Tahun Melawat Miri

8:57 PM ida ahmad 1 Comments

Seminggu lepas kita balik dr Penang, Mak Tuk pulak menyusul ke mari. So ibu kena kerja keras for 1 week demi mengambil hati mertua. Ahahak. Kalu tak, masak main goreng2 aja tapi sebab adanya Mak Tuk kena kerja lebih sikit. Penat sangat Nazhan oi.

Dulu2 masa belum ada Nazhan ibu masak 2 menu aja, 1 lauk berkuah, 1 sayur. Kami x makan byk pun. Kalau terlebih sukatan, struggle ja nk habiskan. Lepas ada Nazhan, 1 lauk bergoreng, 1 sayur. Huhu. Abah tlg tapau 1 lauk berkuah, tu pun mcm tak laku ja sebab ada ikan masin goreng yg yummy.

Masa ada Mak Tuk, 3 jenis lauk yg ibu kena sediakan plus sambal. Tak la banyak pun tapi still penat sebab keja lain pun ada jgk. Dr subuh sampai lunch time non stop. Mujurlah bila abah cuti and kita bawak Mak Tuk jalan2, kita lunch di luar. So relieve since ibu sangat la suka jalan2.

1 destinasi 1 hari. Miri bukan besar manapun. Kalau bawak habis semua sehari, alamat esok lepak rumah ja la. Mula2 kita bawak Mak Tuk p Muzium Petroleum. Ibu sungguh malas nk baca segala penerangan berjela tentang minyak2 ni. Yg pendek2 tu ibu baca la. Harapkan abah nk terang, dia pun up sikit ja dr ibu. Huhu..jgn mare. Yg bestnya muzium ni, section yg ada eksperimen. Yang tu, ibu tak miss since orang pun tak ramai nk berebut2x. Refresh balik ilmu2 fizik sekolah menengah dulu. :D Sonok2x


Di Esplanade kami bawak Nazhan tgk laut and langit yg marvelous. Tenang n sangat nyaman. Nazhan pun nampak happy aja. Jarang2 sekali keluar rumah la katakan. Takpa, nanti bila Nazhan dah besar sikit n kuat, kita dtg picnic sini, ok dear.

Hari kita p Taman Awam, Nazhan tidur pada awalnya. Bila dah bangun, kasi test main air di public pool. Muka takdak perasaan aja. Lain kali kita mai lagi ya. Tapi biar ibu pastikan dulu, boleh tak penyakit berjangkit kt pool mcm ni. Kalu semua ok, baru boleh. Since Mak Tuk gayat, kita tak naik la jambatan gantung tu. So, ibu pun taktau Nazhan gayat ke tak orgnya. Hope not because nanti boleh temankan ibu main mainan di Sunway Lagoon or any theme park. Yihaaa...



1 comments:

Shopping cut

11:03 PM ida ahmad 1 Comments

I had so many plans back in Penang. A lot of shopping list to do and a few shopping malls to explore. But my sweet little Nazhan was not so cooperative towards the agenda. Again n again your stroller just functioning as a shopping trolley while abah had to hold u when u were not sleeping and u were not sleeping most of the time or should I say every time. Errmm..there was one time that u were sleeping but we leave your stroller at home bcos we were hoping that we can just used your cousin's stroller that already in the car. ha ha..blame us for that. The stroller was for older baby not suitable for u as it can't be flatten. As the result, abah had to hold u all the way.

Despite of that still u’re not in good mood. Perhaps I can conclude that 60%-70% of the time we spent at the malls was at musalla or baby room to BF and change ur dypers. I guess there goes my hobby of window shopping when u were around which were all the time. ha Nazhan..was that want u were trying to tell ibu???

The best thing about all this, ibu felt more encouraged to BF in public. It because when u're crying we thought u're hungry while at the same time I was so starving too. So I dun have time to look for baby room just to BF u. Hoh yeah..and dats was really the turning point.

1 comments:

Aqiqah

9:24 PM ida ahmad 2 Comments

We managed to arrange Aqiqah ceremony on your 60 days. Thanks to Tokwan who sponsored everything. For your info, all my siblings never been in this kind of 'berendoi' ceremony during our childhood. I'm not sure about your other cousins. You're so lucky boy you know. Should be very thankful of everything that u have.

bestnya..tak pernah rasa macam ni..tempat tidoq ni dtg sekali dgn musik ka ibu?

marhaban cum berendoi

so yummy this red one

2 comments:

Balik kampung & kisah pusat

10:12 PM ida ahmad 0 Comments

Bestnya..walaupun time tulis ni kita dah ada di Miri tapi masih terasa seronoknya balik Penang aritu. On your 56days old, kita travel by car to Penang dgn Paklang. Nazhan banyak tidoq ja dlm keta, bangun pun utk menyusu ja. Ada la tgk pemandangan sekali sekala.

Nazhan in car with just dypers as his cushions

Sampai akhirnya di Penang yg best.
ni sebelum pilihanraya. Happy ja Tuk jumpa Nazhan. Baru seminggu tak jumpa Tuk dah rindu. Nazhan kenal Tuk lagi tak? Yang ada kt rumah Miri kita from da day u were born.

Abah xikut blk sbb ada course di Terengganu. Since that weekdays ibu yg jaga Nazhan tanpa abah. Kalau tak, mlm2 abah yg tukar dyper Nazhan but for da past few days totally on me.

The next day, kita p klinik pakar kanak-kanak just to check pusat Nazhan yg merah. Rupa-rupanya, pusat Nazhan tak luruh habis lagi masa 14days dulu. So, doktor tu ikatkan tali pada bahagian yg belum luruh and bg ubat cuci. B4 ni ibu ingatkan merah sebab belum cukup kering. Sorry sayang, ibu tak tau. Selamat Tuk berkeras nk p klinik jgk. Punggung Nazhan yg merah tu, assistant doc nasihatkan jgn pakai wet tissue, guna air ja bila cuci. Sebelum ni mmg ibu cuci pakai air pun cuma bila time Nazhan tidur or kita outing ja guna wet tissue. So from dat day even tgh pagi buta pun ibu akan cuci guna air. Cuma bila outing still guna wet tissue. Pusat Nazhan plk esoknya dah luruh habis. Thank God...

After jumpa doc

Dah luruh habis

0 comments:

Lawatan sambil belajar

9:34 PM ida ahmad 0 Comments


Well, masa kita di S.A, sebelum balik Penang, ada member2 Soksek & MMU dtg tgk Nazhan, aunty2 yg single but not so available. During soksek trip, u baru lepas menyusu so end up with very2 good behavior. In the middle lapar lagi so ngamuk la sikit. Kasik cuak aunty2 tu.. ahaha. Bila kita keluar lunch dgn diorang di Restoran Soto, Nazhan tak kasi chance ibu & abah mkn dgn aman. Kena take turn makan. Time ibu mkn, abah kena tukar dyper di kereta.
Baik tak abah? Bila abah mkn, dah nak susu plk. Tak sempat abah mkn habis, dah kena balik sebab ibu pemalu orgnya. Kuat minum sungguh anak ibu ni. Takpalah janji Nazhan sihat dan kuat; dan membesar bagai juara.


more pics

0 comments:

Post Confinement

10:47 PM ida ahmad 2 Comments

Alhamdulillah, lepas Tuk & Tok Mah balik, ibu boleh jaga Nazhan. Sebabnya Nazhan budak baik, tak byk songeh, tak meragam(kalau dok rumah la). Ibu boleh tinggal Nazhan sorang2 and you explore the world by urself tapi 4 da few days, ibu bukan masak pun. Belum ada mood nk masak.But still ibu tak cukup masa nk blogging sebab tu la sebulan blog ibu tak update. Kita pun still dok lepak kt tingkat bawah, mcm dlm pantang lagi pulak.

Suatu ari, ibu demam. Mujur demam makin teruk bila dah ptg ja. Abah pun dah nak balik keja. So, abah yg jaga Nazhan lepas tu.Bila Nazhan nangis, abah dodoi tak jalan. Rupanya nak susu. Ibu dah tak larat, Nazhan plk nk nyusu kerap2. Lepas 2-3 round menyusu, kita
2-2 terlelap. Bangun dah rasa better sikit. Cuma badan still seram sejuk. So, tidur mlm tu dgn 2 selimut. Esoknya ibu dah kebah habis and dah boleh jaga Nazhan dgn kudrat yg ada.

Hari kita nak balik S.A, ibu sakit lagi. Kali ni sakit perut plk. Dugaan dugaan.. Sakit yg kronik gila. Keluar dr bawah and atas sekali. Nak angkat Nazhan pun ibu tak confident.. Selamat la opis abah dkt and abah tak bz, so dpt la abah balik kejap tolong ibu apa yg patut.

Luckily lepas lunch time perut ibu dah ok. Ibu risau tak sempat nk packing ja bcos petang tu kita dah nak balik S.A. Macam2 nk prepare. 1st time nk travel jauh with baby plk tu.


Pakcik Yakin,member abah hantar kita p airport. Baru dlm keta, Nazhan dah tak tahan sejuk aircond. Huhu...Selamat la Tuk ada pesan belikan baju sejuk utk naik flight. Sampai airport dah nk susu so ibu bg ebm yg ibu pump kt rumah b4 bertolak. Kuat menyusu sungguh anak teruna ibu ni. Ibu plan nk pump lagi before boarding utk bekalan atas flight tapi pump punya pump cuma dpt tak sampai 1 oz. Nazhan dah buat drame sebab lapar. So, kena la abah dukung. Stroller yg boleh check in awal, saja ja kita nk check in depan tangga kapal terbang.


Three of us flying

Susu yg sikit tu la buat santapan Nazhan waktu depart, sambil abah tutup telinga sebelah utk elak sakit telinga because of air pressure. Lepas padam ja lampu fasten seat belt, for da 1st time ibu menyusu Nazhan in public. Belum pernah praktis lagi ni. Ibu plan taknak menyusu depan org tapi sebab ebm dah licin, terpaksalah jgk. Kalau tak lapar la anak ibu ni. Mmg dasyat la sesi peng'cover'an yg dilakukan oleh abah n ibu. Jelas nampak tak professional.

Alhamdulillah, lepas tu Nazhan pun dpt tido dgn aman. Dah landing pun tak jaga2 sampai la dlm teksi, nk susu lagi. Hope driver teksi tu tak curi2 pandang belakang or pasang cctv di seat belakang.

Pengajaran yg ibu dpt dari semua ni:-
Prepare express breast milk utk bekalan waktu ibu sakit. So, boleh la ibu rehat lama sikit.
Kalau plan nk pump b4 fly, biar Nazhan minum susu sebelah aja b4 that.
Bawak selendang utk cover sesi penyusuan in public kalau baju kurang sesuai.

2 comments: