Kedai makan Chinese Muslim yang sedap di Seksyen 7, Shah Alam

Hari ni kami makan di Restoran Haji Sharin Low, Seksyen 7 Shah Alam. Kalau nak rasa makanan chinese muslim sini memang best dan sedap.

Kedainya area kedai Bokitta dan Bella Ammara. Sekarang restoran ni dah tukar nama baru, Restoran Hong Kong Muslim.

Apa kami order hari ni & selalu bila makan di sini ?







Daging KAM HEONG.







Ayam Golden Sand @ Crispu Butter



Sup sayur seeweed.

Ini ja ka ya ada ? Idoller..

Ida share menu ya.. boleh budget siap2 sebelum datang.














Servise kedai ni memang laju. Cuma agak sempit la. Ada ruang yang ber-aircond dan ruang yang tak ber-aircond.

Kalau korang suka Ariani, Jakel atau shopping macam2 lagi brand jubah dan tudung, ha singgah la kedai ni. Area sini memang syurga beli belah wanita yo !

Ida Khairani

Supplemen untuk sakit lutut orang tua yang cepat berkesan

Satu hari mak bagitau yang mak sakit lutut. Puncanya sebab mak jatuh jatuh katil.

Umur mak dah 70-an maka proses pemulihan tu makan masa. Mak dah consume ostematrix tapi sakit masih belum surut.

Entah mcm mana 1 hari Allah ilhamkan " Apa kata suruh mak try vivix". Padahal sebelum ni paling elak nak amik tau pasal vivix ni sbb paling mahal.

Tapi di sebalik harga tu memang tersorok hasil keberkesanannya. Alhamdulillah lepas amalkan 2 minggu Vivix, sakit lutut mak dah hilang dan mak aktif seperti sediakala..😘😘










Sudahlah mak dah tua, jatuh katil pula tu. Mesti sangat sakit.

Syukur gerak hati anak dan keikhlasannya sanggup usaha beri Vivix dan dengan izin Allah dapat hilangkan sakit lutut orang tuanya.

Macam mana Vivix membantu legakan sakit lutut?

Vivix mengandungi ramuan yang dapat mengaktikan sel, beri tenaga pada sel untuk memulihkan.

Bila usia semakin tua, sel semakin kurang efisyen untuk pemulihan. Walaupun dah ambil kalsium, sel yang sihat dan cergas diperlukan untuk membantu penyerapan kalsium dan membantu fleksibeliti sendi.

Pilihan terbaik untuk bantu sakit lutut adalah Vivix dan kalsium Ostematrix.

Lagi satu testimonial:





Namun kalau sampai bengkak, tambah Omega Guard untuk turunkan radang. Jika kusyen dan fleksibiliti otot terjejas, top up dengan Colagen Shaklee.

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi pengedar Shaklee bertauliah ini dan dapatkan konsultasi eksklusif.

Ida Khairani
013.488.2382

Bahaya kalau tak ada plan dan tak kuatkan diri

Apa jadi bila tak ada plan ?
- melepak & tidur.
.
Apa jadi bila ada plan tapi tak catat ?
- kelam kabut semua nak buat.
.
Apa jadi bila semua benda nak buat tapi tak fokus ?
- akan ambil masa nak buat sesuatu kerja dan tak siap dengan superb.
.
Apa jadi bila imun rendah ?
- senang sakit
.
Semua ni dah tau tapi masih lagi ulang benda yang sama.
.
Change and take control !







.
Kenapa nak kena tingkatkan imun sistem?
.
Kang dah fokus, dah plan tapi asyik sakit ja, tak kemana juga. Orang yang sibuk capai target, orang yang busy, tak ada masa nak sakit.
.
Supplemen for imun booster? Ambillah vit c setiap hari dan nutriferon weekly. Paling koman dah tu.
.
Sayang target dan sayang kesihatan kita.
.


Ida Khairani

Pelik Dengan Pemikiran Trump Terhadap Islam

Sikap pembuli Donal Trump tak lama lagi akan memakan diri sendiri. Sejarah membuktikan Islam sangat tekankan akhlak mulia. Bila Islam berjaya tawan jajahan Rom dahulu, rakyat agama lain tak ditindas. So saya tak faham, kenapa ada orang yang berdendam sangat dengan orang Islam.

Mungkin kerana orang Islam sendiri yang gagal menjaga agama suci kita. Suka mencanang agama pada tempat yang salah. Atau mungkin juga ektremis dan orang jahat lain seronok menggunakan agama kita sebagai kambing hitam kerana tahu mereka akan terlepas.

Masanya untuk kita kembali memartabatkan agama kita. Menjadi orang yang boleh berdiri di kaki sendiri tanpa mengharapkan bantuan asing. Kembalikan kegemilangan Islam dengan ilmu dan peradaban bukan menggadaikan agama sendiri.

Jomlah doakan saudara seagama kita mendapat keadilan dan kemenangan.



----

WASHINGTON 2 Feb. - Selepas menandatangani pe­rintah eksekutif mengenai sekatan memasuki Amerika Syarikat (AS) membabitkan kumpulan negara Islam, Donald Trump terus menjadikan Islam sebagai mangsa ‘buli’ apabila pentadbirannya bercadang merombak dan menjenamakan semula program pembanterasan ideologi keganasan.

Program Membanteras Keganasan Ekstremis (CVE) yang sebelum ini memfokuskan kepada apa jua bentuk keganasan tanpa me­ngira latar belakang agama dan kaum itu akan ditukar kepada Program Membanteras Ekstremis Islam Radikal yang secara jelas memberikan tumpuan hanya kepada Islam.

Sumber memberitahu Reuters, melalui program baharu itu, kumpulan pelampau kulit putih yang turut melakukan serangan bom dan melepaskan tembakan di AS tidak lagi menjadi kumpulan sasaran.

Walau bagaimanapun, beberapa penyokong CVE melahirkan kebimbangan bahawa penjenamaan semula program tersebut akan menyulitkan usaha kerajaan be­kerjasama dengan penduduk Islam terutama selepas Presiden AS itu mengarahkan pelaksanaan larangan perjalanan sementara tersebut. Pengarah Dasar Majlis Hal Ehwal Awam Islam, Hoda Hawa berkata, pihaknya telah dimaklumkan pada minggu lalu me­ngenai desakan beberapa pihak dalam Jabatan Keselamatan Negara (DHS) agar CVE difokuskan semula daripada usaha membanteras semua ideologi keganasan kepada hanya pelampau Islam.

“Ini membimbangkan kami kerana mereka menyasarkan kumpulan agama dan menyenaraikan kumpulan ini di bawah kumpulan yang disyaki,” katanya.
Sementara itu dalam perkembangan lain, Mahkamah Persekutuan Los Angeles mengarahkan pentadbiran Trump membenarkan kumpulan pendatang dari tujuh negara berkenaan yang mempunyai dokumen perjalanan sah memasuki AS.
Keputusan oleh Hakim Andre Birotte Jr. itu menyusul selepas keputusan yang sama dibuat hakim-hakim Mahkamah Persekutuan di empat negeri yang turut mengehadkan pelaksanaan perintah eksekutif Trump itu.

Mahkamah Persekutuan Los Angeles memberi perincian terhadap penduduk negara-negara terlibat iaitu Iran, Iraq, Libya, Somalia, Sudan, Syria dan Yemen yang berada di luar AS dan cuba memasuki negara ini namun keputusan itu tidak meliputi pelancong, penuntut atau ahli perniagaan yang tidak mempu­nyai visa pendatang.

Berdasarkan perintah sementara mahkamah itu, Birotte memerintahkan pegawai-pegawai AS dihalang daripada ‘memindah, menahan atau menghalang kemasukan plaintif (pendatang) atau mana-mana individu yang mempunyai visa pendatang sah’ yang tiba dari negara terlibat.

Dalam pada itu, Trump memberitahu akan mengkaji semula ‘perjanjian bodoh’ dengan Australia untuk menerima beratus-ratus pemohon suaka.
Menurut laporan Wa­shington Post, pemimpin AS itu dikatakan telah ‘memaki hamun’ Perdana Menteri Australia, Malcom Turnbull dan secara tiba-tiba menamatkan perbualan di telefon.

Trump menyifatkan perbualan antaranya dengan Turnbull adalah ‘yang terburuk setakat ini’.
Berhubung penghantaran ten­tera ke Mexico, kedua-dua kerajaan menafikan wujud laporan yang menyebut Trump akan menghantar pasukan tentera ke negara itu bagi menyelesaikan isu kartel dadah kerana pasukan tentera Mexico tidak melaksanakan tugas dengan baik.
Namun Mexico dan White House menafikan laporan itu.
Sementara itu, Senat AS me­ngesahkan bekas Ketua Eksekutif ExxonMobil, Rex Tillerson dilantik sebagai Setiausaha Negara AS yang baharu melalui 56 undian menyokong berbanding 43 undian menentang.

Tillerson, 64, sering dikritik anggota Demokrat yang memberi amaran pendekatan perniagaan dan kekurangan pengalamannya dalam pentadbiran akan menggugat kredibiliti AS di dunia.

Sementara itu, Mahkamah Persekutuan Florida memerintahkan kelab golf milik Trump membayar hampir AS$6 juta (RM26.6 juta) kepada bekas ah­linya yang menuntut pembayaran balik deposit masing-masing.

SUMBER

Speech Delay? Tak ada hal kalau ibu bapa faham dan sekolah bagus

Beberapa tahun lepas, bila anak sulung lambat bercakap, kami ada hantar ke speech therapy. 
Oklah, company cover, peace of mind.

Mmg jadi rutin utk ke terapi setiap minggu. Best juga. 

Diorang ajar macam mana kita patut interact dengan anak kita supaya anak rasa motivated untuk bercakap..

Tak ada la asyik nak body language atau bubbling ja.

Bila umur dia 3 tahun +, kami hantar ke sekolah tadika. Dok sebulan tak sampai, kena panggil dengan cikgu.

Diorang rasa anak kami tak sesuai kt situ.

Bukan pasal kacau orang, tapi entahlah diorang aspect budak 3 tahun lebih dah paham bahasa dan boleh follow arahan..

My aspectation pula nak learning through play and have a lot of fun.

Masa ni memang menangis la.. Sebab anak kita tak sama level dengan anak orangkan, kena reject tapi bengang jugalah dengan sekolah tu. Wek :P ( macam bagus sgtkan.. huhuhu )

Bila bawa jumpa Pakar Kanak-Kanak di SJMC masa tu, diorang suggest WQPark, Special School for Rehab. Bila pi survey, yurannya beribu-ribu lemon..

Jadinya kami yg reject sekolah tu.. Haha, sebab tak mampu.. tapi rezeki dan perancangan Allah luas..

Ada rezeki yang Allah beri buat anak sulung kami supaya dapat juga belajar di sana.

Budget very tight. Masa ni memang syukur sebab bisnes yang sekarang ni, bisnes on the go.

Tak perlu nak minta unpaid leave, tak perlu nak hire driver. Masa menunggu anak memang fully utililized utk bisnes online.

Time flies, anak saya Alhamdulillah so far perkembangan baik. Sekolah aliran biasa ja.

Ada saya support juga dengan multivitamin, Mealshakes dan supplemen utk otak, Omega. Saban tahun, prestasi meningkat dan dapat naik kelas.

Aturan Allah dah cantik jadi kami hanya cuba buat yang terbaik juga.

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Day 1 : Jalan ke Namsam Tower dan Berakhir dengan Tragedi Sukar Dilupakan

Day 1 di Seoul, Korea.

Kita bernasib baik hari kita sampai di Seoul dapat check in awal pagi di apartment kita di Gongdeok sebab tak ada orang sehari sebelum kita sampai. Jadi lepas dah settle check in, berehat dan breakfast, kita keluar balik lepas solat Zohor. Destinasi pertama adalah Namsam Tower atau Seoul Tower. InsyaAllah kalau berkesempatan plannya nak jalan-jalan di Myengdong juga lepas tu.

Menunggu bas pun sempat berposing.

Walaupun dah study perjalanan guna subway sejak di Malaysia melalui apps Korea Subway dan blog review , hari itu entah kenapa gatal nak guna bas bukan subway. Menonong cari bus stand dan belajar cara nak ke Seoul Tower dari orang tempatan, seorang helmeoni yang baik hati. Bas nomber 463 yang kita naik dari Gongdeok tu lalu di Myeongdong bus station dan ada shutter bus ke Seoul Tower sebenarnya.

Seoul Trip
Asal ada chance ja tidur. Iris sempat terlelap di sebelah helmeoni (nenek) yang tolong kita.


Tiba-tiba, ibu terlupa semua tu ( padahal siap dah tulis dalam noted di phone) dan ibu ingat bas 463 ni akan berhenti berdekatan Namsam Orumi, iaitu escalator untuk ke cabel car yang naik ke Namsam Tower. Plan asal kita memang nak naik cabel car pun. Jadi, ibu bagitau abah jangan turun lagi. Kami pula duduk asing-asing jadi sepanjang perjalanan tu tak discuss pun. Cuma bagi hand signal ja.

Bila dah terlepas stesen Myeongdong tu, baru abah beritahu bas ni tak berhenti berdekatan Namsam Tower pun. Cesss.. Kita cepat-cepat turun di next stesen, tah kat mana2 tah. Blur nak buat apa sebenarnya. Cuba check board yang ada di stesen bus tu dan jumpa number shuttle bus yang lalu situ untuk naik ke Namsan Tower. Alhamdulilah nasib baik ada. Rupanya shuttle bus ni terus naik ke Namsan Hill tu. Tak perlu lagi naik cabel car. Save budget. Cuma kena hiking dalam 200 meter gitulah.

Bus stand di Seoul ni rupa Ta Yo the bus, cute kan.

Layanlah gambar di Namsam Tower ni. Masa ni sejuk gila la. Abah dan Iman paling tak tahan tapi Iman berkeras tak nak pakai jaket dan glove. So abah terpaksa peluk dan hangatkan tangan Iman.

Iklan gigi oren

Walaupun sejuk beku, Iman maitain cute.

Pemandangan sangat cantik. Gambar-gambar ni tak dapat nak capture kecantikan sebenar kawasan itu. So, korang yang plan nak ke Seoul, Namsan Tower is a must terutama musim sejuk, luruh dan bunga.

Namsan Tower

Big Heart

Subhanallah, sangat cantik ok.



One Frezzing Family

Kita tak boleh nak lepak lama-lama sangat sebab abah dah sejuk beku atas tu. Banyak gambar dari camera ibu ja ni. So lepas ambil2 gambar, kita turun bukit sikit dan tunggu shuttle bus untuk ke Myeongdong stesen balik.

Kunci cinta sampai mati ko !
Cantikkan..daun-daun tengah meng'OREN' dan meng'GOLDEN'.

Sepatutnya dari Myeongdang tu, kita ambil ja subway balik tapi abah ajak tukar duit dulu di situ. Plan nak jalan2 di Myeongdong pun kena cancel sebab keadaan terlampau sejuk. Money Changer tak jumpa.. Dah nasibkan..Padahal ada ja dekat opposite way tu tapi kita yang cari kat arah lain.

Nak jadi cerita, kita pi tunggu bas di bus stand yang sama untuk balik ke Gongdeok. Ni la akibatnya bila lama tak naik transport awam. Sepatutnya kalau nak patah balik kena ambil bas dari arah bertentangankan. Kita naik salah arah bas. Bila naik bas ibu tak boleh rehat, mata dok baca ja board yang tulis nama setiap stesen. Abah, Nazhan, Iman dan Iris syok ja tidur. Sekali lagi kami tak dapat duduk sama2 so no discussion semasa travel dalam bas. Huhu..

Route bus terpanjang yang menusuk kalbu

Dari petang sampai ke malam, barulah ibu suspect kita salah arah. Sebab dari awal Iman pegang phone. Bila check google map, bas kita gerak ke arah bertentang dan makin jauh dari Gongdeok. Terus pi tanya driver bus dan dia soh turun la-la tu juga. Huhuuhu...
Dapat juga layan night view in Seoul kann

Masa tu dah malam. Sejuk Ya Rabbi. Nak naik teksi tapi duit won tak banyak so kena juga naik bas balik. Akhirnya bas sampai juga tapi padat nak mampus. Ya la, time orang balik kerja kot dan bas tu adalah bas yang route terpanjang. Jadi kenalah berdiri dan bersesak sampai dah nak dekat baru dapat tempat duduk.

Pantang duduk, lena depa ni. Time ni la Nazhan hilang speck bila lena dan terjatuh dari seat.

Walaupun pengalaman penuh thriller macam tu, anak-anak masih prefer naik bus berbanding subway. Mungkin perasaan thriller tu tak sampai pada diorang. Naik bas dapat tempat duduk, boleh lenakan. Naik subway kena jalan banyak sikit dalam stesen tu. Kami yang mak pak memang trauma dah naik bas. Hahahaha !!! Ok, esok kita naik subway ja ya. Tobat.

Untuk tahu shuttle bus ke Namsam Tower berdekatan dengan stesen subway atau laluan korang, check di link ni.


Ida Khairani
www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Day 0 : Seoul Autumn Adventure Bermula

Assalamualaikum... Hampir sebulan balik dari Seoul, masih lagi seronok dan rasa nak pi lagi.. Sebelum terlupa moments yang best ni juga untuk tatapan anak-anak bila pandai berblog nanti, ibu kongsikan memory kita.


Nampak steady tapi hakikatnya.......



Ni kali kedua Nuh Iman naik kapal terbang. Iman ni memang peminat no.1 aeroplane.Masa mula naik baik ja, excited ja. Masalah bermula bila Iman tak nak pakai seat belt. Lepas tu, asyik2 tukar tempat. Last2 ibu yang duduk sebelah Iman sampailah kita landing. Selamat abang Nazhan dan kakak Iris follow ja, peel adik sorang ni.


Lega..akhirnya Iman surrender juga.

Flight kita pukul 11 + malam. Mula-mula ibu risau juga kalau anak-anak tak nak tidur sebab layan movie. Mujurlah terlelap juga semua orang selepas separuh perjalanan. Cerah la dalam flight ni, tak bawa pula eye cover, selalunya dapat ja.

Iman la best, siap berselubung dan boleh angkat kaki atas seat. Pukul 4 ++ pagi diorang dah serve breakfast, sebab kami landing 6.20 pagi. Perjalanan ambil masa 6 jam ja. Breakfast in flight pun anak-anak tak makan. So stewardess dengan baik hatinya tapaukan untuk kita. Rezeki rezeki....


Yeah, touch down dengan selamat di Incheon.



Waktu kami touch down 6.20 pagi tu suhu 6 degree. Semua orang pakat keluarkan hand luggage yang berisi jaket winter walaupun masih autumn. Iman ja masih tegar berseliper dan bersweater sahaja. Lepas-lepas imegresen dan ambil beg, terus ja keluar dari pintu ketibaan. Melilau cari information center.

Tourist Information Center di balai ketibaan

Kat Tourist Information Centre, jangan lupa ambil segala map yang berguna in English. Masa di Malaysia tak dapat lagi peta-peta yang detail. Peta Seoul boleh dapat di sini dan peta-peta lebih detail berkenaan tempat menarik akan ada di Information Center yang ada di kebanyakan lokasi tarikan pelancong.


Naik Arex untuk ke Gongdeok Apartment

Oleh sebab apartment kami bersambung terus dengan Arex train jadi kami pilih nak naik ni ja. Ada kupon less 15% dari booklet Travel Korea untuk naik ni tapi kalau direct ke Seoul Station la. Oleh sebab Gongdeok stesen tak sampai Seoul Station lagi, jadi kami kena pilih naik Arex yang banyak stop bukan direct dan beli tiket di Ticket Vending Machine.

Mesin ni boleh reload juga rupanya. 


Kami dah dapat T-Money card sejak di Malaysia lepas register di Korea Tourism. Sebenarnya kami tak perlu pun beli tiket single journey masa naik Arex tu. Boleh ja guna mesin yang sama untuk reload money dalam kad tu sebab duit yang ada dalam t-money tu masih tak cukup untuk sampai ke destinasi kami tapi biasalah baru 1st time sampai, banyaklah try and error dan lesson learn.

Ini tiket untuk single journey naik Arex tu.

Arex

Seat dalam Arex sama macam LRT atau MRT di Malaysia ja. Kalau Arex yang direct tu ada seat macam Keretapi Tanah Melayu. Seat yang abah duduk tu, tempat untuk ibu pregnant dan parent dengan anak kecil. Ibu dan Nazhan kena berdiri. Orang tua pun kadang-kadang bagi kat parents yang dukung anak atau budak kecil duduk walaupun diorang sebenarnya dah dapat seat.


Pemandangan dari dalam Arex

Alhamdulillah sampai juga ke rumah sewa kami sepanjang 6 hari di Seoul. Apartment ni bersambung terus dengan stesen subway Gongdeok. So manyak senang woo.

Rumah Kami

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Pengangkutan & Apps Yang Penting Semasa Holiday di Korea

Untuk yang plan nak ke Seoul, pengangkutan awam atau public transport memang banyak, mudah dan BERSIH. Kalau pilih bergerak dengan subway atau bus awam, guna T-Money kad lebih murah berbanding bayar cash setiap kali naik. Sebab ada diskaun.

T-Money Kad untuk bayaran semasa naik pengangkutan awam di Seoul. Yang bergambar tu dapat free dari Korea Tourism di Malaysia.

Untuk kanak-kanak 6 tahun ke bawah free untuk subway tapi hari tu Iris pun free ja bila kami bagitau umur dia dah 6 tahun. Syok la.

  • 6-12 tahun, 450 won / per 10km.
  • 12-18 tahun 750 won / per 10km.
  • 19 tahun - Dewasa 1250won / per 10km.
  • 10km berikutnya tambah 100won.


Boleh beli t-money kad di kaunter informasi KTX, mesin di stesen subway, convenient shop macam 7 Eleven & G25. Kalau nak dapat t-money card ni free boleh baca entry ' Cara nak bergerak di Seoul dengan jimat' ni.

Prepaid kad naik subway ni seoul
Yang tulisan Korea tu kami tukar di Korea sebab T-Money kad kami dapat tu rosak. Duit akan ditransfer dalam kad baru.

Cumanya untuk dapatkan rate kanak-kanak tu kena register kad tu di information center di kaunter KTX di subway. Isi nama dan birthdate anak ja. Kalau tak register, kad tu flat rate ikut adult rate ja.

Tak susah sangat nak jalan2 naik subway sebab signboard di subway ada English walaupun banyak line. Kalau dalam bas, horror sikit cuma ada bahasa Korea sahaja kecuali kalau nasib baik ada bas yang ada board English dan kemungkinan besar tersalah arah. Kalau naik bas arah bertentangan memang tragik weh, macam kami. Dah sampai malam baru tahu salah arah.

Sila translate.. haha!! Ini adalah route map bus yang boleh menguji minda.

Kalau bawa parents kita yang tua, memang kena kuat jalanlah sebab subway ni bertingkat-tingkat dan perlu tukar2 line. Banyaklah berjalan walaupun dalam stesen subway sahaja. Jangan lupa bawa Ostematrix kalsium tau tapi orang Korea yang tua2 pun ramai naik subway. So sure orang Malaysia pun Boleh !!!

Signboard di Subway Korea ada dalam English jadi tak ada masalah.



Arah subway dan stesen seterusnya di tulis dengan jelas. Harap jangan salah arah juga.
Pilihan lain boleh naik teksi. Teksi pun tak mahal sangat. Start dengan 3000won dan akan naik ikut kilometer dan boleh juga bayar dengan t-money card. Kalau rasa susah nak cakap sebab orang sana tak ramai boleh cakap English dan bahasa Korea pula bunyi lain dari ejaan, bawalah map dan tunjuk pada diorang . Untuk bercakap dengan orang awam boleh download apps ni.


  • Google Translates: Guna speaker phone untuk bagi diorang dengar sendiri kalau kita dok cakap diorang tak faham2.


Applikasi yang Ida download dan guna semasa di Seoul.

  • iTour Seoul - ada maps dan navigation sebab waze kat sana tak jalan sangat.


  • Korea Subway - boleh pin point untuk start stesen subway dan ens stesen sunway so boleh bantu beritahu nak tukar subway di stesen mana.


  • Korean - apps untuk simple dan common perbualan pendek dalam bahasa Korea.

Oklah, selamat jalan-jalan di Korea. Pastikan korang bersedialah untuk berjalan banyak kalau pilih pengangkutan awam ni. Kalau bawa anak, kena ada snack untuk kundapan dan minuman juga. Kalau tak mengamuk diorang. Boleh guna google translate untuk translate ingredient kalau mahu membeli.

Happy Holiday !


Ida Khairani
Seoul Autumn Adventure

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Review Rumah Sewa Best di Seoul Korea

Ini rumah kami masa stay di Seoul. Kami Sewa di Gongdeok lepas tak dapat nak cari rumah di Itaewon. Dekat sebulan nak fly baru gelabah. Namun, aturan Allah memang terbaik.
.
Review Rumah Penginapan Kami di Seoul, Korea

Rumah ni lagi best dan berbaloi untuk kami sekeluarga. Easy access ke subway sebab dari subway boleh terus ke level B2 apartment ni. Tak payah menapak turun naik bukit setiap kali nak jalan nak ke subway. Lagipun ada 4 line subway yang lalu stesen Gongdeok.
.
Gongdeok Stesen yang ada line J,A, 6, dan 5 tu.
Jangan lupa download apps 'Korea Subway' ke smart phone untuk mudahkan perjalanan.


Kemudahan Yang Ada di Rumah dan Tak Perlu Nak Berkongsi

- dapur
- mesin basuh
- bilik mandi
- almari baju
- peti ais
- toaster
- microwave
- periuk nasi
- wifi di rumah dan portable so tak perlu roaming boleh guna whatapps everytime.
.

Klik Play untuk Video Keadaan dalam Rumah





Memandangkan kami banyak jalan, jadi ibu dah plan jalan dan lunch di luar siang, dinner akan masak di rumah. Lagipun kesian kat anak2 sehari suntuk sampai ke malam di luar pula kalau dinner di luar. Cuma ada hari-hari yang balik awal, kami keluar dinner di Itaewon dan terus pi melawat tempat ada night view yang cantik.
.
Saja la nak share makanan yang kami bawa dari Malaysia. Hehe... Macam bawa peti ais keperluan 6 hari.

Bekalan Makanan ke Korea. Sesuai untuk Non-Backpacker Sahaja. :D

.
- Roti ( 2 buku panjang )
- Nuttela (plan ja tapi tertinggal )
- Susu anak mix siap2 dengan Mealshakes
- Biskut yang banyak utk snack masa berjalan-jalan dan kundapan di rumah
- Air kotak ( 1 sehari seorang ). Selamat bawa sebab anak tak suka susu pisang tu kecuali Iman. Ini khas untuk masa siang ja waktu jalan2. So di rumah tu sorokkan.
- Teh
- Gula
- Beras secukupnya
- Sambal Bilis Pahang
- Jem Strawbery & Mentega mini size tapau dari flight.
- Cadburry drink 3 in 1. Ok yang ni kami minum time holiday ja sebab 3 in 1 tak bagus tau.
- Spagetti
- Sos Carbonara
- Mee Segera 5 bungkus :P ( Ramen pedas pun tak pernah makan lg😂 )
.
Rasa over juga tapi Alhamdulillah anak2 cukup makan dan tak buat perangai. Cubalah bayangkan, baru ja mula perjalanan dah minta makan. Memanglah kalau bawa budak, sila bawa snacks secukupnya. Lagipun kedai banyak sangat dalam stesen subway tu. Tu yang membuka selera tu.
.
Anyway, Ida sukalah rumah kami ni. Kalau korang nak book rumah di Seoul boleh book di airbnb ikutlah kriteria dan budget masing-masing. Boleh explore dan register di link AirBnb ni.

Oh ya, rumah ni ada 1 katil dan satu sofa yang boleh tukar jadi sofa. Kami suami isteri dan 3 anak memang sesuai la.

Ida Khairani
November 2016
Autumn Adventure in Seoul Korea.

Tempat Menarik di Seoul yang Sesuai Untuk Percutian Keluarga

Itinirary 6 Hari 5 Malam di Seoul Korea untuk keluarga. Sebab ada anak kecil, jadi tempat yang dapat pergi sehari, satu ja. Kalau rombongan orang muda ja bolehlah panjangkan langkah lagi.

Day 1 :
Ketibaan di Seoul
Check In penginapan
Seoul Tower
*Myeongdong - tempat shopping makeup dan barangan branded.

Day 2 :
Theme Park, pilih ikut budget dan kesukaan

Seoul Land - kami pilih Seoul land sebab lebih dekat dan tiket lebih murah.
Everland
Lotte World

Day 3 :

Namdaemun Market sehari suntuk shopping
*Tambahan kalau ada masa lagi : Cheonggyecheon Stream, Digital Media City, Seoul World Cup Stadium

Malam : Namdaemun Design Plaza, ada bunga lampu LED yang cantik dan replika yang unik.


Day 4 :
Gwangmyeong Cave  untuk terokai gua lama tempat lombong emas dan terletak di Gunung Gahak. Pemandangan sangat cantik dan pengalaman sangat unik

*Hongik University banyak gerai jualan

Day 5 :
Insadong untuk shopping lagi, banyak sourvenier, hasil seni dan kedai makan.
Hanok Village untuk lihat rumah traditie rakyat Korea
*Gyeongbokgung Palace untuk tengok istana lama

Day 6 :
Nami Island
Dinner di Itaewon, tempat ramai muslim

Day 7 :
Check out dan balik !

Ini ringkasan trip kami. Detail pengalaman sehari ke sehari akan Ida cerita di entry lain.

Ida Go Travel

- Seoul Autumn Adventure 2016