Felt Project

10:42 PM ida ahmad 0 Comments

Nazhan have new shirt for raya that come in 2 pieces. Singlet outside and a plain tshirt inside. So i decided to seperate them because of the weather that not so suitable and we are not in air conditional all the time. So I sew a felt with Nazhan favourite animal-cat and stitch a word-meow for the back of the shirt.

Felt with cat character


me..

meow - I'm DONE

0 comments:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

8:49 AM ida ahmad 0 Comments

Alhamdulillah, kami dah selamat sampai di kampung halaman. Start cuti since 11 hb lagi, singgah di Shah Alam untuk shopping sikit2 and jumpa abang2 ibu yg masih belum pulang jgk yg tak akan pulang ke Penang thn ni. Plannya nak berbuka puasa di 3-3 rumah abang ibu tapi abg no-2 tak dapat, sebab busy cuma sempat jumpa sekejap aja. Lagipun raya ni dia balik Penang jgk.

Parents kami p umrah nearly 1 month and hanya pulang pada raya ke-3. So semua pakat2 beraya rumah pasangan masing dahulu tahun ni. Kami sendiri pun dapat la tidur rumah family abah di Penang lama sikit. Selalu memang tak tidur sini cuma datang untuk berbuka puasa dan beraya sahaja.

In his cousin's room-bilik Sofea

Nazhan sangat ceria sejak di Shah Alam lagi. Jumpa ramai sepupu yang boleh dibawa bermain bersama dan ada mainan yg sangat banyak. So, tak ingat nak tidur and makan. Tidur nak dekat pukul 12 or 1am, makan pun sambil2 main. Ibu ada snap banyak gambar tapi dlm hp ada sikit aja. Camera plk tak ada sekarang.

A Cat L0ver, same like his dad- @ Permatang Pasir

Anyway, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin dari kami sekeluarga - Shaiful, Ida, Nazhan dan baby. Jemput datang ke rumah keluarga kami di Permatang Pasir atau Jalan Baru. Call dulu sebelum datang.

0 comments:

Baju Melayu Nazhan

10:25 AM ida ahmad 0 Comments

Percayalah mata anda? Aku ida khairani yg buta seni ini berjaya menjahit baju raya untuk anak terunanya. Dengan seribu satu kecacatan pada baju ini, minta2 Nazhan tidak segan silu memakainya. Pakailah Nazhan dengan bangga kerana ibu buat dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang. :D


Tanpa perkakasan yang lengkap, memang sangat menguji kesabaran di peringkat awal.

Ibu mengambil masa seminggu untuk jahit baju raya paling unik ni. Memang tak ada di mana2 pasaran; pasar malam, pasar ramadhan atau pasar raya. Belajar kat internet aja dan serba sedikit pandai2 sendiri (tu yg part merosakkan baju tu). Baju ni tak ada poket lagi sebab tak jumpa tutorial ajar buat poket baju melayu :((. Nak ikut pandai2 sendiri boleh tapi takut tambah jahanam plk baju yg sudah comei ini.


Jadi disini ibu nak berterima kasih kepada para blogger yg blognya menjadi rujukan ibu. Mula2, to che yam kerana dia yg berjaya buat baju kurung anak dia. Dia jugak yg bagi link maya ni. Tutorial Maya tu ajar cara nak potong baju piece-by-piece dan cantum. Ibu dah ada contoh baju melayu Nazhan tahun lepas so ukurannya ibu alter dan besarkan sedikit(pada awalnya - tidak pada final outputnya). Disebabkan kesilapan masa memotong bahagian pesak, baju tu tak labuh pun dari baju melayu Nazhan thn lepas. LOL. Rasa macam pendek sikit lagi adalah.

Ibu mula menjahit tanpa menjahit tepi terlebih dahulu kepingan kepingan kain itu sebab kesuntukan masa :D. Part leher tu terkontang kanting la ibu. Abah plk dok tanya, dah sampai mana? dah jahit pesak dah. Siut sungguh..padahal org baru 2nd step. Stop lama nk pikir macam mana nk buat leher ni. Guna imiginasi aja. Tak jadi pun macam tutorial tu.

Last2, ibu tinggal sekejap part leher and sambung bahagian2 lain. Bila dah siap semua baru la sambung buat leher. Buat leher ibu guna tutorial dari Ummu Ati dan Solehah . Baru la paham. Walau bagaimanapun last2 kena pandai2 jgk. Sebab bila dia siap, rupa tak sama macam ibu yg nampak tak siap lagi. Bahan tak cukupkan, tak ada kain gam. So kena alter lagi. Last2, memang leher baju Nazhan nampak pelik tapi buat2 tak nampak dah la.

Untuk seluar plk, ibu pandai2 sendiri. Sukakan pandai2 sendiri padahal baru 1st time buat. Jadinya even ikut contoh depan mata pun ibu boleh tersalah potong. Memang la ibu ni buta seni. Seluar Nazhan terlebih comei dari seluar org lain. Kepingan dia kena join di tengah, bahagian kangkang, tapi kangkang seluar tu cantum terus..Huhu..sebab ibu potong 1- depan,1-belakang, bukan 1-kanan, 1-kiri.

Bahagian getah pinggang ibu tengok tutorial dr nannie. Wah sangat mudah. Inilah yg plg ibu suka sekali. Rupanya getah pingganglah yg plg senang ataupun sifunya yg pandai ajar. Hohyeah 2x. Dan akhirnya terhasillah, baju melayu 1st ever made by ibu and 2nd edition of baju raya for Nazhan. Alhamdulillah :)



Tara.. Janji ada rupa baju dan seluar juga muat dipakai

0 comments:

Berbuka di hotel

10:02 AM ida ahmad 0 Comments

Berbuka di hotel memang heaven. Dah la tak payah masak, makan free and banyak choice. Mudah mudahan orang yg belanja dimurahkan rezeki selalu. Nazhan walaupun diberi a range of foods for him to choose still tak mau makan banyak. Sibuk explore sana sini. Siang hari pun macam dah puasa dia pun. Cuma orang lain sangat gembira time berbuka dia masih lagi dlm mood puasa.

Mega Hotel - antara menu hari yg kami p tu, bubur jagung, daging kambing dah siap bakar, nasi dengan lauk pauk jgk. Ada ulam ulaman, kuih muih dan ice cream. Biasa la tu kan.


ParkCity Everly Hotel - kalau berbuka hari Jumaat or Sabtu ada makanan bakar2, mee goreng mamak, satay dan ais kacang. Antara yang best la tu. Hari lain tak sure.

0 comments:

Terawih part 2

9:11 AM ida ahmad 0 Comments

Lama tak update. Hehe..Recap aja la benda lepas2x. Pasal terawih tu, mmg kami kena gilir2 solot sebab Nazhan sangat excited bila di masjid or keluar ke mana2x. Dunia baginya sungguh luas dan indah.





Last week masa kami berbuka di hotel, solat terawih aja di masjid berdekatan hotel. 1st time kt masjid baru, ibu jaga. Ok la kami manage tu solat serentak tanpa bergilir-gilir. Cuma ada baby girl sorang tu belum rety nak berkawan tp Nazhan sibuk la nak berkawan. Alih2, asyik kena tolak aja Nazhan ngan budak tu tp budak tu la yg nangis. Dia self defence. Nazhan tak la nangis bila kena tolak tu. Tapi bila ibu p amik dia, cakap jangan kacau adik tu, mula la nak nangis. Ingat kena marah. Nazhan ni memang takleh no-no langsung. Selalunya kalau kena tegur di rumah, dia akan bergolek2 atas lantai, hentak2 tangan, tunjuk protes.

2nd time kat masjid yg sama, Nazhan injured plk. Ibu tak jaga time tu sebab dah lambat so abah yg dukung Nazhan dr kereta sementara ibu dah terkejar kejar dulu. Masa abah tgh solat, tiba2 Nazhan nangis. Pujuk pun tak jalan, sampai kena keluar masjid. Dok kejap kt luar, baru timbul benjol kat dahi. Terlanggar dinding ke macam mana taktau la. Tak sempat nak terawih habis, kami balik dulu. Kat rumah, ibu perasan siap ada darah lagi kat tangan. Ooohh, kalau ibu kat tempat abah time tu, mesti dah sebak tgk anak dalam kesakitan. Masa on da way balik rumah, Nazhan dah diam.

Mujur semua selamat. Nazhan pun tak muntah or berubah. Still ceria macam biasa. Kami pun still p akan terus ke masjid.

0 comments: