Cuci-cuci di Turki

Satu perkara yang senang nak jumpa kat Turki ni, kalau berhenti kat hentian, kenderaan mesti akan dicuci.. Berus penyapu lagi. Risau kereta bercalar? Haruslah..

Memang nampak kesungguhan mencuci tu. Kalau kereta pinjam, mau nervous nak jumpa tuan kereta. Kalau kereta sendiri, mau pengsan la la tu juga.

Saya ada tanya pada tour guide, berus tu kasar tak? Dia kata lembut ja. Tak bercalar kereta. Korang tengok video dan rasa macam mana? Soalan saya seterusnya, free ka kena bayar? Jawabnya bagi ja macam tip, 5 lira ka..


Jadi jangan terkejut kalau tengok aksi begini kalau korang melancong ke Turki. Berani tak cuba pada kereta sendiri??? :D

Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Kembara Turki Hari Ketiga di Kusadasi dan Pamukkale

Hari ketiga di Tukri, kami breakfast di hotel Marti Beach Hotel yang mengadap Laut Aegean. Seberang sana adalah Athens tapi tak nampaklah. Air laut sangat jernih gila dan sejuk.




Makan laju-laju kami pun terjun mandi seround. Eh idaknya. Beg memang dah siap untuk check out seawal pagi lagi. Walaupun banyak aktiviti di pantai ni tapi airnya masih lagi jernih ok. So cool !



Hari ni kami jalan-jalan di Serluc. Pertama kali kami dapat tengok live fashion show. Rasanya memang trend dan tarikan kilang - kilang kulit di sini buat fashion show. Kami diberi kertas untuk isi baju mana nak beli. Wah wah !! Bagusnya kat kilang ni, kalau rasa terpanjang jaket boleh alter terus. Kulit jaket paling glam kat sini adalah kulit kambing. Harga mahal tapi katanya banyak brand international ambil barang diorang dan jual dengan harga 3x ganda contohnya Burberry, Gucci, Boss dan lain2.

Selepas menabur wang di situ, kami melawat Ephesus Ancient City. Tempat yang sangat cantik, bersejarah dan impressive. Perjalanan kat kota ni ada dalam 2KM, van drop kat gate dan kita jalan kaki macam zoo tu.



Kat tapak arkeologi ni boleh tengok tinggalan sejarah dari zaman Rom dan sebelumnya lagi. Ada Library of Celsius, Odeon, Grand Theatre, temple of Handerian, Roman Bath. Selalu tgk dalam movie ja. Ni real depan mata.



Masa kami di sini, kami tertinggal baby carrier di kilang jaket kulit tu. Memang jenuh mendukung Nuh Iman yang tidur. Gilir-gilir dengan abah dukung Iman yang diulit mimpi. Dah last2 tu, baru Iman jaga. Sunburn jugalah Ibu jalan-jalan tengah panas terik ni. Sangat berbaloi kalau bawa cap atau beli topi ala diva sebenarnya.



Keluar dari Ephesus ni banyak kedai2 jualan juga. Bolehlah beli turkish delight murah di sini. 6-7 kotak untuk 20 Lira tapi rasanya kenalah test dulu ya.

Kami lunch di restoran di Selcuk dan dapatkan balik baby carrier yang tertinggal tu. Orang kedai tolong hantarkan.. Huhu selamat. Alhamdulillah. Masih panjang lagi jodoh kami dengan Ergo yang selesa dan kukuh yang ibu beli masa nak ke Vietnam 4 tahun lepas.

Kami melawat Artemis Temple, antara 7 wonders of the world. Tapi tinggal sebatang tiang ja. Tak berapa nampak magnificient nya.


(kalau tak dapat view video, klik link you tube ni Kembara Turki Day 3)

 Kami solat di masjid Isa Bey, masjid tertua di Kusadasi ni. Masjid ni pun ada yang percaya dulunya gereja sebab macam design gereja. Kat sini kami jumpa couple otai dari Malaysia yang travel Turki tanpa tour guide dan naik transport awam ja. Cool kan. Masih lagi loving & adventure. Couple ni dalam usia 50-60 gitulah. Tapi masih kuat berjalan. So kalau rasa nak travel di hari tua, jangan lupa jaga kesihatan sejak muda ya. Kaki tangan kita ni nak guna lama lagi. Ambillah kalsium ostematrix pujaan hati ibu-ibu tu.

Habis melawat Kusadasi dan Selcuk, kami gerak ke Pamukkale. Pamukkale maksudnya Istana Kapas. Sebabnya dari jauh nampak putih ja kawasan atas bukit di situ.

Klik untuk panorama view yang cantik


Kawasan putih tu hasil dari tindak balas mineral semulajadi kat situ terutama kalsium dan hidrogen karbonat. Maka jadilah kalsium karbonat dan kapur, menjadikan tempat tinggi tu berwarna putih & berair panas ala sauna. Tempat ni memang jadi mandian spa orang zaman Hierapolis & Necropolis dahulu kala.

Klik untuk panorama view. Sorry kena censored bila ada yang berbikini dan spender ja kat sini.


Cantik gila tempat ni !!!! Antara yang best lagi adalah aiskrim dari susu kambing ni !!! Wajib makan dan bukan sekali tapi berkali-kali. Mana nak dapat lagikan ??? Ni video jurujual airkrim yang suka acah orang. Airkrim ni jenis kental dan liat dan sangat sedap! Malam ni kami overnite di Hotel Tripolis !


Ida Khairani

 www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Tanda-tanda dan Video fisio di hospital untuk anak yang kena pneumonia


Raya tahun ni, akibat lemang dan rambutan, ramai pula anak-anak kawan yang masuk hospital akibat sesak nafas, batuk berkahak dan radang paru-paru. Selalu orang tua yang kena pantangkan. Lain pula kisah Nuh Iman, sejak dua minggu sebelum raya, ada 2 kali dia demam dan selang seli dengan batuk dan muntah even tengah tidur. Sampai hari kami nak balik raya, petang tu dia demam tiba-tiba.

Kabus-kabus kat paru-paru tu tunjukkan tanda-tanda pneumonia


Jadi, kami ambil keputusan untuk teruskan juga balik kampung dan bawa ke hospital di kampung ja. Klinik pun dah pergi 2 minggu lepas dan dapat antibiotik untuk 5 hari tapi sakitnya berulang. Hasilnya, buat pertama kalinya, Nuh Iman terpaksa admitted hospital selepas usia cecah 1 tahun 7 bulan. So far, Imanlah yang pecah rekod adik beradiknya. Kesian, muda-muda lagi dah kena admitted. Ibu redha ja la sebab kesian juga tengok Iman asyik muntah ja sebab kahak yang banyak.

Penyakit biasa di bahagian paru-paru dan saluran pernafasan termasuklah bronchitis, pneumonia dan brochiolitis

Doctor suspected Iman pneumonia minta untuk jalani xray. Masa datang, Iman masih demam.

Paru-paru adalah organ di dalam badan yang mengandungi gelembung-gelembung udara atau alveoli. Alveoli bertanggungjawab untuk penukaran gas oksigen dan karbon dioksida. Pneumonia adalah radang atau inflamasi pada paru-paru. Ia adalah keadaan di mana alveoli di penuhi dengan sel-sel inflamasi. Akibatnya pertukaran gas-gas terjejas. Pneumonia biasanya disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria dan virus, tetapi kadang-kadang boleh di sebabkan kulat atau parasit.

Air Sacs juga dikenali sebagai alveoli


Hasil X-Ray bertulis seperti gambar bawah ni, "Pneumonia is considered". Gambar X Ray nya yang kat atas sekali entry ni. Doktor cadangkan antibiotik disuntik terus ke darah supaya lebih accurate dan berkesan berbanding antibiotik oral. Selepas tu, kami pun balik dan tunggu call dari hospital bila bilik ready.

 Ini result x-ray Iman.

Kami check in pukul 9 malam. :D Dr. beriya minta dihabiskan antibiotik selama seminggu untuk pneumonia. Hoho!! Habis cuti raya kat hospital ja la. Malam tu, Iman diambil darah dan proses untuk injeksi intravena untuk masukkan antibiotik dibuat tengah malam tapi rutin antibiotik start esok pagi.

Setiap kali check suhu Iman memang tak demam tapi still dapat ubat demam, batuk dan selsema. Huhu.. Muntah pun dah stop. Alhamdulillah. Cepat juga dia serasi dan recover. Setiap hari ada fisio percussion yang longgarkan kahak di paru-paru.

Untuk pengetahuan ibu abah sekalian, tanda-tanda awal Pneumonia adalah :

  • batuk
  • demam
  • muntah
  • sesak nafas @ sukar bernafas
  • bernafas laju
  • sakit dada
  • bila bernafas pula, boleh nampak sedikit tenggelam di bahagian antara bawah dada dan di atas perut.


Walaupun Iman tak ada banyak tanda-tanda Pneumonia cuma demam, batuk dan muntah, tapi X-Ray tunjuk ada radang di paru-paru. Sini ibu nak share video fisio untuk radang paru-paru atau kalau kahak banyak selalu hospital dan klinik akan buat.


Ini tepukan percussion untuk kurangkan pneumonia. Tangan kena dalam bentuk cupping. Tepuk kiri dan kanan dada untuk 15 minit depan dan 15 minit belakang badan. Mula-mula kena balut Nuh Iman ni. Kalau budak dah biasa tak perlu dibedung pun. Fisio ni iman kena buat pagi dan petang.


Jangan makan dan minum sejam sebelum terapi ni untuk elak muntah. Tapi ada sekali tu setengah jam sebelum terapi, Iman ada menyusu tapi tak muntah mungkin sebab Iman dah memang semakin pulih.


First time buat terapi, kahak disedut untuk dibuat ujian.
Lepas tu cuma tepukan, kahak dah tak sedut.



Selain terapi percussion, Nebelulizer pun membantu proses pemulihan radang paru-paru @ pneumonia ni. Nurse soh ibu buat sendiri sebab kata mereka, budak2 selalu dengan nurse pun takut. So, first for both of us. Mula-mula memang Iman reject. Pertama kali dalam hidupkan.. Huhu.. Kadang2 ok, kadang dia tak nak. Selalunya tak nak. Neb bertujuan untuk cairkan kahak dan lancarkan pernafasan. Waktu tidur pun boleh buat sebenarnya. Janji diorang sedut wasap berubat tu. Kalau jaga, dia demand buat neb sambil menyusu. :D Bolehlahhh...

Iman discharge awal dari yang dirancang doktor. Admitted hari Selasa malam .Jumaat pagi dah boleh keluar. Sebenarnya doktor asal cuti raya. Doktor ganti check semua ok so dia release masa hari raya pertama tu. Iman konsisten tak demam sejak Rabu dan paru-paru pun totally clear. Jadi kena sambung antibiotik oral di rumah. Since Iman kena cirit birit teruk kesan dari antibiotik, doktor bagi probiotik sekali.

Antibiotik yang Iman terima ada 2 jenis. 1 cucuk masuk kat darah terus. 1 drip. Yang drip, sehari sekali. Yang cucuk terus 2 kali sehari. Tak ingat pula nak check namanya. Rutin antibiotik ni cuma 2 hari, Rabu dan Khamis. Lepas tu, doktor bagi antibiotik Zinnat pula, untuk 5 hari lepas discharge.

Antibiotik untuk membunuh bakteria jahat. Pada masa sama, bakteria baik pun dibunuh. Jadi probiotik membantu galakkan pertumbuhan bakteria baik kembali. Bakteria baik ni penting untuk kesihatan usus. Kalau tak cukup, tu yang kesan cirit birit tu.

Hasil ujian darah tu, Iman negatif untuk 3 jenis bakteria punca pneumonia. Virus pun tak jumpa kat kahak. So, adakah Iman betul kena Pneumonia? Doktor kata, ujian-ujian tu tak cover semua jenis bakteria dan virus. Since perkembangan positif lepas diberi antibiotik, kata doktor memanglah bakteria puncanya cuma tak dapat detect bakteria apa. Vaksin pneumococcus pun dah ambil 3 dos sebelum ni. Mungkin sebab itu, Iman cepat recover.

Anyway, semua dah selamat. Iman pun dah sihat sejahtera dan aktif berhari raya. Alhamdulillah. Untuk tahu cara buat terapi percussion dan steaming untuk keluarkan kahak di rumah sebelum melarat, boleh baca sini.


Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Apartment Menara U2 Seksyen 13 untuk disewa

Apa yang bestnya kalau tinggal di Apartment Menara U2?

Di rumah sangat selesa sebab kelengkapan semua ada termasuklah



Ruang Tamu
  • Mesin basuh 
  • Peti ais
  • Water heater 
  • Dapur 
  • Aircond 
  • Sinki

Bilik mandi dengan sinki dan shower dengan water heater
Setiap bilik ada

  • Katil 2 tingkat 
  • Tilam
  • Almari berkunci untuk setiap penyewa. 
  • Master bedroom untuk 4 orang dan bilik kedua untuk 2 orang
  • Aircond
  • Langsir

Katil di bilik tidur utama

Almari kayu berkunci

Di ruang utama, kami sediakan
  • Carpet 
  • TV 
  • TV Kabinet 
  • Meja makan
  • Kipas siling
  • Langsir

Ruang Utama

Yang rajin masak, makan dan minum di rumah ada
  • Dapur Elektrik 
  • Senduk 
  • Sudip goreng 
  • Non Stick Wok 
  • Mugs
  • Peti Ais

Sambil makan boleh tonton tv

Selain tu Menara U2 turut sediakan kemudahan yang sangat best seperti
  • Swimming pool 
  • Gym 
  • Squash court 
  • Surau
Dari Menara U2, hanya perlu jalan kaki untuk ke
  • Kedai dobi 
  • Tesco Extra 
  • 7 Eleven 
  • Kedai runcit 
  • Restoran
  • MSU 
  • AEON mall bakal siap

Rumah tingkat 21 ni mengadap Stadium Shah Alam jadi sangat cantik dan best ja. Weekend bolehlah ke Pasar Tani Shah Alam yang hanya 3 minit perjalanan naik motor atau kereta. Kalau berjalan pun boleh, senaman namanya :D. Memang boleh nampak pasar tani dari balkoni rumah di pagi Ahad.

Stadium Shah Alam

Jadi, pada yang berminat boleh hubungi Kak Ida secepat mungkin. Kadar sewa adalah
  • RM300 seorang untuk 6 orang penyewa
Detail untuk deposit nanti akak update atau boleh hubungi k Ida dulu. Selamat belajar! Kami prefer student perempuan yang menjaga aurat dan berakhlak baik.


Ida Khairani
013 488 2382
Read More

Tip keluar shopping dengan anak-anak

Bukan mudah nak keluar shopping dengan anak-anak apa lagi kalau suami tak ada atau isteri tak ada. Selalunya saya keluar juga dengan anak-anak lepas consider beberapa perkara dan kebanyakkan lulus. Jika tak lulus, saya timbangkan balik.

Ramai juga kawan-kawan yang impressed bila saya dan ada rakan lain yang berjaya shopping atau ke seminar dengan anak-anak tapi tanpa suami. Kalau berjaya pun tapi tak beri faedah pada both parties tak guna juga jadi biar win-win situation.

Bila terasa nak shopping selagi boleh tunggu suami mesti saya pilih weekend. Kadang-kadang ada benda urgent nak guna atau anak-anak dah boring sangat atau ibu dia yang dah boring sangat tak window shopping, mulalah saya fikir pros & cons untuk keluar dengan anak-anak bila suami tak available.

Sebelum keputusan untuk shopping dengan anak-anak dibuat, saya check dulu
  • Anak - anak sihat tak? Kalau tak sihat, cuaca di shopping mall yang sejuk atau cuaca panas di pasar boleh buat mereka tambah tak sihat dan cranky. 
  • Urgent tak barang yang perlu dibeli. Kalau boleh tunggu suami belikan atau keluar bersama lebih baik.
  • Berbaloi dan berfaedah tak bawa anak-anak. Adakah mereka akan enjoy dan ada value added
  • Adakah mereka faham dan setuju dengan soft reminder & rules yang diberikan
  • Selepas keluar rumah dan sebelum keluar dari kereta, mood diorang masih ok tak
  • Selamat tak tempat yang hendak pergi. Parking ok tak? Tempat crowded tak? Mampu kawal & handle tak? Ni sangat penting. Expecially part parking kereta tu. 
Bila semua lulus, saya akan pesan banyak kali pada anak-anak, tujuan, to do list bila keluar, masa yang ada, sequence macam no 1 buat apa, no 2 buat dan seterusnya juga apa yang kita tak plan nak buat iaitu the don't.

Over tak? Gitulah kekdahnya ibu anak 3 handle anak-anak bila keluar tanpa abahnya. Anak sulung saya rajin tanya lepas ni buat apa, lepas ni buat apa. Dari situ, saya pun mula biasakan diri buat plan dan bagitau kat diorang plan saya supaya kurang huru hara.



Bila memang keluar nak beli mainan, saya akan bagitau price range yang boleh dibeli. Jadi bila ada yang berkenan, mereka akan tanya saya dulu ini boleh tak? Itu boleh tak?

Kalau memang tak ada tujuan untuk beli mainan tapi mereka nak juga, kena kawtim jugalah. Kalau nak differ beli time lain, saya bagitau juga. Saya tak suka beri janji palsu asal nak lepaskan diri. Explain ja kalau xnak beli sebab apa. InsyaAllah anak boleh faham.

Benda-benda selalu dipesan tak kira masa sebagai preparation nak keluar

  • Jangan ikut orang yang tak kenal
  • Jangan hilang dari pandangan ibu
  • Bagi ibu sentiasa nampak
  • Ingat no phone ibu. Yang tak boleh hafal lagi, saya selitkan no phone saya dalam poket.
  • Orang macam mana nak jumpa bila terhilang
  • Praktis nak minta tolong orang
  • Dah banyak kes jatuh tangga bergerak ni, saya pesan juga naik turun tangga tu berdiri di tengah, jangan dok panjat atau  rapat dengan dinding tangga bergerak tu. yang ni memang pesan banyak kali. Kalau ada video viral di FB, memang saya tunjuk kat diorang & bgtau kenapa saya tak bagi buat gitu.

Wah.. Mcm nak pergi berperang ja tip. Ada parents yang tak bawa anak-anak ke shopping mall. Tak lah penting sangatkan. Asalkan anak ada exposure dan altenatif lain untuk mengajar mereka, it should be ok. Buat mak-mak yang berjauhan dari suami, bolehlah apply tip2 ni. Mula-mula susah, lama-lama mesti ok.

By,
Ida Khairani

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Hadiah Contest Baby Comel yang pertama

Minggu lepas Nuh Iman sertai Contest Baby Comel di butik baju ibu menyusu yang baru dibuka di Seksyen 7, Shah Alam. Saya ada tulis tentang butik nursing baju yang best ni di sini. Kami memang pi masa grand opening jadi banyak offer, contest dan dapat free goodies.

Alang-alang, saja la join contest baby comel. Beberapa hari lepas mereka announce pemenang di Instagram AlmariBajuByAdrinis dan tak sangka rezeki Nuh Iman. Ini first time Iman join. Nazhan dan Iris pun tak pernah join sebelum ni. Maklumlah ibu 'rajin' sangat. Selalu sampai kat isi form ja la. Then soh hantar gambar.. hmm.. hareemm..

Kali ni senang gila cara join. Ambil gambar dan send to whatapps diorang. Tak payah nak caption2.

Gambar dari photographer hebat, ibu Nuh Iman :))


Jadi, hari ni ibu pun pi la Seksyen 7. Weekend memang azab la pi sana tambah2 nak raya ni. Hot spot ok. Macam sardin dengan orang dan kereta. Jadi, ibu decide p ambil hadiah hari Isnin.

Nak tahu hadiah apa? Hehe.. Iman dapat angpau duit raya awal dari butik nursing baju tu. Dah kata butik baju menyusu, ibu pun dapat tempias. Dapat lagi blouse menyusu. Raya sakan la ibu dengan blouse ya. Walaupun tema tahun ini 'recycle', nampaknya rezeki dapat blouse baru pula. Alhamdulillah.



Namuuuunnnnnn, malang tidak berbau. Alang2 tak sesak hari Isnin ni, ibu pun panjang kaki pi cari baju raya kat Nuh Iman. Kami nak cari jubah raya untuk dia. Sebab memandangkan kami guna tema 'recycle', Iman tak ada baju untuk di recycle.

Sekali dapat surat cinta pula dari MBSA sebab terlupa letak kupon parking. Ish ish.. serius bukan niat nak cilok tapi betul2 terlupa nak letak kupon tu. Maybe sebab dah lama tak keluar time weekdays terus tak menjadi habit untuk letak kupon tu.

Jadi, lepas dapat surat saman kami pun terus cari tempat bayaran saman. Tak apalah.. Allah bagi rezeki kat lain, dia tarik kat tempat lainkan. Belakang saman tulis ada cawangan Setia Alam. Call orang MBSA cawangan Setia Alam minta direction. Katanya dari KFC Setia Alam(KFC sebelah kiri), terus ja di traffic light tu kemudian ambil U turn. MBSA ada di sebelah kiri lepas U Turn. Oh no no, sebenarnya sampai hujung baru u-turn ya.  Akak dah ber u-turn u-turn tadi sebab tak ada pun lepas 1 st u turn.

Faham ke idak? Tak faham, tanya ya. Hahaha !!! Orang Setia Alam mesti tahu insyaAllah. Orang Bandar Bukit Raja ja tak berapa nak tahu. Hehe.. Kenapa beriya sangat bayar saman awal? Sebabnya kalau bayar dalam tempoh 24 jam, RM10. Kalau dalam masa 14 hari, RM30, kalau dalam masa bulan RM50. Kalau lebih dari tu RM100. Kopak ! Dalam bulan puasa sampai raya pula, MBSA tengah offer less 50% kalau yang settlekan saman lama.

Best tak hadiah? Tak apalah.. mood still mantap ni walaupun dah pukul 5 belum masak menu berbuka. Hari ni kita masak kurma ya. Bukan guna buah tamar tapi guna perencah kurma. Kita kombo kurma ayam dan telur ok tak? Haha, oklah. Tak pernah orang buat, kita buat k.

Ida Khairani www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Service Apartment Mewah Untuk Disewakan di Seksyen 13, Shah Alam

Alhamdulillah, beberapa hari lepas kami dah melawat rumah kedua kami. Rumah ni bakal disewakan, insyaAllah. Geram juga rumah cantik molek sesuci lebaran ni bakal disewakan. Syoknya kalau dapat pindah masuk rumah baru dan kita jadi orang pertama yang rasmikan. Semua perkakas serba baru pula tu. So bawa-bawalah menjaga harta benda milik owner ya.

Bilik 1 untuk 2 orang

Apartment ni akan kami isi dengan perabot. Peti ais dan mesin basuh dah ada pun. Termasuklah aircond yaa..! Ha, bertuahnyalah bakal penyewa ni. Pemandangan sangat cantik.. Sila jangan dok bercengkerama kalau bukan muhrim ya. Nanti owner sendiri panggil pencegah maksiat kalau ada report! Rumah ni kami aim untuk pelajar MSU yang baik budi pekerti sama dengan owner yang berbudi bahasa juga.

Bilik 2 untuk 4 orang
Ini gambar sebelum rumah di furnish.. InsyaAllah nanti kami pecah tabung isi kelengkapan serba mewah mengalahkan hostel sekolah menengah korang dulu ya.


Balkoni mengadap pemandangan Shah Alam


Rumah ni terletak di Tingkat 21, Menara U2, Seksyen 13. Walking distance untuk ke MSU, Tesco, kedai makan dan macam2 kedai lagi ada. So sangat jimat untuk kos pengangkutan. Kalau yang minat bola sepak, boleh buka tv tonton dan tengok stadium dari luar LIVE! Sebabnya korang boleh nampak pemandangan stadium Shah Alam dari balkoni apartment itu. Ha, ada balkoni ya!

Boleh nampak stadium Shah Alam

Malah korang juga dekat dengan Pasar Tani Shah Alam yang sangat heaven tu. Jangan lupa study sudah! Belajar rajin2, jangan dok enjoy ja. Ingat mak pak hantar soh study tau.

Yang nak jaga berat badan dan kesihatan, apartment ni juga ada swimming pool dan gym. Oh my God! Jeles dah in owner pun. So, orang mungkin akan jumpa kami di swimming pool atau gym walaupun kami tak stay sane. Haha!!


Berapa sewa? RM300 seorang dan satu rumah seramai 6 orang.

Kelengkapan yang bakal ada dan sedia ada adalah :

  • Peti Ais
  • TV
  • Mesin Basuh
  • Aircond
  • Water Heater
  • Induction cooker
  • Pan untuk induction cooker
  • Rak TV
  • Meja makan dengan kerusi
  • Carpet


Kalau berminat "Service Apartment for Rent @ Sewa  di Seksyen 13, Shah Alam", sila hubungi K Ida 013 488 2382. Akak nak gegirls yang tak tinggal solat ja jadi penyewa.. Tu dia demand. Gambar selepas di furnish akan di kongsikan nanti lepas kami shopping di IKEA. Wahh. ikea  u.

Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Tempat Menarik Yang Kami Lawati di Bursa, Turki

Bursa ni ibu negara pertama Turki. Turki beberapa kali tukar ibu negara tak macam Malaysia, dari dulu KL ja. Sekarang ibu negara Turki adalah Ankara. Kami tidur di Hotel Kervansaray ni di Bursa. Bilik dia kecil ja. Macam saiz hotel budget kat Malaysia. Tapi dalamnya agak cozy dan toiletnya pun nice. Tak ada bath tub tapi shower yang berpintu sliding door. Bolehlah nak tidur semalam sebelum mulakan perjalanan esok.

Hotel kami di Bandar Bursa

Malam tu ibu x turun dinner pun. Siap2 nak gilir-gilir dengan abah nak turun dinner di hotel sebab nazhan & iman dah tidur sekali iman jaga nak susu. Terus ibu tertidur sekali x jaga2. Abah & Iris ja turun. Abah keluar balik belikan roti standby kot terjaga nak makan. Hotel ni oklah, tengah town, senang cari kedai. Hehe tapi makanan yang abah beli tak ada yang jamah.

Esoknya Subuh awal pukul 3 lebih dah masuk. Summer kan. Kami bangun pkl 5 pagi, ada lagi Subuh. Bangun dah terus pack beg & prepare baju untuk dipakai. Lepas breakfast terus nak check out. Nazhan tak sihat hari ni. Bangun mandi dan tidur balik. Lepas tu dia muntah. Mungkin sebab semalam makan time lunch ja so masuk angin. Risau juga. So ibu prepare Nutriferon untuk diberi. Ubat demam budak tak bawa. Alhamdulillah lepas bangun tidur kali kedua sebelum bertolak tu dia dah fully recover dah.

Breakfast kami macam dalam gambar ni. Actually buffet. Yang ni yang ibu pilih. Makan ala kadar ja sebab tak lapar sangat. Iris makan cereal. Iman share menemen dengan ibu. Menemen ni tomato campur telur tapi sedap. Semua buffet breakfast kami mesti ada menemen ni, kira common breakfast orang turki la.

menemen yang sedap sarapan pagi orang turki
Menemen

Destinasi pertama kami di Bursa adalah masjid Ulucami. Ni Masjid Utama di Bursa. Juga tinggalan Empayar Uthmaniah. Selalu ramai orang tapi sebab hari tu pilihan raya, so lengang ja. Dalam masjid ni ada water fountain untuk buat ambil wudhu. Sejuk gila airnya. Lampu di masjid ni masih kekalkan lampu chandelier.

water fountain dalam ulucami mosque bursa
Masjid Ulucami Bursa tinggalan sejak zaman Uthmaniah


Berdekatan dengan Masjid Ulucami ada Koza Han. Koza Han ni macam kilang sutera dan sutera market. Sejak Sultan Beyazit II buka Koza Han ni, tempat ni jadi port para pedagang dan pasar sutera utama sebab Bursa adalah destinasi terakhir Laluan Sutera dari China.

pasar sutera di bursa namanya koza han
Koza Han tempat membuat dan menjual sutera


Masa kami pi, Koza Han masih tutup. Huhu! Melepas nak shopping sutera. Namun kami sempat berposing di perkataan ‘Bursa’ yang tersergam indah ini !

Adik - adik instant

Kemudian kami gerak naik Mercedes 15 seaters ini ke kampung yang wujud sejak empayar Uthmaniah dan masih mengekalkan ciri-cirinya hingga sekarang, iaitu Cumalikizik / Ottoman Village.

Kampung ni sangat cool. Terletak di cerunan bukit dan rumah2 di bina di cerunan tu, jadi dari tempat van drop kami menapaklah naik ke rumah yang boleh dilawat, yang dah digazetkan oleh Unesco sebagai tapak warisan dunia.

Senaman jalan kaki di Ottoman Village, Bursa sambil nikmati pengalaman yang ohsem


Sepanjang mendaki tu adalah aunty2 yang buka gerai depan rumah diorang jual kraf tangan dan ada yang hasil tangan diorang buat sendiri. Uniknya orang Turki ni, tak ada homeless menurut tour guide kami sebab mereka akan bina rumah yang boleh duduk sekeluarga besar. Ada bilik datuk, anak, cucu gitu. Kalau nak jumpa homeless tu, katanya maybe pelarian dari Syria.

shopping di ottoman village, bursa
Kraf tangan dan cenderamata di Ottoman Village, Bursa

Lepas mendaki naik, kami menapak turun bukit pulak. Antara benda yang kami beli di sana adalah sikat rambut. Hehe, nampak mcm handmade. Sebab design belakangnya unik antara satu sama lain.

Selain tu, kami beli buah buahan juga. Sedap! Fresh ! Murah ! Excited ! Ada buah cerry, plum, strawberry dan berry. Musim berry belum masak betul lagi, so warna kurang menarik. Strawberry boleh dapat di Cameroon Highlands ja tapi ceri dan plum hijau tu murah dan sedap ! Jarang jumpa kat Malaysia.
Buah ceri, plum hijau, tomato dan strawberry yang sedap dan segar di Ottoman Village



Sebelum makan tengah hari kami singgah melawat makam pengasas Empayar Uthmaniah, Usman Qazi dan Urfan Qazi. Ada makam kerabat dia juga di kelilingnya.

Makan pengasas Empayar Uthmaniah, Usman Qazi

Di sini juga boleh tengok pemandangan bandar Bursa yang sangat cantik. Kami makan ais krim dari susu kambing yang sangat famous di Turki di sini. First time. Murah gila. 1 lira ja. Sama harga masuk toilet dekat sini. Hehe. Kat sini ja la dapat aiskrim harga tu, tempat lain 3-5 lira & ikut scoop.

Cantik !

Di Turki ni orang kata toilet memang kena bayar dan diorang jaga kebersihan. Harga tak main kupang2. Minima 1 Lira la. Alhamdulillah sepanjang 8 hari di Turki, tour guide kami ni pandai stop kat pit stop yang toilet bersih dan free ! Save budget juga. Kalau tak berpuluh jugalah habis kat toilet aja.

Kami lunch di Bursa. Kedai tu kami ja ada. Hehe. Oh ya, maybe sebab pilihan raya so lengang lagi walaupun dah tengah hari. Memandangkan kedai makan dekat dengan Masjid, kami tunggu Zohor masuk sebelum meneruskan perjalanan ke Kusadasi.

Jadi, semua orang pun berulang ulang guna toilet di restoran yang bersih dan free tu. Di Turki, toilet bowl guna bidet. Yang air keluar dari toilet bowl tu. tak ada paip kecuali paip sinki di luar. Air masa tu sangatlah sejuk. Anak-anak memang mengelak - ngelak kalau kena basuh kencing or berak.



Jalan kaki di Kota Bursa yang lengang sebab pilihanraya

Kami berjalan-jalan kat kedai2 dekat masjid tu. Kedai ada yang masih tutup dan ada yang buka. Semangat betul orang Turki dengan pilihan raya! Dari barang2 di mini market yang kami singgah beli rashion, nampaknya harga barang tak mahal sangat. Air kotok & biskut kurang 1 Lira boleh dapat. Turki banyak produce food sendiri sebab tu harga barang keperluan masih rendah. Best kan !

Selepas 5 jam perjalanan kami sampai di Kusadasi. 5 jam tu banyak pit stop juga. Dia akan stop setiap 2 jam untuk ke toilet atau refreshment. Driver pun lepak minum teh dulu. Selalu memang toilet yang free dan bersih. Tu lagi satu advantage kena tour guide ni.

Bila kami sampai ke Kusadasi terus di berhenti kat kedai jual Turkish Delight dan Apple Tea. Ini pertama kali jumpa jadi kami tak tahu harganya ok or tak. Sebenarnya, harganya adalah agak mahal sebab kedai2 ni kena bagi tip kat tour guide kita tu. So pilihan masing2 la nak beli ke idak.

Esok-esok jumpa lagi pelbagai jenis Turkish Delight sama ada di tempat melawat, bazaar atau pit stop. Fyi, turkish delight yang kami beli paling mahal so far, 17-22 Lira per box. Geram juga time tu bila compare harga. Sebab lepas tu kami jumpa yang jual 3 ke 7 kotak untuk 20 Lira. Nangis tak?





Bila sampai Malaysia, Turkish Delight yang kami beli di kedai A adalah paling sedap. Yang di hentian-hentian sedap juga sebab diorang bagi tester untuk rasa tapi tak beli dah sebab dah banyak sgt beli. Cadangan saya, kalau jumpa tu beli ja 1-2 kotak dulu. Jumpa lagi beli lagi. Boleh cuba pelbagai rasa.

Malam ni kami tidur di Kusadasi. Hotel. Mengadap Laut & Pantai. Sampai dah lewat petang so tak keluar jalan walaupun hotel kami banyak kedai keliling tu. Ala macam Bali atau Batu Ferenghi. Nampak harga display dalam Euro. Terus mati hajat nak jamu mata.

Oh ya, jangan lupa bawa universal plug yang boleh sumbat banyak charger. Segala mak nenek gadget nak kena charge overnite. Powerbank, camera, ipad, iphone��.

Yang tak bestnya hotel ni beg kena angkut sendiri ke bilik dan nak naik kena lif kena naik tangga. Diorang salah bina lif kat tengah antara 2 level ni. Yang azabnya guest. Untuk backpackers no worry la kan. Kami ni siap Iris tidoq lagi.

Jadi, sampai terus p dinner dulu dengan Nazhan & Iman, abah tunggu beg dan Iris sebab nak naik lif time tu beratur. Ahaha!! . Then lepas naik hantar barang, abah pula turun makan. Makanan sedap ;)

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Kembara Turki Bersama Anak : Ground Tour atau backpacking?

Syok gila kembara kami ke Turki cuti sekolah yang lepas. Kenapa kami pilih ground tour guide sebab pertama offer dia bagus 699 usd untuk cover banyak tempat + makan + ground transport + tips + hotel selama 8 hari 7 malam. Rate budak half price dan baby free. Rate asal 655 usd sahaja tapi sebab kami tambah sehari di Bursa jadi 699.

Sebab kedua walaupun ada anak-anak dan orang lain prefer free & easy sebab nak ikut timing anak tidur tapi kami risau kang makin ke laut plk jadinya. Lagipun tak cukup masa nak plan betul2. Kalau nak jimat dan biasa backpacking dengan anak-anak, bisa ajer.

Sebab ketiga ada member yang pernah drive sendiri bagitau harga minyak sana mahal. Full tank boleh cecah rm500 untuk keta sedan. Kena isi setiap hari pulak tu kalau jalan jauh.

Sebab keempat kalau naik public transport and bag packing kesian kat anak-anak. Turun train kena naik teksi or bas pulak. Makin penat means makin cracky. Anak cracky, means ibu lebih emo. Lagipun kami masuk countryside, lebih 8 tempat dan cover selatan dan tengah Turki. Bahasa pula ramai yang tak fasih berbahasa Inggeris. Jadi, kami pilihlah yang terbaik pada masa tu dan Alhamdulillah pilihan kami tepat.

Tiket flight kami beli sendiri jadi bertuahlah kalau plan awal2 dapat murah kot tapi kami memang redah habis. Cuma tiket suami dapat murah sikit sebab tebus point enrich dia. Save 1k. Kami naik MAS. Banyak lagi flight lain ke Turki, Qatar, Emirates tapi maybe ada transit. MAS direct. Turkish Airline combine dengan MAS.



5/6/2015:

Flight kami pagi 6/6/15 12. 30 am Tapi siang tu masih ada lagi event Shaklee National Conference. Since layak stay hotel for free, ada goodies dan meal allowance, kami gigih p juga Golden Horses untuk ambil benda free and kenal roomate. Penting kenal roomate supaya dapat minta tolong simpan surpise gift yang Shaklee hantar ke bilik. Mission accomplished.

Kami balik lepas solat Jumaat dan teksi pick up ke airport pukul 7.45 malam jadinya Maghrib di rumah. Flight pukul 12.30 am. Jammed teruk juga tapi kami dah check in flight online dan dapat pilih seat. Kalau pilih seat masa beli tiket ada bayaran minima rm50 ikut tempat. Check in online dibuka seawal 2 hari sebelum terbang. Masa check in online, seat dah FREE untuk dipilih ! Jadi dapatlah pilih seats sederet 4 + 1 kami. Nuh Iman x ada seat.

Sesampai ja di airport pukul 9 malam.. Rupanya fight kami delay 2 jam. Alamak !!! Dah sampai dah pun.. Jadi redha ja la. Taktau kes apa yang menyebabkan lambat tapi since MAS ada isu terminate staff so adalah at some point aspect for delay ni. Cuma berdoa, perjalanan tetap smooth dan anak-anak maintain cool.

Kami jalan2 dekat kedai2 dalam airport tu. Melayan budak main toys for free sebagai terapi..solat Isyak kemudian ingat nak terus masuk Gate. Sekali tak dapat sebab ada passangers ke Paris dah dalam tu and dah crowded. So melepak la kami kat kerusi yang kurang empuk. Iris dah zzzzz. Nazhan main ipad. Nuh Iman masih segar. Jadi ibu carry Iman dengan baby carrier melawat kedai buku, baby room, kerusi massage sampai gate open untuk kami masuk.

Padang pasir Syria dari kapal terbang
Merentas Syria untuk ke Turki


6/6/15:

Alhamdulillah, perjalanan sangat ok. Anak-anak boleh tidur. Memang timing untuk tidur pergi dan balik. Lawaknya bila Iris bangun dia tak puas hati tak duduk dengan ibu. Lepas tu terus nak tukar tempat dengan Nazhan dengan alasan tempat tu buat dia sleepy. Ada ja akal Iris ni.

One thing, ibu dapat rasa cabin crew MAS ni lain sikit dari sebelum2 ni. Masa tu fikir yang diorang stress kot so kami pun menjadi passangers yang tak banyak songeh. Memudahkan apa yang boleh.

Bila nak sampai, kami hadiahkan kapal terbang kertas dengan wishes all the best and thank you. Alhamdulillah, sedikit menceriakan mereka ! Ada antara cabin crews yang akan meninggalkan MAS tak lama lagi rupanya. Kami bergambar kenangan juga dengan pramugari yang sporting ! (Pramugari ni namanya Nurul. Dah ada bisnes flower shop di Pantai Dalam Keep it up!) Flight kami touch down pukul 8 pagi Turki. Lepas settle imegresen, ambil beg dah boleh keluar. Tak banyak songeh sangat dan tak crowded airport pagi2 ni. Kami jumpa untuk pertama kali dengan geng2 trip Jejak Uthmaniah yang lain. Selain kami, ada lagi 10 student dari UK sampai lebih awal yang akan bersama sepanjang 8 hari kembara ! They are amazingly awesome ! Dapat adik2 instant ibu !

Day 1 at Turkey :

Kami dijemput dengan wakil Jejak Uthmaniah, Saed. Actually yang berurusan di FB dan Whatapps, namanya Shihab tapi dah balik Malaysia sebab wife nak bersalin. Transport utama kami adalah Mercedes 15 seaters. Ok sangat. Kalau ramai naik bas tapi ngam-ngam ja geng kami 14 orang + 1 baby that not baby anymore so naikkan kami Mercedes eksklusif itu.


Restoran kami breakfast yang mengadap Lautan Marmara. 


Mula-mula Saed intro pasal Turki syoklah dengar, cakap Melayu ! Bawa breakfast kat tempat yang cantik mengadap Lautan Marmara. Kami makan borek, roti daging and fresh oren. Sedap roti tu !!! Sekali tu ja la dapat makan. Hoho !! Tak jumpa dah, asyik jumpa Simit.

Lautan Marmara..Boleh nampak kapal terbang nak mendarat sebab dekat ja dengan airport


Lepas makan, kami jumpa official tour guide dari Turki. There gone my Malay Story Teller. Rupanya diorang agent ja. Sampai sini kena guna local travel agent. Huhu. Englishnya hanya org yang terror English ja boleh faham, suami + dak2 UK ni no problem. Ibu yang dah lama kehilangan skill untuk memahami slang English bangsa lain ni memang menangis dalam diam ja la. Not so bad actually English dia. Most of the time boleh faham cuma ibu xboleh fokus. Lari fokusku. Haha!!

Jalan-jalan sekitar Istanbul

Kami ke Horse Square dan Blue Mosque yang dekat antara satu sama lain. Horse Square ni tempat gladiotor fight zaman Byzantine dulu. Bila tengok movie ' Fetih 1453' boleh bayangkan bagaimana tempat ni suatu masa dulu. Macam stadium besar yang ada beberapa tiang di tengah. Sekarang semua tempat duduk dah tak ada dah.
Horse Square juga dikenali sebagai Hippodrome of Constantinople

Ada anjing gila bapak besar juga yang berkeliaran. Scary weh! Ada tempat parking basikal juga. Yang lawaknya anak2 boleh buat main dengan masuk dalam gelung2 tu. And ada pula budak lain yang mengikut. Asalkan bahagia!
Masjid Biru yang klasik dari luar

Kemudian kami masuk ke Masjid Biru yang dibina oleh Sultan Ahmet. Masjid ni digelar masjid biru sebab deko dalamnya banyak dari marmar biru. Sangat cantik. Lagi unik masjid lama di Turki ni kebanyakan guna lampu chandelier yang sangat klasik, simple dan berusia.

Lampu Masjid Biru yang unik


Lagi satu keunikannya, sebab ada 6 menara. Selalu masjid ada 4 tiang ja kan. Lagi 2 tiang boleh nampak dari luar. Pengunjung non stop since non muslim pun boleh masuk, dia buka pintu khas untuk muslim yang tak perlu beratur.

Kubah masjid biru yang sangat cantik


Dari Blue Mosque kami menapak ke Muzium Topkapi. Topkapi ni ada banyak seksyen. Ini tempat Ottoman Empayar menjalani kehidupan dan pentadbiran. Ada dapur untuk 1000 pekerja sebab nak sediakan makanan untuk 4000 orang, ada meeting area, ada tempat khas untuk perempuan namanya haraam, ada muziam yang tempatkan janggut & pedang nabi, kaabah dan peninggalan Islam lain.


Lepas melawat, kami jalan kaki ke tempat makan. Kedainya belakang Blue Mosque tapi perjalanan agak jauh. Kami muda oklah. Anak2 pun Alhamdulillah still ok. Kesiannya ada group Malaysia lain dari Pahang yang geng otai2. Jenuh berjalan. Agent Turki, Tempel Travel sama dengan kami jadi kat mana2 pun selalu terjumpa. So, kalau ada family nak ke trip, pesan awal2 bawak kalsium Ostematrix ya habuan kuatkan tulang2 kaki !

Feri yang membawa kenderaan untuk memendekkan perjalanan ke Bursa

Turki ni ada di dua bahagian benua, iaitu benua Eropah dan Asia. Sebab tu sejak dulu banyak ja kuasa dunia yang berperang dan silih berganti kuasai bumi Turki ni sebelum tertubuhnya negara Turki. Lepas lunch, kami ke bahagian Asia Turki dan naik feri 30 minit untuk ke Bursa. Lepas dah turun feri sejam setengah lagi sebelum sampai Bursa. Kami tidur di Hotel , Bursa ! Macam tulah sepanjang trip kami, siang melawat dan traveling, malam check in hotel dan tidur zzz . Cepat ja tune waktu turki yang 5 jam lewat dari Malaysia sebab kepenatan full aktiviti di siang hari.

Sambungan jalan-jalan Bursa dan bahagian Turki lain di entry seterusnya.

Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com
Read More

Saat indah saya bersama Peanut Butter

Ini kisah lama saya, masa saya berusia 13 bulan. Kami ada troli best di rumah kami. Ibu letak biskut, roti, nuttela dan peanut butter di situ. Suatu malam, sedang ibu dan abah tak sedar, saya cuba nasib membuka botol peanut butter.

Pusing punya pusing, penutup terbuka. Waaahhhhh !!! Bulat mata saya tengok dalamnya. Excited, seronok dan menyelerakan. Perasaan saya bercampur-campur. Saya masukkan tangan, genggam peanut butter tu, keluarkan tangan dan masukkan semuanya ke dalam mulut.

Kantoi !



Ya Allah ! Sedap gila !!! Kemudian saya teruskan lagi. Ibu dan abah tak perasan sebab asyik bersembang. Saya juga bagi pipi dan baju saya rasa apa yang mulut dan perut saya sedang nikmati. Mereka turut sukakanya !!! 

Ya, ada pa??


Tiba-tiba, gambar saya diambil. Argghh !!! Ibu abah dah sedar projek diam-diam saya. Gambar saya diambil berkeping-keping. Mereka bagi saya makan sikit lagi. Namun, itulah kali terakhir saat indah saya bersama peanut butter. Sejak malam tu, ibu dah ubah kedudukan peanut butter di tingkat atas troli tu. Bye bye peanut butter yang sedap. Gonna miss u.


Hmm.. hmm..dapnya.. Mana boleh stop ni ..


- by Nuh Iman.
Read More

Followers

Unordered List

Related Posts with Thumbnails

Follow The Author