gum tu boleh sbb kan perut buncit..'When you chew gum, you swallow air. All that air gets trapped in your GI tract, and causes pressure, bloating and belly expansion.'


5.Jangan amalkan makanan bergoreng such as donut,french fries..kuih2.Even the obligatory splash of tomato ketchup can cause bloating. 'Fatty foods, especially the fried variety, are digested more slowly, causing you to feel heavy and bloated.'

6.Sesetengah food ni high gas content...equals bloat ..so buncit nanti perut..contoh2nya "Legumes, cauliflower, broccoli, Brussels sprouts, cabbage, onions, peppers and citrus fruits"

As for me, i gradually kurangkan itu ini. Thats why I still plumpy. Huahuahua:)). Saja tinggal for my son untuk cubit2 my body part. He loves them so much. Kurang berat banyak ni pun, insyaAllah sebab ambil B Complex yang cekap convert carbo, protein dan lemak to energy.

0 comments:

Heating and Thawing Homemade Baby Food

1:03 PM ida ahmad 0 Comments

Microwave way
Transfer the cubes to a glass bowl and then thaw them in the microwave. Be sure to stir food to ensure no hot-pockets are left to burn baby. Always warm baby food cubes in a glass bowl and not in plastic containers as research indicates glass is safer.

Refrigerator way
Transfer the cubes to a storage container and let the cubes thaw in the refrigerator. You may thaw your baby food cubes in the refrigerator over night. Ensure that the cubes remain a closed container and not in an uncovered bowl.

Submersion or Warm Water Way
You may also place the cubes in a small bowl and then place the bowl in a larger bowl filled with hot water. Thawing baby food cubes using this "submersion method" should take between 10-20 minutes. You can also do this with a pan of warm water on the stove; add the smaller bowl to a pot of water that you have warmed.

Reminder
  • Thawing food on your kitchen counter is never recommended as bacteria or other contaminants may get into the food.
  • You should not feed your baby from the container and then re-store the container that baby has been fed from. Saliva may contaminate the food and bacteria may evolve. Always take the portions you will serve from the container and transfer to a feeding bowl.
  • Please keep in mind that reheating baby food cubes is NOT necessary. Baby food cubes may be served at room temperature once they have been thawed. Many babies enjoy room temperature foods.
  • Thawed homemade baby food may safely be kept in the refrigerator for 72 hours maximum.

0 comments:

My dear boy on Bera test

10:25 AM ida ahmad 3 Comments

Anak-anak saya mempunyai birthdate yang lari sebulan aja. Both on 26th. Jadi, Nazhan akan mencecah umur 2tahun 9bulan, 3.55 am nanti. Hehe..

Penat jugalah nak melayan dia ni sebab dia tak pandai nak minta. Kami perlu figure out apa yang dia nak. Paed pernah pesan, push him to talk, dengan point and sebut ulang2 kali. Bila dia sebut, baru p ambil. Malangnya, tak jalan jgk kaedah tu.

Last week, dia demam, abahnya cuti seminggu. Jadi, cuti tu banyak dihabiskan dengan melayan pe-el dia ja. Elok2 baik demam, kami terus bawak p KPJ, Perda untuk buat audiolagy test. Kenapa? Kami berminat untuk p speech therapy. Namun, menurut pakar di DEMC dulu dan sedikit reseach yang saya buat, kena buat audiology dulu untuk pastikan Nazhan tak ada masalah pendengaran.

Masa call KPJ, nurse soh datang aja. Padahal audiology test equipment tak ada pun di situ. Jadi, sebelah petang kami ke Loh Guan Lye pulak untuk new appointment. Selepas jumpa ENT specialist, then refer tu audiologist. Mood Nazhan dah tak best. Dari pagi, asyik jumpa doktor ja.
So, test pun tak berjalan lancar. Nazhan taknak dengar arahan.

Ujiannya macam ni. Bila Nazhan dengar bunyi, then dia perlu buat sesuatu, like masukkan hoop dalam kon. Nazhan xnak duduk diam pun. Then tukar lain. Bila Nazhan dengar bunyi, dia akan pusing ke arah robot yang bergerak. Mula2 menjadi, then dia dah taknak pusing. Sebabnya arah bunyi keluar and robot tu memang berbeza. Cuma hoping that dia rasa2 robot akan bergerak, then dia pusing, bila bunyi tu kedengaran, baru test tu menjadi.

Ada lagi yang kami cuba buat. Semuanya berdasarkan Nazhan akan buat something bila dengar bunyi. Bunyi tu akan dimainkan dengan decibel range yang berbeza. Namun, dia taknak memberi kerjasama. Jadi, terpaksa pilih test jenis lain. Test ni nama dia, Bera test yang perlu dibuat semasa Nazhan tidur.



Jadi, malam tu kami bagi Nazhan kepenatan. Esok pagi2 p hospital balik. Makan ubat, then dia pun tidur lepas 10 minit. Letak alat pendengaran di telinga dan 1 wayar kat kepala untuk detect reaksi otak terhadap bunyi. Alhamdulillah, Nazhan memang tak ada masalah pendengaran. Masalah degil ja. Huahuahua.



Simple ja ujiannya tapi mahal jugaklah. Selamat company tanggung. Jadi, our next step is speech therapy. Appointment pukul 2pm, on the same day tapi terpaksa cancel sebab mood dia dah kembali xbest. Ucu cakap budak2 boleh ada stress. So, kami pun xnak la stress dia sangat. Hehe.. Next time, bila abah tak adalah. Bila abah ada, merap sangat dengan abahnya. Boring ibu nak melayan.

Sebenarnya, kami memang positive dia tak ada hearing problem, tapi dah pakar soh buat, p ja la. Development dia pun dah much2 better. Dia nak ulang apa yg dia dengar di tv or apa yang kami cakap. Dah kenal A-Z, 1-10. Cuma dia tak ada conversation dlm bahasa melayu atau english yang boleh kami paham or agak2 paham.

Ada jugak member yang masa zaman kecil dia, 3 tahun baru boleh cakap. Sekarang mulut dah tak boleh berenti cakap. Hehe. Dah berjaya dah dia. Cuma tak kan la kami nak tunggu dan tunggu. Bila dah 3tahun, tunggu lagi 3 thn 6 bulan, tunggu lagi bila umur 4tahun. Asyik tunggu ja la. So, sebagai ibu bapa yang prihatin dan sayangkan Nazhan Iqbal ni, kami pun kena buat jgk. Demi kebaikkan dia di masa depan. Ingat ni Nazhan. Jangan jadi kacang lupakan kulit pulak bila besaq nanti. Pesanan khas untuk Nazhan.

3 comments:

6 months going 7 months

9:49 AM ida ahmad 0 Comments

Iris akan genap 7 bulan beberapa hari sahaja lagi. Ibu lupa nk update Iris milestones. Nanti lupa plk bila dr. tanya. Penting ni tau development anak2 even anak memang mempunyai pencapaian yg berbeza. Its really individualistic kind of things. Namun, xsalah nk compare2 dgn budak lain or adik beradik lain so that kita tidak leka.


  • Roll over and back dengan meriahnya.
  • Start solid. Namun ikut mood, kadang nk makan, kadang tak nak. So far she loves pumpkin more compare to other option.
  • Weight, tak salah 7.4kg.
  • Tak p cucuk pneumokokus lagi. Aduh!!
  • Love her brother very much. Kalau abang dia buat apa2 pun, dia boleh gelak. Even abang bukan nak entertain dia pun.
  • Still can't sit unsupported.
  • Love to watch ABC videos on Mac dan tekan2 jugak bergolek di atasnya.
  • Supprisingly, dah pandai minum air guna straw. Accidently, ibu saja bagi Iris botol minum abang, sebab Iris suka gigit2 straw untuk hilangkan gatal gusi. Aleh2 ibu tengok, bestnya punya sedut.
  • Creeping.. just once tu pun macam dia tak sedar ja semasa cari puting nk menyusu. Bila ibu move back a little, Iris dah ngamuk. Kalau benda lain kita umpan, dia tak nak try creep. Just golek2, akhirnya dapat jgk.
  • Dah boleh letak dalam walker and she tends to move back and stuck there if something block it.
  • Habit bila menyusu, main mulut dan muka ibu. I love this moment so much. Kaki plk suka kangkang dengan overnya.
  • Sudah pandai menyusu sambil meniarap.

0 comments: