Cara - cara nak hadiri speech dan occupational therapy untuk anak.

Antara khidmat sukarela saya adalah konsult parent yg ada anak speech delay dan kenal pasti tanda2 awal anak autistic, selain dari Pengedar Shaklee yang sah.
.
Percaya ka? .
.
.

Tak ada tauliah pun. Nantilah ada kerajinan kita p sambung belajar. Ini cuma sedikit pengalaman saya.
.
Cara - cara nak hadiri speech dan occupational therapy untuk anak.
.
1. Bawa anak ke klinik, nyatakan concern anda dan minta surat reference ke hospital.

2. Jumpa pakar kanak-kanak hospital & mereka akan refer ke therapist plk.

3. Kalau hospital ada speech & occupational therapy, akan ada quentiore utk parents isi utk kenal pasti ciri-ciri anak macam di Sime Darby Medical Center, Subang Jaya.

4. Kalau mmg ada speech delay & hanya ada speech therapy ja di hospital tu, terus la set appointment mcm di DEMC, Shah Alam.

5. Hospital kerajaan maybe dpt sebulan sekali & selebihnya kena rajin apply di rumah.  

6. Hospital swasta bayaran mungkin sekitar > 90 ke atas persesi. Call utk cek sama ada hospital tu ada terapi tak sebab tak semua hospital ada. So pilih hospital yg ada pakar kanak-kanak & terapi utk dirujuk sejak di klinik lagi. Ada company insurans yg cover terapi kanak-kanak, so tanyalah dulu.

7. Sesi terapi selalunya parents akan join utk belajar sama dan apply di rumah. 1 sesi selalunya sejam.
.
All the best ! 

" Early Intervention Makes a Huge Difference for Autistic Children "


Ibu,
Ida Khairani 

http://www.mysupervitamins.com


10 Tempat Menarik dan Aktiviti Best di Pulau Pangkor

Mesti ramai yang plan bercuti cuti Malaysia cuti sekolah ni dan Pulau Pangkor antara destinasi menarik yang orang paling suka.

Banyak ka tempat best untuk melawat ? Berbaloi ka ke sana?
Pendapat saya, Pulau Pangkor adalah destinasi budget yang orang Malaysia mampu dan patut pi. Untuk ulang kali kedua dan seterusnya tu terpulang tapi yang tak pernah pi patut pi la.

Naik bot pun kejap ja 20 minit. Sehari ja dah boleh round 1 pulau dengan shopping sekali. Makanan dan barang pun tak mahal. Kalau malas nak angkut barang shopping, boleh ja beli di Lumut.

Ini peta untuk rujukan para pelancong ke Pulau Pangkor. Ada masa pergi dan balik ke Lumut-Pulau Pangkor juga senarai tempat menarik di Pulau Pangkor.

Di sana nanti boleh sewa van, kereta atau motor. Malas nak drive, naik teksi ja.

Peta serba guna di Pulau Pangkor


Tempat menarik di Pangkor tu korang boleh tengok lambang i : Must Visit.

1. Kota Belanda
2. Batu Bersurat
3. Kilang Satay dan Produk Laut
4. Foo Leng Kong Temple tu ada Tembok Besar China yang miniture.
5. Tempat buat kapal ( ushar gitu-gitu ja)
6. Waterfront temple tu.. boleh tengok dari atas bot.
7. Snorkeling di Pulau Giam
8. Makan - makan di Teluk Nipah.
9. Kalau naik bot ke Pulau Giam, first time bolehlah kalau nak tengok batu-batu yang kena hakisan dan membentuk seperti penyu, buaya dan etc. Untuk kali kedua ketiga, terus ja pergi snorkeling ! Jimat masa boleh berendam lama2.
10. Aktiviti sukan pantai boleh ja buat di Teluk Nipah.

Selamat bercuti dan melancong ke Pulau Pangkor. Untuk nak budget kos ke Pulau Pangkor, boleh baca entry ni.


Ida Khairani

www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com ( Pengedar Shaklee )
www.sarawakauthentc.blogspot.com ( Pengedar Tikar Sarawak )

Kedai makan mee udang best di Penang

Setiap kali balik kampung, mesti cari mee udang dan chow kueh teow. Rasa kow dan tak dapat kat tempat lain. Banyak juga kedai mee udang di Seberang Perai tapi yang saya selalu mai yg ni.

"Ida Mee Udang Sungai Dua "

Mana kedainya? Dekat dengan highway Utara Selatan Exit Sungai Dua. Boleh cari di waze "Ida Mee Udang Sungai Dua".

Bila buka ?


Setiap hari buka dari 12.30 tengah hari ke 12 pagi tapi hari Selasa tutup. Kalau nak calling2 dulu 012-4142827.

Menu apa ada selain mee udang? Yang rasa baca dan tahu ada satay, nasi ayam dan banyak lagi jenis mee macam mee gorang, mee sup dan mee hailam. So bolehlah anak-anak pun ikut taste mereka sendiri. Ada pilihan lain kalau yang tak suka mee udang.

Ni dia mee udang IDA, saya punya.


Hangpa pernah tengok kicap dan air ni ?


Zaman kanak-kanak legen air dan kicap ni.. Sekarang boleh nikmatinya di Mee Udang Ida Sungai Dua.

Jadi, tunggu apa lagi? Kalau pasang niat nak jalan-jalan cari makan di Penang, singgah la makan mee udang di sini.

Jemputlah ya !!!! Bagitau saya kawan owner.. Kuang kuang kuang !!!



Nak didik anak penyabar, ibu pun haruslah penyabar juga

Saya baru baca buku kisah arwah Ammar.. Baru baca bab memori kawannya di sekolah rendah.
.
Pernah sekali ada budak darjah 2, tertumpahkan kuah sup di atas kasut Ammar. Ammar tak marah, sebaliknya tolong angkat mangkuk dan minta budak tu p beli baru. 
.
Baiknya akhlak, penyabar dan tak mudah marah.
Saya kenangkan perangai anak2 saya. Aduh, yg tua suka marah yang muda. Pantang salah sikit.
.
Malunya.. Saya juga teringat ada marah anak bila anak saya beritahu adiknya berak pada masa kami kelam kabut nak keluar. Saya pun dalam geram, terus ke toilet bukakan pampers adiknya. Sekali tak ada apa.
Kena marah anak yang salah mereport tu. Berderai air mata walahpun saya tak la menyinga sangat.
.

.
Bila baca kisah arwah Ammar. Saya insaf. Nak anak penyabar sepertinya, saya sendiri perlulah jadi contoh seorang penyabar dahulu.
.
Ok, lepas ni.. Ibu akan cuba lebih tenang. Explain dgn tenang dan jelas. Anak2 ni ada yg jenis sensitif, cepat ja berderai air mata. Kesian mereka. Sorry, ibu cuba perbaiki dan tunjuk contoh lebih baik.

Berbaloi tak menginap di Hotel Avallion, Port Dickson

Kalau pergi bercuti di Port Dickson, ramai juga yang search untuk private pool. Private pool boleh pilih ke Hotel Grand Lexis atau Lexis. Di Hotel Avallion ni, tak ada private pool, private bath tub dan balkoni ja. Hehe. Yang bestnya, Hotel Avallion ada chalet atas air. Selain tu, ada petting zoo juga.
Memang exercise berjalan aja

Ready to go to swimming pool

Ada Petting Zoo, ngam-ngam lepas berendam 
Petting Zoo percuma ja masuk tapi kena check jadual juga. Perjalanan untuk ke bilik agak jauh kalau ada yang sakit kaki. Kami tak nampak buggy car dok masuk keluar hantar guest. Kami pun jalan dan angkut sendiri ja beg-beg sebab masa kami pi agak ramai orang dan ia tidaklah mudah. Ada tangga- tangga pendek yang kena angkat beg troli dan stroller yang kurang family friendly.


Private Bath Tub.. Jaga2 orang boleh skoding juga tau.

Layan juga !
Pengalaman di Hotel Avallion ni bolehlah. Ada part yang super best dan yang biasa2 ja. Swimming pool memang best. Swimming pool kanak-kanak ada slide. Nuh Iman pun boleh naik dengan ditemani ibu dan tak takut langsung. Ibu pun ada chance rasa naik slide. Kakaka !!!

Iman memang tak boleh resist ice cream.

Makanan pula, breakfast walaupun ulang2 menu sama masih ok dan Alhamdulillah. Ada kawan yang order room servise kata tak sedap. Hehe.. Kami agak malas nak cari makan waktu malam so lunch di luar dan tapau siap2 kundapan untuk makan.


Bila air pasang

Suasana bila air surut.. Boleh nampak juga kapal terbang take off. PD dekat ja dengan KLIA

Still looking forward for stay at this hotel.

Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Kedai Parabot Murah di Shah Alam

Tahun lepas kami nak masukkan perabot di rumah sewa. Tak la banyak sebab ada yang kami ambil pa yang sedia ada.
.
Kedai Perabot Haji Faiz Sdn. Bhd.

Cuma kami mencari katil dua tingkat, almari kembar berkunci, tilam, meja makan dan rak tv. 

Bayar-bayar

.
Kami dapat dari kedai ni di Seksyen 7, Shah Alam. Bolehlah sesiapa nak pi borong. Kami tak survey banyak kedai cuma 3 dan ini yang termurah, mungkin juga ada kedai boleh offer lagi best.

Aktiviti & Tip yang membantu anak-anak lambat bercakap, menulis dan hyper.

Tips untuk murid bermasalah saya dapat dari wassap. Ada antara pernah dengar dan baca. Saya tak pasti tentang kajian yang dibuat. Cuma occupational therapy untuk speech delay dan kanak-kanak autism ada antaranya seperti aktiviti - aktiviti yang disyorkan ni. Jadi, pasti ada faedah dan kesan positif kalau kita rajin apply pada anak-anak. Tak rugi cuba !

Tips ini dikongsi bersama oleh Pn. Zarina Madzhar (Fasi LINUS) untuk murid yang menghadapi masalah:
1)  Lambat menulis:

 Penyelesaian- Dapatkan tilam/ sesuatu yang lembut dan suruh murid lompat bintang di atas tilam tersebut (sekolah selalunya ada tilam untuk Pendidikan jasmani; boleh digunakan)

Sebab: Bila tangan dihayunkan, ia menggerakkan otot-otot tangan...

2) Murid Pelat: 

Penyelesaian: Suruh murid bergayut ( contohnya di monkey bar) sambil itu  murid menyebut perkataan yang sukar disebut.

Sebab: Tekanan pada badan memaksa murid untuk mengeluarkan/menyebut perkataan yang disuruh dengan betul.

3) Murid lambat bercakap.

Penyelesaian: Minta murid melakukan aktiviti turun naik tangga. Lakukan aktiviti meniup belon. Bubbles. Minum menggunakan straw.

Sebab: longgarkan artikulasi murid

4) Murid yang mempunyai tulisan buruk:

Penyelesaian: Beri murid pensil yang berbentuk segitiga.

Sebab: Mudah digenggam/grip oleh murid.

5) Murid hiperaktif

Penyelesaian: Cari berus yang lembut, gosok pada badan murid tersebut.

Sebab: Murid hiperaktif mempunyai deria sentuh yang kurang.. bila disentuh dengan berus lembut, ia akan menenangkan murid tersebut.
Boleh cuba.

Betul ka lakonan semata tu?


#justsharing

Kunjungan ke Petrosains KLCC sangat berbaloi

Cuti sekolah yang lepas, saya bawa anak-anak ke Petrosains. Banyak tempat yang berlegar di kepala untuk bawa anak-anak ni memandangkan kami tak bercuti ke luar KL / Selangor selain masa awal cuti sekolah.
.

Syok habis !


Suami pun kerja. Jadi saya kena selektif pilih tempat yang berfaedah, selamat dan saya mampu kawal anak-anak yang 3 orang ni seorang diri. Kalau pi Kidzania, ngamuk pula Nuh Iman tak dapat join. Kalau p trampolin pun, bawah 3 tahun tak lepas.
Spooky pun ada
Ala ketot astronot ni

.
Jadinya Petrosains jadi pilihan yang sangat ideal untuk kami. Pertama kali pergi kami mula masuk lepas Zohor, beratur naik kenderaan angkasa untuk ke  stesen pertama. Line tak panjang sangat oklah. 
Lakonan Abang Nazhan memang tip top

.
Oh, harga tiket pun mampu beli dan sangat berbaloi. Nuh Iman free lagi.
.
Bilik tidur abah dan uncle2 di pelantar minyak

Ya Allah banyak sangat aktiviti dan stesen demi stesen untuk belajar, enjoy dan explore! Nazhan, Iris dan Iman sangat happy, aktif dan excited. Sebab excited sangat, kami spend banyak masa di satu-satu stesen.
Permainan kaut2 ni memang menjadi rebutan kanak-kanak. Kunjungan kedua, baru dapat main.

Akhirnya kami tak sempat cover dan enjoy semua stesen. Bila sampai di stesen Pelantar Petronas, kami dan cepat2. Same goes to stesen2 lepas tu. Sebabnya ibu belum Asar dan hari tu hari bekerja dan tak nak jam dengan orang balik kerja.
.
Si kecil ni memang tak kasi chance

Memanglah jem juga masa balik tu sebab terpaksa singgah beli makanan sikit sebab dah kebulur. Namun, berhajat nak datang balik dan sambung bahagian yang kami pass dengan laju-laju tadi.
.
Terpaksa minta bantuan Iris untuk menekan minyak !

Jadinya kami pun datang balik selepas seminggu. Hehe. Kali ni line masuk lebih panjang nak naik transport ke stesen pertama. Jadi, kami minta budi bicara untuk ambil shortcut dan tak nak naik pun kenderaan tu. 
.
Masa ni ibu tengah breastfeeding Iman sampai lena


Alhamdulillah, hajat termakbul. Kami dibawa masuk jalan staff. Lepas dah masuk, kami terus masuk bahagian yang paling best dan tak sempat nak enjoy lama2 hari tu.
.

Pendapat ibu, memang kena 2 hari lawatan baru puas hati dapat spend time lama2 & explore semua gadget yang Petrosains ada.

Cendol Bakar di Kuala Selangor

Buat pertama kali, kami ke Kuala Selangor. Sebenarnya ada orang Kuala Selangor cod Shaklee. Beliau nak set untuk darah tinggi. Sebab nak berbaloi p deliver, kami carilah apa yang best di Kuala Selangor.
.
Macam-macam ada di Kedai Cendol Bakar ni.

Makanya jumpalah tempat makan best, hot dan glamor ni. Kalau nak cuba, boleh cari di waze ni. Cendol Bakar @ Cendol Bakar drive thru. Bukan ja cendol banyak lagi menu best2.

Pasti tak sesat, insyaAllah.

.
Kami dari Klang lebih senang. Memang tak lalu highway langsung. Terus ja dari Jalan Kapar. Jem pun tidak. Kalau yang lalu highway selalu akan jem selepas keluar highway menuju ke Pekan Kuala Selangor sebab jalannya 1 lane ja.
.
Hari tu kami makan cendol & laksa. Anak2 makan nasi ayam dan lempeng pisang. Juga sata.
.
Sedaappppp !!! Adoi..Bila nak cuba lagi ni.

Selain dari menu ni ada juga keropok leko, coconut shake, otak-otak, sotong & ayam salut tepung, chow kueh teow. Ada juga mee sup & bakso, jagung, aiskrim, waffle. 
.
Ini pun sedap.. Bukan biasa2 tapi lebih dari biasa..

Jangan lupa singgah sana kalau lalu atau misi jalan-jalan cari makan di Kuala Selangor.
.
Pengedar Shaklee Shah Alam & Klang
Ida Khairani

Budget Percution untuk Island Hopping & Snorkeling di Pangkor

Awal cuti sekolah kami ke Pulau Pangkor. Memang tak dirancang sebab dah pernah ke sana dan dah banyak main air dari minggu sebelum tu. Tiap2 hari dah mandi swimming pool sepanjang dekat 2 minggu ni tapi dah alang-alang di Lumut sampai 5 hari, rugi pula kalau tak lajak ke Pangkor.

Di Pangkor dan Lumut antara tarikan utama adalah makanan laut yang dikeringkan seperti ikan bilis, sotong, udang, ikan masin dan makanan yang diproses dari makanan laut ni. Selain tu di tempat menarik di Pangkor termasuklah Kota Belanda, Island Hoping, Snorkeling, tokong Cina dan Taman Foo Lin Kong. Di Taman Foo Lin Kong ni ada replika tembok besar Cina selain tokong Cina.

Disebabkan kami dah pernah ke sana, jadi tujuan kami kali ni hanyalah island hoping dan snorkeling sahaja. Selepas ni memang snorkeling sahaja la island hoping pun dah x nak, sebabnya nanti saya kongsikan.


Budget
Keseluruhan budget percutian pendek kami di Pulau Pangkor untuk snorkeling adalah RM178.50. Detail saya share di bawah ni.

Parking Kereta


Tempat parking bertingkat Lumut

Kami keluar pagi lepas checkout dari Hotel Swiss Garden Lumut. Sampai jeti pukul 9.30 pagi & parking di bangunan parking bertingkat tapi yang luar bangunan sebab malas nak jalan jauh & turun tangga atau lif. Kos 60 sen sejam. Total kami kena masa nak balik RM6. Lama juga kami stay Pangkor 😄 walaupun hanya habiskan masa snorkeling semata-mata.

Tempat kami parking, depan sikit dari exit ja, tepi jalan :D



Feri
Feri Lumut ke Pulau Pangkor
Tambang feri je Pulau Pangkor RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak atas 5 tahun. Jadi kami 5 beranak hanya RM30 dengan tambang Iman percuma. Tambang feri ni pergi balik tau tapi pastikan tiket simpan elok. Nanti balik dia nak tengok juga tiketnya.

Sewa kereta atau teksi

Bila keluar dari jeti ja, ramai penyewa kereta yang akan menunggu. Ada yang offer RM40 untuk sebiji kancil half day. Siapa yang nak jalan-jalan Pulau Pangkor dan melawat tempat menarik di sana, bolehlah ambil option ni.

Teksi van pink Pangkor

Kami pilih ambil teksi ja sebab memang tak nak jalan2. Tambang teksi a.k.a van pink RM15 untuk ke Pantai Teluk Nipah. Kami pi waktu cuti sekolah weekdays. Hari lain kalau harga berubah tak tahulah ya.

Rate Snorkeling dan Island Hopping di Pangkor

Dalam teksi driver teksi tu sembang rate island hopping dalam rm60-80 boleh dapat. Masa dalam feri ibu google ada yang dapat rm40-2 orang. So bila dapat offer RM70 untuk 5 orang private boat,  kami terus lupa nak nego dah. Haha !! Diorang jampi kot supaya tak minta tawaq.

Ok, kami ada bawa rashion a.k.a bekalan makanan siap2 macam snickers, air coklat, roti, nutella, tuna saki baki dari hotel. Cuma tambah mineral water 1.5L RM3. Goggle, jaket keselamatan, roti untuk bagi ikan makan, island hopping dan snorkeling dah termasuk dengan pakej. Masa fleksibel, boleh calling2 untuk pick up anytime.

Island Hopping

Budak kecil tu, enjoy gila naik bot. Siap betul2 nganga makan angin 

Bagi yang pernah pi island hopping, cubalah tanya rate terus ke Pulau Giam untuk snorkeling sahaja. Kami agak menyesal sebenarnya ber-island hopping tu. Dekat ja pun.. Semua pulau tu cuma ada di sekeliling Pulau Giam ja, tengok bentuk2 batu kesan dari hakisan dari ombak dan perubahan cuaca membentuk shape seperti kaki, penyu, buaya dan sebagainya. Sebab dah pernah tengok jadi biasa2 ja la.

Pantai

Kami sampai di Pulau Giam dalam pukul 11 pagi. Dari bahagian pantai ni di Pulau Giam, kami boleh nampak Coral Beach di Pulau Pangkor. Matahari hampir terpacak kat kepala. Adoi !!! Memang sunburn teruk la gini. Ha, benda wajib kalau snorkeling dan ke pantai adalah SUNBLOCK dan kami tak bawa. Kan dah kata trip kami ke Pangkor tak dirancang.

Abah & anak-anak memang redah ja. Mereka tak perlu risau sebab memang kulit putih melepak. Kena panas sedikit ni boleh jadi tanned, tak ada masalah. Yang ibu kulit sawa tak matang ni, kena panas terik memang bertukar jadi Dayang Senandong.

Sini pantai cantik tapi snorkeling tak best sangat

Kat Pulau Giam ni ada juga gerai kecil yang jual makanan. Jadi, kalau tak bawa bekalan, masih boleh jamu selera. Harga masih mampu dan tak mencekik.

Menu makan dan harga di Pulau Giam

Lepas puas main panas, kami call bot untuk pick up dan bawa ke bahagian belakang Pulau Giam ni. Kat sini lagi best untuk snorkeling. Jadi, kalau nk bersnorkeling sahaja, terus minta ke sini. Mesti boleh dapat rate lebih murah, insyaAllah. Kami ingat anak2 nak main pasir tu yang minta bawa ke pantai. Rupanya semua dah pandai bersnorkeling lepas abahnya ajar. Tak main dah pasir pantai. Lagi-lagi tengah panas berdengung.

Snorkeling

Perjalanan naik boat ke tempat snorkeling kejap ja, kurang 5 minit.

Masih boleh main pasir di air cetek

Sini lebih seronok. Iman pun berani jadi kami boleh sama2 berenang tak perlu take turn jaga Iman. Iris dan Nazhan pun selamat berenang sendirian sebab sentiasa pakai jaket yang bantu terapung.

Akibat tak bawa sudu, Iman main celup2 jari ja.. Emm emmm

Di sini, ada few spots untuk snorkeling dan ada juga tempat cetek untuk main air dan pasir. Oklah. Masa kami pi tak la crowded sangat orang, just nice. Masih boleh nampak anak-anak dari jauh.

Port snorkeling paling hot kat tempat bot berbumbung tu.

Masa mandi mana nk perasan sunburn sampai hangitkan. Punya syok, snorkeling xpuas - puas. Expecially anak-anak. Langsung tak naik ke darat. Sebab ingat nak balik Penang, kami pun xboleh la stay lama lagi. Pukul 4, kami panggil bot untuk pick up.

Tempat Mandi

Sampai Teluk Nipah, cari tempat mandi tapi tak ada orang jaga pula. Semua bilik berkunci. Jadi kami ingat salin ja la baju budak2 sementara tunggu makan. Nasib baik, tengah tumpang salin baju, owner bilik mandi datang jadi dapatlah mandi dengan sempurna. Sekali mandi RM1.50. Kami kena RM4.50 semuanya.

Makan-makan

Kami makan di kedai makan betul2 seberang jalan tempat mandi tu. Kami order nasi goreng cina, nasi goreng kampung & nasi goreng ikan masin. Air pula air kelapa-1, laicikang-2 dan 2 milo ais. Semua total RM35.

Tinggal suami ja belum mandi dengan Iman. Iman dan mula tunjuk sign mengantuk dan ready untuk lentok. Abahnya angkat juga bawa pi mandi. Balik2 dah segar bugar dah.

Tambang teksi van pink ke jeti Pangkor

Nak naik teksi balik... Menapak jauh juga. Kena ke stesen teksi yang ada di hujung pantai. Bakar la kalori nasi goreng ikan masin tadi. Tambang masih sama RM15 sekali perjalanan ke jeti.

Di jeti kami jamak takhir. Surau bersih. Kami sempat catch feri 5.30 petang tanpa perlu menunggu. Sampai Lumut pukul 6. Hujan.. Beli barang lagi buat orang Penang. Dekat pukul 7 kami gerak balik Penang. Sampailah Penang pukul 9 malam. 2 jam ja perjalanan Lumut-Penang (bukan island).

Jadual perjalanan feri pergi balik Pulau Pangkor

Best memang best sebab semua orang enjoy main air ! Kalau nak tahu tempat best dan menarik di Pangkor, boleh baca entry ni.

Selain tu hari Ahad malam ada Pasar Malam di Manjung dekat2 dengan Giant Manjung. Syok ! Baju2 yg pakai balik ni grab kt sana sebab dah habis baju nak pakai:D.



By,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056
013 488 2382


www.mysupervitamins.com

www.idakhairani.com
www.sarawakauthentic.blogspot.com