Ramadhan pe-el

3:46 PM ida ahmad 0 Comments

Dah masuk minggu ke-2 kita berpuasa. Alhamdulillah, so far ibu belum tinggal puasa lagi. Yeahh!!! InsyaAllah ibu dapat puasa penuh lagi tahun ini sebab ibu belum datang bulan since ibu exclusively breastfeeding you. B-).. Bangga bangga..

Ibu request abah untuk jemaah kat rumah aja sebab kalau abah p masjid and ibu solat terawih sorang2 tak terasa sangat kehangatan Ramadhannya. However, its not as easy as we thought. Sepanjang malam2 Ramadhan yg dah berlalu ni, hanya few times aja kami dapat terawih awal. Nazhan sekarang ni suka sangat tidur lewat. Kenapa entah.. Main sampai dah tak larat nak buka mata la, baru nak tidur. Kami pernah cuba solat waktu Nazhan belum tidur, end up hanya sempat solat Isyak. Lepas tu Nazhan dah meraung dengan overnya. Kalau Nazhan tidur awal pula, kadang2 kena berenti terawih after few rakaat bila Nazhan terjaga waktu solat nak susu.

Ibu and abah prefer solat awal sebab nak tunggu Nazhan tidur tu selalunya kami yg ngantuk dulu. Hehehe..Penat kot sebab siang puasa and ibu susah nk dapat tidur siang sebab time Nazhan tidur tu la ibu kena masak untuk berbuka.

Bila time sahur pula, ibu akan make sure ibu menyusu dulu sebelum turun supaya Nazhan tak terjaga waktu ibu and abah sahur. Berjaya jugak la plan ni. After menyusu ibu akan letak dlm playpen. Disebabkan selalu aja kami terjaga lewat, abah yg kena turun bawah reheat and prepare everything most of the times. Selamat la dapat suami yang rajin dan tak berkira.Thanks abang. Sayang abang...muah muah muah :X

Kadang2 ada jugak la Nazhan terjaga untuk join sahur. That part no problem at all. Yang tak bestnya bila Nazhan tak nak tidur balik bila terjaga time kami Subuh. Guling2 atas katil then tak puas hati jgk. Akhirnya ibu kena bawa Nazhan turun, abah continue tidur and Nazhan continue main di bawah sampai la siang. Ibu tidur ja kat bawah tu selepas make sure everything secure untuk Nazhan explore.

Ops..dah siang rupanya

Waktu Nazhan tidur sekarang pun time Maghrib. Kalau berjaya sampai ke pagi tu alhamdulillah la. Tapi jarang sekali. So, bila kita dapat invitation ke hotel untuk berbuka, memang tak dapat makan lama2. Belum puas memenuhkan perut lagi, Nazhan dah bg sign mengantuk. Memang nk ibu slim la Nazhan ni. Ibu ja yg tak sedar2. Hu hu..

Selain tu, ada perubahan lain jugak. Nazhan sekarang suka abah dukung. Elok2 main dgn ibu aja, nampak abah merengek-rengek nak didukung expecially bila kita di bilik tidur. Kalau main dengan abah, taknak yg lepak2 aja. Nak yg kena dukung or main dekat meja komputer. He he..abah pun layan aja la selagi mampu. Well, itu la yg org kata main dangan abah lain, dengan ibu lain. Perangai Nazhan pun lain bila dengan ibu aja or bila abah ada. Bagi ibu, Nazhan lebih cool dan senang dijaga bila siang compare dengan malam bila abah around. Anyway, you still my best buddy. kalau tak ada Nazhan boring siang ibu.

Tak berak la, abah. Jangan kacau la, Nazhan nak main ni

Thank you God for all the gifts.

0 comments:

Daily Trip

7:55 PM ida ahmad 0 Comments

We went to Brunei during Merdeka holiday. It was short and cold since it was totally a rainy trip. Brunei really reminded us to Mekah as most of the shops' signboards were written in Jawi. You was so great that day Nazhan. Maintain cool all the time.

In very short time, we managed to go to The Mall for lunch and window shopping, sightseeing at Kampung Air and Brunei Arts and Handicrafts Training Centre and performed jama' prayer at Jame'Asr Hassanil Bolkiah Mosque.On the way back, we just drop by at Jerudong Park but unable to enter as the rain was still pouring down.

Ibu: Back there is the Kampung Air
Nazhan: This is my hand phone

Are we just staying in the car?.. :(


At Brunei Arts and Handicrafts Training Centre


At Jame'Asr Hassanil Bolkiah Mosque

Fountain at Jame'Asr Hassanil Bolkiah Mosque

0 comments:

"I Love Your Blog" Gift

3:04 PM ida ahmad 0 Comments


This award come from K Ann. Thank you. I love your blog as well.

0 comments: