Bulan ke-4 bersama adik

4:44 PM ida ahmad 0 Comments

Sekarang ni saya sudah sedikit cergas berbanding bulan2 lepas. Malangnya jerebu di Miri sangat teruk menyebabkan kami terperuk aja di rumah. Nak berjalan2 di shopping complex pun dah seminggu tak buat disebabkan ibu antara golongan yang berisiko tinggi untuk KO kalu kena H1N1. Last weekend, ibu selsema sikit, so p beli groceries pakai mask. Actually bukan pasal selsema nak pakai mask, sebenarnya takut terkena jangkitan H1N1 dari org lain yang sepatutnya kena kuarantin, tapi masih bebas keluar ke tempat awam. Kesan dari pemakaian mask tu adalah, kebanyakkan org berjalan berjauhan dr ibu. Best jgk. Hehe..senang nak lalu lalang and pilih barang.

Sebenarnya ibu nak cerita condition ibu sepanjang mengandung adik. Agak berbeza dr pregnant Nazhan dulu. Ibu sangat cepat penat, perut rasa sangat besar dan even 1st trimester dan kencing kerap. Batuk pun kadang2 nak terkencing so kena kepit aja. Kalau time Nazhan dulu, part nak terkencing ni, masa 3rd tri baru nak jadi.

Kalau dulu, dah masuk 4 bln ngandung, baru ibu start masak balik tp kali ni mmg tak rehat dr masak. Sebab ada Nazhan susah la kalau asyik makan luar (padahal Nazhan lagi suka makan luar sebab ibu masak tak sedap).

Ibu masih lagi menyusu Nazhan sehingga kini walaupun production drop gila tapi dah banyak topup dengan susu lain. Nipple rasa keras dan Nazhan sangat la lasak bila menyusu. Tension sungguh la kalau dia nak menyusu lama2 dan asyik nak tukar side aja. Sat sebelah sini, sat lagi sebelah lagi. Ibu yang kena reposition sikit sebanyak. Sangat la terganggu kalau dia jaga nak menyusu malam2. See how long i can keep continue.

Ibu kerap makan snack sebab mulut rasa tak best aja sentiasa. Mula2 suka makan dark coklat dan minum susu coklat. Ha ha..risau ibu..nanti dapat anak gelap mcm ibu or seumpama dengannya. Sekarang ni dah tak rasa nak benda2 coklat dah. Lagipun dia macam quick release to uncomfortable mouth tp then dah rasa tak best blk. Sekarang ni, dah better sikit. Kadang2 aja rasa tak best mulut.

Lagi masa 1st tri, mmg rasa dahaga sangat2. Then kencing. Then minum lagi byk2x. Cepat gila dahaga. Aduh..Air plk mcm tak transform jadi susu, terus aja masuk pundi kencing.

Ibu harap2x la pengalaman yg berbeza ni disebabkan adik adalah baby girl. :D.. Amin..



0 comments: