Pengangkutan & Apps Yang Penting Semasa Holiday di Korea

Untuk yang plan nak ke Seoul, pengangkutan awam atau public transport memang banyak, mudah dan BERSIH. Kalau pilih bergerak dengan subway atau bus awam, guna T-Money kad lebih murah berbanding bayar cash setiap kali naik. Sebab ada diskaun.

T-Money Kad untuk bayaran semasa naik pengangkutan awam di Seoul. Yang bergambar tu dapat free dari Korea Tourism di Malaysia.

Untuk kanak-kanak 6 tahun ke bawah free untuk subway tapi hari tu Iris pun free ja bila kami bagitau umur dia dah 6 tahun. Syok la.

  • 6-12 tahun, 450 won / per 10km.
  • 12-18 tahun 750 won / per 10km.
  • 19 tahun - Dewasa 1250won / per 10km.
  • 10km berikutnya tambah 100won.


Boleh beli t-money kad di kaunter informasi KTX, mesin di stesen subway, convenient shop macam 7 Eleven & G25. Kalau nak dapat t-money card ni free boleh baca entry ' Cara nak bergerak di Seoul dengan jimat' ni.

Prepaid kad naik subway ni seoul
Yang tulisan Korea tu kami tukar di Korea sebab T-Money kad kami dapat tu rosak. Duit akan ditransfer dalam kad baru.

Cumanya untuk dapatkan rate kanak-kanak tu kena register kad tu di information center di kaunter KTX di subway. Isi nama dan birthdate anak ja. Kalau tak register, kad tu flat rate ikut adult rate ja.

Tak susah sangat nak jalan2 naik subway sebab signboard di subway ada English walaupun banyak line. Kalau dalam bas, horror sikit cuma ada bahasa Korea sahaja kecuali kalau nasib baik ada bas yang ada board English dan kemungkinan besar tersalah arah. Kalau naik bas arah bertentangan memang tragik weh, macam kami. Dah sampai malam baru tahu salah arah.

Sila translate.. haha!! Ini adalah route map bus yang boleh menguji minda.

Kalau bawa parents kita yang tua, memang kena kuat jalanlah sebab subway ni bertingkat-tingkat dan perlu tukar2 line. Banyaklah berjalan walaupun dalam stesen subway sahaja. Jangan lupa bawa Ostematrix kalsium tau tapi orang Korea yang tua2 pun ramai naik subway. So sure orang Malaysia pun Boleh !!!

Signboard di Subway Korea ada dalam English jadi tak ada masalah.



Arah subway dan stesen seterusnya di tulis dengan jelas. Harap jangan salah arah juga.
Pilihan lain boleh naik teksi. Teksi pun tak mahal sangat. Start dengan 3000won dan akan naik ikut kilometer dan boleh juga bayar dengan t-money card. Kalau rasa susah nak cakap sebab orang sana tak ramai boleh cakap English dan bahasa Korea pula bunyi lain dari ejaan, bawalah map dan tunjuk pada diorang . Untuk bercakap dengan orang awam boleh download apps ni.


  • Google Translates: Guna speaker phone untuk bagi diorang dengar sendiri kalau kita dok cakap diorang tak faham2.


Applikasi yang Ida download dan guna semasa di Seoul.

  • iTour Seoul - ada maps dan navigation sebab waze kat sana tak jalan sangat.


  • Korea Subway - boleh pin point untuk start stesen subway dan ens stesen sunway so boleh bantu beritahu nak tukar subway di stesen mana.


  • Korean - apps untuk simple dan common perbualan pendek dalam bahasa Korea.

Oklah, selamat jalan-jalan di Korea. Pastikan korang bersedialah untuk berjalan banyak kalau pilih pengangkutan awam ni. Kalau bawa anak, kena ada snack untuk kundapan dan minuman juga. Kalau tak mengamuk diorang. Boleh guna google translate untuk translate ingredient kalau mahu membeli.

Happy Holiday !


Ida Khairani
Seoul Autumn Adventure

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Review Rumah Sewa Best di Seoul Korea

Ini rumah kami masa stay di Seoul. Kami Sewa di Gongdeok lepas tak dapat nak cari rumah di Itaewon. Dekat sebulan nak fly baru gelabah. Namun, aturan Allah memang terbaik.
.
Review Rumah Penginapan Kami di Seoul, Korea

Rumah ni lagi best dan berbaloi untuk kami sekeluarga. Easy access ke subway sebab dari subway boleh terus ke level B2 apartment ni. Tak payah menapak turun naik bukit setiap kali nak jalan nak ke subway. Lagipun ada 4 line subway yang lalu stesen Gongdeok.
.
Gongdeok Stesen yang ada line J,A, 6, dan 5 tu.
Jangan lupa download apps 'Korea Subway' ke smart phone untuk mudahkan perjalanan.


Kemudahan Yang Ada di Rumah dan Tak Perlu Nak Berkongsi

- dapur
- mesin basuh
- bilik mandi
- almari baju
- peti ais
- toaster
- microwave
- periuk nasi
- wifi di rumah dan portable so tak perlu roaming boleh guna whatapps everytime.
.

Klik Play untuk Video Keadaan dalam Rumah





Memandangkan kami banyak jalan, jadi ibu dah plan jalan dan lunch di luar siang, dinner akan masak di rumah. Lagipun kesian kat anak2 sehari suntuk sampai ke malam di luar pula kalau dinner di luar. Cuma ada hari-hari yang balik awal, kami keluar dinner di Itaewon dan terus pi melawat tempat ada night view yang cantik.
.
Saja la nak share makanan yang kami bawa dari Malaysia. Hehe... Macam bawa peti ais keperluan 6 hari.

Bekalan Makanan ke Korea. Sesuai untuk Non-Backpacker Sahaja. :D

.
- Roti ( 2 buku panjang )
- Nuttela (plan ja tapi tertinggal )
- Susu anak mix siap2 dengan Mealshakes
- Biskut yang banyak utk snack masa berjalan-jalan dan kundapan di rumah
- Air kotak ( 1 sehari seorang ). Selamat bawa sebab anak tak suka susu pisang tu kecuali Iman. Ini khas untuk masa siang ja waktu jalan2. So di rumah tu sorokkan.
- Teh
- Gula
- Beras secukupnya
- Sambal Bilis Pahang
- Jem Strawbery & Mentega mini size tapau dari flight.
- Cadburry drink 3 in 1. Ok yang ni kami minum time holiday ja sebab 3 in 1 tak bagus tau.
- Spagetti
- Sos Carbonara
- Mee Segera 5 bungkus :P ( Ramen pedas pun tak pernah makan lg😂 )
.
Rasa over juga tapi Alhamdulillah anak2 cukup makan dan tak buat perangai. Cubalah bayangkan, baru ja mula perjalanan dah minta makan. Memanglah kalau bawa budak, sila bawa snacks secukupnya. Lagipun kedai banyak sangat dalam stesen subway tu. Tu yang membuka selera tu.
.
Anyway, Ida sukalah rumah kami ni. Kalau korang nak book rumah di Seoul boleh book di airbnb ikutlah kriteria dan budget masing-masing. Boleh explore dan register di link AirBnb ni.

Oh ya, rumah ni ada 1 katil dan satu sofa yang boleh tukar jadi sofa. Kami suami isteri dan 3 anak memang sesuai la.

Ida Khairani
November 2016
Autumn Adventure in Seoul Korea.

Tempat Menarik di Seoul yang Sesuai Untuk Percutian Keluarga

Itinirary 6 Hari 5 Malam di Seoul Korea untuk keluarga. Sebab ada anak kecil, jadi tempat yang dapat pergi sehari, satu ja. Kalau rombongan orang muda ja bolehlah panjangkan langkah lagi.

Day 1 :
Ketibaan di Seoul
Check In penginapan
Seoul Tower
*Myeongdong - tempat shopping makeup dan barangan branded.

Day 2 :
Theme Park, pilih ikut budget dan kesukaan

Seoul Land - kami pilih Seoul land sebab lebih dekat dan tiket lebih murah.
Everland
Lotte World

Day 3 :

Namdaemun Market sehari suntuk shopping
*Tambahan kalau ada masa lagi : Cheonggyecheon Stream, Digital Media City, Seoul World Cup Stadium

Malam : Namdaemun Design Plaza, ada bunga lampu LED yang cantik dan replika yang unik.


Day 4 :
Gwangmyeong Cave  untuk terokai gua lama tempat lombong emas dan terletak di Gunung Gahak. Pemandangan sangat cantik dan pengalaman sangat unik

*Hongik University banyak gerai jualan

Day 5 :
Insadong untuk shopping lagi, banyak sourvenier, hasil seni dan kedai makan.
Hanok Village untuk lihat rumah traditie rakyat Korea
*Gyeongbokgung Palace untuk tengok istana lama

Day 6 :
Nami Island
Dinner di Itaewon, tempat ramai muslim

Day 7 :
Check out dan balik !

Ini ringkasan trip kami. Detail pengalaman sehari ke sehari akan Ida cerita di entry lain.

Ida Go Travel

- Seoul Autumn Adventure 2016

Cara Nak Jalan-Jalan Korea dengan Lebih Jimat dan Teratur

Hari tu Ida ada bagi Tip Cara Nak Pilih Penginapan Best di Korea. Kali ni Ida nak share Cara Nak Lebih Jimat Bila ke Korea ! Suka la tu...

Korang boleh ke website ni http://www.visitkorea.com.my

Booklet dan T-Money Card yang akan guna bila naik public transport di Seoul


Kat website ni Korea Tourism offer, siapa yang register jadi ahli 'Kaki Korea Club' dan buat sikit survey, dapat for FREE
T- Money dengan 2000 won credit.
Booklet yang banyak diskaun and freebies.

Apa yang diperlukan untuk dapat free T-Money Card dan Booklet Korea

Selain tu, ada lagi offer dari company lain macam yang ni. Mereka bagi pinjam smart phone dan data free sepanjang 5 hari di sana. Ops, utk 250 weekly lucky winners ja. Ni dah bagitau ni, mesti korang lucky punyalah. Bukan ramai yang tau pun.

Smart Phone Free :O

Bila Ida nak pi ambil T-Money Card dan booklet di Korea Plaza dekat Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee, banyak lagi booklet lain yang sempat Ida grab. Info2 dari booklet ni la yang sangat membantu Ida plan itinerary sepanjang di Seoul nanti. Mana yang ada offer baik punya, kita masuk list.

Booklet Korea ni sangat best !

Sebab ringan mulut bertanya, Ida juga dapat booklet Halal Korea ni tapi no worry, korang boleh download softcopy di link ni, 'E-book Restaurant Halal Korea'. Bolehlah makan dengan lebih tenang, tanpa rasa was-was.

Senang kalau ada buku ni atau download apps Halal Korea di smartphone Koran.

Restauran2 ni ada juga yang join Halal Fest. Jadi boleh dapat offer. Cuma diorang tak bagi kupon diskaun sejak di Malaysia, tapi kena tuntut booklet di Incheon Airport nanti dan beberapa tempat. Cuma perlu tunjuk gambar kupon ni ja.

Kupon untuk dapatkan booklet disdain restaurant halal di Korea


Ni nak tunjuk gambar2 makanan yang Ida snap di Korea Plaza. Mana yang halal, bolehlah Ida test nanti di sana.


So, bila dah ada niat nak ke Korea, jangan lupa ke website visitkorea tu tau. Macam-macam ada..

Team ibu ke Seoul Korea



Ida Go Travel
www.idakhairani.com

www.mysupervitamins.com

Persediaan untuk jalan-jalan di Seoul, Korea, Tip untuk Sewa Rumah.

Hampir pasti nak rasa musim luruh di negara K-POP awal November ni. Saya sengaja pilih biar dekat nak masuk musim sejuk, untung- untung sempat rasa salji sebelum balik. Banyak juga nak prepare, paling penting tempat tinggal supaya tidak menjadi gelandangan pula nanti. Seoul Korea antara tempat yang orang Malaysia dan 1 dunia suka sejak KPop glamour ni.

Jalan-jalan ke Korea antara kandungan vision board saya tahun ini. Apa lagi nak buat dengan bonus berniaga Shaklee sayakan. Mestilah dengan reward diri dan keluarga dengan mencapai 1-1 impian dan salah satu impian saya adalah berjalan ke negara orang. 

Tip Pilih Homestay yang mudah travel dan akan di Korea

Actually beli tiket flight Malaysia Airline sejak Ogos, tu pun asyik bertangguh ja. So, tak la dapat tiket murah sangat. Kalau tak beli, hampir-hampir postpond lagi nanti. So, lepas ni memang ko beli ja la masa murah. By hook or by crook, pergi juga.

Dah settle beli tiket, bercinta pula nak pilih tempat tinggal. Hotel atau homestay. Asal dapat offer paling murah, cozy and Korea mood pada pandangan mata, kita grab cepat. Jadi, website Agoda, Booking.com dan Airbnb selalulah saya terjah. 


Last-last kami ambil rumah dari Airbnb. Tu pun dah suspense gila semalam. Sebab awal bulan tengok banyak lagi pilihan, ni lagi sebulan nak fly, rumah dah hampir penuh. So, korang jangan dok relax-relax sangat. Kang nangis di bucu katil.

Nak decide nak tinggal mana di Seoul Korea? Ini kriteria kami pilih..

  • Nak rumah yang dekat dengan masjid di Itaewon, so banyak kedai makanan muslim. Malangnya hampir full untuk 4-5 pax, family house. Yang ada pun 2 pax serumah tapi tak nak terima, extra person. Sapa suruh lambat booking.. Rasakannn..
Tempat makan muslim / halal di Itaewon, Seoul Korea.

  • So, kami pilih rumah yang berdekatan line subway yang sama, iaitu line 6. Supaya boleh terus naik train, tanpa tukar line subway. Alhamdulillah, kami dapat di Gongdeok Station, 3 station dari Itaewon, 9 minit ja. 
Jangan lupa download apps subway untuk lebih faham perjalanan subway di Korea.

  • Lagi bagus pilih rumah yang berdekatan dengan laluan train Arex dari airport, save lagi. Arex ni sama macam Klia Express Malaysia la. Rumah kami ni memang bersambung dengan stesen Arex Gongdeok. Yeahhh !!!
  • Kalau dah tak dapat yang berdekatan stesen-stesen Arex, bagus juga pilih berdekatan dengan salah satu tempat pelancongan yang kita nak pergi. Contohnya, kalau plan nak pergi Hanok Village, orang lain kena pergi ke Anguk Stesen. Kalau kita dah pilih rumah area ni, jalan kaki ja la. Save la tambang subway untuk satu destinasikan.
  • Best juga kalau pilih rumah yang dekat dengan intersaction line subway. Kurang sikit naik turun naik turun train. Kalau kat Malaysia ni macam Masjid Jamek la. Tempat jumpa LRT Star dan Putra. So nak ke mana arah tu, lebih mudah. Kadang-kadang nak ke suatu tempat macam Everland atau Lotte World, perlu tukar-tukar train. So pilihlah yang dekat intersection train ni. Jimat sikit.
  • Bila dah tak dapat stay di Itaewon, ada peluang mesti nak masak-masak di rumahkan. Jadi, rumah yang boleh memasak menjadi pilihan kami juga. Di airbnb, korang kena baca specifikasi yang tuan rumah bagi, ada dapur tak.
Ada senarai kemudahan yang ada di homestay untuk dilihat di airbnb

Untuk pilihan rumah yang cun-cun, boleh ke link ni Airbnb

Cun tak rumah pertama Korea saya? Bolehlah dari tak ada kenn..


Ida Go Travel !

Cara - cara nak hadiri speech dan occupational therapy untuk anak.

Antara khidmat sukarela saya adalah konsult parent yg ada anak speech delay dan kenal pasti tanda2 awal anak autistic, selain dari Pengedar Shaklee yang sah.
.
Percaya ka? .
.
.

Tak ada tauliah pun. Nantilah ada kerajinan kita p sambung belajar. Ini cuma sedikit pengalaman saya.
.
Cara - cara nak hadiri speech dan occupational therapy untuk anak.
.
1. Bawa anak ke klinik, nyatakan concern anda dan minta surat reference ke hospital.

2. Jumpa pakar kanak-kanak hospital & mereka akan refer ke therapist plk.

3. Kalau hospital ada speech & occupational therapy, akan ada quentiore utk parents isi utk kenal pasti ciri-ciri anak macam di Sime Darby Medical Center, Subang Jaya.

4. Kalau mmg ada speech delay & hanya ada speech therapy ja di hospital tu, terus la set appointment mcm di DEMC, Shah Alam.

5. Hospital kerajaan maybe dpt sebulan sekali & selebihnya kena rajin apply di rumah.  

6. Hospital swasta bayaran mungkin sekitar > 90 ke atas persesi. Call utk cek sama ada hospital tu ada terapi tak sebab tak semua hospital ada. So pilih hospital yg ada pakar kanak-kanak & terapi utk dirujuk sejak di klinik lagi. Ada company insurans yg cover terapi kanak-kanak, so tanyalah dulu.

7. Sesi terapi selalunya parents akan join utk belajar sama dan apply di rumah. 1 sesi selalunya sejam.
.
All the best ! 

" Early Intervention Makes a Huge Difference for Autistic Children "


Ibu,
Ida Khairani 

http://www.mysupervitamins.com


10 Tempat Menarik dan Aktiviti Best di Pulau Pangkor

Mesti ramai yang plan bercuti cuti Malaysia cuti sekolah ni dan Pulau Pangkor antara destinasi menarik yang orang paling suka.

Banyak ka tempat best untuk melawat ? Berbaloi ka ke sana?
Pendapat saya, Pulau Pangkor adalah destinasi budget yang orang Malaysia mampu dan patut pi. Untuk ulang kali kedua dan seterusnya tu terpulang tapi yang tak pernah pi patut pi la.

Naik bot pun kejap ja 20 minit. Sehari ja dah boleh round 1 pulau dengan shopping sekali. Makanan dan barang pun tak mahal. Kalau malas nak angkut barang shopping, boleh ja beli di Lumut.

Ini peta untuk rujukan para pelancong ke Pulau Pangkor. Ada masa pergi dan balik ke Lumut-Pulau Pangkor juga senarai tempat menarik di Pulau Pangkor.

Di sana nanti boleh sewa van, kereta atau motor. Malas nak drive, naik teksi ja.

Peta serba guna di Pulau Pangkor


Tempat menarik di Pangkor tu korang boleh tengok lambang i : Must Visit.

1. Kota Belanda
2. Batu Bersurat
3. Kilang Satay dan Produk Laut
4. Foo Leng Kong Temple tu ada Tembok Besar China yang miniture.
5. Tempat buat kapal ( ushar gitu-gitu ja)
6. Waterfront temple tu.. boleh tengok dari atas bot.
7. Snorkeling di Pulau Giam
8. Makan - makan di Teluk Nipah.
9. Kalau naik bot ke Pulau Giam, first time bolehlah kalau nak tengok batu-batu yang kena hakisan dan membentuk seperti penyu, buaya dan etc. Untuk kali kedua ketiga, terus ja pergi snorkeling ! Jimat masa boleh berendam lama2.
10. Aktiviti sukan pantai boleh ja buat di Teluk Nipah.

Selamat bercuti dan melancong ke Pulau Pangkor. Untuk nak budget kos ke Pulau Pangkor, boleh baca entry ni.


Ida Khairani

www.idakhairani.com
www.mysupervitamins.com ( Pengedar Shaklee )
www.sarawakauthentc.blogspot.com ( Pengedar Tikar Sarawak )

Kedai makan mee udang best di Penang

Setiap kali balik kampung, mesti cari mee udang dan chow kueh teow. Rasa kow dan tak dapat kat tempat lain. Banyak juga kedai mee udang di Seberang Perai tapi yang saya selalu mai yg ni.

"Ida Mee Udang Sungai Dua "

Mana kedainya? Dekat dengan highway Utara Selatan Exit Sungai Dua. Boleh cari di waze "Ida Mee Udang Sungai Dua".

Bila buka ?


Setiap hari buka dari 12.30 tengah hari ke 12 pagi tapi hari Selasa tutup. Kalau nak calling2 dulu 012-4142827.

Menu apa ada selain mee udang? Yang rasa baca dan tahu ada satay, nasi ayam dan banyak lagi jenis mee macam mee gorang, mee sup dan mee hailam. So bolehlah anak-anak pun ikut taste mereka sendiri. Ada pilihan lain kalau yang tak suka mee udang.

Ni dia mee udang IDA, saya punya.


Hangpa pernah tengok kicap dan air ni ?


Zaman kanak-kanak legen air dan kicap ni.. Sekarang boleh nikmatinya di Mee Udang Ida Sungai Dua.

Jadi, tunggu apa lagi? Kalau pasang niat nak jalan-jalan cari makan di Penang, singgah la makan mee udang di sini.

Jemputlah ya !!!! Bagitau saya kawan owner.. Kuang kuang kuang !!!



Nak didik anak penyabar, ibu pun haruslah penyabar juga

Saya baru baca buku kisah arwah Ammar.. Baru baca bab memori kawannya di sekolah rendah.
.
Pernah sekali ada budak darjah 2, tertumpahkan kuah sup di atas kasut Ammar. Ammar tak marah, sebaliknya tolong angkat mangkuk dan minta budak tu p beli baru. 
.
Baiknya akhlak, penyabar dan tak mudah marah.
Saya kenangkan perangai anak2 saya. Aduh, yg tua suka marah yang muda. Pantang salah sikit.
.
Malunya.. Saya juga teringat ada marah anak bila anak saya beritahu adiknya berak pada masa kami kelam kabut nak keluar. Saya pun dalam geram, terus ke toilet bukakan pampers adiknya. Sekali tak ada apa.
Kena marah anak yang salah mereport tu. Berderai air mata walahpun saya tak la menyinga sangat.
.

.
Bila baca kisah arwah Ammar. Saya insaf. Nak anak penyabar sepertinya, saya sendiri perlulah jadi contoh seorang penyabar dahulu.
.
Ok, lepas ni.. Ibu akan cuba lebih tenang. Explain dgn tenang dan jelas. Anak2 ni ada yg jenis sensitif, cepat ja berderai air mata. Kesian mereka. Sorry, ibu cuba perbaiki dan tunjuk contoh lebih baik.

Berbaloi tak menginap di Hotel Avallion, Port Dickson

Kalau pergi bercuti di Port Dickson, ramai juga yang search untuk private pool. Private pool boleh pilih ke Hotel Grand Lexis atau Lexis. Di Hotel Avallion ni, tak ada private pool, private bath tub dan balkoni ja. Hehe. Yang bestnya, Hotel Avallion ada chalet atas air. Selain tu, ada petting zoo juga.
Memang exercise berjalan aja

Ready to go to swimming pool

Ada Petting Zoo, ngam-ngam lepas berendam 
Petting Zoo percuma ja masuk tapi kena check jadual juga. Perjalanan untuk ke bilik agak jauh kalau ada yang sakit kaki. Kami tak nampak buggy car dok masuk keluar hantar guest. Kami pun jalan dan angkut sendiri ja beg-beg sebab masa kami pi agak ramai orang dan ia tidaklah mudah. Ada tangga- tangga pendek yang kena angkat beg troli dan stroller yang kurang family friendly.


Private Bath Tub.. Jaga2 orang boleh skoding juga tau.

Layan juga !
Pengalaman di Hotel Avallion ni bolehlah. Ada part yang super best dan yang biasa2 ja. Swimming pool memang best. Swimming pool kanak-kanak ada slide. Nuh Iman pun boleh naik dengan ditemani ibu dan tak takut langsung. Ibu pun ada chance rasa naik slide. Kakaka !!!

Iman memang tak boleh resist ice cream.

Makanan pula, breakfast walaupun ulang2 menu sama masih ok dan Alhamdulillah. Ada kawan yang order room servise kata tak sedap. Hehe.. Kami agak malas nak cari makan waktu malam so lunch di luar dan tapau siap2 kundapan untuk makan.


Bila air pasang

Suasana bila air surut.. Boleh nampak juga kapal terbang take off. PD dekat ja dengan KLIA

Still looking forward to stay at this hotel.

Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com