Tabung Haji

7:40 PM ida ahmad 0 Comments


Yihaaa...Semalam kita p menabung. Cayalah anak ibu. Moga2 terus menerus la suka menyimpan ya. Taknak la asyik minta mainan aja. Simpan sikit2, lama2 jadi bukit+kaya raya.$$$$...nyehnyehnyeh..

hmm...bila boleh kita p haji ibu?

Dulu tuk yg ajar ibu simpan duit. Mudah mudahan ibu dpt la terapkan nilai murni ni pada anak2 ibu plk. Masa kecik2, ibu pernah teringin nk beli kereta control. Sebab tu ibu mula menabung secara extra vaganza. Duit sekolah ibu tak guna. Lagipun time rehat, byk main aja keja ibu. Air pulak, bawak bekal. Jadi, duit yg 50sen tu ibu simpan sampai la cukup rm10, then bg tuk simpan. Bila cukup rm100, tuk simpankan dalam bank plk.

Simpan punya simpan, tak beli2 jgk. Lastly, niat nak beli keta control terkubur mcm tu aja. Huhu..Ibu cuma merasa main keta control bila lesen keta pun dah ada. Time tu, ibu belikan untuk org lain. Rupa-rupanya susah jgk nk handle. Asyik berlanggar aja.. Baik drive keta betul lagi senang.. Iya, Nazhan..betul, tak tipu..

So Nazhan, menabung ni byk faedahnya. Nanti bila Nazhan teringin nk apa2, boleh Nazhan beli dgn duit tabung Nazhan (with our approval la). Tak payah tunggu abah dpt bonus. Kenikmatannya pun lebih. Kalau tak cukup, nanti leh tong-tong dgn adik2. Cewah..Bijakkan idea ibu? :D

0 comments:

A Present

10:01 PM ida ahmad 3 Comments

Kita dapat laptop baru!!! Itulah yg paling best utk hari ini. Ibu pun tulis blog hari ni guna laptop baru kita. huahuahua.. Inilah mission utama kita balik KL last week, for PC Fair, selain course abah yg boleh dianggap minor mission. Dah 3 tahun abah keja, tahun ni baru ada rezeki kita. Laptop ni very special. Hadiah birthday abah untuk ibu and hadiah birthday ibu untuk abah. Kami kongsi duit. Sweet tak?..sweetkan..

Walaupun ibu ni not a career woman as most of my friends, ibu ada cara lain tambah duit poket. Kalau tahun lepas, lepas resign TM, ibu ada jugak try cari keja tapi mungkin tidak, lepas dapat Nazhan & selagi kita dok di Miri ni. Entahlah, malas nak pikir sebenarnya, lets time decide.

But for da past few days, ibu baru teringat why i chose IT? Dulu masa sekolah ibu nak jadi akauntan tp tak ada offer subjek tu kat sekolah ibu. Yang ada subjek Perdagangan, tu pulak kena amik dgn Biologi. Frust jgk. Sebab tak ada basic akaun, ibu pun tak berani sambung d U. Masa amik Teknologi and Lukisan Kejuruteraan, mmg tak berangan pun nk jadi Engineer. Ibu amik IT sebab rasa one day, ibu boleh keja dr rumah while taking care of my children.

Well tak sangka plk seawal ini. I'm running an online business right now. Semua start last year bila susah sangat nk dpt keja d Miri ni. Alhamdulillah, rezeki ibu ada di sini. Since lama lagi d Miri, ibu tgh mengembangkan sayap utk sell produk kesihatan dan kecantikan plk. Website belum up lagi. Coming soon..

Ada plan nk buat tuition jgk. Entahlah..ibu mmg dah lama nak buat ni tapi tak confident. Nazhan pun kecil lagi, time tidoq pun belum consistent. Sempatlah ibu amik keyakinan and cari ilmu dulu sebelum launch kelas tuition tu, InsyaAllah.

For the time being, i really need to organize my time well. Tumpukan perhatian dgn development Nazhan, not just take care of u as my daily routine. Read more on how to stimulate your brain. For now, ibu cuma banyak nanyi2 dgn Nazhan. Dulu rajin jgk bercerita tentang aktiviti harian ibu pada Nazhan tapi sejak Nazhan dah pandai tgk tv, ibu asyik biar ja, take things for granted plk. Oh dear, I should be more responsible.

So Nazhan, don't u worry. Ibu dah dapat laptop baru. Ahahaha..so mudah mudahan akan lebih organize and spend more quality time with u.

3 comments: