Berbaloi tak menginap di Hotel Avallion, Port Dickson

Kalau pergi bercuti di Port Dickson, ramai juga yang search untuk private pool. Private pool boleh pilih ke Hotel Grand Lexis atau Lexis. Di Hotel Avallion ni, tak ada private pool, private bath tub dan balkoni ja. Hehe. Yang bestnya, Hotel Avallion ada chalet atas air. Selain tu, ada petting zoo juga.
Memang exercise berjalan aja

Ready to go to swimming pool

Ada Petting Zoo, ngam-ngam lepas berendam 
Petting Zoo percuma ja masuk tapi kena check jadual juga. Perjalanan untuk ke bilik agak jauh kalau ada yang sakit kaki. Kami tak nampak buggy car dok masuk keluar hantar guest. Kami pun jalan dan angkut sendiri ja beg-beg sebab masa kami pi agak ramai orang dan ia tidaklah mudah. Ada tangga- tangga pendek yang kena angkat beg troli dan stroller yang kurang family friendly.


Private Bath Tub.. Jaga2 orang boleh skoding juga tau.

Layan juga !
Pengalaman di Hotel Avallion ni bolehlah. Ada part yang super best dan yang biasa2 ja. Swimming pool memang best. Swimming pool kanak-kanak ada slide. Nuh Iman pun boleh naik dengan ditemani ibu dan tak takut langsung. Ibu pun ada chance rasa naik slide. Kakaka !!!

Iman memang tak boleh resist ice cream.

Makanan pula, breakfast walaupun ulang2 menu sama masih ok dan Alhamdulillah. Ada kawan yang order room servise kata tak sedap. Hehe.. Kami agak malas nak cari makan waktu malam so lunch di luar dan tapau siap2 kundapan untuk makan.


Bila air pasang

Suasana bila air surut.. Boleh nampak juga kapal terbang take off. PD dekat ja dengan KLIA

Still looking forward for stay at this hotel.

Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Kedai Parabot Murah di Shah Alam

Tahun lepas kami nak masukkan perabot di rumah sewa. Tak la banyak sebab ada yang kami ambil pa yang sedia ada.
.
Kedai Perabot Haji Faiz Sdn. Bhd.

Cuma kami mencari katil dua tingkat, almari kembar berkunci, tilam, meja makan dan rak tv. 

Bayar-bayar

.
Kami dapat dari kedai ni di Seksyen 7, Shah Alam. Bolehlah sesiapa nak pi borong. Kami tak survey banyak kedai cuma 3 dan ini yang termurah, mungkin juga ada kedai boleh offer lagi best.

Aktiviti & Tip yang membantu anak-anak lambat bercakap, menulis dan hyper.

Tips untuk murid bermasalah saya dapat dari wassap. Ada antara pernah dengar dan baca. Saya tak pasti tentang kajian yang dibuat. Cuma occupational therapy untuk speech delay dan kanak-kanak autism ada antaranya seperti aktiviti - aktiviti yang disyorkan ni. Jadi, pasti ada faedah dan kesan positif kalau kita rajin apply pada anak-anak. Tak rugi cuba !

Tips ini dikongsi bersama oleh Pn. Zarina Madzhar (Fasi LINUS) untuk murid yang menghadapi masalah:
1)  Lambat menulis:

 Penyelesaian- Dapatkan tilam/ sesuatu yang lembut dan suruh murid lompat bintang di atas tilam tersebut (sekolah selalunya ada tilam untuk Pendidikan jasmani; boleh digunakan)

Sebab: Bila tangan dihayunkan, ia menggerakkan otot-otot tangan...

2) Murid Pelat: 

Penyelesaian: Suruh murid bergayut ( contohnya di monkey bar) sambil itu  murid menyebut perkataan yang sukar disebut.

Sebab: Tekanan pada badan memaksa murid untuk mengeluarkan/menyebut perkataan yang disuruh dengan betul.

3) Murid lambat bercakap.

Penyelesaian: Minta murid melakukan aktiviti turun naik tangga. Lakukan aktiviti meniup belon. Bubbles. Minum menggunakan straw.

Sebab: longgarkan artikulasi murid

4) Murid yang mempunyai tulisan buruk:

Penyelesaian: Beri murid pensil yang berbentuk segitiga.

Sebab: Mudah digenggam/grip oleh murid.

5) Murid hiperaktif

Penyelesaian: Cari berus yang lembut, gosok pada badan murid tersebut.

Sebab: Murid hiperaktif mempunyai deria sentuh yang kurang.. bila disentuh dengan berus lembut, ia akan menenangkan murid tersebut.
Boleh cuba.

Betul ka lakonan semata tu?


#justsharing

Kunjungan ke Petrosains KLCC sangat berbaloi

Cuti sekolah yang lepas, saya bawa anak-anak ke Petrosains. Banyak tempat yang berlegar di kepala untuk bawa anak-anak ni memandangkan kami tak bercuti ke luar KL / Selangor selain masa awal cuti sekolah.
.

Syok habis !


Suami pun kerja. Jadi saya kena selektif pilih tempat yang berfaedah, selamat dan saya mampu kawal anak-anak yang 3 orang ni seorang diri. Kalau pi Kidzania, ngamuk pula Nuh Iman tak dapat join. Kalau p trampolin pun, bawah 3 tahun tak lepas.
Spooky pun ada
Ala ketot astronot ni

.
Jadinya Petrosains jadi pilihan yang sangat ideal untuk kami. Pertama kali pergi kami mula masuk lepas Zohor, beratur naik kenderaan angkasa untuk ke  stesen pertama. Line tak panjang sangat oklah. 
Lakonan Abang Nazhan memang tip top

.
Oh, harga tiket pun mampu beli dan sangat berbaloi. Nuh Iman free lagi.
.
Bilik tidur abah dan uncle2 di pelantar minyak

Ya Allah banyak sangat aktiviti dan stesen demi stesen untuk belajar, enjoy dan explore! Nazhan, Iris dan Iman sangat happy, aktif dan excited. Sebab excited sangat, kami spend banyak masa di satu-satu stesen.
Permainan kaut2 ni memang menjadi rebutan kanak-kanak. Kunjungan kedua, baru dapat main.

Akhirnya kami tak sempat cover dan enjoy semua stesen. Bila sampai di stesen Pelantar Petronas, kami dan cepat2. Same goes to stesen2 lepas tu. Sebabnya ibu belum Asar dan hari tu hari bekerja dan tak nak jam dengan orang balik kerja.
.
Si kecil ni memang tak kasi chance

Memanglah jem juga masa balik tu sebab terpaksa singgah beli makanan sikit sebab dah kebulur. Namun, berhajat nak datang balik dan sambung bahagian yang kami pass dengan laju-laju tadi.
.
Terpaksa minta bantuan Iris untuk menekan minyak !

Jadinya kami pun datang balik selepas seminggu. Hehe. Kali ni line masuk lebih panjang nak naik transport ke stesen pertama. Jadi, kami minta budi bicara untuk ambil shortcut dan tak nak naik pun kenderaan tu. 
.
Masa ni ibu tengah breastfeeding Iman sampai lena


Alhamdulillah, hajat termakbul. Kami dibawa masuk jalan staff. Lepas dah masuk, kami terus masuk bahagian yang paling best dan tak sempat nak enjoy lama2 hari tu.
.

Pendapat ibu, memang kena 2 hari lawatan baru puas hati dapat spend time lama2 & explore semua gadget yang Petrosains ada.

Cendol Bakar di Kuala Selangor

Buat pertama kali, kami ke Kuala Selangor. Sebenarnya ada orang Kuala Selangor cod Shaklee. Beliau nak set untuk darah tinggi. Sebab nak berbaloi p deliver, kami carilah apa yang best di Kuala Selangor.
.
Macam-macam ada di Kedai Cendol Bakar ni.

Makanya jumpalah tempat makan best, hot dan glamor ni. Kalau nak cuba, boleh cari di waze ni. Cendol Bakar @ Cendol Bakar drive thru. Bukan ja cendol banyak lagi menu best2.

Pasti tak sesat, insyaAllah.

.
Kami dari Klang lebih senang. Memang tak lalu highway langsung. Terus ja dari Jalan Kapar. Jem pun tidak. Kalau yang lalu highway selalu akan jem selepas keluar highway menuju ke Pekan Kuala Selangor sebab jalannya 1 lane ja.
.
Hari tu kami makan cendol & laksa. Anak2 makan nasi ayam dan lempeng pisang. Juga sata.
.
Sedaappppp !!! Adoi..Bila nak cuba lagi ni.

Selain dari menu ni ada juga keropok leko, coconut shake, otak-otak, sotong & ayam salut tepung, chow kueh teow. Ada juga mee sup & bakso, jagung, aiskrim, waffle. 
.
Ini pun sedap.. Bukan biasa2 tapi lebih dari biasa..

Jangan lupa singgah sana kalau lalu atau misi jalan-jalan cari makan di Kuala Selangor.
.
Pengedar Shaklee Shah Alam & Klang
Ida Khairani

Budget Percution untuk Island Hopping & Snorkeling di Pangkor

Awal cuti sekolah kami ke Pulau Pangkor. Memang tak dirancang sebab dah pernah ke sana dan dah banyak main air dari minggu sebelum tu. Tiap2 hari dah mandi swimming pool sepanjang dekat 2 minggu ni tapi dah alang-alang di Lumut sampai 5 hari, rugi pula kalau tak lajak ke Pangkor.

Di Pangkor dan Lumut antara tarikan utama adalah makanan laut yang dikeringkan seperti ikan bilis, sotong, udang, ikan masin dan makanan yang diproses dari makanan laut ni. Selain tu di tempat menarik di Pangkor termasuklah Kota Belanda, Island Hoping, Snorkeling, tokong Cina dan Taman Foo Lin Kong. Di Taman Foo Lin Kong ni ada replika tembok besar Cina selain tokong Cina.

Disebabkan kami dah pernah ke sana, jadi tujuan kami kali ni hanyalah island hoping dan snorkeling sahaja. Selepas ni memang snorkeling sahaja la island hoping pun dah x nak, sebabnya nanti saya kongsikan.


Budget
Keseluruhan budget percutian pendek kami di Pulau Pangkor untuk snorkeling adalah RM178.50. Detail saya share di bawah ni.

Parking Kereta


Tempat parking bertingkat Lumut

Kami keluar pagi lepas checkout dari Hotel Swiss Garden Lumut. Sampai jeti pukul 9.30 pagi & parking di bangunan parking bertingkat tapi yang luar bangunan sebab malas nak jalan jauh & turun tangga atau lif. Kos 60 sen sejam. Total kami kena masa nak balik RM6. Lama juga kami stay Pangkor �� walaupun hanya habiskan masa snorkeling semata-mata.

Tempat kami parking, depan sikit dari exit ja, tepi jalan :D



Feri
Feri Lumut ke Pulau Pangkor
Tambang feri je Pulau Pangkor RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak atas 5 tahun. Jadi kami 5 beranak hanya RM30 dengan tambang Iman percuma. Tambang feri ni pergi balik tau tapi pastikan tiket simpan elok. Nanti balik dia nak tengok juga tiketnya.

Sewa kereta atau teksi

Bila keluar dari jeti ja, ramai penyewa kereta yang akan menunggu. Ada yang offer RM40 untuk sebiji kancil half day. Siapa yang nak jalan-jalan Pulau Pangkor dan melawat tempat menarik di sana, bolehlah ambil option ni.

Teksi van pink Pangkor

Kami pilih ambil teksi ja sebab memang tak nak jalan2. Tambang teksi a.k.a van pink RM15 untuk ke Pantai Teluk Nipah. Kami pi waktu cuti sekolah weekdays. Hari lain kalau harga berubah tak tahulah ya.

Rate Snorkeling dan Island Hopping di Pangkor

Dalam teksi driver teksi tu sembang rate island hopping dalam rm60-80 boleh dapat. Masa dalam feri ibu google ada yang dapat rm40-2 orang. So bila dapat offer RM70 untuk 5 orang private boat,  kami terus lupa nak nego dah. Haha !! Diorang jampi kot supaya tak minta tawaq.

Ok, kami ada bawa rashion a.k.a bekalan makanan siap2 macam snickers, air coklat, roti, nutella, tuna saki baki dari hotel. Cuma tambah mineral water 1.5L RM3. Goggle, jaket keselamatan, roti untuk bagi ikan makan, island hopping dan snorkeling dah termasuk dengan pakej. Masa fleksibel, boleh calling2 untuk pick up anytime.

Island Hopping

Budak kecil tu, enjoy gila naik bot. Siap betul2 nganga makan angin 

Bagi yang pernah pi island hopping, cubalah tanya rate terus ke Pulau Giam untuk snorkeling sahaja. Kami agak menyesal sebenarnya ber-island hopping tu. Dekat ja pun.. Semua pulau tu cuma ada di sekeliling Pulau Giam ja, tengok bentuk2 batu kesan dari hakisan dari ombak dan perubahan cuaca membentuk shape seperti kaki, penyu, buaya dan sebagainya. Sebab dah pernah tengok jadi biasa2 ja la.

Pantai

Kami sampai di Pulau Giam dalam pukul 11 pagi. Dari bahagian pantai ni di Pulau Giam, kami boleh nampak Coral Beach di Pulau Pangkor. Matahari hampir terpacak kat kepala. Adoi !!! Memang sunburn teruk la gini. Ha, benda wajib kalau snorkeling dan ke pantai adalah SUNBLOCK dan kami tak bawa. Kan dah kata trip kami ke Pangkor tak dirancang.

Abah & anak-anak memang redah ja. Mereka tak perlu risau sebab memang kulit putih melepak. Kena panas sedikit ni boleh jadi tanned, tak ada masalah. Yang ibu kulit sawa tak matang ni, kena panas terik memang bertukar jadi Dayang Senandong.

Sini pantai cantik tapi snorkeling tak best sangat

Kat Pulau Giam ni ada juga gerai kecil yang jual makanan. Jadi, kalau tak bawa bekalan, masih boleh jamu selera. Harga masih mampu dan tak mencekik.

Menu makan dan harga di Pulau Giam

Lepas puas main panas, kami call bot untuk pick up dan bawa ke bahagian belakang Pulau Giam ni. Kat sini lagi best untuk snorkeling. Jadi, kalau nk bersnorkeling sahaja, terus minta ke sini. Mesti boleh dapat rate lebih murah, insyaAllah. Kami ingat anak2 nak main pasir tu yang minta bawa ke pantai. Rupanya semua dah pandai bersnorkeling lepas abahnya ajar. Tak main dah pasir pantai. Lagi-lagi tengah panas berdengung.

Snorkeling

Perjalanan naik boat ke tempat snorkeling kejap ja, kurang 5 minit.

Masih boleh main pasir di air cetek

Sini lebih seronok. Iman pun berani jadi kami boleh sama2 berenang tak perlu take turn jaga Iman. Iris dan Nazhan pun selamat berenang sendirian sebab sentiasa pakai jaket yang bantu terapung.

Akibat tak bawa sudu, Iman main celup2 jari ja.. Emm emmm

Di sini, ada few spots untuk snorkeling dan ada juga tempat cetek untuk main air dan pasir. Oklah. Masa kami pi tak la crowded sangat orang, just nice. Masih boleh nampak anak-anak dari jauh.

Port snorkeling paling hot kat tempat bot berbumbung tu.

Masa mandi mana nk perasan sunburn sampai hangitkan. Punya syok, snorkeling xpuas - puas. Expecially anak-anak. Langsung tak naik ke darat. Sebab ingat nak balik Penang, kami pun xboleh la stay lama lagi. Pukul 4, kami panggil bot untuk pick up.

Tempat Mandi

Sampai Teluk Nipah, cari tempat mandi tapi tak ada orang jaga pula. Semua bilik berkunci. Jadi kami ingat salin ja la baju budak2 sementara tunggu makan. Nasib baik, tengah tumpang salin baju, owner bilik mandi datang jadi dapatlah mandi dengan sempurna. Sekali mandi RM1.50. Kami kena RM4.50 semuanya.

Makan-makan

Kami makan di kedai makan betul2 seberang jalan tempat mandi tu. Kami order nasi goreng cina, nasi goreng kampung & nasi goreng ikan masin. Air pula air kelapa-1, laicikang-2 dan 2 milo ais. Semua total RM35.

Tinggal suami ja belum mandi dengan Iman. Iman dan mula tunjuk sign mengantuk dan ready untuk lentok. Abahnya angkat juga bawa pi mandi. Balik2 dah segar bugar dah.

Tambang teksi van pink ke jeti Pangkor

Nak naik teksi balik... Menapak jauh juga. Kena ke stesen teksi yang ada di hujung pantai. Bakar la kalori nasi goreng ikan masin tadi. Tambang masih sama RM15 sekali perjalanan ke jeti.

Di jeti kami jamak takhir. Surau bersih. Kami sempat catch feri 5.30 petang tanpa perlu menunggu. Sampai Lumut pukul 6. Hujan.. Beli barang lagi buat orang Penang. Dekat pukul 7 kami gerak balik Penang. Sampailah Penang pukul 9 malam. 2 jam ja perjalanan Lumut-Penang (bukan island).

Jadual perjalanan feri pergi balik Pulau Pangkor

Best memang best sebab semua orang enjoy main air !

Selain tu hari Ahad malam ada Pasar Malam di Manjung dekat2 dengan Giant Manjung. Syok ! Baju2 yg pakai balik ni grab kt sana sebab dah habis baju nak pakai:D.



By,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056
013 488 2382


www.mysupervitamins.com

www.idakhairani.com
www.sarawakauthentic.blogspot.com

Resepi Cheese Cake Jepun dengan 3 bahan sahaja

Cheese Cake adalah antara kek kesukaan saya. Sedapnya walaupun baru terbayang. Bila tahu ada cara mudah buat cheese cake, saya pun belajar. Tengok video di youtube. Bila google, ada resepi lain juga tapi macam-macam bahan lagi nak kena cari. Yang saya cuba ni, paling mudah sebab bahan-bahannya cuma 3. Bila siap, sedapnyaaa... Cheese cake ni macam sangat sedap, tak manis dan cukup lemak berkrimnya.. walaupun tak ada letak susu. Tak tahu la resepi cheese cake lain ada letak susu tak.

3 bahan untuk buat cheesecake Jepun ni hanya telur, cream cheese dan coklat putih.

Nama sebenarnya cheese kek ( kek keju ) ni adalah

"Japanese cotton cheesecake" atau "Souffle Cheesecake "




Bahan-bahan dan sukatan:

120 g Cream Cheese
120 g Coklat Putih
3 biji telur

Alatan :
Bekas kek saiz 6 inci
Mixer
Oven

Bila siap, korang akan dapat nak 1 kek bulat saiz 6 inci. Namun, ibu guna bekas leper ja, jadi dapatlah bulat besar tapi pendek.

Cara-cara buat cheese cake yang sedap dan senang ni adalah

1. Panaskan oven pada suhu 170 C dulu.
2. Double boiler coklat putih. Double boiler tu apa? Google.. hahaha!!
Alaaa.. letak coklat putih yang dipecah-pecahkan ke dalam mangkuk. Mangkuk tu pula letak dalam cooking pan yang isi air. Panaskan atas api. Jadinya dalam mangkuk tu tak ada air la tau. Kacau guna spatula.
3. Telur pula asingkan telur putih dan telur kuning. Telur putih letak dalam mangkuk dan simpan dalam peti ais dulu.
4. Kemudian masukkan cream cheese dalam coklat putih yang sedang dilembutkan guna kaedah double boiler. Kacau sebati.
5. Angkatkan dari dapur dan masukkan telur kuning  ke dalam campuran tadi, kacau sebati.
6. Keluarkan telur putih dari peti ais, guna mixer untuk pukul telur sampai jadi whip yang tebal, ini dipanggil meringue. Mula-mula guna kelajuan sederhana dan lama-lama makin laju. Meringue sudah think dan firm bila kita terbalikkan mangkuk tu, meringue tak jatuh.
7. Ambil 1/3 meringue dan campur dalam campuran creamcheese tadi. Kemudian campur lagi 1/2 dan kacau bagi rata sebelum campur semua sampai habis. Tipnya, campur sedikit dan kacau.
8. Masukkan adunan creamcheese dalam acuan. Untuk elak kek pecah, boleh juga guna tip ini.
Sapu minyak pada kertas parchment (alaa kertas minyak selalu orang guna untuk baking-baking tu), alas bahagian bawah acuan dan keliling acuan dengan kertas parchment tadi, jadi bentuk silinder. Masukkan adunan dan hentak supaya udara naik ke atas.
9. Masukkan acuan tadi dalam dulang yang berisi air panas dan masukkan ke dalam oven.
10. Bakar 15 minit pada suhu 170 C, kemudian 15 minit lagi pada suhu 160 C. Bila dah siap, biarkan lagi dalam oven yang auto off tu selama 15 minit. Siap !

Rasa cheese kek ni sangat sedap & merbahayaaa !!! Nangis tau kalau dapat cheese kek sedap ni. Susah nak stop makan.. Huaaaa:((

Pada yang tak berapa nak faham cara-cara nak buat cheese cake ni, boleh layan video you tube yang jadi rujukan saya ni.




By,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056
013 488 2382


www.mysupervitamins.com

www.idakhairani.com
www.sarawakauthentic.blogspot.com

Tempat Berkelah Best di Selangor, The Nahara, Kalumpang sesuai bawa keluarga dan kawan-kawan

Alhamdulillah, cuti Maal Hijrah baru ni kami penuhi dengan cuti santai bersama keluarga dan kawan-kawan di Nahara Training Resort, Kalumpang, Sungai Inki, dekat Kuala Kubu Baru, Selangor. Sepanjang perjalanan pergi dan pulang diiringi dengan lagu 1 Muharram nyanyian  ibu :P


The Nahara yang damai

Selalu dengar orang berkelah tapi seriau nak pi sebab tak nak crowded dan risaukan isu kebersihan. Namun di sini, memang sangat best. The Nahara memang bersih dan tak crowded masa kami pi tu. Perjalanan dari rumah kami di Bandar Bukit Raja ke Tanjung Malim dan resort The Nahara ambil masa 1 jam saja. 

Suami dan geng riders officemate naik motor dan gerak lebih awal sekitar pukul 7 pagi. Ibu drive dengan anak- anak menjelang pukul 9 pagi. Hehe. Pada mulanya ibu bayangkan mesti kena ke dalam hutan dan sedikit bahaya. Huhu.. tapi Alhamdulillah, senang ja nak pi rupanya. Masa kami pi 14/10/15, waze belum update resort ni jadi kami sesat sikit. Kalau guna Google Map insyaAllah tepat ;). Kalumpang Resort sebelah ja dengan The Nahara. Jalan pun tak jauh dari exit highway Tanjung Malim dan jalan kampung ke resort dan air terjun pun baik, tip top dan tak scary.

Lain kali involve family lagi ya che abang sekalian

Bila sampai parking pun banyak dan senang. Di The Nahara ada banyak wakaf untuk lepak dan berbeque, chalet, toilet yang bersih, surau, padang, sungai yang 'cool' dan tapak khemah untuk team building. 

Tempatnya sangat bersih dan diselanggara baik. Tak ada nyamuk.. Hehe..taktau la kalau masa ni orang lain yang kena attack.

Wakaf kami no 6, ada 2 meja dan tempat membakar tu.

Menu kami hari ni... Marbeles.. Alhamdulillah rezeki-rezeki. Kami pakat potluck bawa makanan dan tong-tong juga. Ada nasi lemak perbagai lauk termasuklah telur mata, ikan bilis goreng rangup, daging rendang, sambal sardin, ayam rendang dan ayam goreng. Selain tu, tak lengkap berkelah kalau tak ada bihun goreng yang sedap.. ha ha & ada kuih pulut serunding juga. First time pulut serunding saya makan dibalut ala-ala kek roll.. Ayam kami bakar di sana, tempat provided. Jajan dan keropok pun ada. Apa lagi... Sakanlah budak-budak makan. Nuh Iman pun 2x5.. Amboi2x.

Ramai yang baru kenal :D

Ibu buatkan brownies. Mereka orang yang pertama selain dari kami anak beranak rasa brownies ibu. Yeah! Ada yang puji, minta resepi & nak order. Kalau korang suka brownies, ni link Resepi Brownies Sedap yang ibu buat tu.  Tak confident, boleh order saja !


Paling enjoy budak2 ni dan taman2 pun cantik dan bersih

Meh layan gambar yang tak seberapa yaa.. Ibu tengok makanan dan air terjun, lupa camera dah.. Ada hasil dari camera kawan - kawan juga ni.

Masih jinak-jinak merpati Nuh Iman dengan air sungai

Surau yang bersih dan unik
 `
Syok gila ! Tambah-tambah time ni tak crowded.

Kalau korang berminat, boleh layan facebook The Nahara. Ada beberapa gambar, ibu pinjam dari facebook tu.

Jambatan untuk ke wakaf seberang sungai

Chalet hitam putih untuk disewa

Kolam yang cantik 

Kalau korang malas nak prepare makanan sendiri, boleh order di sana juga. Kat pokok2 ada ditampal menu-menu yang available. Jadi, boleh main order saja! Selamat bercuti-cuti Malaysia!

P/S: Sangat ramai orang call saya nak booking Nahara ni. Untuk mudahkan semua, saya dapatkan phone no management Nahara, Kak Rahmah +60 19‑431 2193 ni. Saya bukan kakitangan Nahara, cuma visitor yang gembira sahaja. Hope korang enjoy bermandi manda di sana. Oh ya, jaga2 juga dengan batu2 besar di tepi2 sungai tu. Boleh tergolek.


By,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056

Cadar Patchwork Yang Cantik

Alkisahnya walau berlegar-legar orang iklan cadar patchwork ni di FB, hati belum terbuka nak membeli. Ibu memang particular betul part cadar, kena feel sendiri dengan jari jemari.

Masa raya hari tu, ke rumah makngah.. Lapik kaki dari depan ke dapur patchwork.. Hebatnya, buat lap kaki ja. Kayo kayo !!!

Kemudian jumpa pula di rumah abang & kak ipar. Kali ni cadar pula. Best juga.. Sedap juga.. Syok juga.. Tapi belum sampai seru lagi..

Sampailah mak mertua ajak ke GM. Dah lama tak ke sana. Nak beli apa pun tak tau. Dulu pi GM mesti cari baju gaun2, baju anak2.. Dah memang jenis kena feel dengan tangan memang tak boleh beli online.

Dah alang-alang pergi, dari xada shopping list, terus ada. Nak jadi cerita, masa pi jalan2 dengan mak mertua, x terserempak langsung ok dengan cadar patchwork. Last2 memang tak beli.

Sampailah kami pi lagi minggu ni, park level atas dan turun ikut tangga bergerak. Jadinya turun2 level 5 tu terus memang cadar patchwork aja.. Cuci mata sakan. Pilih punya pilih, last2 sekali tanya pendapat suami. 

Sekali dia yang pilihkan. Buang masa ja dari tadi perah otak nak shortlisted. Last2 dia yang pilihkan. Mujurlah lepas dah dipakaikan di tempat beradu, akak puas hati ! Mabeles!! Cantik !! Dan sedapp sangat!! Asyik rasa nak berenang renang ja di atas katil.



Walaupun excited nak pakai, korang jangan lupa basuh dulu ok. Lepas basuh lagi lembut & sedap. So, kalau korang nak akak tolong belikan.. Boleh diusahakan.. RM120, 1 set cadar dengan 2 sarung bantal.. Queen atau King boleh pakai. Lapik kaki standard RM20, kalau yg saiz ala2 runner tu RM50. Carpet lupa harga tapi corak carpet akak sukaaaa sangat !!! Tapi taktau nak letak mana dah, save duit.


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Resepi Brownies Sedap dan Mudah

Resepi brownies ni saya catat dari youtube video. Senang jugalah. Yang penting hasilnya sedap. Lain kali saya bagi gambar satu persatu prosesnya. Kali ni tak sempat nak snap lagipun pertama kali buat.

Lepas jadi, haha!! Terus potong, tunggu sejuk dan makan! Padahal dah pukul 11 malam. Senang ja rupanya. Korang pun mesti boleh buat. 


Bahan-bahan nak buat brownies

150 g coklat chip atau coklat masakan. ( Saya guna 140g coklat chip & 10 g masakan cap Meriah, apa yang ada)
130 g mentega ( saya guna Anchor salted butter, jadi tak perlu tambah garam lagi kemudian)

190 gram gula. (Asal 200g saya kurangkan sebab saya suka brownies kurang manis)
50 g serbuk koko ( saya guna brand Meriah)

1 sudu teh esen vanila
3 biji telur saiz A

95 gram tepung gandum
Kalau guna unsalted butter, tambah garam 1 sudu teh.

Cara-cara masak brownies

1. Cairkan coklat chip dan mentega dengan kaedah double boiler.
Untuk first timer, kaedah double boiler begini.. Letak bahan-bahan dalam mangkuk tahan panas. Mangkuk pula letak terus atas periuk / pan yang berisi air.  Kacau sampai cair dan tutup api.


2. Angkat mangkuk dari dapur dan masukkan gula dan serbuk koko. Saya ada jumpa cara yang mix guna mangkuk lain dan campur bila coklat sejuk. Namun tadi saya guna mangkuk yang sama & tak tunggu sejuk pun, hasilnya tetap sedap dan puas hati.

3. Bila dah sebati, masukkan esen vanila dan telur sebiji. Pastikan telur ni dah room temperature sebelum masukkan. Gaul sebati kemudian masukkan sebiji lagi. Total 3 biji.

4. Kemudian masukkan pula tepung gamdum. Gaul sampai bahan-bahan betul-betul dah sebati.

5. Oh ya, nak buat brownies tak guna mesin mixer pun tak apa. Sebabnya tak nak banyak udara terperangkap. Cuma gaul sebati dengan guna silikon spatula atau pengacau telur.

6. Tuang brownies dalam bekas 8x8 inci atau apa yang ada macam saya. Boleh letak kertas minyak sebelum tuang brownies dalam bekas acuan atau sapukan mentega dan tepung sebelum tuang acuan supaya senang nak tangkalkan.

7. Bakar brownies dalam oven pada suhu 180 darjah celcius dalam masa 25-30 minit. Bila sampai 25 minit test la dengan cucuk brownies. Kita nak brownies yang moist jadi kalau dah masak dan melekat sikit pada batang yang kita test tu, dah kita siap !



Jangan tak cuba brownies mudah dan sedapnya. Boleh buat jual tau. Oh ya, kalau nak campur coklat cip atau kacang semasa menggaul tepung pun boleh. Next time saya cuba buat.



Credit untuk joyofbaking.com. Ini video cara buat brownies yang mudah dan sedap ni untuk rujukan yang lebih jelas !